Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
Tatalka wrote:Dziękuję, Bartek.
"Niestety" mam minalnie więcej niż najniższa karajowa, w międzyczasie od zawieszenia miałam różne umowy-zlecenia, ale dobrowolnych składek nie płaciłam. Rozumiem że mimo wszystko nic tu się nie da ugrać? Poradzę się jeszcze księgowej choć z tym to bywa różnie.
Kontrole jak czytam przypadki z forum zależą raczej od jakiegoś nieznanego czynnika, może od oddziału, może "losują"?
no to właśnie, czyli jak Tatalka ma umowę na więcej niż najniższą to jednak nie jest potrzebna ta przerwa w chorobowym i karencja 90 dni???
Jesli chodzi o kontrolę- losowanie to w przypadku kontroli prawidłowości wykorzystywania zwolnienia lekarskiego, w skrócie- przychodzą CI do domu i sprawdzają, czy nie pracujesz.
A kontrola fikcyjności DG to już coś innego-dostajesz list z pytaniami odnośnie Twojej dg, masz donieść im stos papierów i wtedy podejmują decyzję, czy uznają Twoją firmę za prawdziwą czy fikcyjną. I te kontrole są często właśnie w przypadku kiedy ktoś zakłada lub odwiesza dg, płaci wysokie składki będąc w ciąży i przechodzi na L4/macierzyński. -
nick nieaktualnyna macierzynskim mozna pracowac, wystawiac faktury i nie trzeba siedziec w domu;)nie sadze, zeby kontrole zalezy od 'losowania', bardziej chodzi o to na jakiego urzednika sie trafi w jakim oddziale, nie da sie tego przewidziec
Mala_Czarna_89 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
FasUla wrote:Sann a po jakim czasie po kontroli w domu mialas decyzje za kolejne l4?u mnie kontrola w piatek, zwolnienie od 9 a decyzji dalej nie ma, a juz prawie koniec miesiaca...
chodzi CI o tę kontrolę w domu?Ja miałam ponowną decyzję po 5 dniachFasUla lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
FasUla wrote:Sann a po jakim czasie po kontroli w domu mialas decyzje za kolejne l4?u mnie kontrola w piatek, zwolnienie od 9 a decyzji dalej nie ma, a juz prawie koniec miesiaca...
Mi tabelka zniknęła bo nie zastali mnie w miejscu zameldowania (bo tam nie mieszkam) i cofnęli mi decyzję. Potem odwiedzili mnie w miejscu zamieszkania gdzie byłam i decyzja od tej wizyty pojawiła się pozytywna w przeciągu tygodnia;)FasUla lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
"Niestety" mam minalnie więcej niż najniższa karajowa, w międzyczasie od zawieszenia miałam różne umowy-zlecenia, ale dobrowolnych składek nie płaciłam. Rozumiem że mimo wszystko nic tu się nie da ugrać? Poradzę się jeszcze księgowej choć z tym to bywa różnie.
Kontrole jak czytam przypadki z forum zależą raczej od jakiegoś nieznanego czynnika, może od oddziału, może "losują"?
Nie orientuję się do końca co kiedy się zmieni w przepisach, ale "po staremu" jak dla mnie warunkiem byłoby zakończenie z końcem października umowy o pracę, żeby dg była tytułem do obowiązkowych ub. społecznych.
A nie wiem czy takowy wariant z rozwiązaniem umowy wchodzi w grę.. No i nikt nie da gwarancji pomyślnego zakończenia, bo to na pewno byłby pierwszy punkt zaczepienia dla ZUSu...Tatalka lubi tę wiadomość
-
Rybaaaa wrote:Nie orientuję się do końca co kiedy się zmieni w przepisach, ale "po staremu" jak dla mnie warunkiem byłoby zakończenie z końcem października umowy o pracę, żeby dg była tytułem do obowiązkowych ub. społecznych.
A nie wiem czy takowy wariant z rozwiązaniem umowy wchodzi w grę.. No i nikt nie da gwarancji pomyślnego zakończenia, bo to na pewno byłby pierwszy punkt zaczepienia dla ZUSu...
Dziękuję za wszystkie sugestie. Umowę mogę jeszcze teoretycznie zdążyć rozwiązać - mam czas do jutra. Czy może któraś z forumowiczek (lub forumowiczów) polecić dobrą prawniczkę(księgową)? W tej sytuacji chcę jeszcze spróbować skonsultować się, choćby telefonicznie. Jeśliktoś wie - czy ta karencja 90-cio dniowa (wyrejestrowanie i ponowne zarejestrowanie do ubezpieczenia) jest "pewna" czy w moim przypadku nie będzie ona mieć miejsca?Natala -
Mi bardzo pomogła ta Kancelaria:
Kancelaria Adwokacka – Katarzyna Gałecka-Nerek ul. Kościuszki 18 96-200 Rawa Mazowiecka tel. 509-781-787 tel./fax (46) 814-77-51 email: [email protected]
Jestem z drugiego końca Polski, także nie miałam ich na miejscu. Mimo to kontakt telefoniczny i mailowy w 100% załatwił mi wysoki zasiłek.
http://adwokatgalecka.pl/Lilijka30 -
Możesz spróbować dogadać się z pracodawcą aby obniżył Ci wynagrodzenie i zmniejszył etat. Wtedy masz mniej niż najniższa krajowa i możesz z działalności opłacać składki społeczne wraz z dobrowolnym chorobowym. Wówczas masz prawo do zasiłku chorobowego i macierzyńskiego z dwóch tytułów (etat i działalność). W przypadku jeśli między etatem a działalnością nie ma przerwy lub jest ona mniejsza niż 30 dni nie obowiązuje okres karencji. Trzeba tylko z działalności mieć opłacony jeden pełny miesiąc kalendarzowy składek (od 1 do 30 lub 31) aby należał się zasiłek chorobowy i macierzyński.Tatalka lubi tę wiadomość
-
aaaaaaaaa przyznali mi chorobowe!!!!! W ogóle już 13.10 była decyzja, zwolnienie od 1.10. a data wypłaty 30.10 aaaaa dziękuję dziewczyny, że można na Was liczyć
Jak już mam datę decyzji, datę wypłaty i kwotę to chyba mi to już nie zniknie?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 października 2015, 15:19
FasUla, Lilijka30, akira, kaatka lubią tę wiadomość
-
ale dureń ze mnie, z drugim zwolnieniem wczoraj wysłałam im Zus dra, że obniżam składki do 1100 zł i dziś za nie zapłaciłam, a okazało się, że dostałam pozytywną decyzję to mam zrobić korektę tego dra? i wtedy pismo do nich wysłać żeby mi to zaliczyli na poczet przyszłych składek zdrowotnych?
-
nick nieaktualny