X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • jenny88 Autorytet

Wysłany: 19 stycznia 2016, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nietupska wrote:
    Hej, dowiedziałam się, że moje dzieciaczki są jednokosmówkowe. Czy któraś ma taki przypadek i czy wszystko jest ok? Bardzo jetem zasmucona, a mąż to w ogóle wariuje :(
    Moje córki są z ciąży jednokosmówkowej dwuowodniowej.

Całą ciążę było wszystko ok, urodziły się nagle w 32t1d ale różnica w wadze 50g. Teraz mają już 8 m-cy i wszystko jest ok, a rozwojowo jak ich rówieśnicy urodzeni o czasie :)

pragnaca dzidziusia, Muszelka75 lubią tę wiadomość

km5sdf9hw9lfjofs.png
    f2wlanliuanju9mz.png
    km5svcqgwvlx6b9m.png
    f2wlanlibk6qka1b.png

--

Mateusz <3 23.08.2018 [*] 9t+4d :(
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2016, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pamiętajcie, ze każde USG to ingerencja dla dzieci. Robi sie je dzis bardzo czesto i nie mysli o tym, ze jednak jest to szkodliwe. Nie bez powodu też na NFZ sa tylko 3 (wiadomo ze oszczednosc tez gra role). Czytalam kiedys dobry artykuł na ten temat. Sa to jakies mikrodrgania ktore dzieci czuja...
    Ja wiem, jak to jest, bo tez sie smialam ze najchętniej to bym ogladala je w brzuszku caly czas ale wtedy nie wiedzialam. A tak naprawdę to wystarczy glownie slyszec bicie serduszek :)

Chłopcy 1jajowi,1ow i 1kosm, cc 32+5,waga 1880g i 1670g.
    1usahdgeb3da0ojs.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2016, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale z drugiej strony piszą że nie ma potwierdzonych badań że to szkodliwe. Co mają powiedzieć kobiety które muszą mieć częściej usg. Albo my bliźniakowe mamy. Teraz mam w pon wizytę. Potem miesiąc do prenatLnych a potem gin powiedział że co dwa tygodnie będą wizyty

kark lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2016, 21:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie tez lekarz uspokajal, ze czeste USG nie MA wplywu na rozwoj plodu, nie zaburza go a wrecz przeciwnie w ciazach wysokiego ryzyka jak moje ( ciaza trojacza ) moga one uratowac ciaze w razie jakby cos niepokojacego sie dzialo.

jenny88, kark lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2016, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzieliśmy i słyszeliśmy dzisiaj pięknie bijące serduszka. 160 i 155 na min. Moje małe cudeńka rosną na razie bardzo równo bo mają po 1,6cm :)
    Następna wizyta za miesiąc dopiero 23luty i to będą już prenatalne.

gigsa, pragnaca dzidziusia, Linka05, jenny88, Kasia24 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2016, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://iv.pl/images/77374121820152397547.jpg

gigsa, pragnaca dzidziusia, Sylika, Misty87, Kasia24, Strazaczka1990 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 stycznia 2016, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blair wrote:
    http://iv.pl/images/77374121820152397547.jpg

Cudenka :)

Blair lubi tę wiadomość

• Sylika Autorytet

Wysłany: 25 stycznia 2016, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blair jakie super bąbelinki :) gratuluje cudne maluszki :)

Blair lubi tę wiadomość

201604075381.png
    Bliźniaki dwujajowe córcia 2100g 50cm i synuś 2600g 52cm urodzone SN 34 tydzień
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2016, 10:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wygląda na to, że moje bliźniaki dają się we znaki ;) 2 tygodnie temu byłam na izbie przyje z silnymi bólami, a teraz dopiero co wyszłam ze szpitala po tygodniowym pobycie ponieważ trochę krwawię. Na razie odpoczywam na l4, same stresy ostatnio, no ale jutro ma prenatalne, może poprawią mi trochę humor.

Pozdrawiam was wszystkie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia 2016, 10:33

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2016, 22:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nietupska wrote:
    Wygląda na to, że moje bliźniaki dają się we znaki ;) 2 tygodnie temu byłam na izbie przyje z silnymi bólami, a teraz dopiero co wyszłam ze szpitala po tygodniowym pobycie ponieważ trochę krwawię. Na razie odpoczywam na l4, same stresy ostatnio, no ale jutro ma prenatalne, może poprawią mi trochę humor.

