X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • Sylika Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u mnie też parka i dla córki uzgodniliśmy imię Sara a dla synka jest kilka Nataniel , Gabriel ale mi ostatnio Aleksander Oluś mi się podoba :) ale to kolejne imiona do wykłócenia . ;)

Muszelka75 lubi tę wiadomość

201604075381.png
    Bliźniaki dwujajowe córcia 2100g 50cm i synuś 2600g 52cm urodzone SN 34 tydzień
  • Kasia24 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wybrałam imię dla córci, miałam kilka propozycji ale zostało Amelia bo Mężowi się najbardziej podobało z tych zaproponowanych przezemnie.
    Natomiast On wybrał imię dla synka - ale też miał kilka propozycji i uzgodniliśmy wspólnie, że najładniejsze z tych jego podanych to Krzysztof ;)

Najważniejsze żebyście się między sobą dogadali i nie słuchali dobrych rad ciociów, babć itp. Ja wielokrotnie gdzieś w rodzinie usłyszałam "A co to za imie w ogole?! Wg mnie powinno być ...takie a takie".

Muszelka75, Sylika lubią tę wiadomość

8599kw7ibq9d0sqb.png
    ma6n53rzt65cc071.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 14 stycznia 2016, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blair Gratuluje :)

Kasia24 bosko wygladasz :)

My tez juz po polowkowych, dzieciaczki rosna I wszystko jest dobrze. Gorzej z moim samopoczucie, mecza mnie takie zaparcia ze chodzic, stac, lezec nie moge :( tragedia poprostu :(

A co do imion to wciaz myslimy :)

Kasia24, Blair, jenny88, Muszelka75 lubią tę wiadomość

• Kasia24 Autorytet

Wysłany: 14 stycznia 2016, 20:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję pragnaca dzidziusia ;). Spróbuj może jeść jakieś suszone morele, śliwki, rodzynki itd ;) i pij do tego bardzo dużo wody. Ja zazwyczaj od razu te owoce popijam i w ciągu dnia bardzo dużo piję (z tym, że suszy mnie jak na kacu hehe). Mi to pomogło i jak się wszystko ruszyło to teraz już bez żadnych problemów ;).

pragnaca dzidziusia lubi tę wiadomość

8599kw7ibq9d0sqb.png
    ma6n53rzt65cc071.png
  • Linka05 Autorytet

Wysłany: 15 stycznia 2016, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nasze chłopaki to Oluś i Igorek :-)

Kasia24, pragnaca dzidziusia, Muszelka75 lubią tę wiadomość

zem3wn15az3szllg.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2016, 09:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, dowiedziałam się, że moje dzieciaczki są jednokosmówkowe. Czy któraś ma taki przypadek i czy wszystko jest ok? Bardzo jetem zasmucona, a mąż to w ogóle wariuje :(

• Misty87 Autorytet

Wysłany: 16 stycznia 2016, 09:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nietupska zobacz nad moj suwaczek ;)
    Ja mialam najbardziej obciazona ryzykiem ciaze blizniacza i mam z niej slicznych, zdrowychjak ryby prawie 17mc lobuzow!

nietupska lubi tę wiadomość

Chłopcy 1jajowi,1ow i 1kosm, cc 32+5,waga 1880g i 1670g.
    1usahdgeb3da0ojs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2016, 09:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To super :) na necie piszą, ze 30% ciąż może być z powikłaniami.... staram się być dobrej myśli ale z tyłu głowy zawsze gdzieś są te czarne myśli... Pocieszam się tym , ze jesteśmy z mężem zdrowi, udało mi się zajść w ciąże w 2gim podejściu i do tego bliźniaki więc nie może być źle :) Chyba będę musiała się odciąć od internetu, żeby nie czytać o wszystkich złych przypadkach :)

Na razie mam się spisać do poradni patologii ciąży, będę tam w przyszłym tygodniu, a i mam wizytę u dotychczasowego gina - mam nadzieję, ze się nie obrazi, że przeniosę prowadzenie ciązy.

