X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża po 30-stce :)
Odpowiedz

Ciąża po 30-stce :)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doti jaka ty jesteś szczuplutka :) Tylko brzuszek jak piłeczka, taki jakby "doczepiony". Ślicznie wyglądasz :)

doti77 lubi tę wiadomość

• Joanna0071 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ania.g wrote:
    Witam stałe i nowe bywalczynie.
    Domi gratulacje :)
    Walczę z poziomem cukru. Raz jest ok a za drugim razem po tym samym już nie ok. Szlag mnie trafia. Przez to nie mam ochoty nic jeść. Zaczęły się też drobne opuchnięcia a i dzisiaj mimo leków ciśnienie miałam paskudne. Popadam w histerię że urodzę znów wcześniej niż planowany termin cc. Z tego też powodu poza stanikami do karmienia i wkładkami laktacyjnymi mam już wszystko kupione albo zamówione.
    USG mam w sobotę o 11 i mam nadzieję że wszystko jest ok.

Mi na ciśnienie dali dopegyt, i kardiolog nakazał wyeliminowanie cukrów prostych, narazie ciśnienie jest ok a zmiana odrzywiania powoduje spadek wagi ale mam nadwagę więc mnie to nie martwi

uwo93e3kr6c9qk3o.png

Liber feat. Natalia Szroeder - Nie Patrze W Dol.
    Najlepszy przekaz W Mieście- Zawsze do celu.
    Bednarek "Cisza"
    Enej - Symetryczno-Liryczna
    Polecam te utworki :-) .
  • Joanna0071 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doti ty chyba po porodzie wagę z przed ciaży od razu uzyskasz pozazdrościć tylko :-)

doti77 lubi tę wiadomość

uwo93e3kr6c9qk3o.png

Liber feat. Natalia Szroeder - Nie Patrze W Dol.
    Najlepszy przekaz W Mieście- Zawsze do celu.
    Bednarek "Cisza"
    Enej - Symetryczno-Liryczna
    Polecam te utworki :-) .
  • justta Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doti pięknie wyglądasz i syneczek śliczny

doti77 lubi tę wiadomość

Igusia *+ 26.11.2012
    259v26j.png
    ht1npi6.png
    PL*Gang 18+
  • ivi Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    doti77 ale laska z Ciebie;) ile przytyłaś?

Ja zwlekałam z antybiotykiem do dziś, ale przyplatało się jeszcze zapalenie pęcherza i nie było wyjścia - biotę antybiotyk

doti77 lubi tę wiadomość

• doti77 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ivi wrote:
    doti77 ale laska z Ciebie;) ile przytyłaś?

Ja zwlekałam z antybiotykiem do dziś, ale przyplatało się jeszcze zapalenie pęcherza i nie było wyjścia - biotę antybiotyk

Nie ważyłam się chyba z mc.Jednak ostatnia moja waga wskazywała jakies + 10 kg

https://www.maluchy.pl/li-69856.png
    https://www.maluchy.pl/li-70991.png
  • doti77 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam.Jestem sama w domu.Czuję sie jakoś dziwnie,serce mocniej mi bije,czułam kłucia w pochwie,ale tez i w odbycie,oraz takie parcie jakby dzidzia chciała wyjść.Do tego cały czas bolą mnie krzyże.Położyłam sie,ale ból krzyzy nadal nie przechodzi.Jeszcze zobaczę jak się bede dalej czuła.Jak nie przejdzie to chyba zadzwonie do ginekolog.Jutro mam wizytę po 18,może dotrwam.

• ania.g Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joanna0071 wrote:
    Mi na ciśnienie dali dopegyt, i kardiolog nakazał wyeliminowanie cukrów prostych, narazie ciśnienie jest ok a zmiana odrzywiania powoduje spadek wagi ale mam nadwagę więc mnie to nie martwi
    Odkąd planowałam ciążę przeszłam na dopegyt. Podobno jedyny lek na nadciśnienie który można brać w ciąży. Mimo leku bywają skoki. Dziś jest ok. Wszelkie cukry proste odstawiłam. Pilnuję diety i mam nadzieję że obędzie się bez insuliny. Na razie zachowam spokój i poobserwuję co dalej.

