X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2016, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairuza, to leżą jak moje ostatnio na usg :)
    Kochana, trzymam kciuki za jutrzejszą glukozę. Ja jutro znowu dentysta :/
    Wow jaki masz brzuszek ładny, u mnie pępek w głębi :P

My dzisiaj po wycieczce, dzisiaj lepiej się czuję i dzieci czuła w obu stron brzuszka więc chyba jest ok :)

Nietupska, podobnie jak My choć nie wiedziałam, czy po jednym zdecyduję się na drugie.. a tu masz :) tak widocznie musiało być, bo może nigdy bym drugiego miała nie mieć :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2016, 18:01

• Fairuza Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pirelka,no ja tez wcześniej miałam pępek w głębi,ale ostatnio dzieci bardzo atakowały mi właśnie przy pępku i potem go tak wywaliło :/

I znowu mamy urwanie z tymi badaniami, te same terminy :) Dieta powinna pomóc,unikałam na kilometr słodyczy,smażonego i tłustego.Jadłam właściwie jak ciężko chory z problemami jelitowymi uff.Jeśli jutro pójdzie dobrze,to czekolada pójdzie w ruch :) ,jakos muszę sobie osłodzić ten tydzień tortur(w czasie którego waga nie drgnęła ani o deko,choc ostatnio to tak 300-500g tyg)

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powodzenia na glukozie Fairuza :)
    O mojej lekarz zapomniał kompletdrnie bo zakładał ze do szpitala idę, chyba we wtorek zapytam o nią jeśli będę wracać do domu :p
    Miałam też zgłosić się do położnej i wczoraj sobie o tym przypomniałam :)

Pirelka: Fairuza dobrze mówi. Odpocznij trochę, inni muszą to zrozumieć w końcu zaczynasz 7 miesiąc z blizniaczkami do tego.

Izabela: mnie też kręgosłup boli czy leżę czy stoję. Wstaje np zrobić kanapki sobie i mężowi i ledwo daję radę. W nocy zależy jak się uloze, bo albo boli kręgosłup albo brzuch twardnieje :p. Bo właśnie w pozycji najlepszej dla brzucha kręgosłup jest najbardziej obciążony:/

Justa podziwiam że z trojeczka w brzuchu myślisz już o kolejnym :)

iv094x39ir3hgbzx.png
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi się fotka nie wyswietla ehhhhh dlaczego?

iv094x39ir3hgbzx.png
  • Dea28 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też się fotka nie wyświetla :/ a co do opuchnięć miałam 3 dni i super zeszły. Kupiłam extra żelik i leżałam z nogami w górze :)

bfarxzdvl5a95qct.pngatdcj44jjj39fx4a.png
  • Fairuza Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzięki dziewczyny za trzymanie kciuków.

Ewa,no musisz przypomnieć lekarzowi o glukozie,choc masz jeszcze trochę czasu,aby ją zrobić.A do położnej na kontrol?
    Z kręgosłupem to nie przelewki.Mnie wprawdzie sam kręgosłup nie boli ale piecze skóra tuz pod biustem na żebrach,i w tym samym miejscu na plecach.Zawsze lewa strona,wystarczy że pochodzę czy posiedzę tak przez pół godziny.Po prawej boli tylko kiedy już naprawdę przegnę z wysiłkiem.
    A w jakiej pozycji ci najlepiej?Bo mi jednak na plecach,choć łatwiej oddycha się leżąc na boku,tyle że wtedy niewygodnie,leżę dosłownie córce na główce :/
    Nie wiem czemu fotka ci się nie wyświetla.Może powinnam sie zalogowac na tamtym serwisie,aby było ją widać bezpośrednio tu na forum..?

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też na plecach cały czas i, nogi wyżej, ostatnio śpię na kanapie w salonie i nogi przez oparcie mi zwisaja albo opieram o nie( na szczęście szerokie sa) i wtedy z brzuchem najlepiej. Na boku już kompletnie nie mogę, ew. Tak lekko ba lewym boku prawie na plecach podpierajac się o poduchy na kanapie. Próbowałam na siłę na lewym boku bo niby tak zalecają ale może przy bliźniętach to nie musi się sprawdzać. Nawet poducha do spania się nie sprawdzila.

Do położnej do 26 tyg niby miałam się zgłosić ale nawet nie wiem gdzie jej szukać w zwykłej przychodni? Taka karteczkę mi dali w poradnii i tam było takie zalecenie wytluszczonym drukiem. Gin prywatny nic o tym nie mówił :p
    Pewnie chodzi o to żeby późniejprzyszła po porodzie?

