Ciąża bliźniacz
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej!
Ja poki co nie szczepie na pneumo choc za darmo (po przeczytaniu artykulu to 'za darmo' nabralo innego znaczenia, bo produkcja szczepionek to grosze), w lekarzach niestety nie mam zadnego wsparcia, bo raz ze kazdy mowi co innego na wszystkie tematy a dwa, ze to banda konowalow walaca lekami ile sie da...
Ostatnio bylam z chlopcami na szczepieniu mc temu i lekarka wybadala miekka potylice u Kuby w jednym miejscu, Kamilek tez ma ale juz wczesniem stwierdzona. Bylam w zeszlym tyg u drugiej lekarkitez w osrodku (specjalizacja - neonatologia!) I chcialam poradzic sie odnosnie tej skazy i zmiany mleka itp i przy okazji mowie jej o tej miekkiej potylicy, wiec ona maca i mowi, ze twarda, ale juz widzialam, ze w zlym miejcu sprawdzala. Wyobrazcie sobie, ze sama jej musialam pokazac! Na co ona-racja, miekka! Masakra...
Przeszlismy na Humane sojowa, bo ta skaza byla dosc mocna i mleko HA nie pomagalo. Chlopcy ponoc waza 6,8 i 6,2 chociaz nie wiem ile w tym prawdy, bo miesiac temu bylo 5,6 i 5,2kg...(taki wagi maja w osrodku ).
Mistrzyni czekamy!
Zielony Domek daj znac jak po wizycie.MADZIAFB lubi tę wiadomość
-
Zielony_domek u mnie tak zaczęła się masakra z wymiotami i trwała i trwała do 20 tyg prawie Pij dużo bo to też może być po prostu jakaś jelitówka - żebyś się nie odwodniła!
Dziewczyny (już doświadczone) jak robiłyście z mlekiem dla maluchów? Zakładam że będę karmiła piersią ale na wszelki wypadek chcę mieć w domu mm dla maluchów. Co polecacie? i jakie butelki? Jakie smoczki? Słyszałam że dr Brown ma fajne butle anty-kolkowe i że jeszcze lovi ma takie razem ze smoczkiem aktywne ssanie. Nie chcę żeby moje dzieciaki przyzwyczaiły się do tego że mogą łatwo butlę ciągnąć. Jak Wy sobie poradziłyście z tym tematem?
I jeszcze pytanie o kąpiel? Czego używacie? Tzn jakich kosmetyków? Balsamujecie maluchy? Kurdę jestem zielona w tym temacie a chciałabym już troszkę takich potrzebnych akcesoriów ogarnąć bo zanim się obejrzę będzie trzeba iść rodzić -
Misty, dzięki za odzew ws. szczepień.
Ja dzwoniłam jeszcze dziś do lekarza do którego mam pełne zaufanie i wielokrotnie pomógł mi przy starszej córce uniknąć antybiotyku itd.
Jego zdaniem na pneumo trzeba szczepić bezwzględnie... kurde a jak się panicznie tego szczepienia boje bo zdaje sobie sprawę że to jednak wprowadzenie do organizmu tych bakterii i mozliwość zachorowania. Co z tego że podobno przebieg łagodny, wiadomo przecież że lepszy brak choroby niż nawet łagodna.
Co do potylicy to u nas chyba nawet nikt tego nie sprawdzał... ech szkoda gadać!
A jesli chodzi o mleko to też jak pytałam pediatry w przychodni (w trakcie dokarmiania, jakieś 1,5 miesiąca temu) czy moje dziewczyny mogą mieć ciągle zapchany nos od mm to powiedział że na pewno nie. Dopiero ten lekarz do którego dziś dzwoniłam i byłam z dziewczynkami zaraz po wspomnianej wizycie w przychodni powiedział żeby absolutnie natychmiast mleko odstawić i jeśli już to dokarmiać jakimś preparatem mlekozastępczym typu bebilon pepti czy nutramigen
Ewelcia, ja też zakładałam karmienie piersią ale wcześniaki mają zaburzony odruch ssania więc już w szpitalu zalecili dokarmianie, póki ten odruch się w miarę nie ustabilizuje. Pierwsze smoczki i butelki miałam ze szpitala (smoczki były miękkie lateksowe, żadne specjalistyczne) a później w domu używałam najzwyklejszych butelek i smoczków AVENTU.
