X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 29 października 2015, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    póki co muszę wyjaśnić inną sprawę, bo za luty 2015 policzyli mi składkę normalną nie preferencyjną i mam niedopłatę. Jednak liczy się 24 miesiące kalendarzowe licząc od pełnego a założyłam działalność w 2013 pod koniec lutego i najpierw to muszę wyjaśnić o co chodzi. Jeśli się okaże, że jednak źle myślę to najwyżej będę mieć zapłacone to zaległe, a składkę zdrowotną i tak musiałabym zapłacić. To zostałaby nadpłata ok. 110 zł. To dziwne, że mam niedopłatę i mi wydali decyzję odnośnie chorobowego i nie chcieli wyjaśnienia?? Teraz zaczęłam się bać, że mi to zniknie.

201602111680.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2015, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm, mysle, ze najlepiej jutro pojechac do zusu, akurat koniec miesiaca. Ale wydaje mi sie, ze to ich blad, bo raczej nie przyznaja pozytywnej decyzji jak sa zaleglosci w skladkach...

• natalica06 Autorytet

Wysłany: 29 października 2015, 18:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pan z ZUS przyznał mi rację, sklonowało mi się zus dra, powinnam złożyć w lutym dra, że należą mi sie jeszcze preferencyjne składki, a tak system policzył mi 24 (wliczył niepełny luty) i źle wypełnił za mnie. Mam złożyć przez neta zus dra, oni to potraktowali, jako brak zaległości, a brak w papierach, prześlę im dra to zaległość zniknie :)

201602111680.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2015, 08:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://dziennikustaw.gov.pl/DU/2015/1735
    Ustawa opublikowana w dzienniku ustaw!

Miminkowa, natalica06, Lilijka30, kaatka lubią tę wiadomość

• natalica06 Autorytet

Wysłany: 30 października 2015, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pomimo, że mam zamieszanie na tym koncie z tym niezłożonym ZUS dra za luty dostałam dziś pieniądze z ZUSu. Tyle się naczytałam i naszukałam, a oni mnie tak pozytywnie zaskoczyli, że aż nie wiem co o tym sądzić :) Mam nadzieję, że każdej z nas uda się w końcu dojść z nimi do porozumienia.

FasUla lubi tę wiadomość

201602111680.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 października 2015, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie dzis mija tydzien od kontroli w domu i dalej nie mam decyzji, a ostatni dzien miesiaca... nie wiem czy cos jeszcze szykuja czy pozniej wpisza, ale troche sie niecierpliwie...

• letty Autorytet

Wysłany: 30 października 2015, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wredotka wrote:
    Dziewczyny, jak szybko miałyście decyzję o macierzyńskim? Miałam już kontrolę firmy na l4 więc mam nadzieję, że teraz mnie to ominie ;)

coś koło 30 dni :) 27.10 urodziłam, pod koniec listopada była decyzja a dopiero 22.12 pierwszy przelew

wnid8ribpqlokjkp.png
    ckaivfxmzxh7kbdm.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 30 października 2015, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie pieniążki za pierwsze L4 już są. Za drugie mają być w przyszłym tygodniu :-)
    Aż strach się bać, że się udało :-)

kaatka lubi tę wiadomość

Lilijka30
  • Tatalka Nowa

Wysłany: 31 października 2015, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miminkowa wrote:
    Możesz spróbować dogadać się z pracodawcą aby obniżył Ci wynagrodzenie i zmniejszył etat. Wtedy masz mniej niż najniższa krajowa i możesz z działalności opłacać składki społeczne wraz z dobrowolnym chorobowym. Wówczas masz prawo do zasiłku chorobowego i macierzyńskiego z dwóch tytułów (etat i działalność). W przypadku jeśli między etatem a działalnością nie ma przerwy lub jest ona mniejsza niż 30 dni nie obowiązuje okres karencji. Trzeba tylko z działalności mieć opłacony jeden pełny miesiąc kalendarzowy składek (od 1 do 30 lub 31) aby należał się zasiłek chorobowy i macierzyński.

