Ciąża bliźniacz
-
WIADOMOŚĆ
-
W Niemczech jeśli trafi sie na konkretnego polskiego gina to będzie ok. Wiem, bo mieszkalismy tam i tam wlasnie poczelismy nasze cudenka. Moja ginka jak tylko usłyszała, ze mam male plamienia w 8tc to zaraz przepisala mi progesteron i zabronila jechac do PL, a akurat mielismy za 2 dni wyjezdzac, pojechalismy na własne ryzyko. Wtedy jeszcze nie wiedzielismy, ze to blizniaki. Dopiero w PL na wizycie kontrolnej dowiedzieliśmy sie ku ogromnemu zdziwieniu
Ewa, od 25tc lezalam plackiem w szpitalu,troche w domu i pozniej znow w szpitalu. Rozwarcie i krotka szyja,lekarz czul glowke dziecka w kanale rodnym właśnie w 25tc!!Bylam tak spanikowana,ze plakalam caly dzien i noc. Planowane cc mialam miec po skończonym 34tc ze wzgledu wlasnie na ryzyko owiniecia sie pepowina. Jednakze chlopaki splataly mamusi figla i postanowiły wczesniej sie z nia zobaczyc. Lezalam juz 3 tyg w szpitalu i jak codzien mialam ktg z rana. Nagle poczulam jakby lekkie pekniecie a po chwili mialam wrazenie ze lekko sobie popuscilam! Po chwili przeszlo mi przez mysl czy to czasem nie wody plodowe. Podzielilam sie ta mysla z moja sasiadka (badz co badz rowniez w ciazy bliźniaczej) a ta natychmiast wezwala lekarke. I zaczelo sie pol godz później dzieciaki byly na swiecie.pragnaca dzidziusia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyewa84 wrote:No tak właśnie czytałam że najczęściej od Ok 28 tyg już się leży. I u Ciebie też to się sprawdziło
Najważniejsze że dzieci urodziły się zdrowe długo jeszcze później byliście w szpitalu?
pragnaca dzidziusia: a Ty jak się czujesz?
Ja walcze z twardiejacym brzuchem , przez ktory jestem przykuta do lozka prawie caly dzien oprocz tego mecza mnie zaparcia ale tak ogolnie to nie narzekam dzidzie rosna, sa zdrowe I to najwazniejsze.
Aaa no I mialam lekka anemie. Jestem na dodatkowej dawce zelaza i aspiryny przeciwko rzucawce bo cisnienie tez lekko podwyzszone.
A jak czuje sie reszta blizniaczych mam? -
Misty87 wrote:W Niemczech jeśli trafi sie na konkretnego polskiego gina to będzie ok. Wiem, bo mieszkalismy tam i tam wlasnie poczelismy nasze cudenka. Moja ginka jak tylko usłyszała, ze mam male plamienia w 8tc to zaraz przepisala mi progesteron i zabronila jechac do PL, a akurat mielismy za 2 dni wyjezdzac, pojechalismy na własne ryzyko. Wtedy jeszcze nie wiedzielismy, ze to blizniaki. Dopiero w PL na wizycie kontrolnej dowiedzieliśmy sie ku ogromnemu zdziwieniu
Ewa, od 25tc lezalam plackiem w szpitalu,troche w domu i pozniej znow w szpitalu. Rozwarcie i krotka szyja,lekarz czul glowke dziecka w kanale rodnym właśnie w 25tc!!Bylam tak spanikowana,ze plakalam caly dzien i noc. Planowane cc mialam miec po skończonym 34tc ze wzgledu wlasnie na ryzyko owiniecia sie pepowina. Jednakze chlopaki splataly mamusi figla i postanowiły wczesniej sie z nia zobaczyc. Lezalam juz 3 tyg w szpitalu i jak codzien mialam ktg z rana. Nagle poczulam jakby lekkie pekniecie a po chwili mialam wrazenie ze lekko sobie popuscilam! Po chwili przeszlo mi przez mysl czy to czasem nie wody plodowe. Podzielilam sie ta mysla z moja sasiadka (badz co badz rowniez w ciazy bliźniaczej) a ta natychmiast wezwala lekarke. I zaczelo sie pol godz później dzieciaki byly na swiecie.
W mojej okolicy jest dwoch polskich ginekologow. Obaj beznadziejni.. I dla mnie i dla znajomych.. Ja nie polecam i mi tez nie polecano.. Jest niby ruska jakas wiec u niej tez sprobuje.
07.11.2012 Julian
Aniolki 13.08.2013 [*]11tc, 04.01.2016 [*]8tc cp,19.03.2016 [*]4+5tc, 22.05.2016 [*]4+6tc cp -
Ja podobnie jak pragnąca większość czasu leżę bo brzuch sie napina jak wstaję, rano jest ok a potem w trakcie dnia brzuch zaczyna się buntować a najgorzej jest wieczorem. Na szczęście szyjka ok więc mam nadzieję wyleżeć do bezpiecznego czasu. Pocieszam się, że moje siostry też miały problememy z twardnieniem a doniosły ciąże pięknie, tyle, że w ciążach pojedynczych.
