X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • annaki Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 20:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika dziurki nie możesz kochana niestety sama zrobić :-) , z tego co wiem to avent ma te smoczki z rożnymi przepływami i może właśnie masz ten pierwszy z najmniejszym, koleżanka która karmi piersią i czasem odciąga mleko ma butelki aventu i te dziurki takie małe po to żeby dziecko musiało mocno ssać tak jak pierś i żeby się nie przyzwyczaiło że leci szybko przez co może odrzucić pierś
    Ale może ktoś inny kto ma te butelki to zweryfikuje :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki- Masz racje co do tych dziurek z Aventu ;-) Ja ich uzywalam i teraz tez bede . Chodzi dokladnie oto ze gdy mama dokarmia dziecko mleczkiem modefikowanym ale nadal jeszcze karmi cycem malenstwo nie odczulo zbytniej rozncy. Prawda jest ze dziecko szybko sie przyzwyczaja do butelki i chetniej z niej potem pije bo sie tak ńie napracuje jak przy cycu. Dlatego smoczki z Aventu sobie chwale bo moj synek ladnie cyckal z cyca i ze smoczka i nie robilo mu to roznicy. One sa numerowane od 0 ten najmniejszy do najwiekszych 4.

Ja jutro mam wizyte u ginki wiec sie chyba nie wyrobie ale pojutrze tez sie wybiore do kik po ta koszule ;-)

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 4 listopada 2014, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaraz po Monice rodzę chyba ja!!!! AAAA!!!!!

Dziewczyny- ja chyba się powoli przymierzam do sn z epiduralem. Myślicie, że w De nie będzie z tym problemu?? Czy powinnam podczad robienia terminu o tym wspomnieć??

relgi09kfo915nes.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola- A co to jest?

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2014, 21:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola - wyskoczyłaś nam tutaj z jakimś medycznym terminem, a my tu pewnie w większości zielone w takich tematach ;)

Annaki - pewnie masz rację z tą dziurką. Sprawdzę jutro przy dziennym świetle. A Ty używasz NUK...jak Ci się nimi obsługuje? Bo do mnie one zdecydowanie bardziej jakoś przemawiają, poza tym do Avent jestem uprzedzona, no ale jak mały będzie wolał Avent to wtedy dokupię. W ogóle czytałam, że NUK i Babylove z DM mają te same smoczki, i ze można je stosować zamiennie bo pasują do siebie, sprawdzałaś może?

Mamax - a gdzie znaleźć te numerki...chyba ślepa jestem bo obejrzałam tą butelkę z każdej strony, tak mi się wydaje i nic nie widzę...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2014, 21:33

• Mamax Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 21:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika- Ale dlaczego patrzysz na butelki??? Popatrz na opakowanie od smoczka i moze sa tez na samym smoczku glowy nie dam ale jutro zobacze bo mam je w domu ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2014, 21:43

• annaki Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 21:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika ja jestem bardzo zadowolona ale tak prawdę mówiąc mam porównanie tylko z butelką canpol którą kupilam w Polsce i mała nie chciała z niej pić, aventu nigdy nie miałam więc nie wiem jakie są w obsłudze :-) , poza tym jak się okazało że muszę dokarmiac i pokarm mi zanikał to mąż pojechał do rossmana i wziął nuka bo w szpitalu takie mieli i młoda dobrze je zasysała a że je tylko mm to nie muszę mieć takich żeby jej się piło jak z piersi, pewnie gdybym karmiła to bym probowała z innymi firmami :-), musisz sama sprawdzić w praktyce :-) , tzn twój synus :-) , Mamax może coś więcej Ci powie o avencie, nie zrazaj się jeszcze :-)
    Smoczkow z dm niestety nie sprawdziłam ale nie wiem czy też te rossmanowe marki babydream też by nie pasowały bo np te smoczki do buzi są identyczne z nuka i babydream

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2014, 22:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boziu przerażacie mnie tymi butelkami i smaczkami hihi widze, ze kupując jakaś rzecz trzeba być specjalista, bo jest tyle rodzajów i pomysłów. Oj duzo nauki przede mną. Ja kupiłam butelki z aventu w komplecie i jest to zestaw startowy. Coś takiego: http://www.ceneo.pl/21621279 duzo dziewczyn polecało na polskim forum to zakupiłam, ale nie wiem czy bedą dobre:/

Widze, ze do Kika musze sie wybrać, bo skoro mozna tam i fajne staniki i koszule kupuc to pójdę.

