X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 15 grudnia 2014, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj konsultowalam z kilkoma lekarzami, ale kazdy ze to forma kolek i musi przejsc samo...raz jest lepiej raz gorzej. Nikt niw powiedzial, ze bedzie lekko...

Chłopcy 1jajowi,1ow i 1kosm, cc 32+5,waga 1880g i 1670g.
    1usahdgeb3da0ojs.png
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2014, 13:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co tu taka cisza? Klif jak dziewczynki?

• aganieta Znajoma

Wysłany: 19 grudnia 2014, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja jestem z bliźniąt, teściowa również, w lini babci rodzeństwa też były zatem liczyłam, że moja pierwsza ciąża będzie bliźniacza... więc to chyba raczej jednak przypadek że tak się trafia :)

.
  • gigsa Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2014, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, które brały luteinę. W którym tygodniu gin kazał Wam odstawić?
    Ile brałyście i z jakiego powodu?

Ja brałam na początku od 4 dnia po owu, bo miałam zawsze plamienia, tzn. zabarwiony sluz przed @ (zaczynały się ok 5 dpo i trwały do @) Po pozytywnym teście gin kazał kontynuować branie luteiny i zwiększył dawkę do 3x50 . Wcześniej brałam 1x100.
    Na kolejnej wizycie 5t3d nie dostałam już luteiny. Myślałam, że gin zapomniał i wyłudziłam receptę od mojej gin na nfz i kontynuowałam branie. Jedynie miałam zwiększoną dawkę, bo ona kazała mi brać 2x100.
    Kolejna wizyta u mojego gina prowadzącego 9t5d. Pytam go czy wypisze mi receptę na luteinę, a on był zdziwiony, że jeszcze ją biorę. Wytłumaczyłam mu co i jak. Powiedział, że nie wypisał mi recepty celowo i kazał już od tego dnia ostawić lutkę. Pytałam czy może lepiej by było powoli zmniejszyć dawkę i wtedy dokończyć opakowanie żeby nie odstawiać tak z dnia na dzień. Czytałam, że nie jest zalecane odstawianie luteiny tak z dnia na dzień. Mimo to on kazał mi odstawić, bo "i tak będzie co ma być" Zrobiłam po swojemu i sama zmniejszyłam dawkę do 1x100. Luteina kończy mi się 25.12, wtedy będę musiała ją odstawić, to bedzie początek 12t.
    Przepraszam za tak długie wywody, ale nurtuje mnie to strasznie. Nie mam plamień, jego zdaniem wszystko jest ok. Czytałam jednak, że niektóre dziewczyny odstawiają lutkę dopiero w 16-20 tc
    Jak było u Was?

Dominik i Michał <3 <3 NASZE DWA SKARBY <3 <3
    6 maja 2015, 30t4d, ciąża dwukosmówkowa dwuowodniowa, Dominik 1460 g, Michał 1300 g
    zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2014, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aganieta wrote:
    A ja jestem z bliźniąt, teściowa również, w lini babci rodzeństwa też były zatem liczyłam, że moja pierwsza ciąża będzie bliźniacza... więc to chyba raczej jednak przypadek że tak się trafia :)

ja słyszałam, że bliźnięta mogą pojawiać się w co drugim, trzecim, czwartym itd pokoleniu. Po drugie czytałam, że to od kobiety zależy czy będą bliźnięta, więc facet i jego rodzina nie mają na to wpływu, jednak jak jest taki gen to ojciec może go swojej córce przekazać, a ona dalej:) nie wiem czy to jasno napisałam:)

gigsa lubi tę wiadomość

relgj44jmw4925t7.png
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2014, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gigsa wrote:

Ja brałam na początku od 4 dnia po owu, bo miałam zawsze plamienia, tzn. zabarwiony sluz przed @ (zaczynały się ok 5 dpo i trwały do @) Po pozytywnym teście gin kazał kontynuować branie luteiny i zwiększył dawkę do 3x50 . Wcześniej brałam 1x100.
    Na kolejnej wizycie 5t3d nie dostałam już luteiny. Myślałam, że gin zapomniał i wyłudziłam receptę od mojej gin na nfz i kontynuowałam branie. Jedynie miałam zwiększoną dawkę, bo ona kazała mi brać 2x100.
    Kolejna wizyta u mojego gina prowadzącego 9t5d. Pytam go czy wypisze mi receptę na luteinę, a on był zdziwiony, że jeszcze ją biorę. Wytłumaczyłam mu co i jak. Powiedział, że nie wypisał mi recepty celowo i kazał już od tego dnia ostawić lutkę. Pytałam czy może lepiej by było powoli zmniejszyć dawkę i wtedy dokończyć opakowanie żeby nie odstawiać tak z dnia na dzień. Czytałam, że nie jest zalecane odstawianie luteiny tak z dnia na dzień. Mimo to on kazał mi odstawić, bo "i tak będzie co ma być" Zrobiłam po swojemu i sama zmniejszyłam dawkę do 1x100. Luteina kończy mi się 25.12, wtedy będę musiała ją odstawić, to bedzie początek 12t.
    Przepraszam za tak długie wywody, ale nurtuje mnie to strasznie. Nie mam plamień, jego zdaniem wszystko jest ok. Czytałam jednak, że niektóre dziewczyny odstawiają lutkę dopiero w 16-20 tc
    Jak było u Was?

