Ciąża a własna działalność gospodarcza
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
dziewczyny bardzo długo nie odwiedzałam i widzę , że jest sporo czytania, mam pytanko bo zanim przewertuję.... czy któraś z was zaszła w kolejną ciąże kontynuując stare zasady? czy udało się uzyskać świadczenie po staremu czy jednak zus kombinuje i wyliczają zasiłki i l4 na nowo?? a może któraś planuje kolejną ciąże będąc teraz na macierzyńskim? a właściwie to jakby wyliczyli l4 skoro tu są potrzebne 3 składki do zapłaty a ja nie korzystałam z l4 i poszłam na sam macierzyński opłacając jedną? tak sobie gdybam bo nigdy nic nie wiadomo.. hehe:)
-
nick nieaktualnyPodstawa do zasiłku jest jedna, niezależnie czy jest to zasiłek macierzyński czy chorobowy. Jeżeli teraz macierzyński miałaś od wysokiej podstawy, to każdy kolejny zasiłek będzie miał taką samą podstawę, pod warunkiem, że w ciągu 7 dni od zakończenia macierzyńskiego zgłosisz się do wszystkich ubezpieczeń. No i później między zasiłkami nie możesz mieć przerwy dłuższej niż 3 miesiące. Dłuższa przerwa będzie powodowała wyliczenie nowej podstawy.
Nie wiem czy na tym forum są dziewczyny, które już to testowały, ale wiem, że kilka dziewczyn w ten sposób uzyskało wysoki zasiłek po macierzyńskim (wyliczony na starych zasadach). Niektóre też celowo przerwały macierzyński, żeby przejść na zwolnienie i też wszystko odbyło się na starych zasadach. -
karolina dziękuję za odpowiedz
letty
no to super gratulacje!!
ja narazie nie planuję drugiej ciąży ale boje sie , że juz moge być -zapomnieliśmy się z mężem:) hihi mam nadzieję, że jednak fałszywy alarm:) kurcze a tak apropo l4 lekarz bez problemu wypisuje zwolnienie juz od 2 miesiąca ?? zawsze mi się wydawało, że l4 to tak gdzieś około 6miesiąca się bierze jak nic nie dolega, ale domyslam się , że cos tam lekarz wymysla z pacjentką tak?Karolina_Ina lubi tę wiadomość
-
chodzę prywatnie
ja dostałam l4 jak tylko pęcherzyk był widoczny
ale i tak bym nie mogła chodzić do pracy bo moja firma zajmuje się wyrobami z żywicy więc śmierdzi tam okropnie... i farbami i różnymi acetonami itp. itd. Jak tylko tam wchodziłam to mnie cofało
-
Karolina_Ina wrote:Podstawa kolejnego zasiłku będzie wyliczana tak samo pod kilkoma warunkami:
1) trzeba się zgłosić do wszystkich składek w ciągu 7 dni od zakończenia macierzyńskiego (podobno można ten wniosek złożyć wcześniej z właściwą datą, ale nie wolno zrobić tego później niż 7 dni, nie ma też wniosków z datą wsteczna)
2) każde zasiłek będzie naliczany wg starej podstawy pod warunkiem, że między zasiłkami nie minęło 3 m-sce, jeżeli przerwa była dłuższa zasiłek zostanie wyliczony na nowo
3) znając życie zus pewnie będzie chciał też ukrócić i ten proceder, ale póki co ustawa nam to gwarantuje, tylko ważne jest żeby nie wypaść z chorobowego (stąd tak ważne jest zgłoszenie się do wszystkich składek po macierzyńskim, no i nie można mieć przerwy między zasiłkami dłuższe niż te 3 m-sce)
A czy jest już jakaś mama, która w 2016 zgłaszała się w ten sposób do zasiłku? Bo my zaczynamy właśnie starania o drugiego dzieciaczka i ciekawa jestem jak to będzie wyglądało... Zasiłek mam do 10.10 i od 11.10 chciałabym iść na L4 ciążowe (zakładam optymistyczną wersję, że uda się zajść)Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
nick nieaktualnypolkosia wrote:A czy jest już jakaś mama, która w 2016 zgłaszała się w ten sposób do zasiłku? Bo my zaczynamy właśnie starania o drugiego dzieciaczka i ciekawa jestem jak to będzie wyglądało... Zasiłek mam do 10.10 i od 11.10 chciałabym iść na L4 ciążowe (zakładam optymistyczną wersję, że uda się zajść)
Stronę wcześniej Letty pisała, że ona w zeszłym roku zakończyła macierzyński i od 12.2015 jest na L4 ciążowym. Innych przypadków tu nie znam, ale na fb na grupie Porady dla matek na DG, jest kilka dziewczyn, które sprawdziły na własnej skórze czy to działa i o ile były zgłoszenia do składek złożone w terminie to dostawały wg starej podstawy.jenny88 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyTak, ale podstawa do zasiłku jest zawsze taka sama. Jedyna różnica jest taka, że przy zwolnieniu ciążowym wyplacaja 100% a przy innych zwolnieniach 80% a na macierzyńskim wiadomo.
