X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2016, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nietupska wrote:
    Nie wiem jak to ując ale ja jednocześnie wierzę w najgorsze i najlepsze :)
    Dzięki za słowa wsparcia, obyście Wy dobrze się czuły z maleństwami :)

Glowka do gory kochana. Jestesmy z Toba I wierzymy w malenstwa. <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2016, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewa84 wrote:
    wlasnie mialam o cos podobnego pytac, bo mnie czasem jakby szyjka zakluje, nie wiem czy to normalne? musze w pt lekarza podpytac, bo jata lutke aplikuje non stop...
    nietupska; dużo zdrowia dla maluszków :)
    pranaca dzidziusia: faktcznie aktywny dzien, odpoczywaj teraz :)

Ja takie klucia tez czasami czuje, ale nie czesto. Daj znac co lekarz powiedzial na wizycie :) Oby to nie bylo nic groznego.

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 lutego 2016, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misty87 wrote:
    W Niemczech jeśli trafi sie na konkretnego polskiego gina to będzie ok. Wiem, bo mieszkalismy tam i tam wlasnie poczelismy nasze cudenka. Moja ginka jak tylko usłyszała, ze mam male plamienia w 8tc to zaraz przepisala mi progesteron i zabronila jechac do PL, a akurat mielismy za 2 dni wyjezdzac, pojechalismy na własne ryzyko. Wtedy jeszcze nie wiedzielismy, ze to blizniaki. Dopiero w PL na wizycie kontrolnej dowiedzieliśmy sie ku ogromnemu zdziwieniu :-)

Ewa, od 25tc lezalam plackiem w szpitalu,troche w domu i pozniej znow w szpitalu. Rozwarcie i krotka szyja,lekarz czul glowke dziecka w kanale rodnym właśnie w 25tc!!Bylam tak spanikowana,ze plakalam caly dzien i noc. Planowane cc mialam miec po skończonym 34tc ze wzgledu wlasnie na ryzyko owiniecia sie pepowina. Jednakze chlopaki splataly mamusi figla i postanowiły wczesniej sie z nia zobaczyc. Lezalam juz 3 tyg w szpitalu i jak codzien mialam ktg z rana. Nagle poczulam jakby lekkie pekniecie a po chwili mialam wrazenie ze lekko sobie popuscilam! Po chwili przeszlo mi przez mysl czy to czasem nie wody plodowe. Podzielilam sie ta mysla z moja sasiadka (badz co badz rowniez w ciazy bliźniaczej) a ta natychmiast wezwala lekarke. I zaczelo sie :-) pol godz później dzieciaki byly na swiecie.

Kochana a czy mialas jakies objawy skracajacej sie szyjki? Mam na mysli jakies bole, plamienia, ciagniecia czy jeszcze inne jakies? Czy na wizycie kontrolnej sie dowiedzialas?

• Kasia24 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2016, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny :-).

Ostatnio jakos wylaczylam się ze świata żywych :-(. Sama nie wiem dlaczego, może poniekad przez sesję na studiach (miałam brać dziekanke ale szkoda mi ostatniego roku żeby nie skonczyc teraz i się zmibilizowalam i kończę pisać pracę i jakoś to będzie :-). Dużo się ostatnio z mężem kloce :-(. Już mu nawet powiedziałam w nerwach żeby się ze mną rozwiodl to będziemy mieć oboje spokój :-( także tak przykro. I jakieś stany depresyjne ostatnio mam. Chyba czym bliżej tym bardziej się boję. Pamiętam jak jeszcze niedawno byłam na samym początku ciąży i jak czytam obawy nowych dziewczyn i widzę jaki strach Wam towarzyszy to tak jakbym widziała siebie z sierpnia :-).

Z Dzidziami moimi wszystko dobrze :-). Koopia jak szalone. Na pewno będzie mi tego po porodzie w jakiś sposób brakowało. Codziennie bardzo dużo się ruszają a mimo to za każdym razem mnie to bardzooo fascynuje :-). Ale widzę że jak jestem zła albo płacze to one się nie ruszają a jak się uspokoje to nieśmiało dają o sobie znać :-). Denerwuje się tylko jak mi ludzie mowia co mam robić, jak mam żyć i ze mam być szczęśliwa ciągle to i dzieci będą grzeczne i szczęśliwe po urodzeniu. Łatwo komuś tak pieprzyc jak nie jest w mojej sytuacji i nie wie co się u mnie dzieje (chociazby sytuacja z mezem). I najwięcej mnie teściowa umoralnia bo jest przekonana najwyrazniej że ma cudowne dzieci i bez zadnej skazy. Ok to się wyzalilam :-(.

