X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Sue87 Koleżanka

Wysłany: 28 października 2015, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Dziewczyny!
    Czytam Was ciągle aby być na bierząco. :)
    Gratulacje dla Rozpakowanych! Powodzenia dla tych co walczą z Zus! Czyli dla wszystkich :D

Mamy takie pytanie tylko.. Jestem teraz na L4 ale na kręgosłup.. pierwsza wypłata bez problemu, decyzja od razu, kasa na koncie tez. 80% ale to i tak sporo..
    Teraz kończy mi się L4 2 listopada. Od 3 listopada chce isc na L4 ale już ciążowe.. Czy Zus może chcieć zrobić mi jednka kontrole i do czegoś się przyczepić skoro już wypłaca mi kase od tych 3 najwyższych składek?
    Specjalnie poszłam najpierw na L4 kręgosłupowe zeby zobaczyć jaka decyzja i czy moze pójdzie lepiej niż jakbym im od razu przyniosła ciążowe..

ckaicsqvntdeeclt.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2015, 10:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze zrobic kontrole w kazdej chwili, nawet po przyznaniu zasilku macierzynskiego, ale nie musi;) kto wie jak bedzie

Miminkowa lubi tę wiadomość

• Tatalka Nowa

Wysłany: 28 października 2015, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuz_anna wrote:
    Jeśli masz umowę o pracę to abyś miała podstawę do zasiłku przeliczaną na nowo musisz zapewne zrobić przerwę w opłącaniu składki chorobowej (tu mówią różnie- albo na kilka dni, albo na 31 dni). Potem jest 90 dni karencji i dopiero po nich możesz iść na L4. Tak czy siak-jest za późno aby załapać się na najwyższy zasiłek, bo do tego musiałabyś przejść na L4 przed końcem roku, a na to z uwagi na karencję nie masz szans. Jesli nie zrobisz przerwy to zapewne policzą Ci średnią z umowy o pracę i składek, które zapłaciłaś już z DG.

Jednak przygotuj się też na kontrolę ZUS, bo Twoja chęć powrotu na rynek w ciąży i opłacenie najwyższej składki zapewne ich zainteresuje;)

Dzięki, Zuz_anna. Wygląda na to że będzie kiepsko z pieniędzmi :/
    Przeliczę jeszcze co się najlepiej kalkuluje, chyba że jakiś inny pomsył(?)

No ale tak czy siak - najważniejszy jest mały :)

Natala
  • Sue87 Koleżanka

Wysłany: 28 października 2015, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chodziło mi raczej o L4, do macierzyńskiego jeszcze dłuuuga droga. Ale pewnie kontrole moze zrobić czy to L4 czy macierzyński :)
    A już myślałam, że sprytna bede z tym L4 na kręgosłup najpierw!

ckaicsqvntdeeclt.png
  • akira Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 10:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Ja mialam kontrole w domu dopiero po 1,5 miesiaca
    u mnie mija 4. miesiac przebywania na L4 i poki co nie mialam kontroli. Ale licze sie z tym, ze jeszcze ją bede miala

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 28 października 2015, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MeAmerie wrote:
    Hej.
    Ja dzisiaj dokładnie miesiąc od wystawienia pierwszego zwolnienia dostałam przelew.
    Też miałam przygotowane dokumenty wszystkie w razie kontroli, spodziewałam się również kontroli w domu a tu cisza.....nawet mnie to martwi trochę ;) :D

Też czekam ąz do domu mi zajrzą a tu ciszaaaa. W pracy też się nikt nie pojawił, by sprawdzić, czy jestem w biurze czy nie. Wolałabym już być po. Wiadomo, że zawsze mogą być i że nie kończy się na 1 wizycie, ale byłabym spokojniejsza wiedząc, ze byli i mnie zastali :-)

Lilijka30
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 28 października 2015, 10:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue87 wrote:
    Chodziło mi raczej o L4, do macierzyńskiego jeszcze dłuuuga droga. Ale pewnie kontrole moze zrobić czy to L4 czy macierzyński :)
    A już myślałam, że sprytna bede z tym L4 na kręgosłup najpierw!

