X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • annaki Autorytet

Wysłany: 26 czerwca 2014, 21:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokładnie każda ma jakieś info więc razem damy radę ze wszystkim :-D

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 czerwca 2014, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My póki co tez odnośnie tego urlopu tacierzyńskiego znaleźliśmy tylko tyle, że tata może go wziąść, ale nie wiemy ile, wciągu 3 lub 4 lat od narodzin dziecka - jest on płatny 65% wynagrodzenia. My z tego nie skorzystamy, mój mąż weźmie urlop po urodzeniu malucha, lub jak moja mama po wizycie w styczniu wróci do domu...bo tak szczerze to myślę, ze 3 osoby przy maluchu to za dużo :) Więc niech mężuś pracuje a później weźmie sobie urlopik. Może mojej mamie uda sie znaleźć jakąś pracę na sezon przed swiętami wielkanocnymi w naszych piernikach :) To wtedy zostanie ciutke dłużej :)

• agagita Ekspertka

Wysłany: 26 czerwca 2014, 21:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie zamierzam przez pierwsze 2 lata isc do racy tylko siedziec z malym w domu. Przez pierwszy rok dostawac bede Elterngeld to jest 65% moich zarobkow z ostatniego roku a pracowalam na caly etat to mysle ze sporo wyjdzie. Moj maz nie bedzie bral urlopu bo nie ma sensu. Ja bylam na umowie probnej jak w ciaze zaszlam i dostalam warunek albo wracam do pracy 2 miesiace po porodzie albo przyjmuje wypowiedzenie. Normalnie powinnam isc do sadu pracy i sie klocic ale szkoda stresu. A praca sie zawsze znajdzie.

z6vlzyh.png
    iwmyplk.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 czerwca 2014, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oj to bardzo brzydko ze strony firmy? Ale niestety tacy pracodawcy są na całym świecie. J abardzo chciałam isć do pracy po skończeniu kursu, a w ogóle to wcześniej szukałąm już pracy ale język słaby więc wyszło jak wyszło, teraz ciąża upragniona i planowana więc nie szukam niczego. W ogóle u nas było tak, ze postanowiłąm ze jak najpierw znajdę prace to odłożę ciut starania, a jak najpierw zajede to odłożę szukanie pracy :) Praca nie zając nie ucieknie - ja planuje iść do pracy jak maluch będzie miał rok i pod warunkiem, ze znajdziemy mu Kinderkrippe albo jakąś sensowną nianię. Był moment ze braliśmy pod uwagę AuPair ale nie mamy dla niej miejsca. I właśnie mój mąż nie bedzie brał tego urlopu dla ojców - jedyne co to wykorzysta ten, który mu zostanie z tego roku i może tydzień z przyszłego. Bo mimo, ze dzidzia nie bedzie duża to na wakacje chcielibyśmy gdzieś niedaleko pojechać w przyszłym roku więc urlop musi zostać :)
    Agagita...rozumiem, ze ten warunek dostałaś w pierwszej ciąży? Wróciłaś do pracy tak szybko? Bo nie do końca umiem to wywnioskować z postu.

• niunia Autorytet

Wysłany: 27 czerwca 2014, 18:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny!!! Ja przed ciaza wazylam 45 kg w dniu porodu 72,6 wiec strasznie duzo przytylam ciagle smarowalam sie kremami na rozstepy ktore do dostalam po porodzie!!!! na piersiach gdy zaczelam karmict,na pupie to masakra i kilka na brzuchu po porodzie 6 dni mialam minus 10kg tylko :-( a teraz ciezko wrocic mi do formy a juz 2 miesiace po :-( a ja waze 58kg :-( i mimo karmienia piersia sie nie chudnie ot tak :-( najwiecej zostalo kg w pupie,biodrach i udach a na brzuchu skora :-( walcze i walcze,efekt marny :/

eikt3e3kgdbujljc.png
    ijpbio4pdn6hzzzp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2014, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    NIunia może jeszcze za wcześnie na całkowite zrzucenie wagi, mineły dpiero 2 miesiące :) Spokojnie nie zamartwiaj się tylko ciesz maleństwem, spadek wagi przyjdzie sam, albo później ciut sobie pomożesz jakimś fitnesem :)