Natomiast dziewczyny przy żadnym karmieniu nie dostawały odrazu butli, zawsze terroryzowałam je najpierw piersią, jak płakały to podnosiłam milion razy przy jednym karmieniu do odbicia bo takie maluchy łykają przy ssaniu dużo powietrza i dopiero jak czułam że pierś jest w miarę opróżniona a one płakały to dostawały butlę. Najpierw prawie po każdym karmieniu bo tak zalecili w szpitalu, później coraz rzadziej, aż wreszcie jak miały prawie 2 m-ce udało się wyeliminować dokarmianie wogóle.
Ale co istotne przystawiałam je do piersi nieskończoną ilość razy w ciągu doby, nawet tylko na chwilę. Wymaga to trochę cierpliwości i zabiera mnóstwo czasu, ale później w miarę się stabilizuje i jest ok
Co do kosmetyków to używam do kąpieli OILATUM a po kąpieli smaruję dziewczyny emulsją do ciała EMOLIUM, bo na prawdę fajnie nawilża skórę i nie jest tłusta, a przy okazji co sprawdziłam na starszej córce łagodzi podrażnienia.
Znowu się rozpisałam..
Madlen odezwij się co tam u Was jak znajdziesz chwilę.
Mistrzyni, Zielony Domek naskrobcie coś jak samopoczucie pozwoli
https://www.suwaczki.com/tickers/eiktkw7ia57tlq9n.png -
Witajcie mamusie i przyszłe mamusie:). Jestem mamą małej Zuzi. W ciąży miałam pomysł stworzenia czegoś dla najmłodszych. Odkąd urodziła się moja córeczka wzięłam się ostro do roboty i udało się realizować zamierzony plan. Proszę odwiedźcie naszą stronę jeśli szukacie czegoś wyjątkowego dla swojego malucha i w przystępnej cenie. Serdecznie was zapraszam i trzymam kciuki za każdą z was aby poród przebiegł szybko, bezboleśnie i z pięknym happy endem, a za te które już mają swe maleństwa zdrowia i miłości:* oto nasza strona facebook.com/zuzulakids
-
Wychodzi na to, że chyba się zatrułam. Dopiero następnego dnia mi przeszło i to pod wieczór. Nie życzę najgorsze mu wrogowi.
Mam do 20ego L4 ale postanowiłam wrócić i na te trzy dni wezmę urlop.
Jeszcze chcę popracować, zależy mi na dobrej średniej.
A w styczniu może wpaść premia.
Co do kąpieli. Używałam Nivea ale najlepsza i najmniej wyposażona w chemię jest Ziajka, a poza tym tania.
Ziajka jako jedyny kosmetyk pozbawiła mojego syna ciemieniuchy. I ładnie pachną.
Co do mleka. Używałam Bebiko. Sprawdziło się w 100%.
Pieluch używałam Pampers - bardzo dobre. Ale od jakiegoś czasu używam Babydream z Rossmana.
Są bardzo ok. Może nie tak kolorowe ale spełniają swoją rolę znakomicie. -
U nas testowane do kapieli byly rozne kosmetyki. Zaczelismy od oilatum, do mycia glowy zwykly Johnson&Johnson. Mielismy duzo problemow ze skora, poczatkowo nie wiedzialam, co jest grane, wiec szukalam przyczyny w oilatum, bo parafina czesto uczula, stosowalam ziajke do mycia, dodatkowo zmiekczajaca ciemieniuche, ale u nas sie nie sprawdzila, bo wciaz dzialal alergen (alergia na bialko mleka krowiego) poza tym nie wydajna, duzo trzeba bylo uzyc, by sie cokolwiek zapienilo... luski z glowy na dobre zeszly dopiero tydz temu! Walczylismy ponad 2 mc! Uzywam teraz mydelka aloesowego Forever bardzo drogiego, bo juz plakalam nad ta skora chlopcow. Chwala Bogu mleko sojowe im siadlo i jest ok. Oprocz potwornych zatwardzen...maluchy robia kupy z placzem, jak zbita plastelina
Wrocilam tez do oilatum...
Mleko Humana SL sojowa. Probowalismy wielu...Nan, Nan Ha, Bebilon Pepti DHA, Nutramigen...
