X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Holandii
Odpowiedz

Ciąża w Holandii

Oceń ten wątek:
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj w prenatalu kupiłam tez śpiworek z odpinanymi rękawkami tylko za 12e

http://www.prenatal.nl/shop/slapen-Slaapzakken/Prenatal-Prenatal-newborn-unisex-slaapzak-99373.htm?startValue=13&rangeValue=6&prevVisit=true&id=99373

przy wejściu do sklepu dostałam naklejki z dodatkowymi rabatami (promocja trwa do 24-08)

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • madziallena Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To i ja sie przylanczam :) Z nie ktorymi sie juz znam :) Termin mam na 24 pazdziernika i bedzie Emilka :)

Madlen222, ao12., Martucha_ lubią tę wiadomość

ug378u69ac3gn4lp.png

c55fqqmzw4bt7k7s.png
  • madziallena Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis mialam wizyte u poloznej teraz juz co 2 tyg mam chodzic :)Badania krwi mialam w 12 i 27 tc a usg juz 4 ostatnio poprosilam sama bo mowie juz 8 tyg nie widzialam i tesknie i daly mi bez problemu :) to ostatnie mam 23 wrzesnia w 35tc. co do kraampaket to w mojej bylo wszystko co na liscie z kraamzorg wiec jeden wydatek z glowy :)Paczke z prenatal tez dostalam tylko kod na nia przyszedl mi poczta :) Wiem ze po porodzie idziesz z aktem urodzenia do Plusa Alberthaijn i dostajesz paczki wartosci 50e dla dzidzi :) a w kruidwat w jaki sposb dostaje paczke?

ug378u69ac3gn4lp.png

c55fqqmzw4bt7k7s.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Madzia :)
    No to fajnie, że u ciebie ok :)
    W ah też można dostać paczkę, tego nie wiedziałam.
    W kruidvat jeśli masz ich kartę wchodzisz na stronkę i tam zamawiasz, następnie drukujesz kupon i z nim udajesz się do kasy po odbiór paczki
    http://www.kruidvat.nl/babymamavoordeel
    O kartę-jeśli nie masz możesz poprosić przy kasie.

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • madziallena Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aa to mam to zrobione ale zaden kupon na maila mi jeszcze nie przyszedl moze na dniach przyjdzie bo to 2 miesiace przed niby przychodzi

ug378u69ac3gn4lp.png

c55fqqmzw4bt7k7s.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale się tu ruszyło:) ja już straciłam nadzieję, że ten wątek się rozwinie:) a jednak...
    Ja spodziewam się bliźniąt (chłopca i dziewczynki) i szczerze Wam powiem, że jestem bardzo zadowolona z prowadzenia ciąży tutaj. Miałam już parę niemiłych zdarzeń ciążowych ale opieka zawsze na najwyższym poziomie. Na początku byłam rozczarowana i zaskoczona że tak mało badań tu wykonują (mocz, krew) ale teraz widzę że oni wiedzą co robią. Uważam że w Polsce za to jest tych badań za dużo i służba zdrowia bezsensowanie traci pieniądze.
    My dzisiaj mieliśmy echo, dzieci zdrowiutkie, ładnie rosną:)
    Następna wizyta za 2 tygodnie. Ja od początku ciąży do 24-go tygodnia miałam echo średnio co 3,4 tygodnie, natomiast od 24-go tygodnia mam co tydzień lub dwa. Więc nie mogę narzekać na małą ilość:) No i ze względu na ciążę bliźniaczą będę rodzić w szpitalu.
    Dzisiaj właśnie rozmawiałam z lekarzem na temat porodu. Powiedziałam mu, że chyba wolę cesarkę a on mi na to że to bardzo niebezpieczne dla mnie i dla dzieci i że jeżeli będzie tylko taka opcja to będzie mnie namawiał na naturalny. Powiedział, że Holandia jest jedynym krajem na świecie z tak dobrymi ginekologami i z najmniejszymi powikłaniami porodowymi. Troszkę mnie przekonał.
    No i między 34 a 36 tygodnie wyjmą mi pessar (mam go od 20-go tyg) i mogę rodzić...Podobno w 34 tygodniu bliźniaki są już bezpieczne i gotowe do życia na zewnątrz:)
    A w Holandii jestem 2 lata i dzięki tutejszym lekarzom zaszłam w ciążę w pierwszym cyklu starań tutaj, bo w Polsce 6 lat bez efektów.
    A na zwolnieniu jestem od 13-go tygodnia ciąży, ale tak jak pisałam miałam wcześniej sporo kompilkacji.