Misty87, pragnaca dzidziusia lubią tę wiadomość

8599kw7ibq9d0sqb.png
    ma6n53rzt65cc071.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2016, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No jak mnie to też wnerwia jak ktoś niepytany się wypowiada ;) I chociaż w mężu i rodzinie mam wsparcie to najbardziej mnie denerwuje jak ktoś w pracy, z kim nawet się nie kolegowałam za bardzo teraz jest moim wielkim przyjacielem z tysiącem rad i tajemną wiedzą jak to będzie w ciąży a jak po porodzie... No cóż, trzeba przemilczeć ;)

Kasia24 może mąż też przeżywa i się denerwuje?

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 lutego 2016, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, na fb mamy fajną grupę dla mam wieloraczków i tych oczekujących. Jest nas tam niewiele jeszcze ale się rozkręcamy ;-) Zapraszam serdecznie! !!
    https://m.facebook.com/groups/160133384355993?ref=bookmarks
    Buziaczki :-*

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 lutego 2016, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może jeszcze dodam, że grupa jest zamknięta i wszystko co tam publikujemy i o czym rozmawiamy zostaje między nami :-)
    Serdecznie zapraszam!

• Sylika Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2016, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jestem po usg tak więc moje dzieci płci nie zmieniły synek to synek a córcia się potwierdziła w 100% i nie ma wątpliwości że jej coś tam urośnie :) i tak są zdrowe prawidłowo się rozwijają lekarz jest ogólnie zdumiony że tak rosną synuś waży 958g a malutka 913g ważą jak normalne maluszki z pojedynczych ciąż :)
    i moja szyjka zachowana 32mm więc mniej się stracham ale lekko jak by otwarta jest .
    i zostało nam uwaga 9 tygodni do porodu takie bąble są duże ;) termin mam niby na 13 maj ale z parametrów data się zmieniła na 5 maj aże to bliźniaki to daj boże aby 9 tygodni wytrwały to będzie termin prawidłowy :)
    26d62fea8957bbe1med.jpg
    syneczek i córeczka :) :) <3 <3

Muszelka75, Magenta, Kasia24, nietupska, ewa84, jenny88, Misty87, pragnaca dzidziusia lubią tę wiadomość

201604075381.png
    Bliźniaki dwujajowe córcia 2100g 50cm i synuś 2600g 52cm urodzone SN 34 tydzień
  • Kasia24 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 01:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przepraszam, ze bez pogrubien nickow ale pisze z telefonu.

Nistupaska: ja jednej takiej mądrej ukrocilam trochę język bo mnie już coś trafialo. Oczywiście dzieci sama nie ma ale doskonale wie ile kosztuje wyprawka (majątek i wg niej na pewno nas na dwoje nie stać dzieci) tylko że skąd ona może niby wiedzieć jaka mamy sytuację materialną? Nie jest tak źle. Na wszystko starcza. Spokojnie co miesiąc dosc sporo groszka odkładamy. Ale i tak ludzie wiedzą lepiej... może stąd takie myślenie bo wózek dostaliśmy... a Mąż? Szkoda słów, ciężko się dogadać na odleglosx. Pracuje w innym mieście i widujemy się w weekendy i czym bliżej porodu tym większe kłótnie o wszystko. Zaczyna się od tego że fo nie ma a kończy się na dość mocnych działach armatnich.

Muszelka: jak będę na laptopie to na pewno zerkne :-). Chyba ze może już tam jestem.

A ponoć na fb jest grupa Dubeltowe Mamusie czy coś takiego ale jest tajna i nie mogę do niej dotrzeć. Czy ktoś może jest w tej gr? :-)

Sylika: ale duuuuze Dzidzie. Moje miesiąc temu były minimalnie większe niż Twoje m tym etapie także naprawdę nieźle. Dobrze ze tak ładnie rosnal :-). A dużo już kg N plusie masz?

pragnaca dzidziusia lubi tę wiadomość

8599kw7ibq9d0sqb.png
    ma6n53rzt65cc071.png
  • Kasia24 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszelka75 Ja się właśnie do Was zapisałam (oczekuje na akceptację) :)

Misty87 Kochana, przepraszam - wiesz, że jeszcze nie otworzyłam tych emaili od Ciebie - tzn otworzyć otworzyłam ale nawet nie przeglądałam... Nie miałam kiedy. Zresztą widać jak często jestem na forum :-P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 lutego 2016, 20:35

8599kw7ibq9d0sqb.png
    ma6n53rzt65cc071.png
  • Linka05 Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2016, 16:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eh a ja w telefonie nie mogę niestety wejść w ten link na fb. Jak sie ta grupa nazywa?

