Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Holandii
Odpowiedz

Ciąża w Holandii

Oceń ten wątek:
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj w prenatalu kupiłam tez śpiworek z odpinanymi rękawkami tylko za 12e

http://www.prenatal.nl/shop/slapen-Slaapzakken/Prenatal-Prenatal-newborn-unisex-slaapzak-99373.htm?startValue=13&rangeValue=6&prevVisit=true&id=99373

przy wejściu do sklepu dostałam naklejki z dodatkowymi rabatami (promocja trwa do 24-08)

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • madziallena Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To i ja sie przylanczam :) Z nie ktorymi sie juz znam :) Termin mam na 24 pazdziernika i bedzie Emilka :)

Madlen222, ao12., Martucha_ lubią tę wiadomość

ug378u69ac3gn4lp.png

c55fqqmzw4bt7k7s.png
  • madziallena Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis mialam wizyte u poloznej teraz juz co 2 tyg mam chodzic :)Badania krwi mialam w 12 i 27 tc a usg juz 4 ostatnio poprosilam sama bo mowie juz 8 tyg nie widzialam i tesknie i daly mi bez problemu :) to ostatnie mam 23 wrzesnia w 35tc. co do kraampaket to w mojej bylo wszystko co na liscie z kraamzorg wiec jeden wydatek z glowy :)Paczke z prenatal tez dostalam tylko kod na nia przyszedl mi poczta :) Wiem ze po porodzie idziesz z aktem urodzenia do Plusa Alberthaijn i dostajesz paczki wartosci 50e dla dzidzi :) a w kruidwat w jaki sposb dostaje paczke?

ug378u69ac3gn4lp.png

c55fqqmzw4bt7k7s.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Madzia :)
    No to fajnie, że u ciebie ok :)
    W ah też można dostać paczkę, tego nie wiedziałam.
    W kruidvat jeśli masz ich kartę wchodzisz na stronkę i tam zamawiasz, następnie drukujesz kupon i z nim udajesz się do kasy po odbiór paczki
    http://www.kruidvat.nl/babymamavoordeel
    O kartę-jeśli nie masz możesz poprosić przy kasie.

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • madziallena Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aa to mam to zrobione ale zaden kupon na maila mi jeszcze nie przyszedl moze na dniach przyjdzie bo to 2 miesiace przed niby przychodzi

ug378u69ac3gn4lp.png

c55fqqmzw4bt7k7s.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale się tu ruszyło:) ja już straciłam nadzieję, że ten wątek się rozwinie:) a jednak...
    Ja spodziewam się bliźniąt (chłopca i dziewczynki) i szczerze Wam powiem, że jestem bardzo zadowolona z prowadzenia ciąży tutaj. Miałam już parę niemiłych zdarzeń ciążowych ale opieka zawsze na najwyższym poziomie. Na początku byłam rozczarowana i zaskoczona że tak mało badań tu wykonują (mocz, krew) ale teraz widzę że oni wiedzą co robią. Uważam że w Polsce za to jest tych badań za dużo i służba zdrowia bezsensowanie traci pieniądze.
    My dzisiaj mieliśmy echo, dzieci zdrowiutkie, ładnie rosną:)
    Następna wizyta za 2 tygodnie. Ja od początku ciąży do 24-go tygodnia miałam echo średnio co 3,4 tygodnie, natomiast od 24-go tygodnia mam co tydzień lub dwa. Więc nie mogę narzekać na małą ilość:) No i ze względu na ciążę bliźniaczą będę rodzić w szpitalu.
    Dzisiaj właśnie rozmawiałam z lekarzem na temat porodu. Powiedziałam mu, że chyba wolę cesarkę a on mi na to że to bardzo niebezpieczne dla mnie i dla dzieci i że jeżeli będzie tylko taka opcja to będzie mnie namawiał na naturalny. Powiedział, że Holandia jest jedynym krajem na świecie z tak dobrymi ginekologami i z najmniejszymi powikłaniami porodowymi. Troszkę mnie przekonał.
    No i między 34 a 36 tygodnie wyjmą mi pessar (mam go od 20-go tyg) i mogę rodzić...Podobno w 34 tygodniu bliźniaki są już bezpieczne i gotowe do życia na zewnątrz:)
    A w Holandii jestem 2 lata i dzięki tutejszym lekarzom zaszłam w ciążę w pierwszym cyklu starań tutaj, bo w Polsce 6 lat bez efektów.
    A na zwolnieniu jestem od 13-go tygodnia ciąży, ale tak jak pisałam miałam wcześniej sporo kompilkacji.

ao12., mama181286 lubią tę wiadomość

relgh3714vlmssyj.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen222 wrote:
    Ale się tu ruszyło:) ja już straciłam nadzieję, że ten wątek się rozwinie:) a jednak...
    No i super parka za jednym podejściem :)
    Tak naprawdę o tym czy Holandia jest jedynym krajem na świecie z tak dobrymi lekarzami to my się dopiero o tym przekonamy i to niebawem :)

