Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Miminkowa wrote:Wg mojego zusu nie muszą być pełne tygodnie. Można iść max 6 tygodni przed porodem i nie mam minimum. Trzeba tylko złożyć wniosek najpóźniej dzień wcześniej lub w tym samym dniu od kiedy chcemy rozpocząć wcześniejszy macierzyński.
Potwierdzam. Nie ma minimum. U nas wniosek najpóźniej dzień wcześniej.FasUla lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Widziałam, że kilka dziewczyn pytało, gdzie widać info o zasiłku macierzyńskim. Nie doczytałam jednak czy ktoś odpisał, dlatego ponawiam pytanie - decyzje i kwoty macierzyńskiego są w zasiłkach tam, gdzie L4?
I kolejne pytanie: jak wygląda teraz sprawa z tym wyrejestrowaniem się, jak zgłosiłam się 27.10 do zasiłku macierzyńskiego z datą od 13.10. Jakie składki teraz płacić, jeśli nie mam decyzji?Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2015, 14:26
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualnyHmm, chyba zdrowotna i spoleczna ale od najnizszej podstawy rowniez? Wyrejestrowalas sie przed decyzja?
Miu ja donosze dra co miesiac, nie mam pracownika, ale teoretycznie zus nie wie ze bede na l4 caly miesiac, wiec juz tak zanosze, zeby nie bylo problemow, Na macierzynskim pewnie bede tak samo robic. No i mozna wysylac przez pue rowniez:) Poza tym u mnie byla zmiana kodu w miedzyczasie, takze musialam zlozyc nowe dra. I sama sobie odpowiadam, ze zmiana kodu i przejerestrowanie nie zmienily mi wysokosci zasilku, tylko musialam to zrobic odpowiednio wczesniej.
Polkosia, sliczna cora:D Niedlugo bedzie miesiac, ale czas leci:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2015, 14:36
-
FasUla, dzięki
Leci strasznie.
Ja się nie wyrejestrowałam na razie, bo w ZUS powiedzieli, że nie dają gwarancji, że wtedy dostanę macierzyński (WTF?)... Zgodnie z prawem miałam na to czas do 7 dni od porodu, więc nie wiem co teraz...Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
FasUla wrote:Dziewczyny czy któraś z Was czekała tak długo na decyzje odnośnie kolejnego zwolnienia? Ja czekam od 9.10. i dalej nic nie wpisane:(a wcześniejsze decyzja była szybko...
Ja przy przedostatnim zwolnieniu czekałam niemal miesiąc, a wcześniej 7-10 dni.Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
oni na macierzyńskim chyba sami powinni Cię wyrejestrować, żebyś nie zrobiła tego zbyt wcześniej i żeby nie było kłopotów.
Co do tego, że pisałam wcześniej, że miałam zaległość za luty 2015 złożyłam DRA i dziś wszystko zostało "wyprostowane", ale mimo tej "zaległości" i tak przelali mi kasę za 1 zwolnienie?? Jakiś dobrotliwy ten mój ZUS. Teraz mam, że dostali moje 2 zwolnienie, ale nie ma jeszcze decyzji ani nic, tylko, że ja zapłaciłam składkę ok. 1100 zł za październik. Myślicie, że lepiej poczekać z korektą ZUS DRA do decyzji czy właśnie załatwić to przed decyzją, bo nie wydadzą decyzji?Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2015, 14:49
-
Polkosia, mnie księgowa wyrejestrowała, nie mam jeszcze decyzji. Powiedziała, że to nie ma znaczenia przy przyznawaniu macierzyńskiego. Trochę się zna na tych sprawach, ale jak widać w ZUSie mówią co innego. Składkę płacę tylko zdrowotną, w końcu od razu po l4 przeszłam na macierzyński. Dziewczyny na tej grupie na facebooku tak robiły i mówiły, że nie było problemów.
-
polkosia wrote:
Ja się nie wyrejestrowałam na razie, bo w ZUS powiedzieli, że nie dają gwarancji, że wtedy dostanę macierzyński (WTF?)... Zgodnie z prawem miałam na to czas do 7 dni od porodu, więc nie wiem co teraz...
Mi babka mówiła w ZUS, że mam się wyrejestrować dopiero, kiedy będę mieć pozytywną decyzję w sprawie macierzyńskiego. Może zadzwoń do swojego oddziału albo napisz zapytanie przez PUE? Niech się określą dokładnie, print-skrin z odpowiedzią w razie czego!
polkosia lubi tę wiadomość
-
Helen wrote:słuchajcie, czy na dniach nie miało być podpisu prezydenta pod ustawą naszą?
ktoś coś wie... przewertowałam do tyłu forum o parę stron i nic nie znalazłam...polkosia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnychyba podpisana 26 padziernika, ale jest juz tez w dzienniku ustaw
wlasnie nie wiem jak to jest z tym wyrejestrowaniem...pewnie zalezy od oddzialu, ale jak Ty polkosia mialas dotad bez problemu, to pewnie i teraz nie powinno byc jakichs cyrkow... wazne chyba tylko zeby pozniej sie znow zglosic do chorowego np przed przejsciem na kolejne l4 w razie ciazy czy cos w tym stylu -
Poza tym u mnie byla zmiana kodu w miedzyczasie, takze musialam zlozyc nowe dra. I sama sobie odpowiadam, ze zmiana kodu i przejerestrowanie nie zmienily mi wysokosci zasilku, tylko musialam to zrobic odpowiednio wczesniej.