• niunia Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2014, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika dm-a w ciazy sie mega pilnowalam do 25 tylam minimum a potem kg same przyszly :-(

dziewczyny nie wyrabiam na pampersy co 30min zmiana po 25dziennie oszalec mozna :-(a mala co poposci to pisk :-(

eikt3e3kgdbujljc.png
    ijpbio4pdn6hzzzp.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2014, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie z wagą nie ma tragedii (tak myślę) przytyłam 15 kg a że już końcówka to chyba nie dociagne do 20, w sumie się nie pilnuję, jem wszystko, ruchu miałam mało no ale widać przemiana materii mimo wszystko była dobra :-) .
    Kurcze niunia a mi koleżanki mówiły że schodzi ok 10 szt a tu tyle :O , to przecież chyba hurtowo musisz kupować, a jakich uzywasz? Bo ja kupilam pampersy oryginalne na początek a potem chcę kupować te rossmanowskie bo ponoć są dobre, a jak z kosmetykami? Jakie masz sprawdzone? Bo ja też mam babydream oliwkę i krem przeciw odparzeniom i bubchen do kąpieli plus mleczko do ciała. Będę wdzięczna jeśli podpowiesz co mam jeszcze kupić :-) , aha a masz jakieś sprawdzone specyfiki z apteki np na kolki czy pępek, czy na razie się z tym wstrzymać?

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • niunia Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2014, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki-zalezy od dziecka moja mala to potrafil jedno siusiasie na 3 pampersy rozlozyc se :D rozepne pampersa to leciutko zmoczony to zmieniam podkladam czystego zas siknie se troszke to nie zapne jej w obsiusianego daje nowego i zas reszta ;:D teraz i tak troche sie uspokoila to po 20 na dzien wczesnije to ponad paczka na dzien, najpierw kupowalam te od pampers 1 ale polozna stwierdzila zebym kupowala te tansze bo sie mi nie oplaca :D wogole nie kupuj duzo jedynek bo posluza ci na 2-3tyg i potem 2:D i 2 to juz przetestowalam z kazdej firmy z rewe,lidla,kauflandu,aldi,dm,rosmanna i te z rosmana nie roznia sie nic a nic od pampers taka sama siateczka i wogole to nie maja tylko paska ktory farbuje na niebiesko jak dziecko zrobi siusiu ale to bedziesz widziec po oczkac dziecka kiedy siusiu robi kiedy kupka i czuc przede wszystkim :D ja tylko wachne i wiem:D a cena to te od pampers 2 kosztuja 44szt bodajze 9 prawie a te z rosmana 42szt 4,69 i nie narzekam :D tylko z rosmana kupuje:D

ja nakupupilam wzsystko orginalne od penatena, do kapieli i kremy i pudry itd :D
    zaczne od tego ze dziewczynki nie potrzebuja pudru bo pipek sie nie pudruje :D tylko kremuje :D uzywalam ponad miesiac oliwki tej od penatenu i wszytskiego a mala ciagle miala taka sucha skorke i lekrza powiedzial mi ze co drogie nie zawsze dobre i powiedzial zebym kosmetyki kupowala w dm od babylove i do ciala nie oliwke bo sa do bani tylko od babylove krem ultra sensitiv i smarowac malej cale cialo i po 3 dniach widzialam super efekt zero suchej skorki i cale cialko tym buzke i nawet glowe bo mala miala ciemieniuche :D to w sumie kremik ten, krem do pipk tez od babylov kupilam bo penaten jakis dziwny i szamponik rumiankowy na ciemieniuszke jak mala miala :D a dziecko i tak nie kapalam na poczatku ze wzgledu na pepek , nic nie potrzebujesz najpierw dopoki ta klamerka nie odpadnie dzidziusiowi to polozna bedzie czesto przychodzic i ona dba o pepek tzn przemywa i pudruje tak bylo u mnie a ty dzidzisia myjesz mokra sciereczka i sama woda wiec nic nie potrzebujesz:D tylko po kapieli wykremowac:D kolki przyjda wczesniej niz ci sie wydaje i bol brzusia :D jakie butelki masz???? ja kupilam najpierw te od mam-beznajdzieja od nuk tez nic specjalniego a jak kupialam te najdrozsze od avent to byl cel !!!! lepiej jedna a dobra butelke niz 5 beznadziejnych !!!!! wydalam kupe kasy na tansze a na koncu i tak kupilam lepsze :D mleko jakie lekarz mi polecic to Hipp Bio PRE koniecznie :D ja najpierw mala karmilam piersia i teraz butlekke dostaje bo mialam dosc co 2 godziny 1,5h wisiala mi na cycu jak masz cierpliwosc to powodzenia ja po 1,5 miesiaca wymieklam :D i p tym melku z butelki mala lepiej sie najadala i lepiej spi:D a terza podma ci wazne leki ktore powinnas kupic :D i to odrazu bo odrazu bedziesz potrzebowac:d kup najlepiej w necie wszytsko razem bo w aptekach polowe drozej , ta liste napisala mi moja polozna i dzeiki jej za to:

