X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • natalica06 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Ja bym sie wstrzymała do 8 i jak nie bedzie decyzji do tego czasu to zapłaciła za cały miesiac ta najniższa.
    A u mnie dalej brak decyzji za 3 l4, zapłaciłam tylko zdrowotna, ale jak do 10 nie bedzie to musze tez dopłacić społeczne? Nie wiem czemu teraz to tyle trwa...
    Noo masz rację z tym czekaniem, bo ja się pospieszyłam :) Czytałam, że jak czekasz na decyzję czy jesteś uprawniona, nie wiem, czy jak już raz dali to znaczy, że jesteś uprawniona i później zawsze tylko zdrowotna. A długo już czekasz?

201602111680.png
  • Rybaaaa Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina_Ina wrote:
    Dziewczyny, przeczytałam już całe forum :) trochę to trwało, ale teraz już większość odpowiedzi na moje pytania mam.
    Będę w grudniu szła na L4, licząc, że może się uda załapać na stare zasady. Jestem pewna, że sprawdzą mi firmę i będą mieli miliard pytań, ale jestem gotowa :D

Mam inne pytanie, ponieważ moja firma jest w innym mieście, a ja mieszkam (i będę się teraz bujać z zameldowaniem w innym mieście) to do którego ZUSu będzie należała decyzja? Czy ja zwolnienia mogę zanosić do tego ZUSu, który jest właściwy dla adresu zameldowania, czy do tego gdzie mam firmę (150 km dalej)?

Właściwość miejscową osób fizycznych ustala się wg adresu zamieszkania. Akurat jeśli chodzi o ZUS, to tak jak pisała Miminkowa, oddziały przekażą dokumentację między sobą.

2 córeczki <3 <3
    f2wli09kzqwfei07.png
  • MMartaa Ekspertka

Wysłany: 3 listopada 2015, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Ja bym sie wstrzymała do 8 i jak nie bedzie decyzji do tego czasu to zapłaciła za cały miesiac ta najniższa.
    A u mnie dalej brak decyzji za 3 l4, zapłaciłam tylko zdrowotna, ale jak do 10 nie bedzie to musze tez dopłacić społeczne? Nie wiem czemu teraz to tyle trwa...
    i chyba tak zrobię, wstrzymam sie do poniedziałku, to bedzie 9 i pojadę do zus złozyc deklaracje, chociaż boję się , że gdy nie bede miala decyzji to doczepią się, że podwyzszyłam skladkę tylko na jeden miesiąc ehh w między czasie przedzwonie do nich jeszcze i mam nadzieje, że nie nadziejdzie w tym tyg godz zero bo mój mąż nie radzi sobie z załatwianiem spraw urzędowych:) dziękuje za odpowiedzi. pozdrawiam ! :)

3i49io4pumnm9gni.png
  • Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 3 listopada 2015, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:

Fasula płacisz cały czas tylko zdrowotną składkę:) No widać dłużej u Ciebie to trwa po tej kontroli...poczekaj jeszcze a jak nic nie będzie wiadomo to dla świętego spokoju możesz do nich zadzwonić.

FasUla lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 listopada 2015, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stresuje sie juz czemu tak dlugo:( ale na dniach zanosze kolejne l4 i wtedy zapytam, Sann a Ty na kiedy masz termin?idziesz na wczesniejszy macierzynski? w sumie niewiele nam zostalo, ciekawe czy urodzimy w tym roku czy juz nastepnym;)

• Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 3 listopada 2015, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam termin na 6 stycznia i raczej dla bezpieczeństwa pójdę kilka dni przed styczniem na ten wcześniejszy macierzyński żeby potem nie było problemów:) No u mnie może być różnie bo 3 tyg. temu skróciła mi się szyjka więc wiesz mogę urodzić wcześniej:D A Ty Fasula też idziesz na wcześniejszy macierzyński bo terminy porodu raczej mamy zbliżone?

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 listopada 2015, 11:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez ide, mysle zeby isc 25 grudnia, bo chyba pelen tydzien przed porodem musi byc?ale jeszcze dokladnie tego nie sprawdzalam, u mnie 2 stycznia, wiec bardzo podobnie:)

• Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 3 listopada 2015, 12:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie muszę się dowiedzieć ile przed porodem można iść bo opinie są różne:)

• Miminkowa Koleżanka

Wysłany: 3 listopada 2015, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wg mojego zusu nie muszą być pełne tygodnie. Można iść max 6 tygodni przed porodem i nie mam minimum. Trzeba tylko złożyć wniosek najpóźniej dzień wcześniej lub w tym samym dniu od kiedy chcemy rozpocząć wcześniejszy macierzyński.

