X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • MistrzyniWKochamCieMisiu Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2014, 20:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olis88 - bardzo mi przykro, jeszcze trochę ponad dwa lata temu przeżywałam to samo co Ty. W 15 tc jedno dzieciątko obumarło, ale synek Franek urodził się cały i zdrowy - czego Tobie i Twojemu dzieciątku życzę. Teraz jestem w drugiej ciąży - znów bliźniaczej. Uważam, że ten jeden bliźniak po prostu zmienił termin swoich urodzin i postanowił pokazać się dopiero teraz :)
    To żadne pocieszenie, swoją żałobę musisz przeżyć, ale bądź spokojna dla tego jednego dzidziusia. Stres nikomu nie będzie służył... Trzymam mocno kciuki za Was!

Klif - ja mam już 117cm w obwodzie <wow> a to dopiero 30tc...

Gigsa - gratulujemy i witamy :)

Klif, gigsa lubią tę wiadomość

Maja (2900g i 48cm) oraz Ola (1900g i 44cm) - ur. 5.01.2015
    relgo7esxnwbr62i.png
    2813c71e57.png
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klif wrote:
    Zaczelysmy 35tc,oby jeszcze tydzien wytrzymac do tego 36.Poza tym chcialabym urodzic w grudniu,czyli nastepny poniedzialek moze byc moj:)

tego Ci życzę Klif, ja chciałabym jeszcze cały grudzień w trójpaku wytrzymać i na nogach, a nie w łóżku :)

Klif lubi tę wiadomość

relgj44jmw4925t7.png
  • gigsa Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 09:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelcia, Pocahontas dzięki za odpowiedź :)
    Ja już biorę leki i jestem pod stałą kontrolą endokrynologa ginekologa, który będzie prowadził ciążę. O podwyższonym tsh (5.27) dowiedziałam się w cyklu, w którym zaszłam w ciążę. W sumie przez przypadek, bo to był mój 8 cykl starań i dziewczyny z of namówiły mnie żebym zrobiła badania hormonów. W tym samym miesiącu dowiedziałam się też o ciąży. Dostałam euthyrox 50 i po dwóch tygodniach tsh spadło do 3.38. Jeszcze nie jest rewelacyjne, ale endo gin nie kazal mi zwiększać dawki. Zobaczymy co powie tym razem

Dominik i Michał <3 <3 NASZE DWA SKARBY <3 <3
    6 maja 2015, 30t4d, ciąża dwukosmówkowa dwuowodniowa, Dominik 1460 g, Michał 1300 g
    zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • gigsa Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A mam do Was jeszcze pytanie. Czy jakoś bardziej odczuwałyście objawy ciąży szczególnie na początku ? Chodzi mi o wymioty i mdłości. U mnie idzie niby 8 tc ale mdłości i wymiotów brak. Niby fajnie, ale myślałam, że skoro to ciąża mnoga to będę odczuwała dolegliwości podwójnie. Mam nadzieję, że tak po prostu mam, a nie, że coś jest nie tak.

6 maja 2015, 30t4d, ciąża dwukosmówkowa dwuowodniowa, Dominik 1460 g, Michał 1300 g
    zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • Klif Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pocahontas wytrzymasz jeszcze i grudzien i styczen i moze jeszcze caly luty:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 listopada 2014, 10:01

Pocahontas lubi tę wiadomość

ug37px9iyhvbmwqv.png
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny obyście dla dobra maluchów wytrzymały jak najdłużej się da! :*

Gigsa ja strasznie przechodziłam ciążę - ten początek w sumie dopiero parę dni temu odpuściło. Wymioty nawet po 3-4 razy dziennie, zmęczenie do tego stopnia że bym tylko spała, ogóle osłabienie i ból brzucha. Wymioty zaczęły mi się gdzieś od 7 tyg wcześniej tylko mdłości.

Poza tym jestem po usg i wiem że będziemy mieć dwóch synów. Troszkę próbuję się przyzwyczaić do tej myśli bo marzyłam o dziewczynkach...jakoś tak boję się że z chłopcami sobie nie poradzę - jakby to jakaś różnica była :/

• gigsa Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelcia rewelacja :) Gratuluję :) i pozytywnie zazdroszczę ;)
    Ja marzę o synku. Mam nadzieję, że marzenie się spełni i będzie choć jeden chłopiec.
    Co do mdłości i wymiotów to mam nadzieję, że nie będą zbyt uciążliwe. Do bólu brzucha już się przyzwyczajam powoli. Jedynie osłabienie i zawroty głowy mnie męczą na tym etapie.

zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 24 listopada 2014, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spokojnie, z tymi objawami w ciazy blizniaczej to bujda :) ja nigdy nie wymiotowalam, a mdlosci mialam ale delikatne, raczej odrzucalo mnie od wielu rzeczy i nie mialam apetytu caly pierwszy trymestr. Zero bolow glowy, zgagi itp.

Ewelcia, mialam to samo...marzylam chociaz o jednej corce. A po wiadomosci,ze 2 chlopcow poplakalam sie...potem stanelam na nogi i szukalam pozytywow! Dzis moich smykow nie zamienilabym za zadne skarby :)

Ewelcia lubi tę wiadomość

Chłopcy 1jajowi,1ow i 1kosm, cc 32+5,waga 1880g i 1670g.
    1usahdgeb3da0ojs.png
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2014, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gigsa, ja też poza sennością i uczuciem zmęczenia nie miałam jakichś bardzo uciążliwych objawów.

