X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 1 grudnia 2014, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza troszkę Was przetrzymali w tym szpitalu :/ Jak się czujesz? Jak dziewczynki?

zuza_3 lubi tę wiadomość

• zuza_3 Przyjaciółka

Wysłany: 2 grudnia 2014, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Troszkę w tym szpitalu czasu spędziłam. Łącznie z dziećmi wychodzi 8 tygodni. Czasami czułam się jakbym tam mieszkała na stałe. Ja już się czuje w miarę dobrze, dzieci także. Jak to w wcześniakami mamy sporo wizyt do rożnych lekarzy. To jest spore dla nas wyzwanie logistyczne. Teraz to mogę powiedzieć że się nie wysypiam. Co 3 godziny przewijanie, karmienie itd. Jest co robić.

Ewelcia lubi tę wiadomość

46aa9802c2.png
  • gigsa Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2014, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zuza gratuluję :)
    Cudne małe kobietki <3

Dominik i Michał <3 <3 NASZE DWA SKARBY <3 <3
    6 maja 2015, 30t4d, ciąża dwukosmówkowa dwuowodniowa, Dominik 1460 g, Michał 1300 g
    zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2014, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej Zuza podziwiam i wspieram :* Jak pomyślę że mam leżec w szpitalu tak długi okres to mi słabo ale czego się nie zrobi dla zdrowia dzieci.

Dziewczynki są prześliczne. Nie dziwię się że wyprawa do lekarza to niezłe wyzwanie, ja się zastanawiam jak z dwójką sobie poradzę a co dopiero z trójką? Ale ogólnie dziewczynki sa grzeczne czy dają CI popalić? Wykarmiasz piersią czy niestety się nie daje?

• Misty87 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2014, 22:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klif moje gratulacje! Czekamy na fotki!

Madlen slodziaczki! Wiem cos o tym mm...dla mnie to jedno dziadostwo te mleka. Bo niby dlaczego prawie po kazdym moje dzieci boli brzuch, maja wzdecia i sa niespokojne, po bebilonie pepti dha wymiotowaly nonstop, nie spaly...! Nie ma to jak mleko matki!

Zuza super te Twoje cory! Kurcze rewelacja! :)

My w niedziele mielismy chrzciny :)

Ewelcia, MistrzyniWKochamCieMisiu lubią tę wiadomość

Chłopcy 1jajowi,1ow i 1kosm, cc 32+5,waga 1880g i 1670g.
    1usahdgeb3da0ojs.png
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 3 grudnia 2014, 23:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Misty a Ty karmisz sztucznym? Kurdę chciałabym piersią tyle ile dam radę ale obawiam się że przy dwójce to nie ma aż tyle pokarmu żeby wyżywić głodomorów :P

• Misty87 Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niestety nie mam juz pokarmu. Caly miesiac jak dzieci byly w szpitalu to odciagalam ale malo bo po max 60ml. Nie dalo sie przystawiac przez dluzszy czas bo maluchy prawie 3tyg jadly przez sonde. Mialy slaby odruch ssania..a wiadomo jesli sie nie przystawia to laktacia sie tylko oslabia. Potem uczyli je z butli bo nie dalam rade byc kazdego dnia z racji odleglosci. W domu probowalam z piersi ale mam male sutki i nie chcialy zlapac, nawet przez oslonki. 2tyg temu skonczylam odciagac.

1usahdgeb3da0ojs.png
  • zielona_kropeczka Autorytet

Wysłany: 4 grudnia 2014, 23:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje wszystkim rozpakowanym mamom :) My juz za tydzien mamy 6 miesiecy- matko jak ten czas leci! Jezeli chodzi o wyprawke- ja mialam duzo ciuszkow, zreszta caly czas mam sporo, bo nie mam czasu aby caly czas prac. Dziecko uleje, zwymiotuje, obsika sie i trzeba przebrac. Moje sa teraz na etapie slinienia sie z racji wychodzacych zabkow, dlatego tez sa czesto przebierani bo ciuszki sa mokre, a niechcemy sie przeziebic. Najwiecej body i pajacy trzeba miec na poczatek, bluzeczki, spodnie, sukieneczki to juz pozniej mozna kupic jak dzieci beda mialy 2-3 miesiace.

Ewelcia, MistrzyniWKochamCieMisiu lubią tę wiadomość

zem32n0a1hnazr6e.png
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielona_kropeczka a od jakiego rozmiaru kupowałaś ciuszki?