Ja uważam, że spokojnie ustawa nam to gwarantuje. Nie ma co szukać dziury w całym, w końcu nie mogą podważyć ustawytylko po macierzyńskim w ciągu 7 dni trzeba się zarejestrować do wszystkich składek, nawet jeśli się nie wyrejestrowalas. Bo na taki błąd ZUS czeka.
polkosia, jenny88 lubią tę wiadomość
-
A u mnie był przypadek taki, że się nie wyrejestrowałam ze składek na macierzyńskim... i ZUS również mnie nie wyrejestrował
wszystko jest jak najbardziej ok, ale księgowa musiała składać korektę. na l4 ogólnie byłam też w listopadzie na 2 tyg bo dziecko chore i nie było żadnych problemów z wypłatą...
Polkosia jak się nie wyrejestrowałaś to lepiej zrobić to teraz bo później ZUS będzie kombinował co by zrobić żeby nie dać, ja akurat mam ogarniętą księgową i jej się czerwone światło zapaliło kiedy zadzwoniła Pani z ZUSu i dzięki temu mnie na minę nie wsadzili -
polkosia wrote:Tak, widziałam, ale jednak to L4, a nie macierzyński... No i jeszcze od 2015. Ja się ze składek nie wyrejestrowałam, DRA wypełnia ZUS i jest prawidłowo.
Ja też ciekawa jestem jak to z ta ciagłościa będzie od 2016 ale myslę, że raczej podstawa będzie liczona z poprzednich lat bo jak inaczej? no chyba, że właśnie coś wymyslą i dadzą nam te wyrówniania do 1000zł ale tego chyba zrobić nie mogą!! -
No dobra, dziewczyny, to wyrejestruję się, chociaż moja księgowa twierdzi, że to idzie z automatu i nie muszę tego robić, ale rzeczywiście w ZUS kazali mi się wyrejestrować. Tylko nie za bardzo ogarniam jak to zrobić?
Nie wiem czy się uda, ale właśnie dostałam pierwszy okres i ruszamy, bo tak czy siak chcemy rodzeństwo dla Tysi, a z nią staraliśmy się aż 3 lata i nie wiem czy tu pójdzie tak gładko...Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2016, 09:47
Karolina_Ina lubi tę wiadomość
Klementysia 2015 psn
Matylda 2016 cc
Jaśmina 2018 psn
Aurora 2021 psn -
Hej
pewnie wątek był juz poruszany ale troche dużo jest stron zeby sie cofnąć dlatego moje pytanie:
Jestem na chorobowym i 3 zasiłki były wypłacone natomiast od 26.02 do 17.03 mam kolejne zwolnienie i w zakładce zasiłki mam uzupełniona tylko polowe tabelki (data decyzji, numer i okres). Chciałbym sie dowiedzieć czy to oznacza ze decyzja jest pozytywna negatywna lub np chcą mnie kontrolować ? Wiem ze maja 30 dni na wypłatę ale po prostu zastanawia mnie to ze wypłaty miałam dzień po zakończonym zwolnieniu a teraz decyzja według tej tabelki była podjęta 3.03 ale tabelka do teraz uzupełniona w połowie.emilia.teclaw -
nick nieaktualnyemilia.teclaw wrote:Hej
pewnie wątek był juz poruszany ale troche dużo jest stron zeby sie cofnąć dlatego moje pytanie:
Jestem na chorobowym i 3 zasiłki były wypłacone natomiast od 26.02 do 17.03 mam kolejne zwolnienie i w zakładce zasiłki mam uzupełniona tylko polowe tabelki (data decyzji, numer i okres). Chciałbym sie dowiedzieć czy to oznacza ze decyzja jest pozytywna negatywna lub np chcą mnie kontrolować ? Wiem ze maja 30 dni na wypłatę ale po prostu zastanawia mnie to ze wypłaty miałam dzień po zakończonym zwolnieniu a teraz decyzja według tej tabelki była podjęta 3.03 ale tabelka do teraz uzupełniona w połowie.
Pewnie pozytywna, a kwoty pokażą się niedługo. Moje PUE też dziwnie działa, np w zwolnieniach nie ma mojego ostatnie zwolnienia, ale w zasiłkach jest już tabelka z decyzją i kwotami.
Jak się stresujesz tym, możesz zadzwonić na infolinię i zapytać czy decyzja jest pozytywna.emilia.teclaw lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnypoznanianka wrote:Hej,
Pomóżcie proszę:
- cały marzec (i kolejne miesiące do porodu) będę na zwolnieniu chorobowym,
- prowadzę własną działalność - jakie deklaracje powinnam wysłać do ZUSu?
Jeżeli masz już decyzję odnośnie przyznanego zasiłku, opłaca się tylko składkę zdrowotną, przy pozostałych (FUS i FP) wpisuje się jako podstawę 0.
Jeżeli czekasz na decyzję, ZUS zaleca płacenie pełnej składki (od podstawy 60%) a po przyznaniu decyzji trzeba złożyć korektę DRA i albo złożyć wniosek o zwrot nadpłaty albo napisać pismo o przeksięgowanie ich na poczet kolejnych składek.poznanianka lubi tę wiadomość