Madlen222 lubi tę wiadomość

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • madziallena Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zawsze chcialam miec bliznieta :) ja ciaze tez przechodze bez problemow :)dla mnie lepiej ze tak malo badan nie musze sie stresowac :) a najbardziej mnie cieszy ze nie robia tutaj tej glukozy co sie pije :)ja jestem niestety na zasilku bo zaklad jak dowiedzial sie ze jestem w ciazy nie przedluzyl mi kontraktu broniac sie tym iz jeden zaklad zamykaja i musze tamtym fastkontarkotm zagwarantowac miejsce pracy... ale jak urodze i bede chciala moge wrocic...smiechu warte :) od 1 lipca jestem na zasilku dostalam 11 miesiecy plus 4 macierzynskiego wiec do roku z dzieckiem bede tak jak zamierzam a potem jakas praca :)

ug378u69ac3gn4lp.png

c55fqqmzw4bt7k7s.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziallena wrote:
    Zawsze chcialam miec bliznieta :)
    może nastepnym razem będziesz mieć bliźniaki ;)
    Mam pytanko, od kilku dni czuję, że brzuszek mi opadł, zawadzam nim trochę przy siadaniu- też tak macie?
    Ja też się cieszę, że ominęła mnie ta glukoza :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 sierpnia 2014, 17:13

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    11 miesięcy zasiłku? WOW!!! jak to możlwie?
    Ja w ogóle jestem strasznie wkur...że tu macierzyński trwa tylko 3 m-ce...no bo jak takie maleństwa zostawić obcym ludziom. Nie uważacie że to jest chore?

relgh3714vlmssyj.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ao12. wrote:
    może nastepnym razem będziesz mieć bliźniaki ;)
    Mam pytanko, od kilku dni czuję, że brzuszek mi opadł, zawadzam nim trochę przy siadaniu- też tak macie?
    Ja też się cieszę, że ominęła mnie ta glukoza :D

Nie, ja tak nie mam. Ale może dziecko CI się tak ułożyło?

relgh3714vlmssyj.png
  • madziallena Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie jeszcze nie opadl ale przestalam przybierac na wadze.. polozna mowila ze ok na tym etapie ciazy....

ug378u69ac3gn4lp.png

c55fqqmzw4bt7k7s.png
  • madziallena Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sciaglam z polski druk U1 i w PL mam 8 lat pracy za kazdy przyznali mi jeden miesiac plus 3 miesiace za 3.5 roku pracy w NL a macierzynski jest 16tyg a jak zaczynacie 4 czy 6 tyg przed terminem ?

ug378u69ac3gn4lp.png

c55fqqmzw4bt7k7s.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 17:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlen222 wrote:
    11 miesięcy zasiłku? WOW!!! jak to możlwie?
    Ja w ogóle jestem strasznie wkur...że tu macierzyński trwa tylko 3 m-ce...no bo jak takie maleństwa zostawić obcym ludziom. Nie uważacie że to jest chore?
    chore jak nic, muszę coś wymyślić, żeby do roku jakoś z maleństwem być w domu :)

Madlen222 lubi tę wiadomość

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • madziallena Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mozesz chorowac do 2 lat po porodzie wystarczy ze sciemnisz ze masz baby blues ;) mam 2 kolezanki co tak zrobily i nawet kontroli nie mialy z uwv :)

ug378u69ac3gn4lp.png

c55fqqmzw4bt7k7s.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja zaczynam 4 tyg przed terminem

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • ao12. Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziallena wrote:
    Mozesz chorowac do 2 lat po porodzie wystarczy ze sciemnisz ze masz baby blues ;) mam 2 kolezanki co tak zrobily i nawet kontroli nie mialy z uwv :)
    No tylko ja się nie nadaję do ściemniania i tu jest problem :(

zrz6gu1rhuyw52vb.png
    relgxzdvya23oj2h.png
    i81xvhpg91t5h2er.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co to jest baby blues?

relgh3714vlmssyj.png
  • madziallena Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    depresja poporodowa :) aj tam poczytasz o tym na necie i pudajesz troche dla dzidzi zrobisz wszystko :)

ug378u69ac3gn4lp.png

c55fqqmzw4bt7k7s.png
  • Madlen222 Autorytet

Wysłany: 18 sierpnia 2014, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no jasne, że tak...kurde ale wtedy nie będą mi gadać że nie nadaję się do opieki nad dziećmi przez tą depresję? Ja tam wszystko mogę ściemnić aby z dziećmi jak najdłużej być...

relgh3714vlmssyj.png
1 2 3 4 5 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Spokój rodziców zaczyna się od jednego sprytnego urządzenia. Czy niania elektroniczna to must have rodziców?

Pierwsze miesiące z dzieckiem to wyjątkowy czas, ale też nieustanna czujność i troska o jego bezpieczeństwo. Coraz więcej rodziców sięga po nowoczesne rozwiązania, które pomagają spokojniej czuwać nad snem malucha. Czy niania elektroniczna to rzeczywiście niezbędny element domowej wyprawki, czy tylko kolejny gadżet? Sprawdź, jak działa, co daje na co dzień i czy może realnie ułatwić życie rodzicom.

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak obliczyć dni płodne?

Czy starając się zajść w ciążę powinnaś wiedzieć kiedy występuje owulacja i kiedy są dni płodne? Czy nie wystarczy zadbać o to, żeby kochać się regularnie przez cały cykl i prędzej czy później i tak zajdziesz w ciążę? Nie zawsze. Każdego cyklu masz zaledwie 20% szans na zajście w ciążę, a pary z obniżoną płodnością mają ich dużo mniej. Warto wiedzieć jak obliczyć dni płodne i poznać wady i zalety każdej z metod.  

CZYTAJ WIĘCEJ