ja nie brałam, ale w szpitalu na sali leżały ze mną 2 dziewczyny około 26 i 28 tc i one brały cały czas luteinę, jedna z nich dopochwowo rano i wieczorem, a druga to nie wiem jak. Jednak nie mam pojęcia czemu one tak długo ją brały.

gigsa lubi tę wiadomość

relgj44jmw4925t7.png
  • Zielony_Domek Przyjaciółka

Wysłany: 20 grudnia 2014, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, podobnie jestem w ciąży i od środy wiem, że to bliźniaki, ku mojemu przerażeniu :)

Mamy już jedno dzieciątko i to w sumie małe, ale cóż, ja sama jestem z bliźniaków :)

Poród w lipcu.

gigsa, Pocahontas, MistrzyniWKochamCieMisiu, jenny88, Misty87, Madlen222, Ewelcia lubią tę wiadomość

c55fyx8dbvm2v8k8.png
  • gigsa Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2014, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielony_Domek wrote:
    Hej, podobnie jestem w ciąży i od środy wiem, że to bliźniaki, ku mojemu przerażeniu :)

Mamy już jedno dzieciątko i to w sumie małe, ale cóż, ja sama jestem z bliźniaków :)

Poród w lipcu.
    Zielony Domek gratulacje :)
    Chodź do nas na lipcówki 2015 :)

6 maja 2015, 30t4d, ciąża dwukosmówkowa dwuowodniowa, Dominik 1460 g, Michał 1300 g
    zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2014, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielony_Domek wrote:

Poród w lipcu.

aha, a więc jednak mogą być bliźniaki w każdym pokoleniu nie w co drugim:D
    gratulacje:)
    obyś spokojnie znosiła ciążę i mogła poświęcać swój czas pierworodnemu :)

relgj44jmw4925t7.png

Wysłany: 20 grudnia 2014, 14:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję. Trochę się boję. Wszystkiego. Jak sobie poradzimy. Czy damy radę. Ja mam 32 lata, mąż 40.
    Poza tym czuję się zacznie gorzej i już mam brzuch!

c55fyx8dbvm2v8k8.png
  • MistrzyniWKochamCieMisiu Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2014, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj ZielonyDomek :-) ja będę rodzić bliźniaczki za troszkę ponad 2 tyg, mój synek skończy wtedy 2 latka i 4 miesiące. Też się boję jak wszystkich ogarnie na raz, ale przecież nie my pierwsze, nie ostatnie i musimy dac radę :-) będzie dobrze, tylko trzeba się pozytywnie nastawić :-) mi to też chwilę zajęło.

Maja (2900g i 48cm) oraz Ola (1900g i 44cm) - ur. 5.01.2015
    relgo7esxnwbr62i.png
    2813c71e57.png
  • jenny88 Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2014, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zielony_Domek wrote:

Poród w lipcu.
    Witamy :)
    A ile ma już Twoje dziecko lat ? Synek czy córka ?

Ja mam synka (18.5 m-ca), a tp z bliźniakami też na lipiec ;)
    gigsa wrote:

Jak było u Was?
    Ja co prawda nie biorę luteiny, ale gin przepisał mi duphaston i miałam brać do 8 tc. Ale jak na kolejnej wizycie okazało się, że będą bliźniaki to gin przepisał mi jeszcze 2 opakowania i pół miałam w domu. Liczę, że wystarczy mi do końca I trymestru i na wizycie 30.12 dowiem się czy odstawiamy (stopniowo) czy mam brać dalej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2014, 23:32

km5sdf9hw9lfjofs.png
    f2wlanliuanju9mz.png
    km5svcqgwvlx6b9m.png
    f2wlanlibk6qka1b.png

--

Mateusz <3 23.08.2018 [*] 9t+4d :(
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 21 grudnia 2014, 23:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja bralam luteine od 24tc do konca ciazy. Ze wzgledu na ryzyko przedwczesnego porodu,skroconej szyjki,rozwarcia itp...nie wiem jak ta lutka dziala na to wszystko ;) napewno nie szkodzi :)

Witamy kolejna blizniacza mamusie! Jaka Twoja ciaza (ilu kosmowkowa i owodoniowa?)

