Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Aleale wrote:hej hej dziewczyny, pozdrowienia z GORĄCEGO Berlina tez mam doswiadczenia gorsze i lepsze z niemieckiej sluzby zdrowia, ale tuz przed ciaza trafilam na mega ginekolog i ona mnie teraz prowadzi wiec sie czuje bezpieczniej. jestem zdecydowana na cesarskie ale nie mam pojecia wogole co sie z tym wiaze organizacyjnie... no i zapytali mnie czy mam juz Hebamme, nawet nie wiem jak sie takiej szuka? no i chyba musialabym miec taka freelancerke jesli do cesarskiego? Orientujecie sie? pozdrowienia
Cześć!
Ja polecam również:
Ammely.de
Hebammensuche.de
I zacznij od razu intensywnie szukać, bo później będziesz mieć problemy jak ja 😅 chodzi bardziej o położną do wizyt domowych czyli Wochenbett.
-
Aleale wrote:ooo dzieki wielkie za info i link !
-
dzieki! juz widze, ze bedzie problem, bo wyslalam kilkanascie maili i albo zero odpowiedzi albo brak terminow... ale moze fakt ze dzwonic lepiejpoczątek starań 2021, pierwsze badania diagnostyczne 2022
07.2022 amh: 0.98 fsh:17.90
12.2022 - HyCoSy, niedrożny lewy jajowód
08.2023 amh: 0.3
03.2024 amh: 0.45
29.04.2024 - pierwsze ivf początek stymulacji
08.05.2024 - punkcja, 3 🥚
13.05.2024 - transfer
24.05.2024 - s-HCG 215, transfer udany
09.09.2024 - połówkowe, 323 g wszystko w normie 🎉
-
Aleale wrote:dzieki! juz widze, ze bedzie problem, bo wyslalam kilkanascie maili i albo zero odpowiedzi albo brak terminow... ale moze fakt ze dzwonic lepiej
A ty jak się czujesz w ciąży ? To twoja pierwsza ??? Co tam nosisz pod serduszkiem?Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 sierpnia 2024, 21:41
-
bede szukac, za tydzien mam połówkowe (2-trimester screening) to tam podpytam. czuje sie dobrze, w zasadzie nic nie czuje szczegolnego, zero mdlosci od poczatku i fizjologicznie i mentalnie normal, a juz bym chyba chciala cos czuc, zeby sie moc bardziej nastawiac i uswiadamiac sobie ta ciaze. ponoc ruchy mozna czuc od 20-22 to jeszcze pare tygodni. poki co jedyna zmiana, ze nie pije alkoholu..początek starań 2021, pierwsze badania diagnostyczne 2022
13.05.2024 - transfer
-
Aleale wrote:bede szukac, za tydzien mam połówkowe (2-trimester screening) to tam podpytam. czuje sie dobrze, w zasadzie nic nie czuje szczegolnego, zero mdlosci od poczatku i fizjologicznie i mentalnie normal, a juz bym chyba chciala cos czuc, zeby sie moc bardziej nastawiac i uswiadamiac sobie ta ciaze. ponoc ruchy mozna czuc od 20-22 to jeszcze pare tygodni. poki co jedyna zmiana, ze nie pije alkoholu..
Ruchy już niedługo się pojawią. Niektóre z dziewczyn z mojej grupy czuły je już nawet przed 20 tygodniem. To indywidualna kwestia. Zależy od masy ciała, intensywności ruchów malucha, która to ciąża. Często po prostu nie jesteśmy pewne czy to co czujemy to ruchy maleństwa a jak już się maleństwo rozkręci to jak na koncercie 😂 Ja wczoraj przed 20 minut dostawałam po żebrach.
No i z Betty jesteście w podobnym terminie Masz termin w styczniu?Aleale lubi tę wiadomość
-
Dzień dobry ! Ależ dziś gorąco 🥵
Aleale- to wspaniale. Uwieź mi na słowo, że lepiej nie mieć żadnych objawów. Ja zeszłego tygodnia męczyła się z mdłościami. Tak się cieszę, że ich już nie mam. Czuję się jak przed ciążą. 😊
Niestety nie czuję jeszcze żadnych ruchów małego, to moja pierwsza ciąża, budowę ciała mam normalną. Nie mam nadwagi.
Natalka ja mam termin na 8 lutego. -
tak, ja mam termin na 29.01, wiec podobny jak Betty!początek starań 2021, pierwsze badania diagnostyczne 2022
13.05.2024 - transfer
-
Dzień dobry!☕️ Jak się dziś czujecie mamusie ??
Bardzo bliziutko siebie 😀. Wiesz już co będziesz miała ?? Jakie plany na piękną niedzielę ?? -
Hej,
Ja miałam paskudną noc. Do 3 nie mogłam zasnąć przez gorąc, a jak zasypiałam to się wybudzałam po kilku minutach, a po 5 złapał mnie skurcz łydki
Poranek już lepszy, ciasto w piekarniku, czeka jak mąż wróci z wandern a ja siedzę, oglądam programy publicystyczne i zastanawiam się co zrobić na obiad. Co u Was? -
Natalia K wrote:Hej,
Ja miałam paskudną noc. Do 3 nie mogłam zasnąć przez gorąc, a jak zasypiałam to się wybudzałam po kilku minutach, a po 5 złapał mnie skurcz łydki
Poranek już lepszy, ciasto w piekarniku, czeka jak mąż wróci z wandern a ja siedzę, oglądam programy publicystyczne i zastanawiam się co zrobić na obiad. Co u Was?