Pozdrawiam was wszystkie :)

Trzymaj sie dasz rade. Moje tez mnie nie oszczedzaja. Musimy to przetrwac :)
    Kciuki za prenatalne &&&&&

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2016, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pragnaca dzidziusia wrote:
    Trzymaj sie dasz rade. Moje tez mnie nie oszczedzaja. Musimy to przetrwac :)
    Kciuki za prenatalne &&&&&

już po badaniach, nigdy nie miałam usg w takiej jakości :O
    Panią doktor zaniepokoiło jedynie, ze jeden dzieciaczek jest mniejszy i jest różnica w ilości wód płodowych... kazała natychmiast się zgłosić do poradni patologii ciąży. Już wcześniej byłam zapisana, ale termin dopiero 10 lutego... całą ciążę będą nerwy teraz :(

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2016, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misty87 wrote:
    Nietupska zobacz nad moj suwaczek ;)
    Ja mialam najbardziej obciazona ryzykiem ciaze blizniacza i mam z niej slicznych, zdrowychjak ryby prawie 17mc lobuzow!
    Hej podczytuje was troszkę:)
    Jestem po transferze 1 blastki, dziś 6t5d i na wizycie lekarz potwierdził 2 płody w jednym worku owodniowym. To moja pierwsza, długo wyczekiwana ciąża, byliśmy zdecydowani na 1 zarodek a tu los figle płata... Jestem przerażona ze maluchy są w jednym worku owodniowym ale mam nadzieję że będzie dobrze :)
    Będę was podczytywala regularnie i jeśli pozwolicie będę zadawać pytania ;)

Kasia24 lubi tę wiadomość

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2016, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa gratulacje :) a co lekarz mówi o tym jednym worku?

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2016, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nietupska nie martw sie , ja od 12 tc mam skany na patologii ciazowej. Ciaza blizniacza, trojacza musi byc pod stalym nadzorem lekarskim, a oni maja sprzet ktory pozwala badac I sprawdzac anomalie u plodow jesli owakie wystepuja. Na pocieszenie powiem CI rowniez ,ze u moich chlopcow jednojajowych, jednokosmowkowych w 19 tc podczas badan polowkowych stwierdzono nierowny przyrost 22% roznicy I wode w nerkach. Dzisiaj 22tc +4d I roznica wynosi 6% I wody w nerkach tez juz nie ma :) Na tym etapie ciazy kazdy dzien, tydzien jest inny I plody dopiero sie ksztaltuja takze glowa do gory, jestes pod fachowa profesjonalna opieka :)

nietupska lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2016, 23:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa84 wrote:
    Hej podczytuje was troszkę:)
    Jestem po transferze 1 blastki, dziś 6t5d i na wizycie lekarz potwierdził 2 płody w jednym worku owodniowym. To moja pierwsza, długo wyczekiwana ciąża, byliśmy zdecydowani na 1 zarodek a tu los figle płata... Jestem przerażona ze maluchy są w jednym worku owodniowym ale mam nadzieję że będzie dobrze :)
    Będę was podczytywala regularnie i jeśli pozwolicie będę zadawać pytania ;)

Witamy :)

Jak widac na twoim I moim przykladzie zycie potrafi zaskakiwac :) ja mialam podane dwie blastki a mam trzy dzieciatka :) podobnie u Ciebie embrionek zdecydowal , ze chce blizniaka I sie podzielil :)
    Twoje malenstwa napewno beda identyczne I beda mialy jedna kosmowke. Juz na tym etapie poszukaj dobrego specjalisty od prowadzenia ciaz blizniaczych. Trzymamy kciuki I pisz smialo jak masz pytania :)