bol bryuszka i kolki
    1.sab simlex lub lefax jak zaczna sie kolki to do kazdego karmienia 15 kropli albo z lyzeczki a jak karmisz butelka to do mleczka , ja polecam lefax to to samo a wygodniejsze bo nie czekasz az te 15 kropli ci nakapie tylko raz nacisniesz i masz te 15 kropli odrazu ja czasami daje lefax odrazu do buzki malej bo jak boli to boli niemasz czasu odliczac kropelke , koszt: sab simplex: 30ml 8,50 euro lefax 50ml 8,50 a w internecie kupuje lefax 100ml za 9,50 :D
    2.carum carvi czopki na mocne kolki i mocny bol brzucia jak krople nie pomagaja 1/2 czopka max 2 razy dziennie powyzej 5kg caly czopek
    3.kirschkernekisse dalam 12 euro albo warmeflasche8 euro dawac na brzuszek polecam kirschkernekisse o bo woda jesz ciezka i dzidzie wkurza a peski sa lekkie i pomagaja :D tylko taka mieciutka kup ze nie sam material i peski bo wtedy sa za gorace :D wkladasz ja tzn ten wklad na minute do mikrofeli i do podusi tej i superrrr jest
    4.masowac brzuszek
    na katar:
    1.kochsalznasentropfen przy kazdym przewijaniu 1-2 kropleki do dziurki w nosku
    2. albo otriven 0,025% nasentropfen i to daje malej :D max 2 razy dziennie po 1-2 krople do dziurki w nosie :D ja daje czesciej jak trzeba :D koszt: 1,50 euro

przy bolu,goraczce,niespokoju
    ben-u-ron 75mg to paracetamol testowalam na goraczke bo mala miala raz jedne czopek i pomoglo odrazu co6-8godz 1 czopek ale jezlei goraczka utrzymuje sie dluzej niz 24h to do lekarza koszt okolo 2,50euro

na zatwardzenia
    babylax to taka glicerynowala lewatywka odrazu pomoglo 3 szt, okolo 5 euro
    ablo bierzesz termometr dajesz na koncowke oliwke i delikatnie rozmasowujesz w diurce od pupy :d

moja miala juz grzyba na pisi to kupowalam mulitilint salbe na buzi na ucyulenie bepanthen a na plesniawki mykoderm mund gel ale na to trzeba recepte:d w sumie ciagle cos jest :d alez siem rozpisala :d

