X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża a własna działalność gospodarcza
Odpowiedz

Ciąża a własna działalność gospodarcza

Oceń ten wątek:
  • kasandra88 Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2016, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    bo decyzje mam 22.02 i zastanawiam sie po jakim czasie pojawi sie termin wyplaty...

Kasandra
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2016, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ta decyzja dotyczy zwolnienie, które trwa czy już się skończyło? Bo ja miałam decyzję chyba 15.02 (odnośnie 3 zwolnień) a na jedną wypłatę czekałam ok. 10 dni i na kolejną czekam do marca (za zwolnienie, które trwa prawie do końca lutego).

• kasandra88 Ekspertka

Wysłany: 28 lutego 2016, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zwolnienie do 14.03 , skladka zaplacona 09.02
    decyzja 22.02.... kolejne zwolnienie. tj 3.

Kasandra
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 lutego 2016, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasandra88 wrote:
    zwolnienie do 14.03 , skladka zaplacona 09.02
    decyzja 22.02.... kolejne zwolnienie. tj 3.

To pewnie podzielą Ci wypłatę na dwie części i na początku marca dostaniesz za luty, a potem dopiero za marzec. Możesz jutro zadzwonić na infolinię i zapytać na kiedy jest planowana wypłata. A skąd wiesz, że masz decyzję z 22.02? Bo ja na pue nic nie wiedziałam, dopiero na infolinii mi powiedzieli, że jest decyzja i że podzielili wypłatę na dwie transze, a dopiero potem miałam to na pue.

• kasandra88 Ekspertka

Wysłany: 29 lutego 2016, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    date decyzji mam na pue 22.02
    poprzednuich zwolnien nie mialam podzielonych.
    niby czas do 09.03 maja. wiec jeszcze ponad tydzien.
    ale myslalam ze jzu nie beda zwlekac na ostatni moment

Kasandra
  • letty Autorytet

Wysłany: 29 lutego 2016, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasandra88 wrote:
    date decyzji mam na pue 22.02
    poprzednuich zwolnien nie mialam podzielonych.
    niby czas do 09.03 maja. wiec jeszcze ponad tydzien.
    ale myslalam ze jzu nie beda zwlekac na ostatni moment

będą :) u mnie termin wypłaty pojawia się mniej więcej 3 dni przed :D i tak jest za każdym razem

wnid8ribpqlokjkp.png
    ckaivfxmzxh7kbdm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2016, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, we czwartek urodzilam, juz wiem ze od porodu mam 21dni na zgloszenie do ubezpiecznia dziecka, a co z macierzynskim i z tym wypisaniem sie z ubezpieczenia i ponownym ubezpieczeniu tylko na zdrowotne? do kiedy trzeba to zrobic? I ze wsteczna data mozna sie wyrejestrowac z ubezpieczenia? jestem w tym zielona...

• letty Autorytet

Wysłany: 1 marca 2016, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciri22 wrote:
    Dziewczyny, we czwartek urodzilam, juz wiem ze od porodu mam 21dni na zgloszenie do ubezpiecznia dziecka, a co z macierzynskim i z tym wypisaniem sie z ubezpieczenia i ponownym ubezpieczeniu tylko na zdrowotne? do kiedy trzeba to zrobic? I ze wsteczna data mozna sie wyrejestrowac z ubezpieczenia? jestem w tym zielona...

ja się nie wyrejestrowałam w ogóle... ale potem mi kazali korekty składać... na Twoim miejscu wyrejestrowałabym się dopiero jak zobaczysz pierwszy macierzyński... wcześniej się za to nie zabieraj bo jeszcze wstrzymają wypłatę... w końcu to ZUS :P

wnid8ribpqlokjkp.png
    ckaivfxmzxh7kbdm.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2016, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czyli jak bedzie akt urodzenia, skladamy wniosek o macierzynski, i ubezpieczamy dziecko, a po decyzji lub wyplacie wyrejestrowujemy sie z ubezpieczen i na nowo ubezpieczamy?