A tak oprócz tego to mam czasem problem z oddychaniem i chyba znowu anemie mimo, że ostatnio ją zwalczylam. -
nick nieaktualnyewa84 wrote:Czyli należy przygotować się na dużo leżakowania i wcześniejsze rozwiązanie...
Ja mam miec cesarke 32-34 tc wszystko zalezy czy beda dalej rosly bo wiadomo, miejsca beda mialy duzo mniej juz. A lezakuje od 20 tc od kiedy zaczely sie twardnienia brzucha.
Mam nadzieje, ze wytrwam do 34 tc , niczego bardziej nie pragne.Fairuza lubi tę wiadomość
-
witam
ja też nie robilam bety wiec nie pomoge w tym temacie
u mnie wszystko ok-wyniki krwi nieco gorsze ale tragedii nie ma brzuch nie twardnieje,cisnienie w normie za to bole plecow przybieraja na sile ale to drogiazg jest dobrze i oby tak dalej!
na ostatnim usg pierwszy raz widzieliśmy z mężem twarzyczki maluchów
od dłuższego czasu maluchy sie strasznie rozbrykały w brzuchu i ciagle niemal czuje kopniaki:) rewelacja!!! tylko szkoda,że nie jestem w stanie ocenić które z dzieci kopiepragnaca dzidziusia lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa po wczorajszej wizycie podłamana jestem. Szanse na to, że będę mamą bliźniąt maleją. Jedno z dzieci ma powiększoną wątrobę a drugiemu serduszko bije nie tak jak powinno. Rokowania są różne, zazwyczaj złe ;/ Może to się cofnąć ale wątpię ;( Jeszcze za wcześnie by ocenić, ze to TTTS, ale pewnie tak będzie.
Mam wrażenie, że jak tylko zaczynam cieszyć cię ciążą to zaraz coś złego się dzieje. Niestety teraz życie w napięciu i oczekiwaniu nie wiadomo na co. \
Chyba ograniczę udzielanie się na forum bo nikomu takie użalanie się nie pomoże -
nick nieaktualny
-
nietupska wrote:Ja po wczorajszej wizycie podłamana jestem. Szanse na to, że będę mamą bliźniąt maleją. Jedno z dzieci ma powiększoną wątrobę a drugiemu serduszko bije nie tak jak powinno. Rokowania są różne, zazwyczaj złe ;/ Może to się cofnąć ale wątpię ;( Jeszcze za wcześnie by ocenić, ze to TTTS, ale pewnie tak będzie.
Mam wrażenie, że jak tylko zaczynam cieszyć cię ciążą to zaraz coś złego się dzieje. Niestety teraz życie w napięciu i oczekiwaniu nie wiadomo na co. \
Chyba ograniczę udzielanie się na forum bo nikomu takie użalanie się nie pomoże
Moze nie warto sie tak zamartwiac? Na nastepnej wizycie okaze sie ze wszystko jest ok! Moze maluszek sie ruszal dlatego zle bicie serduszka? a u drugiego moze lekarz zle spojrzal? Moze udaj sie do innego lekarza zobacz co powie inny. Trzymam kciuki by wszystko sie udalo!
07.11.2012 Julian
Aniolki 13.08.2013 [*]11tc, 04.01.2016 [*]8tc cp,19.03.2016 [*]4+5tc, 22.05.2016 [*]4+6tc cp -
Nietupska trzeba wierzyc mimo wszystko. Mnie pomogla modlitwa. Z reszta zanim zaszlam w ciaze prosilam o dzidziusia, dostalam 2 później prosilam by jakos donosic, a pozniej o to by dzieci przezyly! Teraz dziekuje Bogu za kazdy ich dzien.
Wiara czyni cuda! Trzymam kciuki!!!
Ewa, po porodzie dokładnie 29 dni chlopcy byli. Wiec jak wyszli to powinni byc w brzuszku jeszcze 3 tyg
Mieli dlugo anemie, przez zelazo kosmiczne problemy z kupkami, chyba z pol roku
Wyszliby duzo wczesniej, ale nie mieli od poczatku odruchu ssania i nawet mowy nie bylo o kp butli tez ciezko bylo nauczyc wiec troche to trwalo.
Rosax a w jakiej czesci Niemiec jestes? Ja bylam zaraz przy granicy z Holandia, kolo Düsseldorf.pragnaca dzidziusia lubi tę wiadomość
-
Misty87 wrote:Nietupska trzeba wierzyc mimo wszystko. Mnie pomogla modlitwa. Z reszta zanim zaszlam w ciaze prosilam o dzidziusia, dostalam 2 później prosilam by jakos donosic, a pozniej o to by dzieci przezyly! Teraz dziekuje Bogu za kazdy ich dzien.
