X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża bliźniacz
Odpowiedz

Ciąża bliźniacz

Oceń ten wątek:
  • gigsa Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 23:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie 2 pęcherzyki były widoczne już 4t4d, potem znów 5t3d. Natomiast 6t4d widziałam już dwa zarodki z bijącymi serduszkami :)

A przyszłam się pochwalić, że już znamy płeć. Będziemy mieli DWÓCH CHŁOPCÓW <3 <3
    Jestem bardzo szczęśliwa, bo marzyłam o synku, a teraz będę miała dwóch :)

Bea_tina, jenny88, Ewelcia, Lenuś, Misty87, Natalina, Natka88, Fairuza lubią tę wiadomość

Dominik i Michał <3 <3 NASZE DWA SKARBY <3 <3
    6 maja 2015, 30t4d, ciąża dwukosmówkowa dwuowodniowa, Dominik 1460 g, Michał 1300 g
    zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2015, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje ;)
    ja marzę o dziewczynce więc może beda dwie ale do srody bliżej wiec wejde tu powiem czy moje przypuszczenia co do bliźniaków byko trafne ;)

gigsa lubi tę wiadomość

• Ewelcia Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 11:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bliźniacze mamusie mam pytanie odnośnie szczepień naszych maluchów.... jak szczepiłyście? Skojarzone czy nie? Czy dla wcześniaków jakieś są obowiązkowe? Kiedy itp?

Mam straszny dylemat, nikt nie chce udzielić porady żeby nie brać odpowiedzialności... sama nie wiem co zrobić...

• gigsa Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ewelcia ja też chętnie się dowiem, więc dołączam się do pytania

6 maja 2015, 30t4d, ciąża dwukosmówkowa dwuowodniowa, Dominik 1460 g, Michał 1300 g
    zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 26 stycznia 2015, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej!

Ja już Wam kiedyś wkleiłam link odnośnie szczepień. Kilka stron wstecz :)
    Szczepię starą metodą, ale i tak mam wyrzuty sumienia, że w ogóle pozwalam dzieciom na przyjmowanie tego dziadostwa.
    Nie będę chyba szczepić na nic więcej.

Madlen, nie chciałam Cię urazić, choć nie rozumiem dlaczego nie leci mleko. Ja już mam drugi zestaw startowy i butelki są super, ale kwestia gustu ;)
    Jak tam maluchy??

Gigsa gratuluje dwoch chlopczykow :) ja liczylam na parke, ale teraz moich synkow nie zamienilabym za zadne skarby ;)

Staraczka czekamy zatem czy dolaczysz to blizniaczych mam ;)

Ja dowiedzialam sie w 8tyg o dwoch serduchach. Objawy? Czulam sie wrecz doskonale, oprocz braku apetytu, odrzuceniu od wielu rzeczy i mdlosci (nie wymiotowalam) w I trymestrze. Niestety pol ciazy lezalam z racji niewydolnosci ciesniowo-szyjkowej.

Chłopcy 1jajowi,1ow i 1kosm, cc 32+5,waga 1880g i 1670g.
    1usahdgeb3da0ojs.png
  • Dotty84 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia 2015, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen - tęsknimy za Tobą na Listopadówkach :*

AgataP, Madlen222, xpatiiix3, Ewelcia lubią tę wiadomość

uxi9zb2.png
    sd5of8v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 stycznia 2015, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej zanim zaszlam w ciaze, w grudniu śnił mi sie bocian a dzisiaj dwa, jutro dam znac ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2015, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam lekarz ocenił ciąże na 6tyg i 3dni :)
    Ciąża pojedyńcza widziałam serducho :)

gigsa, Ewelcia, Misty87 lubią tę wiadomość

• zielona_kropeczka Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja szczepiłam na rotawirusy, pneumokoki i wybrałam 5w1. Dzieci nie gorączkują, po szczepieniu jedzą, bawią sią, nie puchną i jest ok.
    5w1 to koszt 140 zł za szczepionkę.

Mam na sprzedaż poduszkę nową do karmienia My brest friend TWINS PLUS cena 300 zł gdyby ktoś chciał to zapraszam na priv. :)

Wygląda tak jak ta:
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/0aee3f1363e2.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2015, 23:35

zem32n0a1hnazr6e.png
  • gigsa Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 23:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Staraczka23 gratuluję serduszka :)

zrz6jw4zxz0ng6cu.png
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 3 lutego 2015, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja po usg, chłopaki mają po 2100, dziewczyny czy cesarka kilka dni przed 36tc to nie za wcześnie?

relgj44jmw4925t7.png
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pocahontas wydaje mi się że nie... wiesz po 36 tyg jest większe ryzyko że zacznie się akcja porodowa SN więc może dlatego lekarz tak decyduje. Ale chłopcy już mają fajną wagę więc będzie dobrze :) A jak Twoje samopoczucie?

