X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • Arielka Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 12:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za odp :)

p19u9jcg6txrbtcl.png

atdc6iye6tcg50ab.png
  • Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatalka wrote:
    Dziękuję, Bartek.
    "Niestety" mam minalnie więcej niż najniższa karajowa, w międzyczasie od zawieszenia miałam różne umowy-zlecenia, ale dobrowolnych składek nie płaciłam. Rozumiem że mimo wszystko nic tu się nie da ugrać? Poradzę się jeszcze księgowej choć z tym to bywa różnie.

Kontrole jak czytam przypadki z forum zależą raczej od jakiegoś nieznanego czynnika, może od oddziału, może "losują"?

no to właśnie, czyli jak Tatalka ma umowę na więcej niż najniższą to jednak nie jest potrzebna ta przerwa w chorobowym i karencja 90 dni???

Jesli chodzi o kontrolę- losowanie to w przypadku kontroli prawidłowości wykorzystywania zwolnienia lekarskiego, w skrócie- przychodzą CI do domu i sprawdzają, czy nie pracujesz.
    A kontrola fikcyjności DG to już coś innego-dostajesz list z pytaniami odnośnie Twojej dg, masz donieść im stos papierów i wtedy podejmują decyzję, czy uznają Twoją firmę za prawdziwą czy fikcyjną. I te kontrole są często właśnie w przypadku kiedy ktoś zakłada lub odwiesza dg, płaci wysokie składki będąc w ciąży i przechodzi na L4/macierzyński.

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2015, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na macierzynskim mozna pracowac, wystawiac faktury i nie trzeba siedziec w domu;)nie sadze, zeby kontrole zalezy od 'losowania', bardziej chodzi o to na jakiego urzednika sie trafi w jakim oddziale, nie da sie tego przewidziec

Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2015, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sann a po jakim czasie po kontroli w domu mialas decyzje za kolejne l4?u mnie kontrola w piatek, zwolnienie od 9 a decyzji dalej nie ma, a juz prawie koniec miesiaca...

• Zuz_anna Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Sann a po jakim czasie po kontroli w domu mialas decyzje za kolejne l4?u mnie kontrola w piatek, zwolnienie od 9 a decyzji dalej nie ma, a juz prawie koniec miesiaca...

chodzi CI o tę kontrolę w domu?Ja miałam ponowną decyzję po 5 dniach

FasUla lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2015, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki:)

• Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 28 października 2015, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:

Mi tabelka zniknęła bo nie zastali mnie w miejscu zameldowania (bo tam nie mieszkam) i cofnęli mi decyzję. Potem odwiedzili mnie w miejscu zamieszkania gdzie byłam i decyzja od tej wizyty pojawiła się pozytywna w przeciągu tygodnia;)

FasUla lubi tę wiadomość

• MMartaa Ekspertka

Wysłany: 28 października 2015, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    już pytałam o to ale zapytam ponownie, czy wie ktoś gdzie pojawia się na pue info o zasiłku macierzyńskim??

3i49io4pumnm9gni.png
  • MMartaa Ekspertka

Wysłany: 28 października 2015, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    albo jak aktywować świadczeniobiorce , bo ja mam ogólny platnik ubezpieczony i eplatnik , może czegoś nie zrobiłam?

3i49io4pumnm9gni.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 października 2015, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napisz z pue zapytanie do zusu o aktywacje albo przez infolinie możesz to zrobic, ale ja robiłam przez zapytanie i po 15 minutach miałam ta zakładkę.

• MMartaa Ekspertka

Wysłany: 28 października 2015, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Napisz z pue zapytanie do zusu o aktywacje albo przez infolinie możesz to zrobic, ale ja robiłam przez zapytanie i po 15 minutach miałam ta zakładkę.
    dziękuje za odp.

3i49io4pumnm9gni.png
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, jak szybko miałyście decyzję o macierzyńskim? Miałam już kontrolę firmy na l4 więc mam nadzieję, że teraz mnie to ominie ;)

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 28 października 2015, 22:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatalka wrote:
    Dziękuję, Bartek.
    "Niestety" mam minalnie więcej niż najniższa karajowa, w międzyczasie od zawieszenia miałam różne umowy-zlecenia, ale dobrowolnych składek nie płaciłam. Rozumiem że mimo wszystko nic tu się nie da ugrać? Poradzę się jeszcze księgowej choć z tym to bywa różnie.

Kontrole jak czytam przypadki z forum zależą raczej od jakiegoś nieznanego czynnika, może od oddziału, może "losują"?

