Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny to znowu ja:-)
Tym razem z papierkowym pytaniem,pierwszy raz będę rodzić w de wiec pytam was:-)
Skąd wziąć wniosek na macierzyński i wychowawczy??? I do kogo to dostarczyć?(pracodawcy?)
Umowę mam na czas nie określony,termin porodu na 06.10
-
Zeby dostac mutterchaftsgeld w czasie muttrrschutz, bierzesz specjalne zaswiadczenie od twojego ginekologa, wypelniasz czesc, ktora jest dla ciebie do wypelnienia i oddajesz w twojej krankenkasse najpozniej na 7tyg przed planowanym tp, na elterngeld musisz oddac wniosek w elterngeldstelle i tam tez mozesz wziac ten wniosek lub wydrukowac z internetu
Na elternzeit piszesz podanie i oddajesz u pracodawcy najpozniej na 7tyg przed jego rozpoczeciem...Dominika32 lubi tę wiadomość
Instagram
@invitro.mama
Rozpakowane mamusie
https://walkaorodzicielstwo.blogspot.de
Starania start -> 2013
[*] 10tc (2015)
[*]8tc (2018)
3xIUI
1 ICSI
->23.11 punkcja (24-27.11 hiperstymulacja/hospitalizacja)
->27.11 transfer 🐣🐣
->14dpt beta 1700
->21dpt beta 10275
->31dpt biją
-> 39dpt bije
-> 18.08.2018 (40+0) córeczka
-> 25.08.2020 termin w klinice leczenia niepłodności
-> 25.08 start Cyclo Progynova
-> 14.09 💉
-> 25.09 Punkcja
-> 29.09 Transfer 🐣
-> 14dpt beta 1700
-> 23dpt
-> 16.06.2021 (39+5) synek
⬇️ moja lista wyprawkowa ⬇️
http://walkaorodzicielstwo.blogspot.com/2018/11/lista-wyprawkowa.html?m=1 -
Hallo, hallo. Dziewczyny czy ten wątek jeszcze żyje? Tak długo szukałam tego forum, bo bardzo długo się nie odzywałam, ale w końcu chciałam zobaczyć czy jeszcze jesteście, kto nowy się pojawił i co słychać. Dopiero dziś przypadkiem odkryłam, że to to więc piszę. Odezwijcie się😉
-
Wendy wrote:Hallo, hallo. Dziewczyny czy ten wątek jeszcze żyje? Tak długo szukałam tego forum, bo bardzo długo się nie odzywałam, ale w końcu chciałam zobaczyć czy jeszcze jesteście, kto nowy się pojawił i co słychać. Dopiero dziś przypadkiem odkryłam, że to to więc piszę. Odezwijcie się😉
-
Hey. Czy ktoś tu jeszcze zagląda? Fajnie by było wymienić się doświadczeniem. Pozdrawiam
-
Natalia K wrote:Jestem!
-
Ależ ten świat mały. Ja rownież mieszkam we Frankfurcie. Zauważyłam właśnie, ale ja głównie sugeruję się informacjami od swojej pani Ginekolog. Nie robię żadnych extra badan na własną rękę. Jesteś troszkę dalej ode mnie, także będę zawsze wdzięczna za jakieś informacje. Położna już wybrałaś ?
-
O to to, hebamme szukaj JUŻ. Jest okropny problem z dostępnością, ja przegapiłam swój moment i trochę się męczę z szukaniem 😅 pociesza mnie fakt, że szpital który wybrałam (St. Elisabeth) ma zewnętrzny zespół położnych, które pomagają zorganizować kogoś jeżeli Ci się nie udało.
Ja również stawiam głównie na moją ginekolog. Wydaje się mocno konkretna i uczulona na pacjentki, które wiedzą wszystko bo wyczytały coś w Internecie 😅
Masz polską ginekolog czy niemiecką? -
Natalia K wrote:O to to, hebamme szukaj JUŻ. Jest okropny problem z dostępnością, ja przegapiłam swój moment i trochę się męczę z szukaniem 😅 pociesza mnie fakt, że szpital który wybrałam (St. Elisabeth) ma zewnętrzny zespół położnych, które pomagają zorganizować kogoś jeżeli Ci się nie udało.
Ja również stawiam głównie na moją ginekolog. Wydaje się mocno konkretna i uczulona na pacjentki, które wiedzą wszystko bo wyczytały coś w Internecie 😅
Masz polską ginekolog czy niemiecką?
-
Ja mam polke. Chodziłam do niej już wcześniej i w sumie się cieszę, bo po całej procedurze in vitro po niemiecku miałam dość niemieckich terminów medycznych.
Mogę spytać o dane położnej? Chociaż nazwisko? Sprawdziłabym czy chociaż przyjmuję w moim rejonie. -
Co do Bürgerhospital to znajoma miała tam cięcie cesarskie w zeszłym roku. Z samej procedury była zadowolona, ale opieka po porodzie pozostawiała wiele do życzenia. Personel jest zestresowany i zabiegany.
Plusy: oddział intensywnej terapii dla noworodków i całkiem nieźli specjaliści -
Oczywiście. Gosia Tamilia. 0176 47022224. Ona na pewno dojdzie do ffm. A my tez chcieliśmy szykować się w grudniu do invitro.
Ja wcześniej miałam Polaka. Ale nie budził mojego zaufania. U niego mam prenatalne 😅. -
Natalia K wrote:Co do Bürgerhospital to znajoma miała tam cięcie cesarskie w zeszłym roku. Z samej procedury była zadowolona, ale opieka po porodzie pozostawiała wiele do życzenia. Personel jest zestresowany i zabiegany.
Plusy: oddział intensywnej terapii dla noworodków i całkiem nieźli specjaliści -
Natalia K wrote:Dziękuję Ci bardzo ❤️ Ja ze szpitali z oddziałami rozważam Höchst, ale szczerze życzę nam wszystkim, żebyśmy tego oddziału nie potrzebowały.
Jedno wiem, UniKlinik trzeba omijać szerokim łukiem 😅
Coś będę musiała wybrać. Jeszcze mam czas.
A Ty robiłaś nipty test ? To moja pierwsza długo wyczekiwana ciąża. 🤰 muszę też rozglądnąć się z wózkiem 😬. Kupić całą wyprawkę. Muszę ogarnąć sobie listę rzeczy potrzebnych. Pracujesz cz jesteś na chorobowym?
Jak ogólnie przechodzisz ciążę ? Wiesz kogo tam nosisz po serduszkiem ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 lipca 2024, 16:32
-
Mi odradzał Uni każdy lekarz.
Masz jeszcze mnóstwo czasu ^^ Tak, robiłam odpowiednik bo mężowi zależało - Test Harmony.
Listę wyprawkową możesz wziąć z naszego wątku LISTOPAD 2024 i powykreślać sobie według własnych preferencji - jest na 1 stronie y kilkoma innymi przydatnymi informacjami.
Wyprawka potrafi przyprawić o zawrót głowy 😅 Ja nie mam 3/4 rzeczy jeszcze, ale po szale zakupów postanowiłam przystopować i poczekać chociaż na komodę, żeby mieć gdzie to trzymać.
Kleinanzeigen.de, vinted, promocje, aplikacje do dm i Rossmann Twoimi przyjaciółmi teraz hahah i wstrzymywanie się z zakupem przynajmniej tydzień. Często Ci się odwidzi