Wysłany: 4 lutego 2015, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pocahontas a dlaczego chcą rozwiązać już ciąże? coś się dzieje? Uważam, że to za wcześnie. Jeżeli nic się nie dzieje to warto poczekać chociaż do 37 tygodnia. Mi niestety nie było dane, bo odkleiło mi się łożysko w 36 tc.

zem32n0a1hnazr6e.png
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2015, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na razie nic się nie dzieje, albo mi nic nie mówią... a czuję się całkiem nieźle, staram się teraz więcej czasu spędzić przed tv, niż na bieganiu, chociaż maluchy tak się przeciągają czasem, że szok, aż boli, chyba mają bardzo ciasno.

relgj44jmw4925t7.png
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2015, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cytat:
    Ciąże wielopłodowe są ciążami wysokiego ryzyka. Występują z częstością 1-2% wszystkich ciąż, podczas gdy ich udział w ogólnej śmiertelności okołoporodowej dzieci sięga 10-15%. Ciąża mnoga zwiększa również ryzyko powikłań u matki.

Średni czas trwania ciąży i średnia masa dzieci zależą od rodzaju ciąży i wynoszą:
    - w ciąży pojedynczej 40 tygodniu i 3460g.,
    - w ciąży bliźniaczej dwukosmówkowej 36 tygodni i 2500g.,
    - w ciąży bliźniaczej jednokosmówkowej 35 tygodni i 2150g.,
    - w ciąży trojaczej trzykosmówkowej 34 tygodnie i 1810g.

Pośród bliźniąt dzieci z niską (<2500g.) i bardzo niską (<1500g.) masą ciała występują dziesięciokrotnie częściej aniżeli w ciąży pojedynczej i łącznie stanowią ponad połowę wszystkich bliźniąt.

relgj44jmw4925t7.png
  • Misty87 Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    36tc to dobry czas, pamietajcie, ze dzieciatka w brzuszku w ciazy mnogiej rozwijaja sie zdecydowanie szybciej, niz dzieci ciaz pojedynczych ;)
    U mnie byl 32t5d ;) ale ciaza 1-ow i 1-kosm

Madlen222, Ewelcia lubią tę wiadomość

Chłopcy 1jajowi,1ow i 1kosm, cc 32+5,waga 1880g i 1670g.
    1usahdgeb3da0ojs.png

Wysłany: 5 lutego 2015, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pocahontas ja bym poczekała, gdybym mogła ale to Twoja decyzja :).
    Są dzieci, które radzą sobie doskonale i są urodzone w 35 tyg. a są takie, które mają problemy z oddychaniem, utrzymywaniem ciepła itp. Nic przyjemnego, gdy Ty wychodzisz do domu a Twoje dzieciaczki zostają w szpitalu i są w inkubatorach i nie możesz ich przytulić czy też przystawić do piersi. Zdarza się też, że urodzone w 38 tc maja problem, ale to już rzadko zdarza.

Pogłaszcz brzuszek od Nas :)

aaaa i miałam się pochwalić :D

29 stycznia wyszedł Nam pierwszy ząbek :D Kto zgadnie u kogo?
    Karolek czy Zuzia? :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2015, 12:45

zem32n0a1hnazr6e.png
  • Pocahontas Autorytet

Wysłany: 5 lutego 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Obstawiam, że u Zuzi:)

Mam zamiar jechać jeszcze do mojego gin i o wszystko wypytać. Słyszałam, że od 38tc bliźniaki i tak już nie rosną. Aaaa tego 13-go to by był 36+2, więc 27-my tydzień już by się ciągnął.

Mi położna też mówiła, że u bliźniaków to nic nigdy nie wiadomo, czasami w 26 zaczynają się podduszać, a czasem jeszcze rosną i mają się dobrze.

Mówiła też, że dzieci urodzone z pojedynczej ciąży - jedne będą miały oznaki wcześniactwa a inne już przenoszenia, bo każde dziecko dojrzewa w swoim tempie i ten skończony 37tc czy 40-sty, to tylko takie umowne granice.

relgj44jmw4925t7.png
  • Ewelcia Autorytet

Wysłany: 6 lutego 2015, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pocahontas a przypomnij mi jak jest u Ciebie z ciążą? Dwu-komsmówkowa?

Mój gin powiedział że przy mojej ciąży (jedno-kosmówkowej i dwu-owodniowej) sukcesem będzie 34tydz ale pewnie ok 36tyg jeśli wytrzymam będziemy rozwiązywać ciążę. Wiecie co lekarz to opinia, u mnie zgadzałoby sie z tym co wstawiłaś wcześniej z rozróżnieniem kosmówkowości i tygodniami porodu.

A ile chłopcy teraz ważą?

• Natalia J. Przyjaciółka

Wysłany: 6 lutego 2015, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajvie Dziewczyny :)
    Pamietacie mnie jeszcze? ;)))
    Moi Chlopcy maja sie swietnie, maja juz 4miesiace i 1 tydzien :)
    Rosna jak na drozdzach i wariuja szlency mali :)))
    Na szczescie tylko o okreslonych porach bo tak to sa grzeczni bardzo :)
    Moja ciaza jak wiecie byla trudna, kilka miesiecy w szpitalu i porod w 36+6 tc co skonczylo sie inkubatorami i dodatkowym pobutem w szpitalu. Mala waga urodzeniowa: Kubuś - 2340g 43cm i Krzys - 1720g 41cm dzis waza ponad 6kg i mierza ponad 70cm!
    Ponza tym wszystko u nas dobrze :))

Pozdrawiamy was bardzo!

Madlen222, gigsa, Ewelcia, Misty87, Fairuza lubią tę wiadomość

e7835254a1.png
‹‹ 91 92 93 94 95 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