Ja chyba pójdę zjeść coś na miasto. Nie chce mi się gotować w te upały.
Natalka postanowiłam, że również będę rodzić na Bockenheim. Chce mały szpital. Będę musiła dojechać 8km od domku. Poczekam na twoją opinię. Mojej znajomej nie biorę pod uwagę, bo ona rodziła przez cesarkę.
Ale w 6 miesiącu zrobię sobie tam wizytę na odwiedziny.
Aleale czy odczuwasz już ruchy maleństwa ??? Ja ciągle czekam ehh
-
Odwiedziny bardzo polecam, są co miesiąc na początku. Prowadzą lekarz i położna, można zadać pytania i zobaczyć oddział.
Jedyne ale, to jakbyś jednak chciała szpital z oddziałem intensywnej terapii dla noworodków to Bürgerhospital ma zapisy chyba między 15. a 20. tygodniem, więc zostałby Ci Höchst lub UniKlinik.
Ja jako szpital awaryjny wybrałam Höchst, jest tam czyściutko i cichutko mam wrażenie 😂
Ja w niedzielę często jeżdżę do polskiej restauracji, bo znajomi upodobali sobie tam schabowe, a po wandern są zawsze głodni jak wilki.Betty29 lubi tę wiadomość
-
Natalia K wrote:Odwiedziny bardzo polecam, są co miesiąc na początku. Prowadzą lekarz i położna, można zadać pytania i zobaczyć oddział.
Jedyne ale, to jakbyś jednak chciała szpital z oddziałem intensywnej terapii dla noworodków to Bürgerhospital ma zapisy chyba między 15. a 20. tygodniem, więc zostałby Ci Höchst lub UniKlinik.
Ja jako szpital awaryjny wybrałam Höchst, jest tam czyściutko i cichutko mam wrażenie 😂
Ja w niedzielę często jeżdżę do polskiej restauracji, bo znajomi upodobali sobie tam schabowe, a po wandern są zawsze głodni jak wilki.
Uni odpada. W Bürgerhospital koleżanka rodziła i jest kiepska opieka poporodowa. I inna koleżanka to samo mi mówiła.
My wcześniej też jeździliśmy co niedzielę do Zum Nussbaum . Zawsze jadłam placek po węgiersku. A reszta schabowy XXL , a dzieci pierogi 🥟 ruskie.
-
Natalia K wrote:Ciekawe ile razy się nieświadomie widziałyśmy 😂
Kiedys moja znajoma poprosiła mnie o pomoc dla jakieś swojej znajomej znajomej. By pomogła jej znaleźć pracę. Podała jak mój nr i okazało się że mieszkamy w jednej dzielnicy, mało tego mieszka 2 ul dalej. -
Dzień dobry,
Jak tam mijają dni/tygodnie? Jakieś nowe objawy, wieści, zakupy?
Ja wczoraj wkroczyłam w 29 tydzień i już za tydzień czas rejestrować się w szpitalu. Nie wiem kiedy to zleciało 🙈 Mam wrażenie, że po połówkowych czas wręcz przeskakiwał o tygodnie... -
Dzień dobry ! Ja wczoraj po wizycie z moim syneczkiem. Akurat smacznie sobie spał. U niego wszystko dobrze. Za 4 tygodnie kolejna wizyta z USG organów. To chyba jest badanie połówkowe. Glukoza 😅.
Mnie ogólnie męczą te upały. Znowu dużo 😴 śpie. Czasem boli mnie kość ogonowa 😂.
Ale masz już fajnie, za niedługo poznasz swoją córeczkę. Na jakie imię się zdecydowaliście ? Torba do szpitala spakowana czy czekasz do 31tc?Aleale lubi tę wiadomość
-
Tak, skan organów to połówkowe Trzymam kciuki, żeby mały współpracował i wszystko było ładnie widac na pierwszej wizycie i nie były potrzebne kolejne. Już masz glukoze? Ja miałam 2 tygodnie temu 🙈 Nie wspominam najlepiej.
Teraz doczytałam, że rejestracja od 32. tygodnia ale ja tam już znam te ich gierki 😅 zadzwonię na początku przyszłego, żeby potem nie było zaskoczenia, że jednak trzeba było wcześniej bo dużo chętnych!
Imię wybrane, będzie Ala. Torba jest póki co niewidzialna, nawet o niej nie myślę 🙈😂 chyba czekam na ten termin w szpitali, bo na spotkaniu wspominali, że mają listę co trzeba przygotować. -
a'propos toreb.... ja jestem zupelnie zielona, co bedziecie pakowac do szpitala ?? ponoc w niemczech jest troche inaczej niz w PL. Robicie juz jakies zakupy dla siebie/dziecka? Ja narazie ogladam tylko w necie jakies lozeczka i wozki, ale takie bardziej konkretne rzeczy to sie wzbraniam, czuje, ze za wczesnie...początek starań 2021, pierwsze badania diagnostyczne 2022
13.05.2024 - transfer
-
Aleale wrote:a'propos toreb.... ja jestem zupelnie zielona, co bedziecie pakowac do szpitala ?? ponoc w niemczech jest troche inaczej niz w PL. Robicie juz jakies zakupy dla siebie/dziecka? Ja narazie ogladam tylko w necie jakies lozeczka i wozki, ale takie bardziej konkretne rzeczy to sie wzbraniam, czuje, ze za wczesnie...