Dziewczyny gdzie jestescie?? Czy juz tak pochlonely Was przygotowania przedswiateczne? ;)

1usahdgeb3da0ojs.png

Wysłany: 22 grudnia 2014, 06:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Dziękuję za miłe przyjęcie.
    Mój synuś w sierpniu skończy dwa latka,a poród w lipcu.

Ciąża jednoowodniowa, więc chyba też jednokosmówkowa.

Czy tylko ja idę dzisiaj do pracy? :-(

c55fyx8dbvm2v8k8.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2014, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie po długiej przerwie.
    Kochane kompletnie nie mam czasu usiąść do komputera. Mama moja wróciła do domu, mąż cały dzień w pracy a ja sama moja dwójką. Lekko nie jest, od rana do wieczora ciągły bieg. W dodatku moje dzieci są wymagające i trzeba poświęcać im ogrom czasu. Momentami jestem wykończona. Z utęsknieniem czekam na rodziców bo przyjadą do nas w pierwszej dzień świat i zostaną do NR.
    Gratuluję nowym mamusiom oraz witam nowe mamuśki na forum.

Poza tym dzieci zdrowe, rosną jak szalone. Lena juz 4 a Julek 4,2kg.
    Niestety dalej Julek ma problem z ulewaniem, lekarz mówi ze może to potrwać do momentu aż zaczniemy mu wprowadzać stałe posiłki, czyli jeszcze jakieś 3 miesiące, masakra.
    no a dzisiaj kończymy 3 miesiące, niesamowite jak czas szybko leci.

Gigsa ja nie brałam luteiny w ogóle, mimo że skracala mi się szyjka, ale tu gdzie mieszkam lekarze uważają że jak najmniej leków trzeba brać podczas ciąży. Jedyne co brałam to Wit d oraz żelazo od 20 tygodnia. No i jak widać wszystko zakończyło się dobrze.

Misty super zdjęcia z chrzcin no i super rodzinka z Was. Zazdroszczę ze mieszkacie w górach, tez o my marze z mężem.

Buziaki dla wszystkich.

Do następnego razu, może to być za bardzo długo.

Wesołych świąt kochane! Dużo zdrowia i sił dla Was i dzieciaczków.

gigsa, Misty87, MistrzyniWKochamCieMisiu lubią tę wiadomość

relgh3714vlmssyj.png
  • Klif Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2014, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny.Podczytuje Was ale nie mam za bardzo czasu zeby pisac.Dziewczynki rosna,jedza co 2-3h.Zuzia jest grzeczna i spokojna,a Martynka wymaga ciaglego noszenia na rekach i jest placz przy probie odlozenia jej do lozeczka.Na szczescie jest jeszcze w domu moj maz i mi pomaga ale po swietach wraca do pracy i bedzie ciezko.Poza tym moje maluchy prowadza nocny tryb zycia.Nie jest lekko ale patrze na dziewczynki i zmeczenie mija:) jestem najszczesliwsza na swiecie,ze je mam.

Ewelcia, MistrzyniWKochamCieMisiu lubią tę wiadomość

ug37px9iyhvbmwqv.png
  • Klif Autorytet

Wysłany: 22 grudnia 2014, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i u moich dzieci nadal jest bardzo widoczna roznica wielkosci.Martynka jest paczusiem,a,Zuzia drobinka.Karmie je i piersia i mm.

ug37px9iyhvbmwqv.png
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2014, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miło, że mamusie o nas nie zapominają i czasem piszą:)

Ja szykuję się do świąt, dopiero ciasta popieczone...

życzę wszystkim wesołych świąt! Dużo spokoju i odpoczynku:)

relgj44jmw4925t7.png
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2014, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wesolych Swiat dziewczyny!!

gigsa lubi tę wiadomość

1usahdgeb3da0ojs.png
  • gigsa Autorytet

Wysłany: 23 grudnia 2014, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja również chciałam Wam życzyć wesołych i spokojnych Świąt :)

zrz6jw4zxz0ng6cu.png
‹‹ 88 89 90 91 92 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