Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej Dziewczyny!
Czytam Was ciągle aby być na bierząco.
Gratulacje dla Rozpakowanych! Powodzenia dla tych co walczą z Zus! Czyli dla wszystkich
Mamy takie pytanie tylko.. Jestem teraz na L4 ale na kręgosłup.. pierwsza wypłata bez problemu, decyzja od razu, kasa na koncie tez. 80% ale to i tak sporo..
Teraz kończy mi się L4 2 listopada. Od 3 listopada chce isc na L4 ale już ciążowe.. Czy Zus może chcieć zrobić mi jednka kontrole i do czegoś się przyczepić skoro już wypłaca mi kase od tych 3 najwyższych składek?
Specjalnie poszłam najpierw na L4 kręgosłupowe zeby zobaczyć jaka decyzja i czy moze pójdzie lepiej niż jakbym im od razu przyniosła ciążowe..
-
nick nieaktualny
-
Zuz_anna wrote:Jeśli masz umowę o pracę to abyś miała podstawę do zasiłku przeliczaną na nowo musisz zapewne zrobić przerwę w opłącaniu składki chorobowej (tu mówią różnie- albo na kilka dni, albo na 31 dni). Potem jest 90 dni karencji i dopiero po nich możesz iść na L4. Tak czy siak-jest za późno aby załapać się na najwyższy zasiłek, bo do tego musiałabyś przejść na L4 przed końcem roku, a na to z uwagi na karencję nie masz szans. Jesli nie zrobisz przerwy to zapewne policzą Ci średnią z umowy o pracę i składek, które zapłaciłaś już z DG.
Jednak przygotuj się też na kontrolę ZUS, bo Twoja chęć powrotu na rynek w ciąży i opłacenie najwyższej składki zapewne ich zainteresuje;)
Dzięki, Zuz_anna. Wygląda na to że będzie kiepsko z pieniędzmi
Przeliczę jeszcze co się najlepiej kalkuluje, chyba że jakiś inny pomsył(?)
No ale tak czy siak - najważniejszy jest mały
Natala -
MeAmerie wrote:Hej.
Ja dzisiaj dokładnie miesiąc od wystawienia pierwszego zwolnienia dostałam przelew.
Też miałam przygotowane dokumenty wszystkie w razie kontroli, spodziewałam się również kontroli w domu a tu cisza.....nawet mnie to martwi trochę
Też czekam ąz do domu mi zajrzą a tu ciszaaaa. W pracy też się nikt nie pojawił, by sprawdzić, czy jestem w biurze czy nie. Wolałabym już być po. Wiadomo, że zawsze mogą być i że nie kończy się na 1 wizycie, ale byłabym spokojniejsza wiedząc, ze byli i mnie zastaliLilijka30 -
Sue87 wrote:Chodziło mi raczej o L4, do macierzyńskiego jeszcze dłuuuga droga. Ale pewnie kontrole moze zrobić czy to L4 czy macierzyński
A już myślałam, że sprytna bede z tym L4 na kręgosłup najpierw!
Kontrola może być w każdym momencie naszego L4, bez względu na to czy to ciążowe czy nie. Ważne abyś miała L4 chodzące, to nawet jak Cię nie zastaną w domu to nie będzie z tego powodu poważnych kłopotów. Najgorzej jak L4 jest leżące i Cię nie zastaną lub po prostu nie usłyszysz dzwonka czy pukania do drzwi. Lepiej zatem brać chodzące L4
A kontroli możemy się spodziewać ZAWSZE. Czy na L4 (nawet kilka razy) i po przejściu na macierzyński.Lilijka30 -
Tatalka wrote:Dzięki, Zuz_anna. Wygląda na to że będzie kiepsko z pieniędzmi
Tatalka jeśli po zawieszeniu działalności nie opłacałaś dobrowolnych składek chorobowych czyli masz przerwę, a jesteś zatrudniona na umowę o pracę na mniej niż najniższa krajowa to po zgłoszeniu się do dobrowolnego chorobowego ponownie wystarczy miesiąc opłacania wysokich składek, a na zwolnienie możesz iść już następnego dnia po zgłoszeniu się do dobrowolnego chorobowego.
U nas z żoną też na razie (odpukać) obyło się bez żadnych kontroli, a jesteśmy na zwolnieniu już 2 miesiące, za kilka dni idziemy po 3 zwolnienie.
Pierwsze zwolnienie już zapłacone, w pue jest decyzja odnośnie drugiego ale jeszcze bez kwot i dat. Działalność 11 miesięcy.