Wysłany: 5 grudnia 2014, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupowalam od rozm. 56. Jaj maluszki sie urodzily to maz leciak do sklepu i kupowal mniejsze body i pajacyki dla corci- miala 46 cm i topila sie w ciuszkach na 56. Jak ktos chce to odsprzedam tanio.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2014, 12:28

zem32n0a1hnazr6e.png
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak masz takie unisex żeby były dla moich chłopaków to ja chętnie :) Już kupiłam kilka 50 ale zdecydowanie za mało mam jak dla dwójki :P

Wysłany: 5 grudnia 2014, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wysłałam zaproszenie :)

Ewelcia lubi tę wiadomość

zem32n0a1hnazr6e.png
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2014, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam sporo ubranek na 50 i 56 na pozbyciu :)

1usahdgeb3da0ojs.png
  • Klif Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2014, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melduje sie na chwilke.Od czwartku jestesmy juz w domku,czyli wyszlysmy w 6 dobie.Dziewczynki w dzien spia,a w nocy buszuja.Sa najkochansze na swiecie.Mam taka burze hormonow,ze jak na nie patrze to rycze ze szczescia.Wiem swir totalny.

MADZIAFB, Pocahontas, Bea_tina, MistrzyniWKochamCieMisiu, jenny88, Fairuza lubią tę wiadomość

ug37px9iyhvbmwqv.png
  • MADZIAFB Koleżanka

Wysłany: 7 grudnia 2014, 02:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny!
    Dawno mnie nie było :-) Ostatnio oczywiście ciągle w jakimś niedoczasie jestem:-) Same wiecie jak to jest jest przy dwójce maluchów, a jeszcze staramy się z mężem bardzo żeby nasza córa starsza za bardzo nie odczuła zmiany, więc jak tylko dziewczynki zasną na chwilę to wykorzystujemy czas żeby miała nas chwilę dla siebie. Poza tym ciągle staram się poukładać po swojemu rzeczy po remoncie który trwał w trakcie mojego leżakowania, bo mąż kochaniutki poukładał jak umiał, ale oczywiście ja muszę po swojemu:-)))

A tak poza tym rośniemy, dziewczynki skończyły 10 tyg. i ważą Anita-5200, Ania-4500, różnica w wadze siępowiększyła znacznie po przy porodzie było tylko 170 g, aleteraz Anitka to straszliwy głodomor, ciągle wisiałaby przy cycu, a Ania mniej je i do tego ma silny refluks także bardziej ulewa i mniej przybiera. Udaje mi się narazie karmić je piersią, ewentualnoe jak bardzo się dopominają to dostaną butle. Trochę trwało zanim rozsmakowały się w cycu, bo w szpitalu i zanim nie unormowała się laktacja zjadały po każdym cmokaniu piersi butle i cycuś powoli zaczynał być be, więc się uparłam i starałam się podawać im 200 razy na dobę cyca.

Klif gratuluje pociech, fajnie że tak szybko Was wypuścili!
    Zuza życzę dużo sił do ogarnięcia trójeczki:-)
    Misty super że u Was taka sielanka!
    Madlen kochana głowa do góry, mam nadzieje że samopoczucie już lepsze.

Ach i witam wszystkie nowe mamusie, a tym na finiszi życzę żeby wytrwały jak najdłużej i dzieciaczki urodziły się w super formie!!!

jenny88 lubi tę wiadomość

https://www.suwaczki.com/tickers/eiktkw7ia57tlq9n.png
  • jenny88 Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2014, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :)
    Jeśli można to chciałabym do Was dołączyć.

W piątek podczas wizyty dostaliśmy prezent na mikołaja - będziemy mieć bliźniaki <3 Lekarz w szoku, my w jeszcze większym... Słyszeliśmy 2 pięknie bijące serduszka <3 <3 Maluch nr 1 ma 2.01cm :D ; a Maluch nr 2 ma 1.75cm :D - dowiedzieliśmy się w 9t0d. Z tego co wiem to w obu rodzinach (pytaliśmy do pradziadków) bliźniaków nie było... Kolejna wizyta 30.12

edit: Z tego co mówił gin mam ciążę bliźniaczą jednojajową jednokosmówkową dwuowodniową.

