X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciaza w Belgii
Odpowiedz

Ciaza w Belgii

Oceń ten wątek:
  • Eskarina Przyjaciółka

Wysłany: 24 listopada 2015, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nutelka - synek rośnie jak na drożdżach :) właśnie wychodzą mu z góry ząbki (4 naraz) więc jest troszku marudny. A jak tam twój maluch? chodzi do żłobka czy siedzisz z nim w domu?

zem3j44j00i19y68.png
  • Magdalena87 Ekspertka

Wysłany: 25 listopada 2015, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję bardzo Nutelka,pytałam się wiele dziewczyn i każda co innego mówi że pokrywaja hospitalia+ inne że nie i sama już nie wiedziałam co jest prawdą a co nie......

6bf940ceba.png
  • nutelka Przyjaciółka

Wysłany: 26 listopada 2015, 09:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eskarina, siedzę z małym w domu. Właśnie kończy roczek w tym tygodniu, strasznie szybko czas leci i to prawda, że widać to dopiero po dzieciach:) Synek ma już osiem ząbków, właśnie przebijają się górne czwórki, też się męczy. No ale trzeba to przejść. U nas gorzej ze spaniem..:/

nutelka
  • nena123 Nowa

Wysłany: 28 listopada 2015, 01:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eskarina dziekuje za odpowiedz bo wlasnie nad ta szczepionka sie zastanawialam :) a jak jest po porodzie ze szczepionkami? zaszczepia dziecko na krztusiec? placi sie tutaj za szczepionki? z gory dziekuje za odpowiedz :)

• Vincent Ekspertka

Wysłany: 29 listopada 2015, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Magdalena87 wrote:
    Dziękuję bardzo Nutelka,pytałam się wiele dziewczyn i każda co innego mówi że pokrywaja hospitalia+ inne że nie i sama już nie wiedziałam co jest prawdą a co nie......
    Cześć Magdalena, właśnie zauważyłam, że jesteś z Brukseli i masz termin na luty, ja też na koniec lutego i pomieszkuje teraz w Brukseli. Wysłałam ci zaproszenie do znajomych.

atdc20mm6bz4wcm9.png
  • Vincent Ekspertka

Wysłany: 29 listopada 2015, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eskarina wrote:
    Ja rodziłam na zasadzie ubezpieczenia z pl zgłoszonego w partenie i musiałam zapłacić tylko 300euro (nie miałam znieczulenia i żadnych komplikacji. Nie jest tak źle. Pewnie też zależy od szpitala itp. A jeśli chodzi o ubezpieczenie belgijskie typu hospitalia + to jeśli nie załatwisz tego przed zajściem w ciąże to i tak potem podobno nie obejmuje.

chciałbym się dopytać, jak przenieśli Ci ubezpieczenie z Polski, to musiałaś się zameldować tutaj w Belgii? czy tylko dokument S-1 wystarczył? dziękuje za pomoc ;)

atdc20mm6bz4wcm9.png
  • Eskarina Przyjaciółka

Wysłany: 29 listopada 2015, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nena123 wrote:
    Eskarina dziekuje za odpowiedz bo wlasnie nad ta szczepionka sie zastanawialam :) a jak jest po porodzie ze szczepionkami? zaszczepia dziecko na krztusiec? placi sie tutaj za szczepionki? z gory dziekuje za odpowiedz :)
    Za szczepionki nie płacisz. Po porodzie nie szczepią na nic. W Polsce noworodek jest szczepiony przeciw gruźlicy, tutaj nie ma tego szczepienia. Na krztusiec szczepi się dziecko chyba po 2 albo 3 miesiącu. Dostaniesz w szpitalu kalendarz szczepień.

zem3j44j00i19y68.png
  • Eskarina Przyjaciółka

Wysłany: 29 listopada 2015, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vincent musiałam się tu zameldować. Załatwiałam wszystko przed samym porodem. W tym dokumencie zgłaszasz, że przebywasz za granicą czyli w Belgii i chciałbyś tutaj korzystać ze służby zdrowia na podstawie ubezpieczenia w Polsce. Zapisujesz się do tutejszego ubezpieczyciela np partena. Po załatwieniu wszystkich formalności między NFZ w PL a tutejszym ubezpieczycielem korzystasz z tutejszych świadczeń zdrowotnych jak typowy Belg. Jest to prostsze, bo nie musisz przesyłać papierów do polskiego NFZ, i w tutejszym szpitalu załatwianie formalności związanych z porodem jest o wiele prostsze. Na kartę EKUZ robią problemy.

zem3j44j00i19y68.png
  • Vincent Ekspertka

Wysłany: 29 listopada 2015, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja już czekam na ten papier s-1 ponad miesiąc, złożyłam w Polsce wraz z Zus ZUA
    i teraz nie wiem, jak go dostanę, to pójdę do ubezpieczalni męża tutaj i tam wszystko załatwię? czy muszę jeszcze iść do commune ( nie wiem jak sie pisze;) i się meldować czasowo?

atdc20mm6bz4wcm9.png
  • Magdalena87 Ekspertka

Wysłany: 29 listopada 2015, 20:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vincent wrote:
    Cześć Magdalena, właśnie zauważyłam, że jesteś z Brukseli i masz termin na luty, ja też na koniec lutego i pomieszkuje teraz w Brukseli. Wysłałam ci zaproszenie do znajomych.