A propos. Czy ktoś jeszcze ma problem z zalogowaniem do pue przez profil epuap?Tatalka lubi tę wiadomość
-
Tatalka wrote:Dzień dobry, drogie mamy! (to mój pierwszy wpis na tym forum)
Termin na dopiero na czerwiec, ale...odnośnie poniedziałkowego podpisu prezydenta mam też pierwsze pytanie:
Aktualnie mam zawieszoną działalność (podpisałam jakiś czas temu umowę o pracę) Problem z tym że ona się niedługo kończy i zastanawiam się czy w świetle podpisanych zmian w ustawie nie warto by znów działalności odwiesić i spróbować swych "sił" na rynku. Tym bardziej może być to korzystne z punktu widzenia obowiązujących okazuje się jeszcze przepisów dot. korzystnej wysokości zasiłku. Będzie sensowne odwieszenie działalność w listopadzie i opłacenie solidnej składki (zakładam oczywiście że firma przyniesie "wymagany" przychód i będę mogła opłacić bez problemu tą składkę jeszcze w grudniu)?Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 października 2015, 10:33
-
Tatalka wrote:Dzięki, Zuz_anna. Wygląda na to że będzie kiepsko z pieniędzmi
widzę,że w Twoim przypadku jest jednak inaczej, przepraszam za wprowadzenie w błąd, dziewczyny Ci pewnie dobrze piszą -
barteksiedlce wrote:Tatalka jeśli po zawieszeniu działalności nie opłacałaś dobrowolnych składek chorobowych czyli masz przerwę, a jesteś zatrudniona na umowę o pracę na mniej niż najniższa krajowa to po zgłoszeniu się do dobrowolnego chorobowego ponownie wystarczy miesiąc opłacania wysokich składek, a na zwolnienie możesz iść już następnego dnia po zgłoszeniu się do dobrowolnego chorobowego.
U nas z żoną też na razie (odpukać) obyło się bez żadnych kontroli, a jesteśmy na zwolnieniu już 2 miesiące, za kilka dni idziemy po 3 zwolnienie.
Pierwsze zwolnienie już zapłacone, w pue jest decyzja odnośnie drugiego ale jeszcze bez kwot i dat. Działalność 11 miesięcy.
A propos. Czy ktoś jeszcze ma problem z zalogowaniem do pue przez profil epuap?
a co w przypadku jeśli umowa jest na więcej niż najniższa krajowa? -
jak masz więcej niż najniższa krajowa to z dg możesz się zgłosić tylko do zdrowotnych, czyli podwyższenie składki nic nie da, bo skł. na ubez. społeczne płaci pracodawca. Tak przynajmniej wyszukałam, jak się zastanawiałam żeby jakiegoś pracownika ogarnąć
-
nick nieaktualnyJest wśród Was ktoś, komu realnie ZUS zakwestionował wysokie składki, które opłacałyście? W sensie, że wg nich nie miałyście prawa płacić tych najwyższych składek bo wasza działalność nie przynosiła takich zysków?
Wiem, że niby ZUSu nie powinno interesować skąd ja mam na to pieniądze, ale w dalszym ciągu jest to kwestia która mnie dość mocno interesuje, bo sama podniosłam swoje składki do tych najwyższych i je opłacam, ale miesięcznie faktury wystawiam na ok 4000 - 5000 zl więc de facto mam z czego zapłacić składkę i mogę jeszcze spokojnie żyć. -
barteksiedlce wrote:Tatalka jeśli po zawieszeniu działalności nie opłacałaś dobrowolnych składek chorobowych czyli masz przerwę, a jesteś zatrudniona na umowę o pracę na mniej niż najniższa krajowa to po zgłoszeniu się do dobrowolnego chorobowego ponownie wystarczy miesiąc opłacania wysokich składek, a na zwolnienie możesz iść już następnego dnia po zgłoszeniu się do dobrowolnego chorobowego.
A propos. Czy ktoś jeszcze ma problem z zalogowaniem do pue przez profil epuap?
Dziękuję, Bartek.
"Niestety" mam minalnie więcej niż najniższa karajowa, w międzyczasie od zawieszenia miałam różne umowy-zlecenia, ale dobrowolnych składek nie płaciłam. Rozumiem że mimo wszystko nic tu się nie da ugrać? Poradzę się jeszcze księgowej choć z tym to bywa różnie.
Kontrole jak czytam przypadki z forum zależą raczej od jakiegoś nieznanego czynnika, może od oddziału, może "losują"?Natala -
nick nieaktualnyakira wrote:Na pewno byla taka sytuacja tu na tym forum, ale nie pamietam nicka. Zus odmowil wyplaty swiadczen kwestionujac niewystarczjace dochody na oplacenie najwyzszej skladki. Moze ta dziewczyna sie odezwie.
Dzięki, to postaram się przekopać przez forum i może znajdę. -
Arielka wrote:Mam pytanko czy na macierzyńskim można pracować jeśli ma się działalność gospodarczą i wystawiać faktury?
jasne ze tak ! przez cały macierzynski mozesz pracowacArielka, FasUla, polkosia lubią tę wiadomość