Kasia24, Muszelka75 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2016, 15:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nietupska wrote:
    Hej, dowiedziałam się, że moje dzieciaczki są jednokosmówkowe. Czy któraś ma taki przypadek i czy wszystko jest ok? Bardzo jetem zasmucona, a mąż to w ogóle wariuje :(

Lekarz musi CIE poinformowac o zagrozeniu, taka jego praca , ale naprawde nie mysl o tych 30% powiklan tylko o 70% bez powiklan I ciesz sie malenstwami. Ja tez tak zareagowalam jak ty, tone stron na necie przeczytalam a z perspektywy czasu wiem, ze to byla strata czasu. Moje malenstwa sa jednokosmowkowe I zero powiklan. Grzecznie rosna I nie MA mowy o zespole podkradania :) Nie stresuj sie na zapas, jestes pod dobra opieka lekarska :)

Kasia24, nietupska lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2016, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak piszecie, że wszystko ok, to i ja jakoś spokojniejsza jestem :)

Jak często u was było robione usg?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 stycznia 2016, 18:39

• nick nieaktualny

Wysłany: 16 stycznia 2016, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nietupska wrote:
    Jak piszecie, że wszystko ok, to i ja jakoś spokojniejsza jestem :)

Jak często u was było robione usg?

Od 14 tc mam wizyty co dwa tygodnie. Wczesniej mialam tylko 2.

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 stycznia 2016, 10:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam pytanie o prenatalne. Czy robienie testu pappa ma sens? Czy wyniki nie wyjdą sfałszowane przy dwójce?
    Któraś robiła test pappa czy tylko samo usg?

• Linka05 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2016, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja robiłam usg i jeżeli nie ma żadnych wątpliwości co do jego wyniku to nie ma potrzeby robienia dodatkowych badań. Byłam u specjalisty w tej dziedzinie ginekolog i zarazem genetyk, po zrobieniu dokładnego usg sam powiedział że dalsza diagnostyka nie jest konieczna ponieważ badanie wyszło bardzo dobrze. Myślę więc, że lepiej zainwestować w dobrego lekarza, który badanie pezeprowadzi dokładnie niż zawracać sobie głowę testami, no chyba, że zachodzi taka potrzeba to inna sprawa.

Blair, nietupska, Fairuza lubią tę wiadomość

zem3wn15az3szllg.png
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 17 stycznia 2016, 20:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mialam od poczatku wizyty co 4 tyg, ale tak jak pisalam wyzej,od 25tc lezalam troche w szpitalu, potem miesiac w domu plackiem i potem w kolejnym szpitalu 3 tyg do rozwiazania.
    Tyle z komplikacji u mnie co rozwarcie od polowy ciazy i skrocona szyja :-) z dziecmi bylo od samego poczatku idealnie. Aaaa tez czytalam i stresowalam sie. Maz się zloscil ale coz... nie bylo mocnych na mnie.
    Najlepiej jak z początku ogladalam i pokazywalam mezowi filmik na yt o wczesniakach itp a on mowi, ze sama sie nakrecam i przyciagam zle rzeczy do siebie na wlasne żądanie. No i stalo sie, a nigdy nie pomyslalam ze będę miec wczesniaki :)
    Ja juz tak mam, co w głowie to potem w zyciu.

Co do tych % to naprawde nie warto tego brać dp siebie! Grunt miec dobrego lekarza, ktory w pore odnajdzie kazdy problem.
    Test pappa to z tego co wiem, polecany po 35 roku?
    Generalnie te testy wszystkie genetyczne to tez często nie sa wiarygodne.
    Moja kumpela miala miec dziecko z zespolem downa i lekarzyna mowi jej, ze kosc nosowa ma o 2 mm (!) wiecej i "co robimy z problemem? Usuwamy?". Dziewczyne zatkało i wyleciala jak z procy. Zrobila porzadne badanie w Lodzi. Czekala 5tyg jak na wyrok. Dziecko zdrowe!

nietupska lubi tę wiadomość

Chłopcy 1jajowi,1ow i 1kosm, cc 32+5,waga 1880g i 1670g.
    1usahdgeb3da0ojs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 stycznia 2016, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blair wrote:
    A ja mam pytanie o prenatalne. Czy robienie testu pappa ma sens? Czy wyniki nie wyjdą sfałszowane przy dwójce?
    Któraś robiła test pappa czy tylko samo usg?