annaki, MonikaDM lubią tę wiadomość

eikt3e3kgdbujljc.png
    ijpbio4pdn6hzzzp.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2014, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oooooo dzięki Ci za listę! :-) ja z penatena mam tylko puder, ale kupiłam go tak bo akurat gdzieś był na promocji a potem się zastanawiałam czy wogole pudru się jeszcze używa :-) . z oliwką zobacze jak będzie i też kupię w dm to o czym piszesz. O kroplach to słyszałam tylko o tych sam simplex i nawet kupilam dla koleżanki w Polsce bo tu dużo tańsze :-) , ale ja kupię to drugie co piszesz, dzięki ogromne za ten spis, będzie mi łatwiej kupić coś sprawdzonego :-)
    Butelkę mam 1 z Polski, z canpolu, mama mi ją kupiła i właśnie chciałam dokupić tą od mam, ale skoro nie polecasz to dobrze wiedzieć, poszukam avent, a powiedz mi czy w takim razie Twoja cora je i cyca i butle? Nie ma problemu? Bo mnie nastraszyly koleżanki że jak dam butle z mm to potem będzie problem z cycem a też mi się nie uśmiecha siedzieć z cyckiem pól dnia

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2014, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A i jeszcze jedno czy masz coś na bolace brodawki? Ja mam w domu bephanten wund und heilsalbe mąż mój to dostał w szpitalu ale nie wiem czy może jest inny rodzaj bephantenu czy ten jest dobry :-) , czy wogole to się nadaje na brodawki (bo tak gdzieś słyszałam)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2014, 15:08

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • niunia Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2014, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki-ja mialam salbe. Od rosmanna ekstra na brodawki za euro cos i wogole mnie nie bolaly ;-) ale zaczelam smarowac juz 3 tyg przed porodem ale warto bylo bo bolu zadnego ;-) wiec polecam ;-)

eikt3e3kgdbujljc.png
    ijpbio4pdn6hzzzp.png
  • niunia Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2014, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do karmienia to karmilam piersia i bylo ok tylko ze strasznie meczace potem zaczelam odciagac a laktacja zanikala az niemialam czym mala karmic :-( mleko mialam chude i mala sie nie najadala i wole karmic butelka wiem ze to nie to samo ale ilez mozna :-( caly dzien karmic :-(

sab simplex i lefax maja ten sam sklad i nawet smak,probowalam ;-) wiec niema co przeplacac ;-) wiec w kropelki sie zaopatrz bo bez nich ani roz ;-)

49477733 to moje gg odezwij sie to pogadamy ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2014, 16:02

eikt3e3kgdbujljc.png
    ijpbio4pdn6hzzzp.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2014, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niunia...czytałam to co napisałaś z zapartym tchem...kurcze dzięki Ci za te informacje, bo mimo, ze ja jeszcze daleko z tyłu z ciażą to takie info jest na wagę zlota :)

• niunia Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2014, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monikadm-bede informowac na bierzaco bo mok mala to ma wszystko chyba ;-) ale warto zaopatrzyc sie w dobre rzeczy odrazu niz jakies beznadziejne i jak ja po 5 szt ;-) ale czlowiek uczy sie na bledach ;-) ja to wszystkiego mase pokupywalam i wogole sie nie przydalo :d 8 butelek kazda z innej firmy masa kasy az w koncu i tak uzywam 2 ;-)jedna do mleka druga do cherbatki ;-) np podgrzewacza jeszcze nigdy nie uzywalam :d wydanie kasy!!! ;-)

w razie pytan sluze pomoca ;-) nr gg podalam wyzej ;-) jestem zawsze aktywna ;-)

eikt3e3kgdbujljc.png
    ijpbio4pdn6hzzzp.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2014, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niunia też nie mam presji na karmienie piersią mimo wszystko, uważam że nic na siłę, w końcu mleka modyfikowane też są dobre i jak ma się dziecko nie najadac piersią to szkoda męczyć siebie i maleństwo, jak mi się uda to ok ale jeśli będzie problem to przejde na butlę :-)

niunia lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 czerwca 2014, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niunia, ja nie mam gg; choć w sumie to raczej nie problem zainstalować :) Ja też nie czuję presji na karmienie piersią. Jka się uda to będe karmić, a jak nie to nie. Na pewno takie karmienie co godzinę czy 2 i jeszcze jak dziecko "wisi na cycku" 1,5 godziny to wydaje mi się męczące dla obu stron. Poza tym każda z nas w domu ma tez inne obowiązki...i umówmy się - każda z nas czasem wieczorem chce usiąść i odpocząć albo zrelaksować się w wannie, niekoniecznie 10 minut między karmieniami. Jesteśmy przede wszystkim "ludźmi". To jest kolejny plus jaki widze w DE - nie ma tu takiej presji na karmienie co w PL...my przed ciażą już słyszeliśmy, że jak "kiedyś będziecie mieć dziecko to karmić tylko cyckiem". Moja siostra przechodziłą katusze dawała małemu pierwszą butelkę, a miała nie treściwy pokarm i mały był głodny, a w około słyszała jaka ona niedobra bo dokarmia mm; cholera mnie wtedy brała na innych a broniłam jej jak lew :)