Kontrola może być w każdym momencie naszego L4, bez względu na to czy to ciążowe czy nie. Ważne abyś miała L4 chodzące, to nawet jak Cię nie zastaną w domu to nie będzie z tego powodu poważnych kłopotów. Najgorzej jak L4 jest leżące i Cię nie zastaną lub po prostu nie usłyszysz dzwonka czy pukania do drzwi. Lepiej zatem brać chodzące L4 :-)

A kontroli możemy się spodziewać ZAWSZE. Czy na L4 (nawet kilka razy) i po przejściu na macierzyński.

Lilijka30
  • barteksiedlce Koleżanka

Wysłany: 28 października 2015, 10:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatalka wrote:

Tatalka jeśli po zawieszeniu działalności nie opłacałaś dobrowolnych składek chorobowych czyli masz przerwę, a jesteś zatrudniona na umowę o pracę na mniej niż najniższa krajowa to po zgłoszeniu się do dobrowolnego chorobowego ponownie wystarczy miesiąc opłacania wysokich składek, a na zwolnienie możesz iść już następnego dnia po zgłoszeniu się do dobrowolnego chorobowego.

U nas z żoną też na razie (odpukać) obyło się bez żadnych kontroli, a jesteśmy na zwolnieniu już 2 miesiące, za kilka dni idziemy po 3 zwolnienie.
    Pierwsze zwolnienie już zapłacone, w pue jest decyzja odnośnie drugiego ale jeszcze bez kwot i dat. Działalność 11 miesięcy.

A propos. Czy ktoś jeszcze ma problem z zalogowaniem do pue przez profil epuap?

Tatalka lubi tę wiadomość

• natalica06 Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatalka wrote:
    Dzień dobry, drogie mamy! (to mój pierwszy wpis na tym forum)
    Termin na dopiero na czerwiec, ale...odnośnie poniedziałkowego podpisu prezydenta mam też pierwsze pytanie:

Aktualnie mam zawieszoną działalność (podpisałam jakiś czas temu umowę o pracę) Problem z tym że ona się niedługo kończy i zastanawiam się czy w świetle podpisanych zmian w ustawie nie warto by znów działalności odwiesić i spróbować swych "sił" na rynku. Tym bardziej może być to korzystne z punktu widzenia obowiązujących okazuje się jeszcze przepisów dot. korzystnej wysokości zasiłku. Będzie sensowne odwieszenie działalność w listopadzie i opłacenie solidnej składki (zakładam oczywiście że firma przyniesie "wymagany" przychód i będę mogła opłacić bez problemu tą składkę jeszcze w grudniu)?
    Jak masz umowę o pracę i pracodawca płaci za Ciebie składkę chorobową, to nie masz okresu wyczekiwania 90 dni i możesz po miesiacu podwyższenia składki przejść na l4, czyli jeszcze przed końcem roku. Nie wiem jak to formalnie i technicznie przebiega, ale np. barteksiedlce albo peggyOlsen miały tak, że pracowały na etacie i podwyższały składki. Musiała byś spojrzeć w ich posty. A najlepiej to iść do dobrej księgowej albo prawnika, zapłacić ok. 100 zł a wszystkiego dokładnie się dowiesz.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2015, 10:33

201602111680.png
  • Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatalka wrote:

widzę,że w Twoim przypadku jest jednak inaczej, przepraszam za wprowadzenie w błąd, dziewczyny Ci pewnie dobrze piszą:)

• Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    barteksiedlce wrote:
    Tatalka jeśli po zawieszeniu działalności nie opłacałaś dobrowolnych składek chorobowych czyli masz przerwę, a jesteś zatrudniona na umowę o pracę na mniej niż najniższa krajowa to po zgłoszeniu się do dobrowolnego chorobowego ponownie wystarczy miesiąc opłacania wysokich składek, a na zwolnienie możesz iść już następnego dnia po zgłoszeniu się do dobrowolnego chorobowego.