Matka fantastycznej 4 :)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    doti77 wrote:
    Witam.Jestem sama w domu.Czuję sie jakoś dziwnie,serce mocniej mi bije,czułam kłucia w pochwie,ale tez i w odbycie,oraz takie parcie jakby dzidzia chciała wyjść.Do tego cały czas bolą mnie krzyże.Położyłam sie,ale ból krzyzy nadal nie przechodzi.Jeszcze zobaczę jak się bede dalej czuła.Jak nie przejdzie to chyba zadzwonie do ginekolog.Jutro mam wizytę po 18,może dotrwam.

Doti - Ty nas tu nie strasz... Połóż się wygodnie, nogi do góry i każ maluchowi zostać jeszcze na miejscu :)

doti77 lubi tę wiadomość

• Krokodylica Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Doti trzymaj się tam dzielnie. :)

doti77 lubi tę wiadomość

• doti77 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest trochę lepiej.Leżę w łóżku,oby noc szybko zleciała.

• doti77 Autorytet

Wysłany: 6 sierpnia 2014, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lithe123 wrote:
    Doti, gajowy brzuszek :) muszę sobie spódnice w tym stylu kupić :)
    Spódnicę uwielbiam z tym pasem ciążowym jest i chyba to mój najlepszy zakup w ciąży.:)

• Domi IRL Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WSorki dziewczyny ze nie napisalam wczoraj jak obiecalam ale same wiecie ze na poczatku urwanie glowy- albo cycka raczej- a jak nie wiecie jeszcze to sie wkrotce dowiecie:)

No wiec tak:
    Veronica urodzona 1/8/2-14 2700g 10 pkt 50 cm
    1445fsm.jpg
    1629s75.jpg
    sosbns.jpg
    2i1im0w.jpg

ojfjsy.jpg
    2ujnkae.jpg

W piatek rano zgodnie z planem stawilismy sie na oddzial do naszego porodu.
    Mna aztrzeslo z nerwow- lekarz mowi ze serce mi wali jak dzwon, po krotkiej konwersacji z pielegniarkazaprowadzili nas do pokoiku i kazali czekac.
    W pokoiku malym byla lodowka na mleko, lodowka na kapuste:) i pompy do cyckow:)

Mysle sobie matko- glodna jak smok jestem zaraz zjem ta kapuste.
    Przyszedl lekarz anastezjolog zrobic wywiad i wytlumaczyc znieczulenie jak bedzie zrobione- ryzyko,dzialanie i efekty uboczne i ze jak nie zadziala to mnie uspia, potem pielegniarka to samo.
    Dalej czekamy.

Kolo 9tej jak planowano kazali mi sie przebrac w szpitalna koszulinke i zabrali na sale- szlam sama w tej koszulince, w windzie ludzie sie na mnie patrzyli hehehe bo sala operacyjna pietro nizej.
    Mnie wprowadzili na sale, mezowi kazali sie przebrac i powiedzieli ze jak juz bede gotowa do krojenia to go wprowadza. Strasznie sie balam ze nie bedzie go jak beda mi to znieczulenie podawac.

Na sali wspielam sie na stol, caly personel sie ze mna przywital, podali mi znieczulenie- pielegniarka trzymala mnie za reke co bylo bardzo mile:)
    Znieczulenia nie czulam wcale ale miejscowe plecow zanim zaczeli to wlasciwe podawac bylo dosc nieprzyjemnie- cos jak to znieczulenieu dentysty (dlatego nigdy u dentysty nie biore). Wkluli sie za pierwszym razem z tym znieczuleniem podpajenczynowkowym wiec byli zadowoleni. Szybko kazali sie polozyc- powoli zaczelam tracic czucie w nogach-tzn nie moglam ich podniesc po jakims czasie wogole. Troche swedzialy mnie palce od stop. Lekarz mnie nawet podrapal ale nie poczulam nawet:) Zalozyli wenflon- to bylo bardzo nieprzyjemne- wrrr....

