Ciąża bliźniacz
-
WIADOMOŚĆ
-
Pocachontas co się dzieje? ja urodziłam w 35 i 1 tc i nie miałam podanych sterydów. Mój lekarz mnie przetrzymywał bo twierdził że najlepiej je podać jak najpóźniej jak już coś się zaczyna dziać np. tak jak u Madlen zaczynają sączyć się wody, albo jest rozwarcie.Ja do szpitala trafiłam po skończonym 34 tc a już wtedy sterydów się nie podaje. Moje dziewczyny były całkowicie wydolne oddechowo.
Trzymaj się!
Ewelcia super że chłopcy rosną równo!https://www.suwaczki.com/tickers/eiktkw7ia57tlq9n.png -
Ja dostalam sterydy w 32tc,a urodzilam w 35+5tc.Diewczynki oddychaly same ale w moim przypadku na podanie sterydow byloby za pozno,bo w domu zaczely plynac mi wody i 3h od przybycia na ip w szpitalu dziewczynki byly juz na swiecie.Gdyby nie podali wtedy to byloby za pozno.
-
Klif - nie miałam okazji pogratulować... WIELKIE GRATULACJE!! duuużo zdrówka dla Was!
JA dziś miałam USG trzeciego trymestru, jestem obecnie w 32t3d...
Co prawda mam cały czas twardnienia brzucha, ale szyjka skróciła się nieznacznie, więc tak może być, mam się faszerować magnezem i nospą. Gin i tak zachwycony moją szyjką, jak na ten tydzień i przy bliźniakach 44 mm to wynik do pozazdroszczenia...
I co najważniejsze - dziewczynki mają się dobrze rosną zdrowo!! Jedna leży poprzecznie, ale główka po skosie do dołu, a druga siedzi pupką. Łożysko w 2 stopniu dojrzałości jedno na ścianie tylnej, drugie na przedniej. Ważą po 1921g i 2006g, także już dwu kilogramowe panienki
Po skończonym 35tc kładę się do szpitala, bo gin chce mi dać sterydy na płucka (dziwię się, bo niby dają do 34tc, ale kłócić się o to nie będę ), a jak skończę 36tc robimy cc. Sylwester i Nowy Rok w szpitalu, ale jakie piękne będą prezenty noworoczneKlif, Ewelcia, jenny88, Pocahontas, Madlen222 lubią tę wiadomość
-
Ewelcia wrote:Jej jak ja Wam zazdroszczę tych dwu łożyskowych ciąż Na ostatnim usg moje maluchy ważyły 296 i 268b i ja już na stresie że zaraz do szpitala trafię z podejrzeniem TTS
u mnie jeden ma 850 a drugi 870 i mi się wydawało, że to duża różnica, bo ostatnio ważyły 405 i 407 - lekarka mnie pyta czy dzieci od początku tak pięknie równo rosną? od początku u mnie jeden jest troszkę mniejszy -
Ewelcia wrote:Jenny88 witaj w gronie bliźniaczych mam. Oszczędzaj się i zbieraj kasę na wizyty, badania i dzieci Ja mam dokładnie taką samą ciążę - jedno jajową, jedno łożyskową i dwu owodniową. Nie jest to ciąża lajtowa bo niestety mogą się pojawić komplikacje, ale gdzie ich nie ma? Uważajcie na siebie i kontrolujcie maluchy jak najczęściej się da - my chodzimy co 2 tyg na usg. DObrze jeśli Twój lekarz ma doświadczenie w prowadzeniu takich ciąż.
Co do przebiegu to jak widzisz jestem w połowie. Początki trudne bo mdłości żyć nie dawały, ale nie u każdej jest tak samo - życzę Ci spokojnej, zdrowej ciąży :* Masz przeczucie jaka płeć? Ja jak tylko się dowiedziałam że jestem w ciąży to od razu nabrałam przekonania że będą chłopcy - i są
Póki co czuję się dobrze (na razie mdłości i witania z kibelkiem brak <jupi!>; za to mam różne dziwne zachcianki (wczoraj w nocy naszło mnie na jajecznicę , a przedwczoraj brzoskwinie) no i najważniejsze - mogłabym tylko spać i spać Jak synek idzie na drzemkę to ja razem z nim
Dziewczyny dostawałyście od swoich lekarzy skierowania na badania prenatalne i test PAPPA czy robiłyście we własnym zakresie ?? U mnie wizyta 30.12 (chodzę prywatnie) i jakoś nie liczę na skierowanie; ale badania i test pappa chcemy zrobić (jesteśmy umówieni na 2.01)
Jeśli chodzi o płeć to nie mam żadnego przeczucia; za to mąż i reszta rodzinki od początku obstawiają dziewczynkę tzn. teraz już dziewczynki Zobaczymy
A ubranka mam zamiar kupić od rozmiaru 50. Mój synek urodził się 54cm, a mimo to rozm. 56 był na niego za duży.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 grudnia 2014, 22:20
--
Mateusz 23.08.2018 [*] 9t+4d -
Jenny88 ja nie robiłam PAPPA. Razem z ginem stwierdziliśmy ze na genetycznym usg nic niepokojącego nie ma więc szkoda moich nerwów... z tego co wiem PAPPA jest refundowane ale po 35r.ż. albo jeżeli były już przypadki chorób genetycznych w rodzinie inaczej musisz zrobić we własnym zakresie...
Och co do spania to wiem o czym mówisz Spałam długo, później drzemka popołudniowa i na koniec o 21:00 znowu w łóżku
A skoro już macie synka to życzę córek do kompletu :* -
Ja dostalam skierowanie od lekarza na usg genetyczne i test PAPPA i na pozniejsze USG polowkowe rowniez mialam skierowanie.Ja tez chodzilam prywatnie do ginekologa,a mimo to skierowanie dostalam.Mysle,ze warto zrobic to badanie,zawsze zwieksza poczucie spokoju.