Wiara czyni cuda! Trzymam kciuki!!!
Ewa, po porodzie dokładnie 29 dni chlopcy byli. Wiec jak wyszli to powinni byc w brzuszku jeszcze 3 tyg
Mieli dlugo anemie, przez zelazo kosmiczne problemy z kupkami, chyba z pol roku
Wyszliby duzo wczesniej, ale nie mieli od poczatku odruchu ssania i nawet mowy nie bylo o kp butli tez ciezko bylo nauczyc wiec troche to trwalo.
Rosax a w jakiej czesci Niemiec jestes? Ja bylam zaraz przy granicy z Holandia, kolo Düsseldorf.
Do granicy holandii mam 80-100 km. Jakos tak. Mieszkam w twistringen.
07.11.2012 Julian
nick nieaktualnyrosax3 wrote:Moze nie warto sie tak zamartwiac? Na nastepnej wizycie okaze sie ze wszystko jest ok! Moze maluszek sie ruszal dlatego zle bicie serduszka? a u drugiego moze lekarz zle spojrzal? Moze udaj sie do innego lekarza zobacz co powie inny. Trzymam kciuki by wszystko sie udalo!
Byłam u naprawdę dobrego specjalisty, który powiedział nam dużo więcej niż lekarze, z którymi miałam styczność. Byłam u niego prywanie, zeby nie czekać, ma naprawde super sprzęt. To jest docent i pracuje w poradni patologii ciąży - wszyscy lekarze mnie kierowali do tej poradni, akurat w moim mieście jest naprawdę spoko i pracują tam lekarze z doświadczeniem.
Także pozostaje mi czekać i mieć wiarę, że będzie dobrze, ale muszę się też liczyć z czarnym scenariuszem -
nietupska wrote:Byłam u naprawdę dobrego specjalisty, który powiedział nam dużo więcej niż lekarze, z którymi miałam styczność. Byłam u niego prywanie, zeby nie czekać, ma naprawde super sprzęt. To jest docent i pracuje w poradni patologii ciąży - wszyscy lekarze mnie kierowali do tej poradni, akurat w moim mieście jest naprawdę spoko i pracują tam lekarze z doświadczeniem.
Także pozostaje mi czekać i mieć wiarę, że będzie dobrze, ale muszę się też liczyć z czarnym scenariuszem
Bedzie dobrze! Nie zamartwiaj sie puki nie bedziesz miala 100% pewnosci!pragnaca dzidziusia lubi tę wiadomość
07.11.2012 Julian
Netupska wlasnie dobrze ze wchodzisz na forum i sie zalisz bo to pomaga nie mozna zamykac sie w sobie trzymam kciuki za twoje bejbiki zeby bylo z nimi wszystko dobrze
A co do samopoczucia bliźniacze mamy to ja czuje się fatalnie ta ciąza zanim do konca zleci to mnie wykonczy plecy bola kregoslup tez ja wiecej dnia leze niz cokolwiek robie i ostatnio ucisk w szyjce mam heh wizyta w czwartek zobaczymy co tam sie wyrabia ja marze aby wytrwac do 32tc i niech sie dziejeewa84 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyNietupska maluszki sie rozwijajacymi swoim tepem. Daj in szanse, nie nastawiaj sie na najgorsze, tylko w nie wierz, bo wiara naprawde czyni cuda. I nie znikaj z forum, my tu chetnie wesprzemy I doradzimy jak tylko bedziemy umialy.
ewa84 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa dzisiaj troche pochodzilam za duzo tzn zrobilam dwa prania, Pojechalam na poczte I wysprzatalam sypialnie, a teraz ledwo chodze. Poruszam sie jak kaczka, mam straszny bol, ucisk jakby w " pochwie " I martwie sie, czy to nie pezypadkiem szyjka
Dziewczyny czy ktoras za Was tak miala? -
wlasnie mialam o cos podobnego pytac, bo mnie czasem jakby szyjka zakluje, nie wiem czy to normalne? musze w pt lekarza podpytac, bo jata lutke aplikuje non stop...
nietupska; dużo zdrowia dla maluszków
pranaca dzidziusia: faktcznie aktywny dzien, odpoczywaj teraz -
nick nieaktualnypragnaca dzidziusia wrote:Nietupska maluszki sie rozwijajacymi swoim tepem. Daj in szanse, nie nastawiaj sie na najgorsze, tylko w nie wierz, bo wiara naprawde czyni cuda. I nie znikaj z forum, my tu chetnie wesprzemy I doradzimy jak tylko bedziemy umialy.
Nie wiem jak to ując ale ja jednocześnie wierzę w najgorsze i najlepsze
Dzięki za słowa wsparcia, obyście Wy dobrze się czuły z maleństwami