FasUla, polkosia lubią tę wiadomość

km5stv73bqbjcbfp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 listopada 2015, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sann11 wrote:
    Fasula płacisz cały czas tylko zdrowotną składkę:) No widać dłużej u Ciebie to trwa po tej kontroli...poczekaj jeszcze a jak nic nie będzie wiadomo to dla świętego spokoju możesz do nich zadzwonić.

Mam taką samą sytuację jak MMartaa. Jestem od 26 października na zasiłku macierzyńskim. I też nie wiem co robić. Księgowa radziła zapłacić kolejną wysoką składkę bo podobno ZUS teraz bardzo się czepia i mogą się doczepić czemu obniżyłam składkę... Jestem w kropce. Co robić? :( kolejna wysoka składka to bardzo dużo jak dla mnie...

I kolejne pytanie jeśli mam płacić wysoką składkę to tylko zdrowotną? Decyzji jeszcze nie mam bo decyzję przyznają 30 dni od dnia zapłacenia kolejnej składki.

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 listopada 2015, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aha widziałam, że się zastanawiacie ile wcześniej można iść na macierzyński. Od planowanej daty porodu maxymalnie 42 dni.

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 listopada 2015, 18:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak nie masz decyzji, to musisz zaplacic cala skladke, ale tej najwyzszej nie zwracaja, masz prawo zaplacic ta najnizsza, przeciez jestes na zaislku macierzysnkim i to logiczne, ze raczej nie zarabiasz teraz. Decyzja moze byc 30 dni od zaplacenia skladki, ale zdarza sie, ze jest przed zaplaceniem;) tak czy inaczej jeszcze jest niecaly tydzien czasu, wiec moze sie cos pojawi.

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 listopada 2015, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    FasUla wrote:
    Jak nie masz decyzji, to musisz zaplacic cala skladke, ale tej najwyzszej nie zwracaja, masz prawo zaplacic ta najnizsza, przeciez jestes na zaislku macierzysnkim i to logiczne, ze raczej nie zarabiasz teraz. Decyzja moze byc 30 dni od zaplacenia skladki, ale zdarza sie, ze jest przed zaplaceniem;) tak czy inaczej jeszcze jest niecaly tydzien czasu, wiec moze sie cos pojawi.

No tak ale mam pracowników, firma funkcjonuje czyli zarabiam. Wolałabym zapłacić niższą składkę, ale boje się, że zaczną się pytania przy kontroli dlaczego sobie ją obniżyłam. Na podwyższenie mam alibi (wzrost dochodu) a na obniżenie już nie :((((

• nick nieaktualny

Wysłany: 3 listopada 2015, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba wiekszosc płaciła niższa skladke, nie ma sensu ta wysoka według mnie. No ale zawsze mozesz dopytac w zusie jak to u nich od strony prawnej wyglada.

polkosia lubi tę wiadomość

• Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 3 listopada 2015, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annielica nie ma sensu płacić wysokiej składki bo tylko stracisz te pieniądze. Jak już to tą najniższą i tyle i nie masz co się stresować, że zus będzie wypytywał czemu obniżyłaś składkę bo takie coś nie powinno mieć miejsca.
    Widzisz każdy mówi inaczej...u mnie 2 księgowych oraz prawnik kazali płacić tylko zdrowotną nawet jak nie ma decyzji i tak też zrobiłam (mam mocne nerwy:D) i mimo wszystko decyzje mam pozytywną. Niektóre dziewczyny jak nie miały decyzji to płaciły wyższą składkę a potem ubiegały się o zwrot i też dobrze:)

• akira Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bym zaplacila najnizsza, a po otrzymaniu decyzji ubiegalabym sie o zwrot.

polkosia lubi tę wiadomość

ex2bqtkfnrconmdf.png
  • alinalii Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 08:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja opłaciłam 3 najwyższe , poszłam na l4 i właśnie bede czekać na kase , na l4 mam zamiar byc do konca ciąży

czekałam na Ciebie kochanie:*
    6fb868068e9dcc93637a332477a98c4e.png
    Kalendarz ciąży BellyBestFriend

www.suwaczki.com
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2015, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mam decyzje w koncu:) pojawila sie po oplaceniu skladki zdrowotnej za miesiac, w ktorym bylo zwolnienie...

natalica06, Lilijka30 lubią tę wiadomość

• Sann11 Przyjaciółka

Wysłany: 4 listopada 2015, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fasula - to super, że już po nerwówce;D

FasUla lubi tę wiadomość

• Miu95 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W końcu mi wpisali zwolnienie od 10 października :).

Dziewczyny które są już na L4 - czy co miesiąć muszę donosić nowe dra z wpisaną kwotą tylko zdrowotnego? Czy ono się powiela? Bo za wrzesień już zanosiłam, teraz musiałby mąż zanieść za październik.

FasUla lubi tę wiadomość

BYNZp1.png 7Hgfp2.png
‹‹ 217 218 219 220 221 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