-
Jenny, ja tez mam w domu chlopca, Franek ma 2 lata 3mies i poszczescilo mi sie teraz z coreczkami, chociaz na 1 usg lekarz powiedzial ze widzi dwoch chlopcow ale nie wazna plec - wazne zeby dzieciaczki zdrowe byly, szczegolnie ze w wiekszosci sa to wczesniaki.
Pappa - nie robilam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 grudnia 2014, 23:52
Ewelcia lubi tę wiadomość
-
hej. U Nas ciąża pojedyncza ale zauważyłam, że poruszacie temat badań genetycznych i testu PAPP-A. Ja do mojego lekarza prowadzącego chodzę prywatnie, a jednak dostałam od niego dodatkowo skierowanie na te badania i to na NFZ a mam "dopiero" albo "aż" 26 lat jednak jesteśmy po jednym poronieniu i udany cykl był stymulowany CLO. Na całe szczęście wyniki z krwi wyszły rewelacyjne
DUŻO ZDRÓWKA DLA KAŻDEJEwelcia lubi tę wiadomość
-
Klif jak sobie radzisz w domku? Jak maluszki?
czekamy na foto
Zuza sliczne te Twoje gracje duzo roboty przy dwojce,a dopiero przy trojce...! Musisz byc padnieta!
MADZIAFB podziwiam za ta determinacje przy nauce cyca. Ja niestety nie mialam tyle cierpliwosci a tak strasznie tego zaluje...u nas tez roznica sie powiekszyla. W ciazy i po porodzie bylo caly czas 200g i do wyjscia ze szpitala po miesiacu. Teraz to pewnie z 600g. Kuba ma tez niezly apetyt, zawsze zjada wszystko. A Kamilek ma ostatnio mocne bole brzuszka, spina sie i poplakuje czasem podczas jedzenia. Mamy nowe robione kropelki rozkurczowe, ale trosze tylko pomagaja. Musi wyrosnac
Jenny88 witamy! Fajnie,ze tyle mam blizniaczych! Powodzenia i spokojnej ciazy! Ja mialam ciaze najgorsza z mozliwych... jednokosmowkowa jednoowodniowa, ale jakos sie udalo po ciezkich bojach duzo odpoczywaj! Kiedy tylko dasz rade!
W sumie moze byc ciezko skoro masz juz wiekszego dzidziulka w domu a propo testu PAPPA mi lekarz nawet nie wspomnial o tym. Wiem,ze robi sie po 35 roku zycia albo jak sa w rodzinie obciazenia genetyczne...ja chyba profilaktycznie wolalabym nie robic. Dosc sie nasluchalam lezac w szpitalu, jak dziewczynom wywychodzil down czy zespol Touretta itp,stresu kupa! Dzieci zdrowe po porodzie!
Ewelcia ja bylam nastawiona,ze chociaz jedna dziewczynka, bo skoro dwojka... ale wyskoczyly dwa sikorki, ktore kocham nad zycie! Co do podkradania...20% moze byc w roznicy wagi. U nas cala ciaze byo do 4%,a na kilka dni przed porodem nagle 14%. Pmaietajcie,ze waga przy badaniu USG jest tylko orientacyjna. Z reguly jest inaczej. Nigdy nie mozna wyliczyc dokladnie.
Pocahontas ja dostalam steryd na szybko jak rozwarcie sie powiekszylo, szyja krociutka. W 30tyg mialam a chlopcy i tak byli 6dni na CPAPie ale mimo to swietnie radzili sobie samodzielnie, a urzadzenie im czasem tylko przypomnialo o oddychaniu.
Ubranka mam spakowane w karton, wiec jak cos to pisz wysle foto. Ciuszki sa wiekszosci z angielskich firm, bo kupowalam zagranica
Po chrzcinach super, dzieciaczki jak aniolki! Spaly caly czas. Imprezka udana, goscie dopisali. Zaraz ogarne jakies foto
Mistrzyni...dziwne, ze sterydy w tak zaawansowanej ciazy..po co? No ale coz...lekarz rzadzi. Jestes teraz dokladnie w tym dniu ciazy co ja, jak urodzilam teraz to juz pikus! Dzieci sobie radza swietnie,bo wiadomo bliznieta szybciej dojrzewaja w brzuszku niz jedno dziecko. Poza tym Twoje to na prawde duze panny! Moje mialy w tym czasie 1660 i 1870.
Magda_lena wzajemnie!
Madlen co u Was? Jak sobie radzisz?? Jak maluszki? Ejjj mamusie juz rozpakowane wezcie nooo wiecej fotek slodziakow!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 grudnia 2014, 22:17
Bea_tina lubi tę wiadomość
-
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/fa684f4840ec.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/91e83145f788.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/9f31bf603467.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c488c1ce1a6a.jpg
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/140b72e75ae2.jpgMagda_lena88, jenny88, Ewelcia, Madlen222 lubią tę wiadomość
-
Misty fajnie, że napisałaś super, że chrzciny udane, chłopcy rosną jak na drożdżach:)
Oby Kamilek z tego jak najszybciej wyrósł i dogonił braciszka, na zdjęciu to i tak dwie kluseczki:)
Misty i skąd ty jesteś, kołyski czadowe, to wasze, czy z tej restauracji? -
Ewelcia mam i sab simplex, kilka razy dalam ale bez efektow. Nie chce ich dawac, bo zawieraja benzoesan sodu (!) Te robione co lekarz przepisal ostatnio, zawieraja sir simplex. Nie wiem czy, te skladniki sie roznia. Niestety i to nie daje ulgi. Maly placze coraz wiecej podczas jedzenia i to mnie martwi