Czy są tu mamy z taką ciążą ?? Jak ona u Was przebiegała/przebiega ??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 grudnia 2014, 14:12

Madlen222, Misty87, Bea_tina, MistrzyniWKochamCieMisiu, Fairuza lubią tę wiadomość

km5sdf9hw9lfjofs.png
    f2wlanliuanju9mz.png
    km5svcqgwvlx6b9m.png
    f2wlanlibk6qka1b.png

--

Mateusz <3 23.08.2018 [*] 9t+4d :(
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 7 grudnia 2014, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madziafb 10 ty - ależ ten czas leci, dziewczyny rosną super informacja :)

Jenny88 witaj w gronie bliźniaczych mam. Oszczędzaj się i zbieraj kasę na wizyty, badania i dzieci :P Ja mam dokładnie taką samą ciążę - jedno jajową, jedno łożyskową i dwu owodniową. Nie jest to ciąża lajtowa bo niestety mogą się pojawić komplikacje, ale gdzie ich nie ma? Uważajcie na siebie i kontrolujcie maluchy jak najczęściej się da - my chodzimy co 2 tyg na usg. DObrze jeśli Twój lekarz ma doświadczenie w prowadzeniu takich ciąż.

Co do przebiegu to jak widzisz jestem w połowie. Początki trudne bo mdłości żyć nie dawały, ale nie u każdej jest tak samo - życzę Ci spokojnej, zdrowej ciąży :* Masz przeczucie jaka płeć? Ja jak tylko się dowiedziałam że jestem w ciąży to od razu nabrałam przekonania że będą chłopcy - i są :)

• Pocahontas Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 04:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam, czy wszystkie mamy bliźniąt miały sterydoterapię i w którym tygodniu? Długo was trzymali w szpitalu?

jenny88 - witaj i rozgość się, jak się czujesz do tej pory? Masz już jakieś objawy?

misty 87 - jak po chrzcinach? jak przebiegały? Może jakieś rady dla nas na przyszłość? i prosimy jakąś fotkę cukiereczków twoich:)

madziafb - życzę więcej czasu dla siebie:) i zdrówka dla dzieci oczywiście:)

a nam w tym tygodniu powinny przyjść meble dla chłopców, mam nadzieję, że szybko mnie wypuszczą ze szpitala i będę mogła rozpocząć układanie ubranek, bo nawet teraz nie wiem ile czego i w jakim rozmiarze mam, jak gdzieś jesteśmy to zawsze dokupimy coś co nam się podoba:) trochę dostaliśmy i już jest tego troszkę:)

misty87 - jak zrobie porządki i coś mi będzie brakowało to będę do Ciebie pisała, bo masz akurat dwóch chłopców:)

relgj44jmw4925t7.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 06:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pocahohtas czemu w szpitalu jesteś?

Ja miałam ssterydy 4 dni przed porodem dlatego ze saczyly mi się wody. Ciesze się ze je dostalam bo pewnie bez nich dzieci nie mogły by samodzielnie oddychać.

Trzymaj się kochana!

relgh3714vlmssyj.png
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 10:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wpadam tylko na chwilę powiedzieć że jestem po usg i maluchy ważą już 265 i 295g noramlnie radość jak nigdy :) Póki co chłopcy rosną prawie równo więc lekarz nie kazał się martwić ale przed świętami mam wpaść na oddział żeby zmierzyć brzuszki.

gigsa, Madlen222, jenny88 lubią tę wiadomość

‹‹ 86 87 88 89 90 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak szybko zajść  w ciążę? Unikaj tych 7 rzeczy!

Na pierwszy rzut oka poczęcie dziecka wydaje się proste – wystarczy kochać się i potem tylko czekać na brak miesiączki. Dla potwierdzenia zrobić test ciążowy i załatwione! W rzeczywistości często wygląda to nieco inaczej. Dla wielu par podjęcie decyzji o powiększeniu rodziny i pojawienie się pozytywnego testu ciążowego nie następuje w tym samym miesiącu, kwartale bądź roku. Dlaczego? Przeczytaj, co może utrudniać zajście w ciążę i czego unikać, aby szybko zajść w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Testy hormonalne w leczeniu niepłodności

Problemy hormonalne są jedną z najczęstszych przyczyn trudności z zajściem w ciążę. Jakie testy hormonalne warto wykonać podczas diagnostyki i leczenia problemów z płodnością?

CZYTAJ WIĘCEJ