Wiesz Blair to zależy ile masz lat i czy w Twojej lub męża rodzinie były jakieś przypadki chorób genetycznych.
    Ja akurat z automatu miałam oba badania, bo starość nie radość :-) i dzięki nim odetchnęłam z ulgą. Bardzo się martwiłam, bo w moim wieku ryzyko chorób było bardzo wysokie a w badaniach wyszło zagrożenie na minimalnym poziomie jak u 18-stki, więc nawet jeśli do końca nie było wiadomo jak to przy dwójce interpretować to taki wynik w pełni mnie uspokoił.
    Zresztą przy jednym dziecku tez 100% nie ma.
    Ja jestem zdania, że jeśli jakieś badanie ma nas uspokoić to warto je zrobić. Oczywiście nie popadajmy w paranoję, chociaż chyba większość ciężarówek ma lekką paranoje jeśli chodzi o zdrowie dzieciaczków :-)

Fairuza lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 stycznia 2016, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam 25lat.to chyba faktycznie zrezygnuje z tych testów. Chyba że usg będzie niepokojące. U nas nie było w rodzinie żadnych wad.

• nick nieaktualny

Wysłany: 18 stycznia 2016, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dziś umówiłam się do poradni patologii ciąży na 10 lutego. Rozmawiałam z położną, która powiedziała, że skoro po wizycie na izbie przyjęć wszystko jest ok to nie mam się na razie czym martwić i że ciąża bliźniacza owszem jest nieprzewidywalna ale nie ma co wariować. Zapisałam się do lekarza, który miał pierwszy termin wolny, a potem na necie przeczytałam o nim bardzo dobre opinie :)

W piątek zaniosłam do pracy zaświadczenie o ciąży i dziś kazali mi iść po 4 godzinach do domu :DD bo mam pracę ciągłą przy kompie a u mnie w firmie nie ma innego zajęcia dla mnie. Także będę sobie chodzić 10-14 co bardzo mnie cieszy. Ciężarne w Polsce nie mają tak źle ;)

Pisałam już kiedyś w innym wątku, ze w 8 tyg wybrałam się do prywatnego lekarza, który nawet nie zrobił mi usg i kazał przyjść na nie 21 stycznia - chyba bym zwariowała to tego terminu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 stycznia 2016, 14:34

• Sylika Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nietupska wrote:

Ja jestem mamą właśnie bliźniąt które mają jedno łożysko czyli jednokosmówkowe dwuowodniowe i na usg w 17tc i synek był dużo mniejszy od córci i zmartwiłam się tym ale na ostatnim usg mały nadgonił i waży 50 g więcej jestem pod kontrolą ale jest dobrze mieszczą się w normie. Takze nie martw się ;)

201604075381.png
  • Sylika Autorytet

Wysłany: 18 stycznia 2016, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blair u mnie lekarz robił usg i wszystkie pomiary dzięki bogu wyszły dobrze a jak zapytałam o test pappa to mówił że przy ciąży bliźniaczej ciężko interpretować wynik a jedynie są robione już w ostateczności jeśli mama jest po 40stce albo choroby w rodzinie no i kesli usg nie wychodzi prawidłowo przeważnie gdy nie widać kości nosowej i mi odradził to troche kosztuje a nie jest na 100% pewne.

nietupska, Blair lubią tę wiadomość

201604075381.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 stycznia 2016, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylika wrote:
    Ja jestem mamą właśnie bliźniąt które mają jedno łożysko czyli jednokosmówkowe dwuowodniowe i na usg w 17tc i synek był dużo mniejszy od córci i zmartwiłam się tym ale na ostatnim usg mały nadgonił i waży 50 g więcej jestem pod kontrolą ale jest dobrze mieszczą się w normie. Takze nie martw się ;)
    Nawet nie wiecie jak mnie cieszy jak piszecie, że u was było bezproblemowo :D Dzięki :)))

‹‹ 136 137 138 139 140 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