U nas z żoną też na razie (odpukać) obyło się bez żadnych kontroli, a jesteśmy na zwolnieniu już 2 miesiące, za kilka dni idziemy po 3 zwolnienie.
    Pierwsze zwolnienie już zapłacone, w pue jest decyzja odnośnie drugiego ale jeszcze bez kwot i dat. Działalność 11 miesięcy.

a co w przypadku jeśli umowa jest na więcej niż najniższa krajowa?

• natalica06 Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak masz więcej niż najniższa krajowa to z dg możesz się zgłosić tylko do zdrowotnych, czyli podwyższenie składki nic nie da, bo skł. na ubez. społeczne płaci pracodawca. Tak przynajmniej wyszukałam, jak się zastanawiałam żeby jakiegoś pracownika ogarnąć :)

201602111680.png
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 28 października 2015, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja loguję się przez stronę https://pue.zus.pl/portal/logowanie.npi login i hasło. Bez problemu.

Przy okazji zobaczyłam, ze mam decyzję za drugie zwolnienie :D

akira, FasUla lubią tę wiadomość

Lilijka30
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2015, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest wśród Was ktoś, komu realnie ZUS zakwestionował wysokie składki, które opłacałyście? W sensie, że wg nich nie miałyście prawa płacić tych najwyższych składek bo wasza działalność nie przynosiła takich zysków?
    Wiem, że niby ZUSu nie powinno interesować skąd ja mam na to pieniądze, ale w dalszym ciągu jest to kwestia która mnie dość mocno interesuje, bo sama podniosłam swoje składki do tych najwyższych i je opłacam, ale miesięcznie faktury wystawiam na ok 4000 - 5000 zl więc de facto mam z czego zapłacić składkę i mogę jeszcze spokojnie żyć.

• akira Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno byla taka sytuacja tu na tym forum, ale nie pamietam nicka. Zus odmowil wyplaty swiadczen kwestionujac niewystarczjace dochody na oplacenie najwyzszej skladki. Moze ta dziewczyna sie odezwie.

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • Tatalka Nowa

Wysłany: 28 października 2015, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    barteksiedlce wrote:

Dziękuję, Bartek.
    "Niestety" mam minalnie więcej niż najniższa karajowa, w międzyczasie od zawieszenia miałam różne umowy-zlecenia, ale dobrowolnych składek nie płaciłam. Rozumiem że mimo wszystko nic tu się nie da ugrać? Poradzę się jeszcze księgowej choć z tym to bywa różnie.

Kontrole jak czytam przypadki z forum zależą raczej od jakiegoś nieznanego czynnika, może od oddziału, może "losują"?

Natala
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2015, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akira wrote:
    Na pewno byla taka sytuacja tu na tym forum, ale nie pamietam nicka. Zus odmowil wyplaty swiadczen kwestionujac niewystarczjace dochody na oplacenie najwyzszej skladki. Moze ta dziewczyna sie odezwie.

Dzięki, to postaram się przekopać przez forum i może znajdę.

• Arielka Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam pytanko czy na macierzyńskim można pracować jeśli ma się działalność gospodarczą i wystawiać faktury?

polkosia lubi tę wiadomość

p19u9jcg6txrbtcl.png

atdc6iye6tcg50ab.png
  • Mala_Czarna_89 Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 12:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skoro już jestem na tym wcześniejszym macierzyńskim... to chyba nie muszę siedzieć w domu w razie kontroli? Dobrze kombinuję, że przecież to nie l4?

yiDgp1.png
    kqdgp2.png
  • alinalii Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 12:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Arielka wrote:
    Mam pytanko czy na macierzyńskim można pracować jeśli ma się działalność gospodarczą i wystawiać faktury?

jasne ze tak ! przez cały macierzynski mozesz pracowac

Arielka, FasUla, polkosia lubią tę wiadomość

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
‹‹ 214 215 216 217 218 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