przyszedl moj maz usadzili go kolo glowy mojej., postawili kurtynke zebysmi nic nie widzieli.
    Mi zalozyli cewnik. I zaczeli kroic jak tylko stracilam czucie - sprawdzali takim zimnym sprayem od stop az po same piersi. Potem tez dzaibnal mnie w stope zeby sie upewnic. Powiedzieli ze jak tylko poczuje bol mam powiedziec oni mnie uspia wtedy momentalnie.
    Dwa razy zrobilo mi sie slabo- cisnienie musialo za bardzo spasc- tak pielegniarka tlumaczyla ze moze byc i ze jak poczuje ze mi slabo mam zaraz mowic oni podadza szybko lek zanim zobacza spadek na monitorze- tak tez zrobilam powiedzialam zaraz podali cos ale i tak 2 razy mialamuczucie ze odlece- takie jakbym mdlala plus mega mdlosci- i tylko pawik z zolci bo pusty zoladek- nawet sie smialam ze ''a to dla tego kaza nic nie jesc'' smiali sie.
    Nic nie czulam absolutnie dopoki nie zaczeli wyciagac malej- lekarz wtedy powiedzial ze bedzie szarpanie zebym sie nie wystraszyla- wiec szarpali, ciagneli, naciskalia brzuch- wszystko czulam ale nie bol- mega dziwne uczucie mowie wam!
    Szczerze mowiac myslalam ze mnie z tego stolu az podnosza takie to szarpanie bylo.
    Po czasie wyjeli mala za nozki, odcieli pepowine, odblokowali nosek i zaplakala!!!!! Jaka ulga- caly czas czekalam na ten dzwiek zeby wiedziec ze wszystko dobrze. Moj maz podszedl do stanowiska pielegniarek, patrzec jak ja badaja waza itp. Potem ja szybko zawineli pokazali mi ja na chwilke zebym mogla pocalowac i powiedzieli ze wsadzaja w inkubator na troche bo jest mala i zeby jej cieplo bylo ale ze wszystko ok i mam sie nie martwic.
    Moj maz poszedl z nia a mnie zabrali do pooperacyjnej na obserwacje.

Bylam tam z pol godzinki, pielegniarka caly czas byla ze mna. Maszyna mierzyla cisnienie co minute chyba, dostalam koc podgrzewany zeby pomoc troche na dreszcze - z tym trzesieniem sie to prawda hehehe, dygotalam jak osika. Caly czas sprawdzala jak wraca czucie. Zwymiotowalam jeszcze ze 3 razy- za kazdym razem dostalam lek przez wenflon- na podniesienie cisnienia.
    Pielegniarka caly czas ze mna gawedzila nawet sie pytala czy jestem pielegniarka bo takiepytania zadaje hehehe
    Jak wrocilo mi czucie (jakies pol godziny czy 40 min) ruszylam w droge na oddzial. Po drodze 2 pawiki, winda pelna ludzi a ja z torebka bleeeee hehehe.

Na oddziale wwiezli mnie do pokoju i orzelozyli na normalne lozko. Zakaz wstawania przez 24 h. Po minucie wjechal moj maz z coreczkaw tym inkubatorze. Wyjeli jai dali mi ja na piers- przystawiona do karmienia po chwili. Cos cudownego - w koncu moglam ja potrzymac!!!!!!!!!

Az mi lzy same leca jak sobie przypomne jakie to bylo uczucie!