nietupska lubi tę wiadomość

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2016, 07:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blair : generalnie niewiele wiem... Najpierw hiperka, jajniki ogromne, w zeszłym tygodniu lekarz na usg zobaczył jeden pęcherzyk żółtkowy i bijące serduszko a wyżej drugi, mniejszy.. bez serduszka. Poczytałam i myślałam że to pomyłka, ze troboflast daje często takie objaw tymbardziej że lekarz żaden ekspert- trafiłam do niego z hiperka a na wizytę u lekarza prowadzącego zapisałam się na 5 lutego. Powinnam jednak pojawić się w klinice na usg i że względu na torbiele doktor pozwolił mi zrobić usg na miejscu- mieszkam pod Warszawą. No i wczoraj udałam się na usg żeby móc potwierdzić ciąże dla doktora z kliniki. No to poszłam do gin z polecenia żeby dokładnie sprawdził co i jak... No i szok mały. Dopiero teraz zaczęłam czytać o tych możliwościach wszystkich... I wystraszyłam się ze jest jeden worek owodniowy. Nawet nie pytałam o to lekarza bo byłam w szoku i niewiele wiem o ciąży bliźniaczej... Ma usg mam napisane tylko ze dwa płody w jednym worku owodniowym i lekarz mówił że na chwilę obecną nie ms ryzyka zrostu. Bosz ryzyko zrostu... Po takich słowach wyszłam nieprzytomna z gabinetu.
    Byliśmy zdecydowani na jednego zarodka bo mój gin mówił że ciąża bliźniacza nie jest dobrym rozwiązaniem No i niespodzianka ;p

iv094x39ir3hgbzx.png
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2016, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pragnaca dzidziusia : u Ciebie to w ogóle szaleństwo ;) jak spojrzałam na fotkę myślałam że miałaś 3 zarodki albo 3 pęcherzyki :)

pragnaca dzidziusia lubi tę wiadomość

iv094x39ir3hgbzx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2016, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pragnaca dzidziusia wrote:
    Nietupska nie martw sie , ja od 12 tc mam skany na patologii ciazowej. Ciaza blizniacza, trojacza musi byc pod stalym nadzorem lekarskim, a oni maja sprzet ktory pozwala badac I sprawdzac anomalie u plodow jesli owakie wystepuja. Na pocieszenie powiem CI rowniez ,ze u moich chlopcow jednojajowych, jednokosmowkowych w 19 tc podczas badan polowkowych stwierdzono nierowny przyrost 22% roznicy I wode w nerkach. Dzisiaj 22tc +4d I roznica wynosi 6% I wody w nerkach tez juz nie ma :) Na tym etapie ciazy kazdy dzien, tydzien jest inny I plody dopiero sie ksztaltuja takze glowa do gory, jestes pod fachowa profesjonalna opieka :)
    dzięki za słowa otuchy :) mam wrażenie, że lekarze, którzy nie specjalizują się w bliźniakach (a po pobytach w szpitalach i prenatalnych miałam styczność z wieloma) trochę na wyrost panikują. Tak sobie wmawiam :) Zdrowy rozsądek podpowiada, że różnice na takim etapie są naturalne tak jak piszesz :)

pragnaca dzidziusia lubi tę wiadomość

• Klaudia N. Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2016, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kobietki ja nie z fioletowej ale nie mogę się powstrzymać żeby Was nie podczytywać, ależ fajnie mieć parkę w brzuszku, a trojeczka to juz w ogole:)

Ja przed staraniami zawsze sie bałam, że trafią mi się bliźniaki gdyż jest tzw obciazenie genetyczne czy jak to mowią, znaczy się i moja mama i moja teściowa miały rodzeństwo bliźniacze. Teraz po 14 cyklach bardzo bym chciała mieć bliźniaki i juz wiecej nie przechodzić przez starania:(

Jak to było u was? były w rodzinie bliznieta? Wiem, ze niektore sa po in vitro to troszke inna sytuacja chyba ale moze ktos mi odpowie bo bardzo mnie ciekawi :)

Wszystkim Wam i waszym dziaciaczkom duzo zdrowia zycze:)

pragnaca dzidziusia, Kasia24, Fairuza lubią tę wiadomość

beta 16dpo 477 18dpo 899 LAURA <3
    5.10.16 6t6d <3 136/min 1cm <3 2.11.16 10t6d <3 169/min 4,8cm <3 8.11 5,9 cm 161/min,
    <3 <3 <3 <3 <3 eKzyp1.png <3 <3 <3 <3 <3
  • Sylika Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2016, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KlaudiaN u mnie od strony mamy byly bliznięta a dokladnie mojej mamy babcia miala i teraz ja jedną bliźniaczą poronilam w 17tc i teraz jestem w kolejnej blizniaczej 26tc :)

201604075381.png
    Bliźniaki dwujajowe córcia 2100g 50cm i synuś 2600g 52cm urodzone SN 34 tydzień
‹‹ 137 138 139 140 141 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