FasUla, czytałam Twój wpis i przeszło mi przez myśl czy nie mam podobnej sytuacji pewnie nie ale wole dopytac bo zgłupieć można!!
Ja byłam na preferencyjny i w Maju wyrejestrowałam sie i zarejestrowałam z nowym kodem(wyższym). Od 1.06 płaciłam najwyższe składki. I we wrzesniu przeszłam na zwolenienie ale dodatkowo ksiegowa zmieniła mi kod na preferencyjny z powrtoem. (nie mogłam być na pełnym zwolnienie wiec nie chciałam płącić od najwyższej podstawy) Dostałam kase za 2 tygodnie L4 we wrzesniu. w Pażdzierniku tez mam zwolnienie 3 tyg. i dziś dzwoni Babka z ZUS i mówi ze kasa juz na mnie czeka ale deklaracje sie nie zgadzaja i musze to poprawic...?? ze niby za czerwiec, lipiec i sierpień złożyc korekte DRA ze nie najwyzszy kod tylko najniższy. bo powinnam być na najniższym 2 lata. ale nie wiem czy to robić boje sie ze chca mnie w bambooko zrobić!!! czy orientujesz sie/ orientujecie.. czy to moze wpłynąć na wysokość świadczenia? -
FasUla, czytałam Twój wpis i przeszło mi przez myśl czy nie mam podobnej sytuacji pewnie nie ale wole dopytac bo zgłupieć można!!
Ja byłam na preferencyjny i w Maju wyrejestrowałam sie i zarejestrowałam z nowym kodem(wyższym). Od 1.06 płaciłam najwyższe składki. I we wrzesniu przeszłam na zwolenienie ale dodatkowo ksiegowa zmieniła mi kod na preferencyjny z powrtoem. (nie mogłam być na pełnym zwolnienie wiec nie chciałam płącić od najwyższej podstawy) Dostałam kase za 2 tygodnie L4 we wrzesniu. w Pażdzierniku tez mam zwolnienie 3 tyg. i dziś dzwoni Babka z ZUS i mówi ze kasa juz na mnie czeka ale deklaracje sie nie zgadzaja i musze to poprawic...?? ze niby za czerwiec, lipiec i sierpień złożyc korekte DRA ze nie najwyzszy kod tylko najniższy. bo powinnam być na najniższym 2 lata. ale nie wiem czy to robić boje sie ze chca mnie w bambooko zrobić!!! czy orientujesz sie/ orientujecie.. czy to moze wpłynąć na wysokość świadczenia?[/QUOTE]
babka z zus dobrze mówi, otóż do 2 lat masz kod 0570, po dwóch latach prowadzenia dg zmieniasz kod na 0510. jeżeli podwyższałaś składki w trakcie 2 lat prowadzenia dg zgłaszasz zmiany z kodem 0570.
Nie przejmuj się złożysz korekty i będzie git.
FasUla lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnySann11 wrote:annielica nie ma sensu płacić wysokiej składki bo tylko stracisz te pieniądze. Jak już to tą najniższą i tyle i nie masz co się stresować, że zus będzie wypytywał czemu obniżyłaś składkę bo takie coś nie powinno mieć miejsca.
Widzisz każdy mówi inaczej...u mnie 2 księgowych oraz prawnik kazali płacić tylko zdrowotną nawet jak nie ma decyzji i tak też zrobiłam (mam mocne nerwy:D) i mimo wszystko decyzje mam pozytywną. Niektóre dziewczyny jak nie miały decyzji to płaciły wyższą składkę a potem ubiegały się o zwrot i też dobrze:)
Dzięki za odpowiedź. Czyli jeśli zapłaciłam wysoką i teraz sobie obniżę i zapłacę niską to tak czy siak muszą mi kasę wypłacić? Firma funkcjonuje, faktury są, wszystko ok więc nie mam się czego obawiać? Jakoś się boję, że będą kombinować jak się da by nic nie wypłacić... -
annielica wrote:Dzięki za odpowiedź. Czyli jeśli zapłaciłam wysoką i teraz sobie obniżę i zapłacę niską to tak czy siak muszą mi kasę wypłacić? Firma funkcjonuje, faktury są, wszystko ok więc nie mam się czego obawiać? Jakoś się boję, że będą kombinować jak się da by nic nie wypłacić...