To tyle, potem bylismy juz razem caly czas, maz podawal na karmienie, pelno ploznych ktore pokazywaly jak przystawiac do piersi, jak maz pojechal do domu to mialam dzwonek przy lozku i jak cos dzwonilam to przychodzily ja podawac albo wyciagac. Po jakims czasie przyszly mnie przebrac w moja koszule.I zalozyli obciskowe skarpetki do kolan.Po poludniu dostalam tosta i cherbate- przeszly mdlosci, nawet wieczorem dostalam znowu cherbate i kanapke.
    Nastepnego dnia kolo poludnia wyjeli cewnik i pomogli wstac, nie bylo zle, przyszla pielegniarka pomoc mi wziasc prysznic i sie ubrac. 2 razy zmieniali mi wenflon bo sie albo lamal albo wyrywalam przypadkowo- po jakism czasie poprosilam zeby nie zakladali wiecej skoro nie potrzeba- jak bedzie trzeba cos podac to wtedy zaloza i sie zgodzili. Raz tak mi sie wyrwal ze krew zaczela sikac wszedzie- moj maz zawalu prawie dostal heheheeh.

Jak juz bylam na chodzie poczulam sie jak nowo narodzona. Malutka wyjeli z inkubatora bo trzymala temp ciala bardzo dobrze sama wiec juz potem byla w lozeczku normalnym znami stojacymi nad nia i niemogacymi oderwac wzroku:)

Wczoraj wrocilismy do domu, bardzo szczesliwi, nasze psiaki bardzo dobrze mala przyjely wiec jestemsy mega zadowoleni.

ivi, Bogusiar80, olka30, sylwia1985, ania.g, mada_lena, agnb6, Anastazjaaa, Bergo, Carola55, Amnezja, am, Kajarzyna lubią tę wiadomość

t60z7qg.png
  • ivi Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi IRL gratuluje cudownej córeczki:)) i dziękuję za dokładną relację, nigdy nie wiadomo co moze się przydać
    Teraz życze dużo spokoju, szybkiego powrotu zdrowia po cesarce i radości z moworozpoczetego etapu w Waszym życiu

Domi IRL lubi tę wiadomość

• Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 14:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie i siedze u rodzicow :)
    Widzialam sie z kuzynka u lekarza bedzie miala corke :)
    Ja bylam z malym moim u lekarza. Badanie na samolocie ok. Szyjka zamknieta. Lozysko odpowiednio dojrzale. Osluchowo jest ze mna w porzadku. Kaszel mam albo alergiczny, albo poprosic rodzinnego o skierowanie na wymaz z gardla. A takie uplawy jakie ja mam to normalne. Lekarz nic niepokojacego nie widzi. No i usg Dzidzius ladnie rosnie, rusza sie i serduszko ladnie bije. Tylko jest jakis tydzien do tylu. Ma 18+6. No i widzielismy glowke i tlow i lapki. I ani lekarz ani ja, ani synek nie widzielismy nic miedzy gierkami. Na dzien dzisiejszy jak mowila moja intuicja dziewczynka :P
    skierowanie na badanie krwi i moczu. I glukoza 75 po dwoch godzinach. Wizyta 4 wrzesnia

ivi, Amnezja lubią tę wiadomość

iv09j44jrzoyrcfq.png iv09x1hppuqonulm.png
  • ivi Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bogusiar80 super że wszystkodobrze al Ty mnie kochana nie strasz bo za 3 tyg będę dokładnie na tym etapie co Ty i bedę miała usg i chcę wiedzieć co tam sobie siedzi u mnie w brzuszku;)

• Bogusiar80 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja waga na dzień dzisiejszy 9kg na plusie

iv09j44jrzoyrcfq.png iv09x1hppuqonulm.png
  • sylwia1985 Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi fajnie ze masz to juz zs soba- ja sie stresuje ogromnie choc jeszcze 2mce zostaly

ex2b4z17yxk8dczz.png

km5se6ydi0vc9k5k.png
  • ania.g Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi, gratuluję. Córcia śliczna. Świetna relacja z porodu :)

• ania.g Autorytet

Wysłany: 7 sierpnia 2014, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bogusiar80 wrote:
    Moja waga na dzień dzisiejszy 9kg na plusie
    Ja też mam 9 kg na plusie. Było już 10 ale spadło o kilogram odkąd jestem na diecie.

‹‹ 48 49 50 51 52 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