O glukoze zapytam we wtorek jeśli wrócę do domu :)
    Zastanawia mnie tylko to że jak robiłam u siebie w labie( mam 50metrów) przed ciążą 2 razy to nie zbadali mi cukru glukometrem tylkoodrazu z żyły i glukoze dali do picia a z tego co czytam przy podwyższonym wyniku nie powinni podawać glukozy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 czerwca 2016, 20:13

iv094x39ir3hgbzx.png
  • Fairuza Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No dokładnie z tym leżeniem,tez sobie pomysałam,że przy bliźniakach to już inna sprawa.Tez próbuję na boku,ale kurcze niewygodnie strasznie albo od razu mam zgage.
    Chyba masz rację co do położnej,choc mnie na razie nic takiego nie proponowali,ale może jest jeszcze czas.A z ta glukozą to mi najpierw zbadali krew z żyly i jak zobaczyli ze poziom już nieco przewyższa normę,to odesłali do domu z zaleceniem diety i powtórnym przyjściu.Także chyba nie powinni tak zrobić u ciebie.Ale zapytaj o to jeszcze lekarza.
    Trzymam kciuki,aby we wtorek okazało się ,że z dziecmi ok i nie będziesz musiała zostać w szpitalu.

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2016, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie jest tak źle z moim samopoczuciem, dzisiaj czuję zdecydowanie lepiej niż wczoraj :) a rodzinka już jutro jedzie, to trzeba jakoś miło, wspólnie spędzić czas :)

Fairuza, moje też czuję pod pępkiem często, ale na razie zostaje na swoim miejscu :)

Mnie też ostatnio plecy dokuczają, nawet jak budzę się rano i wstaję z łóżka, no i krzyże. Wiadomo, że jak chodzę to od pozycji też...ale jak dużo nie chodze to też czuję plecy prawie cały czas.

Mi wygodnie jest czasami na plecach i na bokach.. ale po nocy to już się nie idzie ułożyć. Czasami lekko w stronę brzuszka się układam, ale zaraz dają o sobie znać to zmieniam pozycję.. eh jakoś musimy dać radę do końca z tym spaniem :D

• Fairuza Autorytet

Wysłany: 12 czerwca 2016, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba nie mamy innego wyboru :) ,a w sumie już bliżej niż dalej..
    Daj znac jutro po dentyście,mam nadzieję, ze tym razem będzie już lepiej.A jak rodzinka pojedzie,to sobie kobietko wreszcie usiądź i odpocznij!

Miłych snów i spokojnej nocy wszystkim życzę.

ewa84 lubi tę wiadomość

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 czerwca 2016, 23:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym odpoczynkiem różnie bywa :) mam jeszcze kilka planów i obowiązków na ten tydzień, ale na pewno czasu wolnego będzie więcej i relaksu :)

Z dentystą zobaczymy, bo ten kanałowy z lekarstwem zdecydowanie mniej czuję (odpukać) i zapytam, czy można by było je dłużej przytrzymać, bo boję się że po wypełnieniu ponownym zacznie się to samo. No ale popytam i zobaczymy, obym lepiej zniosła wizytę :)

Miłej nocki!

• ewa84 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2016, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja spać nie mogę bo w dzień pospałam trochę. Plus taki że jak zasne to do rana raczej :)
    Jeszcze dziewczyny kombinują bo macica mi się stawia jakby z różnych stron od 15 minut mam wrażenie jakby przewracaly się ale chyba ciężko im to idzie znowu kombinatorki małe.

iv094x39ir3hgbzx.png
  • Izabela23 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2016, 07:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć.
    Pirelka, powodzenia ba wizycie u dentysty ty sie bidulk wymeczysz z tymi zębami.

Fairuza, powodzenia na glukozie :-)

Ja dzisiaj wyjatkowo dobrze spałam mimo ze wieczorem brzuszek pobolewal. Tez macie t

pirelka lubi tę wiadomość

PCO,hashimoto,wtòrny brak @,brak owu

wwgzvfxmo5sww7ny.png

ANIOŁEK 28 tc <3
  • Izabela23 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2016, 07:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tez macie tak,że brzuch taki jakby obolały? Mi dość często ból pojawia sie przy zmianie pozycji itp. I w nocy prawie zawsze jest strasznie twardy całą noc.,nie wien czym to spowodowane wtedy zmiana pozycji jest nieprzyjemna.

Chyba przez tel rozrywa mi posty,tzn musze pisac 2 bo poprZedniej nie mogę kontynuowac.

Ja dzisiaj wizytuje tylko jeszcze nie wiem,o ktorej

PCO,hashimoto,wtòrny brak @,brak owu

wwgzvfxmo5sww7ny.png

ANIOŁEK 28 tc <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 13 czerwca 2016, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej !
    Mi z telefonu też urywa posty, dlatego piszę tylko na kompie.

Z gośćmi to się wyspać nawet nie można.. ale dzisiaj jadą to będzie spokój.

Fairuza jak na glukozie????? Mam nadzieję, że dobrze :*

Mnie coś kłuje lewy jajnik od nocy i jakby w kroczu między pachwiną z lewej :/
    Brzuch jak mam twardy to w ciągu dnia, jak za dużo objedzona nie jestem to w nocy nic się nie dzieje.
    Ostatnio mało wieczorem jem i rano taka głodna od 5-6 jestem.. dzisiaj zjeść po 6 musiałam banana.