Nie orientuję się do końca co kiedy się zmieni w przepisach, ale "po staremu" jak dla mnie warunkiem byłoby zakończenie z końcem października umowy o pracę, żeby dg była tytułem do obowiązkowych ub. społecznych.
    A nie wiem czy takowy wariant z rozwiązaniem umowy wchodzi w grę.. No i nikt nie da gwarancji pomyślnego zakończenia, bo to na pewno byłby pierwszy punkt zaczepienia dla ZUSu...

Tatalka lubi tę wiadomość

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • Tatalka Nowa

Wysłany: 29 października 2015, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rybaaaa wrote:
    Nie orientuję się do końca co kiedy się zmieni w przepisach, ale "po staremu" jak dla mnie warunkiem byłoby zakończenie z końcem października umowy o pracę, żeby dg była tytułem do obowiązkowych ub. społecznych.
    A nie wiem czy takowy wariant z rozwiązaniem umowy wchodzi w grę.. No i nikt nie da gwarancji pomyślnego zakończenia, bo to na pewno byłby pierwszy punkt zaczepienia dla ZUSu...

Dziękuję za wszystkie sugestie. Umowę mogę jeszcze teoretycznie zdążyć rozwiązać - mam czas do jutra. Czy może któraś z forumowiczek (lub forumowiczów) polecić dobrą prawniczkę(księgową)? W tej sytuacji chcę jeszcze spróbować skonsultować się, choćby telefonicznie. Jeśliktoś wie - czy ta karencja 90-cio dniowa (wyrejestrowanie i ponowne zarejestrowanie do ubezpieczenia) jest "pewna" czy w moim przypadku nie będzie ona mieć miejsca?

Natala
  • Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 29 października 2015, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi bardzo pomogła ta Kancelaria:
    Kancelaria Adwokacka – Katarzyna Gałecka-Nerek ul. Kościuszki 18 96-200 Rawa Mazowiecka tel. 509-781-787 tel./fax (46) 814-77-51 email: [email protected]

Jestem z drugiego końca Polski, także nie miałam ich na miejscu. Mimo to kontakt telefoniczny i mailowy w 100% załatwił mi wysoki zasiłek.
    http://adwokatgalecka.pl/

Lilijka30
  • Miminkowa Koleżanka

Wysłany: 29 października 2015, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tatalka wrote:
    Dziękuję, Bartek.

Możesz spróbować dogadać się z pracodawcą aby obniżył Ci wynagrodzenie i zmniejszył etat. Wtedy masz mniej niż najniższa krajowa i możesz z działalności opłacać składki społeczne wraz z dobrowolnym chorobowym. Wówczas masz prawo do zasiłku chorobowego i macierzyńskiego z dwóch tytułów (etat i działalność). W przypadku jeśli między etatem a działalnością nie ma przerwy lub jest ona mniejsza niż 30 dni nie obowiązuje okres karencji. Trzeba tylko z działalności mieć opłacony jeden pełny miesiąc kalendarzowy składek (od 1 do 30 lub 31) aby należał się zasiłek chorobowy i macierzyński.

Tatalka lubi tę wiadomość

km5stv73bqbjcbfp.png
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 29 października 2015, 15:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaaaaaaaa przyznali mi chorobowe!!!!! W ogóle już 13.10 była decyzja, zwolnienie od 1.10. a data wypłaty 30.10 aaaaa dziękuję dziewczyny, że można na Was liczyć :) Jak już mam datę decyzji, datę wypłaty i kwotę to chyba mi to już nie zniknie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2015, 15:19

FasUla, Lilijka30, akira, kaatka lubią tę wiadomość

201602111680.png
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 29 października 2015, 15:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale dureń ze mnie, z drugim zwolnieniem wczoraj wysłałam im Zus dra, że obniżam składki do 1100 zł i dziś za nie zapłaciłam, a okazało się, że dostałam pozytywną decyzję to mam zrobić korektę tego dra? i wtedy pismo do nich wysłać żeby mi to zaliczyli na poczet przyszłych składek zdrowotnych?

201602111680.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 października 2015, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mysle ze tak mozesz zrobic;) choc ponoc czasem dlugo trwa to zaliczanie na poczet zdrowotnych, wiec ja bym wnioskowala o zwrot, choc na to tez sie czeka.

natalica06 lubi tę wiadomość

• Lilijka30 Przyjaciółka

Wysłany: 29 października 2015, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natalica nie poradzę Ci bo nie miałam takiej sytuacji. A nie masz księgowej żeby zadzwonić i się dowiedzieć? Albo do Zusu zadzwoń.

natalica06 lubi tę wiadomość

Lilijka30
‹‹ 215 216 217 218 219 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