A do tej pory normalnie placimy skladki tak jak do tej pory?

• Miminkowa Koleżanka

Wysłany: 1 marca 2016, 13:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciri22 wrote:
    A czyli jak bedzie akt urodzenia, skladamy wniosek o macierzynski, i ubezpieczamy dziecko, a po decyzji lub wyplacie wyrejestrowujemy sie z ubezpieczen i na nowo ubezpieczamy?

A do tej pory normalnie placimy skladki tak jak do tej pory?

To zależy czy byłaś wcześniej na L4. Jak tak i jest ciągłość L4 i macierzyńskiego to wystarczy zapłacić tylko zdrowotną. Ale jak nie byłaś wczesniej na L4 albo między L4 a urodzeniem dziecka była przerwa to trzeba opłacić też składki społeczne.
    Wyrejestrowujesz się dopiero jak będziesz mieć pozytywną decyzję o zasiłku a najlepiej po pierwszym przelewie. Wyrejestrowujesz się z datą od dnia porodu ze wszystkich składek (druk ZWUA) i rejestrujesz tylko do zdrowotnej (ZZA). A po zakończeniu macierzyńskiego w ciagu 7 dni wyrejestrowujesz sie ze zdrowotnej (ZWUA) z datą od pierwszego dnia po zakończeniu macierzyńskiego i rejestrujesz do wszystkich składek wraz z dobrowolną chorobową (ZUA).

ciri22 lubi tę wiadomość

km5stv73bqbjcbfp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 1 marca 2016, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje za dokladne wyjasnienie :)

• Anuśka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a jak to jest z tym macierzyńskim w przypadku zajścia w kolejną ciążę, czy mogę pobierać ten zasiłek będąc jednocześnie na L4? Czy muszę wybierać albo macierzyński albo L4?

• Miminkowa Koleżanka

Wysłany: 2 marca 2016, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśka wrote:
    Dziewczyny a jak to jest z tym macierzyńskim w przypadku zajścia w kolejną ciążę, czy mogę pobierać ten zasiłek będąc jednocześnie na L4? Czy muszę wybierać albo macierzyński albo L4?

Nie można pobierać dwóch zasiłków jednoczesnie. Jak zajdziesz w kolejną ciążę na macierzyńskim to zus bedzie Ci i tak wypłacał macierzyński do końca jego trwania (nawet jak weźmiesz L4 to bedzie ono nie uznane). Chyba że złożysz wniosek że rezygnujesz zczęści zasiłku macierzyńskiego to wtedy możesz przejść na L4.

Anuśka lubi tę wiadomość

km5stv73bqbjcbfp.png
  • Anuśka Autorytet

Wysłany: 2 marca 2016, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Miminkowa :)
    Myślałam że mi się uda dwie sroki za ogon złapać ;) No nic, trzeba się wyrobić z zajściem jakoś na koniec macierzyńskiego :D
    Widzę że u Ciebie już końcówka :) Lekkiego porodu życzę i grzecznego dzidziolka :D

• Miminkowa Koleżanka

Wysłany: 3 marca 2016, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anuśka wrote:
    Dzięki Miminkowa :)
    Myślałam że mi się uda dwie sroki za ogon złapać ;) No nic, trzeba się wyrobić z zajściem jakoś na koniec macierzyńskiego :D
    Widzę że u Ciebie już końcówka :) Lekkiego porodu życzę i grzecznego dzidziolka :D