Sylika gratuluję takich duzich człowieków :-)

Dziewczyny myślę,że jednak w ciąży hormony robią swoje i czasami nasze samopoczucia nie są najlepsze, do tego stres i martwienie i jeszcze często wszelkie dolegliwości fizyczne - to wszystko się kumuluje i odbija na kontaktach z partnerami czy innymi bliskimi osobami. Damy radę :-)

nietupska wierzę, że wszystko będzie dobrze, trzeba w to wierzyć. Trzymam kciuki żeby w kolejnych badaniach wstępna diagnoza okazała się błędna.

Kasia24 kto oprócz roletki z bliźniaczych mam już powitał maluchy na świecie?

nietupska, Sylika lubią tę wiadomość

zem3wn15az3szllg.png
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kochane!
    A propo tej mojej szyjki i rozwarcia hm to bylo tak, ze z wizyty na wizyte wszystko szlo idealnie, wręcz ksiazkowo. Bylam mega szczesliwa. Chodziłam co miesiac. Jednak jakos wlasnie w 25tc z tydz przed kolejna wizyta poczulam takie uklucia, tak jakby bardzo mi sie chcialo sikac tak przez kilka sekund, ale tam na samym dole. Hm nie wiem jak to wytłumaczyć. Przez mysl mi przechodzilo, ze dzieje sie cos zlego,ale potem szybko uspokajalam sie ze przeciez chodzimy czesto na wizyty i jest ok, ze to sie tam wszystko rozciaga, dzieciaki uciskaja na narzady. Jak uslyszalam ze rozwarcie i krotka szyja,a lekarz podczas dowcipnego badania poczul w kanale rodnym glowke jednego synka to bylam blada jak sciana!!! :( okazalo sie, ze te moje przeczucia odnosnie tych ukluc dziwnych mialy swoje wytłumaczenie. No a dalej to wiadomo - szpitale i lezenie plackiem!

Kasia spoko, tylko ze na biezaco sprzedaje, wiec jakiejs części z tych ciuchow moge juz nie miec.

Chłopcy 1jajowi,1ow i 1kosm, cc 32+5,waga 1880g i 1670g.
    1usahdgeb3da0ojs.png
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 7 lutego 2016, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ps. Nie mialam zadnych plamien, boli... nic nic tylko te uklucia co jakis czas. A to po prostu maluszek smyral mnie po kanale rodnym! Krok od tragedii. Ale Bog nad nami czuwal :)

Chłopcy 1jajowi,1ow i 1kosm, cc 32+5,waga 1880g i 1670g.
    1usahdgeb3da0ojs.png
  • Helix Znajoma

Wysłany: 8 lutego 2016, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    28.01.2016 w 37tyg 1d i waga 2495 i 2695 przyszy na swiat Antoni i Leon
    Porod poczatkowo naturalny, ale maly nr1 mial pepowine na glowie, wiec szybka cesarka.
    I sa.Nie umiem tu fot wklejac.
    Poza tym dzieczyny jest co robic z dwoma...cesarka jak macie wybor to nie najlepszty pomysl...takie moje zdanie.Boli wszystko,ze ruszac sie nie mozesz spac tez nie a co dopiero cieszyc sie dziecmi.
    Po cesarce tez dostala nadcisnienia i do dzisiaj biore leki....a karmie.
    Zycze udanych porodow i nacieszcie sie spokojem ostatnich dni/tygodni
    :-) :-)

pragnaca dzidziusia, Sylika, Linka05, Misty87, Fairuza lubią tę wiadomość

8p3ovfxmjeo2ns40.png
  • rosax3 Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helix wrote:
    28.01.2016 w 37tyg 1d i waga 2495 i 2695 przyszy na swiat Antoni i Leon
    Porod poczatkowo naturalny, ale maly nr1 mial pepowine na glowie, wiec szybka cesarka.
    I sa.Nie umiem tu fot wklejac.
    Poza tym dzieczyny jest co robic z dwoma...cesarka jak macie wybor to nie najlepszty pomysl...takie moje zdanie.Boli wszystko,ze ruszac sie nie mozesz spac tez nie a co dopiero cieszyc sie dziecmi.
    Po cesarce tez dostala nadcisnienia i do dzisiaj biore leki....a karmie.
    Zycze udanych porodow i nacieszcie sie spokojem ostatnich dni/tygodni
    :-) :-)

Zapodaj.net
    Na forum
    I kopiujesz link bbcode.
    Tak sie wkleja zdjecie miniaturki.

l22n8rib255dd6pr.png
    07.11.2012 Julian
    Aniolki 13.08.2013 [*]11tc, 04.01.2016 [*]8tc cp,19.03.2016 [*]4+5tc, 22.05.2016 [*]4+6tc cp
  • Sylika Autorytet

Wysłany: 8 lutego 2016, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia24 wrote:
    Przepraszam, ze bez pogrubien nickow ale pisze z telefonu.