Czytałam jakiś poradnik i tam było napisane, że zarówno podwójne objawy jak ich brak nie powinny nas martwić. Każda ciąża jest inna, każda z nas jest inna:) więc spokojnie niczym się nie martw, tylko ciesz, bo na różne uciążliwości przyjdzie jeszcze czas:)

gigsa lubi tę wiadomość

relgj44jmw4925t7.png
  • Klif Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2014, 11:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierwszych miesiecy ciazy pamietac nie chce.Mnie meczyly mega wymioty nawet 20razy na dobe.Nie mialam sil,nic praktycznie nie jadlam i schudlam 6-8kg.Na szczescie przedzlo po 14tc.Kazdy organizm jest inny i kazdy reaguje inaczej.Zycze Ci zebys przeszla ciaze bez takich rewolucji:)

ug37px9iyhvbmwqv.png
  • gigsa Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2014, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj Klif to faktycznie pierwsze tygodnie ciąży dały Ci popalić :(

zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • Klif Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od wczoraj odchodzi mi krwawy czop,czyli to juz lada moment.Troche sie stresuje,ze juz bo chcialam wytrzymac do niedzieli do 36tc.No nic...ja czekam,a Wy trzymajcie kciuki.

Madlen222 lubi tę wiadomość

ug37px9iyhvbmwqv.png
  • gigsa Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 15:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymamy mocno :) Bądź dzielna :)

Klif lubi tę wiadomość

zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 16:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klif aaaaaaa to już niedługo! Kochana trzymam mocno kciuki? Jakieś skurcze już masz? A Ty masz rodzić naturalnie?
    Jej ja nie mogę się doczekać kiedy u mnie już będzie po wszystkim. Póki co na razie nie mam nic dla dzieciaków oprócz dużego M1 :) To my w pierwszym dniu 19 tyg
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/cb5a4cd2b68e.jpg

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/61765ca2a5b0.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2014, 16:01

Klif, Madlen222, MistrzyniWKochamCieMisiu, Misty87 lubią tę wiadomość

• Ewelcia Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 16:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie doczytałam że od odejścia czopu do faktycznego porodu może minąć nawet tydzień także trzymam kciuki żebyś jednak dotrzymała dzieciaki do niedzieli chociaż :*

Klif lubi tę wiadomość

• Klif Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skurcze mam ale jeszcze nieregularne,choc dosc bolesne.Lekarz mi powiedzial i internet potwierdzil,ze czop z krwia odchodzi na ok 2dni przed porodem,a bezbarwny na ok 2tyg.U mnie jest ten z krwia.Chcialabym do poniedzialku wytrzymac ale bedzie,co ma byc i tak dlugo wytrzymalam☺Jesli obie sa nadal glowkowo i nie bedzie przeciwwskazan to bede rodzic sn,ale jesli ktoras sie przekrecila lub lekarz bedzie mial jakies ale to cc.Nie nastawiam sie ani tak ani tak.Najwazniejsze zeby maluchy urodzily sie zdrowe i w dobrej kondycji.
    Mysle,ze niedlugo sie zacznie.Szyjka juz od dawna miala tylko 1cm,wiec pewnie sie zgladzila i robi sie rozwarcie i dlatego ten czop.

Ewelcia, MistrzyniWKochamCieMisiu lubią tę wiadomość

ug37px9iyhvbmwqv.png
  • Klif Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelcia zgrabny masz brzuszek.Mnie sie niestety tydzien temu zaczely robic rozstepy nad pepkiem mimo intensywnego smarowania.Skora nie wytrzymala wypinania dziewczynek,ktore wlasnie tam ciagle sie wypychaja pleckami albo pupkami wypinaja.A myslalam,ze uda sie cala ciaze przejsc bez zadnego rozstepu,a tu na samiutki koniec sie pojawily.

ug37px9iyhvbmwqv.png
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I tak długo wytrzymałaś :) Ja na razie nie mam żadnych rozstępów ale czuję jak bardzo się skóra napina więc pewnie i mnie to nie ominie :/

Trzymam kciuki a Ty melduj jak tam u Ciebie i koniecznie odezwij się jak już zbierzesz siły po porodzie ok? Jest stres?

U mnie chłopcy na razie ułożeni są poprzecznie ale lekarz od razu stwierdził że na 99% cc bo ciąża ryzyka przez to że jedno łożysko i takie tam. U Ciebie dziewczynki mają wszystko swoje więc faktycznie można próbować sn.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 listopada 2014, 16:57

• Klif Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie,ze dam znac.Porod mnie nie stresuje,boje sie zeby moje bąki urodzily sie zdrowe i to mi zaprzata glowe.

ug37px9iyhvbmwqv.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 26 listopada 2014, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Klif powodzenia!!! trzymam kciuki...czekaja Cie cudowne chwile porodowe:) Nic się nie stresuj bo poród to na prawdę piękne przeżycie...

U mnie masakra...staram się przyzwyczajać dzieci do mm bo od grudnia chce przestać kp...ale po mm maja straszne kolki i ryczą. Wczoraj caly dzień mi ryczały a ja razem z nimi. Jak ja mam przestać kp ja tu takie cryki po mm? myslalam ze po moim prędzej kolki będą miały bo ja jem wszystko i nie stosuje zadnych diet a tu niespodzianka.
    Powiem Wam ze czasami brak mi sil, teraz jest moja mama i mi pomaga (cale szczecie) ale jak pojedzie to ja nie wiem jak to będzie, już się boje. A maz mój caly dzień w pracy wiec zostane sama.
    Poza tym dzieci zdrowe, rosna szybko. Co dziennie chodzimy na spacery i ogolnie gdyby nie nieprzespane noce było by super.
    Ponizej moje dwumiesięczne skarbki:

dhd95h.jpg

1547c5h.jpg

Pocahontas, MistrzyniWKochamCieMisiu, Misty87, MADZIAFB, Fairuza lubią tę wiadomość

relgh3714vlmssyj.png
‹‹ 84 85 86 87 88 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