Hej:) Zaproszenie akceptowałam:)Tak mam termin na 12 luty ale synek spieszy się bardzo na świat ...... więc muszę tłumaczę mu codziennie że jeszcze niech siedzi w brzuszku i przybiera na masie na razie słucha mnie:D

6bf940ceba.png
  • Eskarina Przyjaciółka

Wysłany: 29 listopada 2015, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vincent ja musiałam się zameldować. Wymagał tego tutejszy ubezpieczyciel. Czyli żeby się zapisać w partenie musisz być tu zameldowana. W zusie też zmieniałam miejsce zamieszkania. Zadzwoń do pl i dowiedz się co tak długo. Możesz podejść też do ubezpieczalni męża już teraz i popytać co będzie Ci potrzebne.

zem3j44j00i19y68.png
  • Vincent Ekspertka

Wysłany: 30 listopada 2015, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Eskarina dziekuje bardzo za pomoc :)
    a jak jest z ubezpieczeniem dziecka po porodzie? jest automatycznie ubezpieczone? chodzicie do belgijskiego pediatry, czy polskiego? czy to jakoś w szpitalu jest taki lekarz wyznaczany?

atdc20mm6bz4wcm9.png
  • Eskarina Przyjaciółka

Wysłany: 1 grudnia 2015, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do maluszka to po porodzie maż poszedł do parteny i mu powiedziano co ma zrobić żeby ubezpieczyć dziecko. Ja chodzę z dziećmi do polskiego pediatry zarówno na szczepienia jak i w razie choroby. Za każdą wizytę płacę. Zaszczepić bez jakichkolwiek kosztów można w ONE i większość osób tak robi.

zem3j44j00i19y68.png
  • Vincent Ekspertka

Wysłany: 2 grudnia 2015, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje za podpowiedzi, są bardzo cenne dla mnie, gdyż w ogolę się na tym nie znam i nie mamy tu nikogo, żeby się podpytać :)
    A co to jest One? trzeba tam się zapisywać?
    planujesz oddać dziecko tutaj do przedszkola? nie wiem czy tutaj też są jakie kolejki do państwowego? czy bez problemu można się dostać?

atdc20mm6bz4wcm9.png
  • Vincent Ekspertka

Wysłany: 3 grudnia 2015, 16:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, jeszcze jak któraś z mam rodziła w Ixelles, czy tam są drzwi otwarte w szpitalu? żeby zobaczyć porodówkę?
    Słyszałam, też ze jest tam położna Polka, ale jak się zapytałam na recepcji w ginekologii, to mi powiedzieli, że nie ma takiej i nie wiem, czy mnie nie zrozumieli, czy jej naprawdę już tam nie ma?

atdc20mm6bz4wcm9.png
  • nutelka Przyjaciółka

Wysłany: 4 grudnia 2015, 09:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vincent,w ONE prowadzone są bezpłatne konsultacje dla niemowląt i dzieci, chodzi się tam do kontroli. Też można tam szczepić bezpłatnie dzieci, bo u lekarza to trzeba płacić jak za normalną wizytę. My chodzimy do pediatry Polki tylko w razie choroby, sama też nam mówiła, że nie ma sensu do niej przychodzić ze szczepieniem i płacić za wizytę, skoro można w ONE za darmo. Ale można i tak i tak, jak kto chce. W szpitalu po porodzie chodziła Pani i zapisywała do ONE jeśli ktoś chciał.
    Ja rodziłam na Ixelles, bardzo mi się tam podobało, byłam wcześniej na dniach otwartych, prowadzone są w różnych językach, ale po polsku chyba już nie ma. Trzeba się dowiedzieć w recepcji kiedy takie będą. Też słyszałam, że jest tam Polka położna, ale czy na pewno to nie wiem.
    Co do przedszkoli i żłóbków, to się nie bardzo orientuję.

nutelka
  • Vincent Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2015, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuje bardzo za rady, trochę to bardziej wszystko w głowie się rozjaśnia.
    Nutelka nie planujesz tutaj oddawać dziecko do przedszkola? czy są jakieś prywatne polskie?
    Ja bym chyba wołało, żeby dziecko poszło tutaj do przedszkola, zawsze będzie miało kontakt z innymi dziećmi i ja poznam nowe mamy , czy źle myślę?

atdc20mm6bz4wcm9.png
  • Vincent Ekspertka

Wysłany: 4 grudnia 2015, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślicie, że są tutaj położne Polki które mogą za dopłatą odwiedzić nas w domu? czy to raczej nierealne?

atdc20mm6bz4wcm9.png
  • Eskarina Przyjaciółka

Wysłany: 5 grudnia 2015, 00:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja córa chodzi tutaj do przedszkola państwowego, francuskojęzycznego. Ja nie chciałam, żeby chodziła do polskiego, bo zależało mi, żeby dziecko jak najszybciej opanowało język francuski. Mi się udało zapisać w miarę bez problemu ale w niektórych przedszkolach to są mega kolejki (w zależności jakie byś chciała). Jeśli chodzi o tutejsze żłobki ("kresze") to ludzie niepolecaną. Polskie są lepsze. Mój synek siedzi ze mną w domu więc wiedze mam tylko z opowiadań znajomych. Jakbyś chciała zapisać malucha do tutejszego żłobka to radzę już się orientować i zapisywać jak najszybciej po porodzie bo podobno jest problem z miejscem.

zem3j44j00i19y68.png
  • Vincent Ekspertka

Wysłany: 7 stycznia 2016, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, a jak jest w Belgii z witaminą K i D w Belgii? czy jest podawana po urodzeniu?

atdc20mm6bz4wcm9.png
‹‹ 20 21 22 23 24 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