Nistupaska: ja jednej takiej mądrej ukrocilam trochę język bo mnie już coś trafialo. Oczywiście dzieci sama nie ma ale doskonale wie ile kosztuje wyprawka (majątek i wg niej na pewno nas na dwoje nie stać dzieci) tylko że skąd ona może niby wiedzieć jaka mamy sytuację materialną? Nie jest tak źle. Na wszystko starcza. Spokojnie co miesiąc dosc sporo groszka odkładamy. Ale i tak ludzie wiedzą lepiej... może stąd takie myślenie bo wózek dostaliśmy... a Mąż? Szkoda słów, ciężko się dogadać na odleglosx. Pracuje w innym mieście i widujemy się w weekendy i czym bliżej porodu tym większe kłótnie o wszystko. Zaczyna się od tego że fo nie ma a kończy się na dość mocnych działach armatnich.

Muszelka: jak będę na laptopie to na pewno zerkne :-). Chyba ze może już tam jestem.

A ponoć na fb jest grupa Dubeltowe Mamusie czy coś takiego ale jest tajna i nie mogę do niej dotrzeć. Czy ktoś może jest w tej gr? :-)

Sylika: ale duuuuze Dzidzie. Moje miesiąc temu były minimalnie większe niż Twoje m tym etapie także naprawdę nieźle. Dobrze ze tak ładnie rosnal :-). A dużo już kg N plusie masz?
    łącznie 9 kg przybrałam zobaczymy ile jeszcze mi wskoczy ;)

201604075381.png
    Bliźniaki dwujajowe córcia 2100g 50cm i synuś 2600g 52cm urodzone SN 34 tydzień
  • Klif Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 10:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej.dawno tu nie zagladalam bo przy bliznietach jest troche zajec.zapewne nikt mnie tu nie pamieta,wiec napisze pare slow.moje dziewczynki ur sie w listopadzie 2014 w 35+5tc przez cc wazyly 2120g i 45cm i 2300g i 46cm.w 33tc mialam podane sterydy na rozwoj pluc.po porodzie nie wymagaly nawet inkubatora.wyszlysmy w 6dobie po cc.a to byla ciaza dwuowodniowa i dwukosmowkowa po CLO.ciaza oprocz wymiotow przez cale dnie do konca 14tc bezproblemowa.porod po odejsciu wod.trzymam kciuki za Wasze maluszki w brzuszkach.jak macie pytania,pytajcie

pragnaca dzidziusia, Kasia24, Misty87, Fairuza lubią tę wiadomość

ug37px9iyhvbmwqv.png
  • Linka05 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helix gratulacje :-) super donoszona ciąża i chłopcy tacy duzi :-) byłaś wcześniej w szpitalu czy dopiero przed porodem ? Opowiedz nam w wolnej chwili jak Ci mijały ostatnie miesiące ciąży :-)

zem3wn15az3szllg.png
  • Linka05 Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klif nie wątpię, że zajęć masz co niemiara, dziewczyny już mają ponad rok to pewnie biegają każda w inną stronę ;-) piszesz że ciąża bezproblemowa czyli żadnych problemów z szyjką, twardnieniem brzucha czy pobytów w szpitalu nie miałaś?

zem3wn15az3szllg.png
  • Klif Autorytet

Wysłany: 9 lutego 2016, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie mialam zadnych problemow z szyjka,ani twardnieniem brzucha.Moj lekarz zalecal pic duzo Muszynianki bo ona zawiera magnez.W szpitalu bylam tylko w 33tc na badaniach kontrolnych i podaniu sterydow

ug37px9iyhvbmwqv.png
‹‹ 140 141 142 143 144 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Inseminacja (IUI) koszt i wskazania. Jaka jest skuteczność inseminacji?

Inseminacja domaciczna jest zabiegiem mającym na celu, ułatwienie zapłodnienia, poprzez skrócenie drogi, jaką mają do pokonania plemniki do komórki jajowej. Czy warto ją wykonać, jaki jest koszt i przy jakich schorzeniach odnotowuje się najlepsze rezultaty? Przeczytaj również jakie badania należy wykonać przed inseminacją i jak się do niej przygotować. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