Dziękuję bardzo, mam nadzieję że pójdzie gładko i będzie grzeczna :) A co do zajścia w ciażę to nie musisz sie jakoś strasznie spieszyć :) Wystarczy że od pierwszego dnia po macierzyńskim (w ciągu 7 dni) zgłosisz sie do dobrowolnego chorobowego. A później raz na 3 miesiące bedziesz baraćL4 (na siebie lub dziecko) i możesz mieć wysoką podstawę bardzo długi czas - dopóki nie zmienią przepisów :) (oczywiście pod warunkiem że DG nie była zawieszona na macierzyńskim)

km5stv73bqbjcbfp.png
  • Anuśka Autorytet

Wysłany: 3 marca 2016, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miminkowa wrote:
    Dziękuję bardzo, mam nadzieję że pójdzie gładko i będzie grzeczna :) A co do zajścia w ciażę to nie musisz sie jakoś strasznie spieszyć :) Wystarczy że od pierwszego dnia po macierzyńskim (w ciągu 7 dni) zgłosisz sie do dobrowolnego chorobowego. A później raz na 3 miesiące bedziesz baraćL4 (na siebie lub dziecko) i możesz mieć wysoką podstawę bardzo długi czas - dopóki nie zmienią przepisów :) (oczywiście pod warunkiem że DG nie była zawieszona na macierzyńskim)
    A widzisz o tym nie pomyślałam :) Jesteś genialna :D Bałam się że na czas starań będę musiała płacić kolejne duże składki :/

• emilia.teclaw Znajoma

Wysłany: 3 marca 2016, 10:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam cały czas wątek i oczywiście mam pare pytań :D jak przechodzę na macierzyński z chorobowego to musze z jakiś składek sie wyrejestrować ? Pomimo tego ze teraz na l4 płace tylko składkę zdrowotna ?

emilia.teclaw
  • emilia.teclaw Znajoma

Wysłany: 3 marca 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rownież opłacałam najwyższe składki i po macierzyńskim zeby nie stracić wysokiego zasiłku nadal musze opłacać te wysokie ?

emilia.teclaw
  • nick nieaktualny

Wysłany: 3 marca 2016, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    emilia.teclaw wrote:
    Czytam cały czas wątek i oczywiście mam pare pytań :D jak przechodzę na macierzyński z chorobowego to musze z jakiś składek sie wyrejestrować ? Pomimo tego ze teraz na l4 płace tylko składkę zdrowotna ?

Tak, po tym jak będziesz miała decyzję, należy wyrejestrować się, ze wszystkich składek i zarejestrować tylko do zdrowotnej. Pozostałe składki, będą opłacane przez państwo. I tak, tego na chorobowym się nie robi.
    emilia.teclaw wrote:
    Rownież opłacałam najwyższe składki i po macierzyńskim zeby nie stracić wysokiego zasiłku nadal musze opłacać te wysokie ?

Nie, po macierzyńskim nie musisz opłacać wysokich składek. Żeby podstawa została taka sama, trzeba pamiętać o zarejestrowaniu się do wszystkich składek w ciągu 7 dni od końca macierzyńskiego. A potem mieć przerwę krótszą niż 3 m-sce między zwolnieniami i podstawa zostaje taka sama. Oczywiście, jeżeli chcesz, możesz opłacać podwyższone składki.

Miminkowa, Anuśka lubią tę wiadomość

• kasandra88 Ekspertka

Wysłany: 4 marca 2016, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej

dzis pani na infolinii mnie zaskoczyla....
    zawsze myslalam ze maja 30 dni od zaplaty skladki....
    a babka powiedziala ze przy kontynuacji zwolnienia - liczy sie od daty zlozenia dokumentów.

prawda?

Kasandra
‹‹ 246 247 248 249 250 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ciąża po 40 - jak zwiększyć szanse na zajście w ciążę

Czy starania o ciążę po 40 roku życia różnią się? Na co zwrócić uwagę i jak zwiększyć swoje szanse? Przeczytaj 5 sprawdzonych sposobów na zwiększenie szans na zajście w ciążę po 40 roku życia. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Plamienie i krwawienie międzymiesiączkowe - najczęstsze przyczyny

Czym najczęściej jest spowodowane plamienie lub krwawienie międzymiesiączkowe? Jak odróżnić plamienie od krwawienia z pochwy? Czy brązowe plamienie przed okresem to niepokojący objaw? Kiedy warto skonsultować się z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