ao12., mama181286 lubią tę wiadomość

relgh3714vlmssyj.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen222 wrote:
    Ale się tu ruszyło:) ja już straciłam nadzieję, że ten wątek się rozwinie:) a jednak...
    No i super parka za jednym podejściem :)
    Tak naprawdę o tym czy Holandia jest jedynym krajem na świecie z tak dobrymi lekarzami to my się dopiero o tym przekonamy i to niebawem :)

Madlen222 lubi tę wiadomość

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • madziallena Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze chcialam miec bliznieta :) ja ciaze tez przechodze bez problemow :)dla mnie lepiej ze tak malo badan nie musze sie stresowac :) a najbardziej mnie cieszy ze nie robia tutaj tej glukozy co sie pije :)ja jestem niestety na zasilku bo zaklad jak dowiedzial sie ze jestem w ciazy nie przedluzyl mi kontraktu broniac sie tym iz jeden zaklad zamykaja i musze tamtym fastkontarkotm zagwarantowac miejsce pracy... ale jak urodze i bede chciala moge wrocic...smiechu warte :) od 1 lipca jestem na zasilku dostalam 11 miesiecy plus 4 macierzynskiego wiec do roku z dzieckiem bede tak jak zamierzam a potem jakas praca :)

ug378u69ac3gn4lp.png

c55fqqmzw4bt7k7s.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziallena wrote:
    Zawsze chcialam miec bliznieta :)
    może nastepnym razem będziesz mieć bliźniaki ;)
    Mam pytanko, od kilku dni czuję, że brzuszek mi opadł, zawadzam nim trochę przy siadaniu- też tak macie?
    Ja też się cieszę, że ominęła mnie ta glukoza :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2014, 17:13

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    11 miesięcy zasiłku? WOW!!! jak to możlwie?
    Ja w ogóle jestem strasznie wkur...że tu macierzyński trwa tylko 3 m-ce...no bo jak takie maleństwa zostawić obcym ludziom. Nie uważacie że to jest chore?

relgh3714vlmssyj.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ao12. wrote:
    może nastepnym razem będziesz mieć bliźniaki ;)
    Mam pytanko, od kilku dni czuję, że brzuszek mi opadł, zawadzam nim trochę przy siadaniu- też tak macie?
    Ja też się cieszę, że ominęła mnie ta glukoza :D

Nie, ja tak nie mam. Ale może dziecko CI się tak ułożyło?

relgh3714vlmssyj.png
  • madziallena Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie jeszcze nie opadl ale przestalam przybierac na wadze.. polozna mowila ze ok na tym etapie ciazy....

ug378u69ac3gn4lp.png

c55fqqmzw4bt7k7s.png
  • madziallena Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sciaglam z polski druk U1 i w PL mam 8 lat pracy za kazdy przyznali mi jeden miesiac plus 3 miesiace za 3.5 roku pracy w NL a macierzynski jest 16tyg a jak zaczynacie 4 czy 6 tyg przed terminem ?

ug378u69ac3gn4lp.png

c55fqqmzw4bt7k7s.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen222 wrote:
    11 miesięcy zasiłku? WOW!!! jak to możlwie?
    Ja w ogóle jestem strasznie wkur...że tu macierzyński trwa tylko 3 m-ce...no bo jak takie maleństwa zostawić obcym ludziom. Nie uważacie że to jest chore?
    chore jak nic, muszę coś wymyślić, żeby do roku jakoś z maleństwem być w domu :)

Madlen222 lubi tę wiadomość

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • madziallena Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mozesz chorowac do 2 lat po porodzie wystarczy ze sciemnisz ze masz baby blues ;) mam 2 kolezanki co tak zrobily i nawet kontroli nie mialy z uwv :)

ug378u69ac3gn4lp.png

c55fqqmzw4bt7k7s.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja zaczynam 4 tyg przed terminem

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziallena wrote:
    Mozesz chorowac do 2 lat po porodzie wystarczy ze sciemnisz ze masz baby blues ;) mam 2 kolezanki co tak zrobily i nawet kontroli nie mialy z uwv :)
    No tylko ja się nie nadaję do ściemniania i tu jest problem :(

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co to jest baby blues?

relgh3714vlmssyj.png
  • madziallena Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    depresja poporodowa :) aj tam poczytasz o tym na necie i pudajesz troche dla dzidzi zrobisz wszystko :)

ug378u69ac3gn4lp.png

c55fqqmzw4bt7k7s.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no jasne, że tak...kurde ale wtedy nie będą mi gadać że nie nadaję się do opieki nad dziećmi przez tą depresję? Ja tam wszystko mogę ściemnić aby z dziećmi jak najdłużej być...

relgh3714vlmssyj.png
1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