Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Aaaaaaaa dziewczyny u mnie też się dzisiaj pojawiła uzupełniona tabelka w PUE !!!
I jakiś cud nad cudami !!!
Pierwsze zwolnienie lekarskie mam za okres 30.12.2015-10.01.2016 i tabelka jest podzielona na dwie wypłaty :
30.12.2015-31.12.2015
01.01.2016-10.01.2016
I wiecie co jest najlepsze- że zarówno za dwa dni grudnia jak i za tych 10 dni stycznia mam dostać przelew 1 lutego.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 stycznia 2016, 21:16
-
nick nieaktualny
-
Paolaaa wrote:Aaaaaaaa dziewczyny u mnie też się dzisiaj pojawiła uzupełniona tabelka w PUE !!!
I jakiś cud nad cudami !!!
Po pierwsze wcale mi nie policzyli zasiłku od podstawy, którą podałam czyli 7500 zł ale mam kwoty od najwyżej podstawy !!! Dlaczego? Nie mam pojęcia ale na innym forum już czytałam, że dziewczyna w podobnej sytuacji do mnie także zadeklarowała podstawę 4000 zł a dostała zasiłek od najwyższej kwoty.
Drugi cud jest taki, że pierwsze zwolnienie lekarskie mam za okres 30.12.2015-10.01.2016 i tabelka jest podzielona na dwie wypłaty :
30.12.2015-31.12.2015
01.01.2016-10.01.2016
I wiecie co jest najlepsze- że zarówno za dwa dni grudnia jak i za tych 10 dni stycznia także mam dostać przelew 1 lutego.
U mnie tak samo podzieli natomiast wysyłka pieniędzy przekazem ma być jutro (27.01.2015) czyli pewnie jakoś w poniedziałek dojdą do mnie pieniądzeemilia.teclaw -
Tylko nie rozumiem dlaczego mam już dostać wypłatę za okres 01-10.01.2016. Byłam przekonana że za styczeń dostanę pieniądze za cały miesiąc po 30 dniach od opłacenia składki za styczeń ...
-
nick nieaktualny
-
FasUla wrote:Dziewczyny a ten PIT z zusu przyjdzie poczta czy bedzie do odbioru w urzędzie? Ja juz złożyłam akt urodzenia, czekam na decyzje o macierzyńskim. Nowa składka zdrowotna to 288,95.
Widzę na stronie ZUS nową podstawę wymiaru dla składek na ubezp. społeczne, ale nigdzie na zdrowotne ... możesz podać źródło ? -
emilia.teclaw wrote:Orientujecie sie moze na jaki adres ZUS wysyła pieniądze . Nie podałam numeru konta bo go nie mam i zastanawiam sie czy przekaz dojdzie na adres gdzie jest zarejestrowana firma czy na adres który widnieje na zwolnieniu lekarskim
Jak składałaś zwolnienie to na pewno też druk z3b. I na tym druku trzeba było podać nr konta. A jak ktos nie podał lub nie ma to pieniądze będa wysłane na adres podany na druku z3b jako adres zamieszkania. -
No tak, ale to strona ZUSu powinna być wiarygodnym źródłem
A tam żadnej info nie ma .... Dziwne.
Swoją drogą, dziewczyny powiedźcie mi czy jeżeli za styczeń będąc cały miesiąc na L4 będę płącić tylko składkę zdrowotną to w deklaracji DRA podstawę dochodu na skłądki emerytalne, rentowe i chorobowe wpisuję 0? I tym samym na pierwszej stronie także będą same 0? Uzupełniam tylko wszystko to, co zdrowotnego?
emilia.teclaw - a czy nie ma już obowiązku posiadania rachunku bankowego do założenia DG? Bo jak ja zakładałam w 2009r. to rachunek bankowy mieć musiałamTrochę cieżko prowadzić firme bez konta w banku. Wiem, że przy małych obrotach nie musi to już być kontro firmowe tylko może być zwykłe osobiste, ale jestem na etapie, że musi być ...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2016, 08:33
emilia.teclaw lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Miminkowa wrote:Jak składałaś zwolnienie to na pewno też druk z3b. I na tym druku trzeba było podać nr konta. A jak ktos nie podał lub nie ma to pieniądze będa wysłane na adres podany na druku z3b jako adres zamieszkania.
Nie ma obowiązku podawania numeru kontaa na druku z3b wpisywałam adres pod którym jestem na zwolnieniu czyli pewnie tutaj pieniądze przyjdą
emilia.teclaw -
Dziewczyny, ja mam co prawda jeszcze sporo czasu do porodu jednak wątek trochę się ruszył więc chciałabym poruszyć temat zasiłku macierzyńskiego. Czy któraś z Was jest już zorientowana co dokładnie trzeba załatwić?
Ja na pewno będę chciała iść na macierzyńskie szybciej (o ok 3 tygodnie). Czy w ZUS są jakieś specjalne wnioski? Czy trzeba to samemu pisać?
Czy lekarz musi specjalnie wystawić dla mnie jakieś zaświadczenie z terminem porodu specjalnie dla ZUSu?
Jeżeli złożę wniosek o zasiłek macierzynski od dnia 1 lipca i zrobię to np. 30 czerwca to muszę także złożyć wniosek o wyrejestrowanie mnie ze wszystkich składek z dniem 1 lipca i zarejestrowanie do zdrowotnej czy muszę czekać do dnia decyzji czy zasiłek został mi przyznany?
Składam także z wnioskiem o macierzynskie druk Z-3b?
Czy na mcierzyńskim także opłacam składkę zdrowotną i składam do miesiąc deklaracje DRA?
Po urodzeniu dziecka mam czas 14 dni na dostarczenie aktu urodzenia?
Jak zarejestrować dziecko do ubezpieczenia zdrowotnego?
Będę wdzięczna za pomocWiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2016, 13:07