Ciąża w Holandii
-
WIADOMOŚĆ
-
Mieszkam w nl 6 lat, ja w sumie jestem zadowolona z prowadzenia ciąży- to moja pierwsza więc nie mam porównania z Pl.
Ciąże znoszę dość dobrze, bez większych problemów. Od początku sierpnia jestem na chorobowym, nogi i ręce mam spuchnięte, często po pracy bolały mnie plecy no i już ciężko było pracować z brzuszkiem. -
ao12 wystarczy sie zapisać? czy za to sie płaci? a w ogole zamawiacie przez ubezpieczalnie krampakket?
Ja jestem prawie w 26tc i spodziewam sie chłopców wiekszosc zakupów robie w PL bo jak wiadomo taniej. Rodzice przyjezdzaja wiec przywiozaao12. lubi tę wiadomość
-
pestka86 paczka jest za darmo, trzeba się tylko zapisać, na maila dostajesz wiadomość, z kodem kreskowym-który musisz wydrukować i udać się z nim do sklepu prenatal, odbiór paczki przy kasie
Ja dostałam kraampaket z ubezpieczalni, możesz zakupić go w sklepie prenatal i chyba kosztuje 29,99e
o to podwójne szczęście i gdzie będziesz rodzić w domu, czy w szpitalu?Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2014, 12:19
-
tak mam termin na 22 pazdziernika, czuje sie dobrze... powiem szczerze ze średnio jestem zadowolona z prowadzenia ciąży czytając forum np. dziewczyny na pazdziernikowych mamusiach ktore ciagle maja jakies badania a ja jak miałam pobraną krew w 16 tc tak do tej pory nic... ale moze teraz cos sie ruszy bo upomniałam sie o echo i dostałam skierowanie na jutro... tez sie zarejestrowałam na tej stronie, ale oprocz tego paczki daja w etosie, kruidvacie i jak ktos ma koło sklep to w c1000. A czy ktoraś z Was planuje poród w domu? Laurka może Leiden bo tak pomiedzy:)
-
ja nie narzekam, może jedynie brakuje mi tego podglądania maluszka- w Pl mamusie widzą je częściej niż my tutaj.
Krew miałam pobieraną w 12 tyg i teraz niedawno, chyba w 27albo 28 dostałam skierowanie od lekarza domowego, bo wyskoczyły mi czerwone plamy na rękach i chciał sprawdzić od czego to może być.
Tydzień później znów trafiłam do domowego, bo plamy nie zniknęły (jego diagnoza brzmiała, że to z gorąca), wyniki krwi dobre, ale opuchlizna nóg i rąk nie schodzi po dłuższym odpoczynku i kazał zrobić badanie moczu (które też wyszło ok).
5 września mam groeiecho i zobaczymy maleństwo.
Ja planuję rodzić w szpitalu, nawet w pracy Holendrzy mówili mojemu mężowi, że lepiej w szpitalu, bo jak coś idzie nie tak (dziecko się obróci w inna pozycję) to i tak trzeba jechać do szpitala, tylko stresu wtedy jest więcej. -
Ja ze wzgledu na ciąże bliźniaczą bede rodzic w szpitalu - innej opcji nie ma. jestem już zadowolona z opieki tutejszej. Watpie o taka opieke w PL. Od 20 tyg mam echo co tydzien. Moi chłopcy są monitorowani non stop ze wzgledu na rodzaj ciąży. Badania mam wykonywane od razu jak zgłosze, ze cos sie dzieje z moim organizmem no i na wyniki nie trzeba długo czekac.
Hmm a w c1000 w jaki sposob mozna odebrac taka paczke? trzeba miec jakas karte? a z tym prenatalem to na odebranie paczki jest jakis termin? nie mam prenatala w mojej miejscowosci ale jakbym byla w utechcie to przy okazji moglabym odebrac -
no właśnie pewnie macie racje z tą opieką... ja cale szczescie nie miałam problemów wiec i pewnie dlatego nie mam robionych badan pewnie jak by cos bylo nie tak to wzieli by sie za mnie... nie mam pojecia jak jest w c1000 bo nie mam tego sklepu koło siebie ale wiem ze z tego sklepu tez jest mozliwość bo mi moja położna mowiła... moze zapytaj swojej napewno Ci powie... a długo czekałas na maila? bo ja juz jakis czas temu sie zarejestrowałam i nie dostałam nic narazie
-
http://www.prenatal.nl/shop/verzorging-Verzorgingsproducten/Heltiq-Kraampakket-Prenatal-49611.htm?startValue=7&rangeValue=6&prevVisit=true&id=49611
w szczegółach masz wymienione co jest w paczce.
Znalazłam jeszcze dość tani http://www.babyshoppen.nl/product/69/kraampakket_natalis_basis
a na maila czekałam około 2 tyg.