• justa183 Ekspertka

Wysłany: 13 czerwca 2016, 09:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairuza wrote:
    Justa,a ty już czekasz na trojaczki ,i myślisz jeszcze potem zdecydować się na następne?Szacun.

Fairuza, ja te zarodeczki traktuję już jak moje dzieci, no i przecież nie zostawię ich :/ Jakoś dam radę z piątką :D

Izabela23, Fairuza, kark, Dea28 lubią tę wiadomość

zem3tv7317jpvd05.png
  • Fairuza Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2016, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pirelka i Izabela,właśnie niedawno wróciłam i wwreszcie mogę zjeść śniadanie.Na glukozie poszło ok,po 1-ym wstępnym pobraniu krwi nic nie powiedziały,że poziom cukru za wysoki i mogłam przystąpić do wypicia glukozy.Nie jest taka straszna,nawet dobra,tyle że trochę za słodka.Potem jeszcze 2 razy kłucia co godzinę..i przeżyło się to jakoś.Niestety,wyniki idą prosto do gina,więc ja je poznam dopiero za 2tyg :/
    Dziękuję za trzymanie kciuków,nie było mi ani niedobrze,ani słabo,a głód poczułam dopiero jak wyszłam ze szpitala.
    Pirelka teraz trzymamy kciuki za ciebie,i za Ewę.

Izabela,mnie tez czasem kłuje w brzuchu a twardnieje dość często,choc w nocy raczej mniej.Czyli ty tez dzisiaj wizyta?Daj znac po jak poszło.

Ty Pirelka też.I mam nadzieje że jajnik przestanie kłuc.

justa,ja pewnie tez bym tak zrobiła.Ale ty może już nastaw się na szóstkę? ;)

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
  • justa183 Ekspertka

Wysłany: 13 czerwca 2016, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak Bozia da to będzie i szóstka :)

Dea28 lubi tę wiadomość

zem3tv7317jpvd05.png
  • ewa84 Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2016, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fairuza skoro dostałas glukoze pewnie wynik był w normie :)
    Podziwiam że wam tą glukoza tak łatwo przechodzi przez gardło. Ja uwielbiam słodycze ale wypicie glukozy było dla mnie straszne. Na samo wspomnienie mnie mdli... Chyba nie zapomnę tego smaku :p

Izabela: u mnie też był brzuch twardy po nocy i miałam problem z obracaniem się na boki bo więzadła ciągły strasznie. Od kiedy śpię w pozycji o której wam pisałam jest ok. Oczywiście stawia mi się macica ale to inaczej kilkusekundowe skurcze - niby robi mi się mega góra w tym miejscu a ja czuję to jakby ktoś mnie ściskal czy dusil w tym miejscu. A dziś np obudziłam się z mega kula/ górka po prawej stronie i nic nie czułam ale po kilkudziesięciu sekundach zeszła. Początkowo miałam takie skurcze nisko a teraz na wysokości pępka po prawej stronie lub na środku tuz nad pepkiem. Czasami mam problem z oddechem wtedy :/

Pirelka dobrze że troszkę odpoczniesz w końcu :)

Mi pomogla też zmiana no spy forte na scopolan.

Powodzenia na wizycie dziś.

Ja jutro o 10.00 usg zobaczymy co zdecydują, ale ostatnio mam wrażenie że niektóre ruchy dzieci są dziwne. Jakby próbowały się obracac ale nie mogły tak jakoś się rozpychaja czy coś,

iv094x39ir3hgbzx.png
  • Fairuza Autorytet

Wysłany: 13 czerwca 2016, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewa,tak jak pisałam,dla mnie glukoza była nawet dobra.Taka herbatka przesłodzona miodem :)
    Z tymi skurczami i bólami mam dokładnie tak jak ty.I już nie wiem czy tak boli bo to skurcz,czy może dzieci próbują się przekręcić.I tez wtedy brakuje mi tchu.U mnie z prawej córa wręcz upodobała sobie robić takie wyspy ,choć dziś po glukozie góra wyskoczyła mi wysoko nad pępkiem !W każdym bądź razie doskonale wiem o jakich odczuciach mówisz.
    Trzymam mocno za ciebie kciuki,aby to jutrzejsze usg poszło dobrze.Jeśli na ostatnim było lepiej,to teraz też musi.Ciekawe jak dzieciaczki się ułożyły,może już są główkami w dół?

2e8822e0f8.png

1usagu9rbm7ss8ds.png
‹‹ 215 216 217 218 219 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

7 pytań o poród, których wiele kobiet wstydzi się zadać!

Poród zbliża się wielkimi krokami, a w Twojej głowie w dalszym ciągu kłębią się pytania, których wstydzisz się zadać? Niektóre tematy są na tyle krępujące, że ciężko je poruszyć z partnerem,  na rutynowej wizycie u lekarza, czy przy kawie z koleżankami…Nadszedł jednak czas, żeby rozwiać Twoje wątpliwości! Przeczytaj odpowiedzi na 7 najbardziej wstydliwych pytań związanych z porodem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