• niunia Autorytet

Wysłany: 28 czerwca 2014, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monikadm-jak karmilam cycem to w domy masakra,nie ugotowane nie posprzatane nie dla mnie ja szybciej zasypialam od malej a dzieci lubia przy cycu ;-) teraz dostaje mm i spi od 21 do 3 w jednym potem od 3 do 6 i od 6 do 9 i da sie zyc ;-)
    a w dzien ja z nia jedna dzemke 2h i da sie zyc i moge w domu porobic se i wszystko ;-) i kup lezaczek i dasz rade ;-) ja daje mala na stol w kuchni w lezaczku wlanczam jej wibracje i gotuje prasuje sprzatam wczesniec nic nie dalam rady robic tylko karmilam i karmilam,ani na zakupy ani nic bo zaraz ryk i trza karmic !!!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 czerwca 2014, 20:11

MonikaDM lubi tę wiadomość

eikt3e3kgdbujljc.png
    ijpbio4pdn6hzzzp.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niunia a jaka duza urodzila sie Twoja cora? Moze powiesz cos na temat ciuszkow? W sumie ja zaczne kupowac od rozmiaru 56 ale nie wiem tez czy duzo tego bede potrzebowac czy od razu zainwestowac tez w wieksze bo wszyscy mowia ze dziecko szybko rosnie...

Ciezko mi zrobic liste jesli chodzi o wyprawke bo nie wiem ile ciuchow w jakich rozmiarach mi sie przyda a nie chce tez kupowac nadmiaru. Moze ktoras z Was ma jakas dobra liste jesli chodzi o wyprawke? :)

No i moze napiszesz czego warto NIE kupowac, co jest zbedne? ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 czerwca 2014, 17:24

wff22n0ab6iac00e.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 30 czerwca 2014, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety takiej listy nie posiadam :-) akurat z ubraniami to mi się udało bo dostałam kilkanaście worków od koleżanki w których są ciuszki az do ok 2 lat :-) , tych na 56 było bardzo mało ale za namową niuni już dokupiłam:-) , resztę rzeczy też niunia na pewno Ci podpowie tak jak i mi :-) .
    Pościeli ja akurat też mam 6 kompletów bo 1 kupilam na allegro, taki cały z moskitierą, ochraniaczem, przybornikiem itp bo bardzo mi się spodobała, chociaż każdy mi mówił ze po co mi takie zbieracze kurzu :-) , ale chciałam mieć jeden taki jaki mi się marzył, resztę na zmianę mam po bratanku. Mam też kocyki cienki i gruby i rożek. Butelki to niunia poleca z aventu, ja mam jedna canpolu i właśnie dokupie jeszcze avent. Pieluch tetrowych mam 15 szt.
    Zbędnych rzeczy chyba nie mam ;-) , tzn okaże się po porodzie :-) , na pewno dokupie taki bujaczek lezaczek i karuzelę nad łóżeczko ale to po porodzie bo coś tam dziadki chcą kupić :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
‹‹ 8 9 10 11 12 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz owulacji OvuFriend

Wydaje Ci się, że działanie kalendarza owulacji sprowadza się tylko do wyznaczania dni płodnych i terminu owulacji? Nic bardziej mylnego! Podczas prowadzenia obserwacji w kalendarzu OvuFriend możesz dowiedzieć się o rzeczach, które wspomogą Twoje starania o dziecko. Poznaj 7 zaskakujących rzeczy, o których możesz się dowiedzieć prowadząc kalendarz dni płodnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