Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
FasUla wrote:Ja bym sie wstrzymała do 8 i jak nie bedzie decyzji do tego czasu to zapłaciła za cały miesiac ta najniższa.
A u mnie dalej brak decyzji za 3 l4, zapłaciłam tylko zdrowotna, ale jak do 10 nie bedzie to musze tez dopłacić społeczne? Nie wiem czemu teraz to tyle trwa...Czytałam, że jak czekasz na decyzję czy jesteś uprawniona, nie wiem, czy jak już raz dali to znaczy, że jesteś uprawniona i później zawsze tylko zdrowotna. A długo już czekasz?
-
Karolina_Ina wrote:Dziewczyny, przeczytałam już całe forum
trochę to trwało, ale teraz już większość odpowiedzi na moje pytania mam.
Będę w grudniu szła na L4, licząc, że może się uda załapać na stare zasady. Jestem pewna, że sprawdzą mi firmę i będą mieli miliard pytań, ale jestem gotowa
Mam inne pytanie, ponieważ moja firma jest w innym mieście, a ja mieszkam (i będę się teraz bujać z zameldowaniem w innym mieście) to do którego ZUSu będzie należała decyzja? Czy ja zwolnienia mogę zanosić do tego ZUSu, który jest właściwy dla adresu zameldowania, czy do tego gdzie mam firmę (150 km dalej)?
Właściwość miejscową osób fizycznych ustala się wg adresu zamieszkania. Akurat jeśli chodzi o ZUS, to tak jak pisała Miminkowa, oddziały przekażą dokumentację między sobą. -
FasUla wrote:Ja bym sie wstrzymała do 8 i jak nie bedzie decyzji do tego czasu to zapłaciła za cały miesiac ta najniższa.
A u mnie dalej brak decyzji za 3 l4, zapłaciłam tylko zdrowotna, ale jak do 10 nie bedzie to musze tez dopłacić społeczne? Nie wiem czemu teraz to tyle trwa... -
A u mnie dalej brak decyzji za 3 l4, zapłaciłam tylko zdrowotna, ale jak do 10 nie bedzie to musze tez dopłacić społeczne? Nie wiem czemu teraz to tyle trwa...
Fasula płacisz cały czas tylko zdrowotną składkęNo widać dłużej u Ciebie to trwa po tej kontroli...poczekaj jeszcze a jak nic nie będzie wiadomo to dla świętego spokoju możesz do nich zadzwonić.
FasUla lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Ja mam termin na 6 stycznia i raczej dla bezpieczeństwa pójdę kilka dni przed styczniem na ten wcześniejszy macierzyński żeby potem nie było problemów:) No u mnie może być różnie bo 3 tyg. temu skróciła mi się szyjka więc wiesz mogę urodzić wcześniej:D A Ty Fasula też idziesz na wcześniejszy macierzyński bo terminy porodu raczej mamy zbliżone?
-
nick nieaktualny
-
Wg mojego zusu nie muszą być pełne tygodnie. Można iść max 6 tygodni przed porodem i nie mam minimum. Trzeba tylko złożyć wniosek najpóźniej dzień wcześniej lub w tym samym dniu od kiedy chcemy rozpocząć wcześniejszy macierzyński.
FasUla, polkosia lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnySann11 wrote:Fasula płacisz cały czas tylko zdrowotną składkę
No widać dłużej u Ciebie to trwa po tej kontroli...poczekaj jeszcze a jak nic nie będzie wiadomo to dla świętego spokoju możesz do nich zadzwonić.
Mam taką samą sytuację jak MMartaa. Jestem od 26 października na zasiłku macierzyńskim. I też nie wiem co robić. Księgowa radziła zapłacić kolejną wysoką składkę bo podobno ZUS teraz bardzo się czepia i mogą się doczepić czemu obniżyłam składkę... Jestem w kropce. Co robić?kolejna wysoka składka to bardzo dużo jak dla mnie...
I kolejne pytanie jeśli mam płacić wysoką składkę to tylko zdrowotną? Decyzji jeszcze nie mam bo decyzję przyznają 30 dni od dnia zapłacenia kolejnej składki. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJak nie masz decyzji, to musisz zaplacic cala skladke, ale tej najwyzszej nie zwracaja, masz prawo zaplacic ta najnizsza, przeciez jestes na zaislku macierzysnkim i to logiczne, ze raczej nie zarabiasz teraz. Decyzja moze byc 30 dni od zaplacenia skladki, ale zdarza sie, ze jest przed zaplaceniem;) tak czy inaczej jeszcze jest niecaly tydzien czasu, wiec moze sie cos pojawi.
-
nick nieaktualnyFasUla wrote:Jak nie masz decyzji, to musisz zaplacic cala skladke, ale tej najwyzszej nie zwracaja, masz prawo zaplacic ta najnizsza, przeciez jestes na zaislku macierzysnkim i to logiczne, ze raczej nie zarabiasz teraz. Decyzja moze byc 30 dni od zaplacenia skladki, ale zdarza sie, ze jest przed zaplaceniem;) tak czy inaczej jeszcze jest niecaly tydzien czasu, wiec moze sie cos pojawi.
No tak ale mam pracowników, firma funkcjonuje czyli zarabiam. Wolałabym zapłacić niższą składkę, ale boje się, że zaczną się pytania przy kontroli dlaczego sobie ją obniżyłam. Na podwyższenie mam alibi (wzrost dochodu) a na obniżenie już nie(((
-
nick nieaktualny
-
annielica nie ma sensu płacić wysokiej składki bo tylko stracisz te pieniądze. Jak już to tą najniższą i tyle i nie masz co się stresować, że zus będzie wypytywał czemu obniżyłaś składkę bo takie coś nie powinno mieć miejsca.
Widzisz każdy mówi inaczej...u mnie 2 księgowych oraz prawnik kazali płacić tylko zdrowotną nawet jak nie ma decyzji i tak też zrobiłam (mam mocne nerwy:D) i mimo wszystko decyzje mam pozytywną. Niektóre dziewczyny jak nie miały decyzji to płaciły wyższą składkę a potem ubiegały się o zwrot i też dobrze:)
-
a ja opłaciłam 3 najwyższe , poszłam na l4 i właśnie bede czekać na kase , na l4 mam zamiar byc do konca ciąży
-
nick nieaktualny
-
W końcu mi wpisali zwolnienie od 10 października
.
Dziewczyny które są już na L4 - czy co miesiąć muszę donosić nowe dra z wpisaną kwotą tylko zdrowotnego? Czy ono się powiela? Bo za wrzesień już zanosiłam, teraz musiałby mąż zanieść za październik.FasUla lubi tę wiadomość