Ale to już nie zdążę, nawet gdyby pracodawca był nad zwyczaj wyrozumiały - nie jest to żaden znajomy - to jest "normalna" praca. Chyba ze w poniedziałek uda mi się odwiesić DG i uzgodnić z pracodawcą to że pójdę w grudniu na L4 z tego co rozumiem ;)

Natala
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 października 2015, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny czy któraś z Was czekała tak długo na decyzje odnośnie kolejnego zwolnienia? Ja czekam od 9.10. i dalej nic nie wpisane:(a wcześniejsze decyzja była szybko...

• Miminkowa Koleżanka

Wysłany: 31 października 2015, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatalka wrote:
    Ale to już nie zdążę, nawet gdyby pracodawca był nad zwyczaj wyrozumiały - nie jest to żaden znajomy - to jest "normalna" praca. Chyba ze w poniedziałek uda mi się odwiesić DG i uzgodnić z pracodawcą to że pójdę w grudniu na L4 z tego co rozumiem ;)

Jeśli z umowy o pracę masz więcej niż najniższa krajowa (1750zł brutto) to odwieszenie działalności nic nie da bo zasiłek i tak będzie przysługiwał tylko z umowy o pracę.

km5stv73bqbjcbfp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 listopada 2015, 09:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 13:49

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 listopada 2015, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie decyzji ten ZUS gdzie jest firma, a co do l4 to nie wiem ale na infolinii możesz spytać.

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 listopada 2015, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 lutego 2016, 13:49

• Miminkowa Koleżanka

Wysłany: 2 listopada 2015, 07:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina_Ina wrote:
    Dziewczyny, przeczytałam już całe forum :) trochę to trwało, ale teraz już większość odpowiedzi na moje pytania mam.
    Będę w grudniu szła na L4, licząc, że może się uda załapać na stare zasady. Jestem pewna, że sprawdzą mi firmę i będą mieli miliard pytań, ale jestem gotowa :D

Mam inne pytanie, ponieważ moja firma jest w innym mieście, a ja mieszkam (i będę się teraz bujać z zameldowaniem w innym mieście) to do którego ZUSu będzie należała decyzja? Czy ja zwolnienia mogę zanosić do tego ZUSu, który jest właściwy dla adresu zameldowania, czy do tego gdzie mam firmę (150 km dalej)?

Decyzję odnośnie zasiłku podejmuje terenowa jednostka zus pod którą należy Twoja firma. L4 i wszystkie inne dokumenty możesz zanosić do tego zusu do którego masz najbliżej. Oni sobie prześlą między sobą wszystkie dokumenty. Ja tak miałam :)

km5stv73bqbjcbfp.png
  • MMartaa Ekspertka

Wysłany: 2 listopada 2015, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    potrzebuje porady, sama nie wiem co zrobić otóż : we wrześniu podwyższyłam składkę a od połowy października przeszłam na macierzyński, jeszcze nie mam decyzji. zastanawiam się jak opłacić składki za październik
    - za cały październik taką kwotę jak za wrzesień
    - za połowę października składkę podzielną policzoną od takiej podstaway jaką zadeklarowałam we wrześniu
    - cały październik ale obniżyć podstawę do kwoty najniższej czyli 1000zł
    - czy podzielną od 1000 ( ale ta opcja najmniej mi pasuje)
    pomoże ktoś??? :)

3i49io4pumnm9gni.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2015, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Możesz za październik ta najniższa albo proporcjonalnie od najwyższej...ja bym chyba za cały październik ta najniższa zapłaciła i nie wiem czy za dni co będziesz na zasiłku Ci zwrócą wtedy?juz po decyzji?

• MMartaa Ekspertka

Wysłany: 2 listopada 2015, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fasula czekam na decyzje, nie wiem co lepsze, ktoś jeszcze poradzi???

3i49io4pumnm9gni.png
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak nie masz decyzji to musisz zapłacić składkę jakbyś nie miała macierzyńskiego, pytałam kiedyś ZUS'u zanim mi przyznali chorobowe, póki nie ma decyzji płaci się normalnie, a później trzeba ubiegać się o zwrot, ale ja bym obniżyła do 1000

201602111680.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2015, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym sie wstrzymała do 8 i jak nie bedzie decyzji do tego czasu to zapłaciła za cały miesiac ta najniższa.
    A u mnie dalej brak decyzji za 3 l4, zapłaciłam tylko zdrowotna, ale jak do 10 nie bedzie to musze tez dopłacić społeczne? Nie wiem czemu teraz to tyle trwa...

‹‹ 216 217 218 219 220 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