Pieluszki z poczatku pampers, a od 2mc Dada i jest swietna. Mialam tez paczke z Rosmanna-fit&fun ale dla mnie porazka! Jak mozna robic pieluszki bez tej elastycznej gumki ma brzuszku...Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia 2015, 22:42
-
Zielony _ Domek współczuję
Ja też od czwartku w nocy męczyłam się z jelitówką. To chyba najgorsza jaką do tej pory przechodziłam. -
Dziewczyny na lutówkach jest informacja że mistrzyni ma już ze sobą swoje maluchy pewnie niedługo pochwali się sama ale póki co wstawiam link
https://bellybestfriend.pl/forum/w-ciazy-ogolne/mamusie-luty-2015,3220,1758.htmlFairuza lubi tę wiadomość
-
A propo butelek, to my uzywamy DR. Brown's polecam zakupic zestaw startowy na allegro, wychodzi niedrogo i przesylka gratis u jednego sprzedawcy. Ja juz kupilam drugi taki zestaw, bo wiadomo na mm szybko zolkna
-
Ja używam aventa i jestem zadowolona. Dr brownsa kupiłam i nie spełnił moich oczekiwan, mleko nie chciało lecieć przez ta dziurkę no i nie zzauważyłam aby jakoś było z nią lepiej...
tak w ogóle kochane to myślę o Was i jak tylko mam chwile to wchodzę i czytam co u Was...niestety tych chwil jest mało. ..jestem totalnie wykończona i nie wiem jak się nazywam....no ale radości jest też co niemiara...
buziaki kochaneFairuza lubi tę wiadomość
-
Witam, dziewczęta. Mam do Was pytanie, jako do tych bardziej doświadczonych w interesującym mnie temacie, a mianowicie w sprawie badania beta hcg we wczesnej ciąży. Czy beta rosła Wam podwójnie? Pytam, bo wczoraj dowiedziałam się, że jest duże prawdopodobieństwo, że moja ciąża będzie bliźniacza - na USG były widoczne 2 pęcherzyki ciążowe, pan doktor twierdzi, że jeszcze za wcześnie ja osądy, ale ta beta bardzo mnie interesuje. Z góry dziękuję za pomoc
Ewelcia lubi tę wiadomość
-
Witam Was dziewczeta.Mam 5s wiec krotko do Was pisze.Dziewczynki rosna.W piatek skonczyly 7tyg i przekroczyly 4kg.Sa kochane ale bardzo wymagajace.Marze o 4h ciaglego snu.Zuzia ma przepukline pepkowa i jutro idziemy do chirurga i jeszcze pediatra slyszala szmery w sercu ale stwierdzila,ze wyglada to niegroznie.Mimo to czeka nas tez konsultacja u kardiologa.Poza tym sa zdrowe.Czekam na pierwszy swiadomy usmiech i pierwsza przespana noc.Trzymajcie sie kochane.
-
O Mam butelkach tez czytalam dobre opinie
Madlen, przez ta rurke nie poleci mleko ona jest po to, by powietrza dziecko nie ciagnelo. Mycie wiadomo dlugo zajmuje, ja uzywam Nuka tej pianki i jest super. Juz sie przyzwyczailam jak mam dzieciom ulzyc to czemu nie. Co do Aventu, widzialam jak kuzynka karmila i jak malej lecialy w smoku babelki powietrza.
Co do bety, nie pomoge, nie robilam u mnie blizniaki ujawnily sie w 8tc.
Klif wspolczuje przepukliny, choc mowia ze pepkowa nie jest tak grozna jak pachwinowa. Mimo wszystko przeszlam to i jak cos sie dzieje, to strach. Moje tez nie przesypiaja nocy. Sa bardzo grzeczne i prawie wcale nie placza, ale w dzien lepiej spia ;/
Daj znac jak po tych konsultacjach.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 stycznia 2015, 19:45
-
Misty ja wiem do czego jest ta rurka w brownsie, pisałam że dla mnie ta butelka nie zdała egzaminu bo mleko nie leciało przez smoczek, poza tym moje dzieci nie miały kolek wiec ta butelka jak dla mnie zbędna. Używam aventa od 2 miesięcy i jestem bardzo zadowolona.
buziaki -
nick nieaktualnyHej dziewczyny ja jestem przed pierwszym usg mam 28 wizyte
możecie powiedzieć skąd u was ciążę bliźniacze? Juz wyjasniam
Podobno to genetyczne jest a ja od młodości slyszalam ze bede miala blizniaki mimo ze kuzynów sporo, od taty strony babcia blizniaczka, tata bliźniak, od mamy strony babci siostra miala bliźniaki, i od męża w ojca rodzinie tez bliźniaki były, słyszałam tez ze po stymulacji mozna mieć dwójkę, ja nie mialam stymulacji ale w październiku moja ciaza byla pozamaciczna efektem usiniety jajowod i jajnik bo wykryli guza, zastanawiam sie tez czy objawy ciazy bliźniaczej sa inne czyli bardziej nasilone niz w pojedynczej
I czy na usg odrazu widac ze to bliźnięta będą czy dopiero w którymś tygodniu dalszym. Dziękuję za odpowiedzi -
nick nieaktualny