A i pytanie, co to jest DM? Sklep jak rossman?

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 listopada 2014, 23:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax - oglądam butelkę bo nie mam żadnego opakowania. Dostałam tą butlę w takim zestawie z kosmetyczką, próbkami i ulotkami na pierwszej ciążowej wizycie u lekarza. W butelce jest tylko ulotka i opis, jak wyparzyć przez pierwszym użyciem, jak używac i jak czyścić.

Kasia- ja nie miałąm pojęcia o tym, ze oprócz "rozmiarów" smoczków do butelek bywa jeszcze podział na te od mm i do herbatek czy do mleka mamy :) A DM to taka drogeria właśnie jak Rossmann :)

• Mamax Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2014, 06:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia- Ja zestaw butelek z sterelizatorem mialam przy starszaku i go uzywalam ;-) Teraz zestawow juz nie kupuje bo mam jeszcze 4 nowe 125 ml butelki bo starszym synku a duze dokupie pozniej. Tym razem chce wyprobowac tez szklane bo ponoc latwiej sie je myje. Smoczki tez poki co kupilam tylko te najmniejsze a reszte bede dokupywac stopniowo ;-)

Mnika- Juz o tym pisalismy ze do herbatki uzywalam smoczkow mniejszych np. 0 a do mleka 1 ;-) I zadnych innych podzialow nie robilam. Wezcie pod uwage ze te wszystkie butelki, smoczki trzeba czesto wyparzac a smoczki zmieniac na nowe wiec jakbym jeszcze robila jakies podzialy to bym chyba zwariowala ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2014, 07:24

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 listopada 2014, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie chcę żadnych podziałów robić, bo bym oszalała chyba. Baaa, nawet kupuje tylko duże butelki i najwyzej będę wlewać mniejsze ilości mleka czy herbatki/wody. Jedno co wiem, ze nie chcę plastikowych, bo mimo, ze już na kazdej pisze "BPA Free" to i tak mnie odrzucają, bo tle sie naczytałam o szkodliwości tego paskudztwa, poza tym już widziałam niejedną butelkę plastikową (czy to z Avent czy inną) jak z plastikowych pozłaziły te miarki i od środka butle zrobiły się brzydkie takie szare, matowe, a szklane moja szwagierka przez kilka lat używała i wyglądały jak nówki. Właśnie tylko tą jedną małą plastikową mam z Avent, ale dostałam ją w gratisie u lekarza, tylko, ze nigdzie nie ma na niej napisane czy to jest 0 czy 1. ALe podejrzewam, ze skoro dostałam ją w "zestawie startowym" to raczej będzie to smoczek z najmniejszym otworem czyli na sam początek. Jak małemu przypasuje ten Avent bardziej niż NUK (bo tylko te dwie mam na poczatek), to Avent też kupię szklane, tylko same duże.

• Maarta:) Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2014, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia83 nie chce rodzic w St.Joseph, bo slyszalam sporo negatywnych zdan i czytalam tez, zwlaszcza Niemki maja zle zdanie, a duzo Polek chce tam rodzic, bo jest polski personel.. mi to tam niepotrzebne, moga byc nawet Wloszki polozne czy Hiszpanki, nikt za mnie nie urodzi, a co beda mowily to na pewno zrozumiem:)

Jejku dziewczyny ja juz nie wiem co mam kupic, jakie smoczki i butelki. Na sam start ile butelek i jakie? i jakie smoczki?
    Jak czesto trzeba wymieniac smoczki? Czy sterylizator jest konieczny?

Chyba tez sie przejde do KIKa zobaczyc te staniki, a w Rossmannie teraz sa wlasnie tansze w tym tygodniu sa w gazetce, wiec troche taniej mozna kupic jak ktoras chce:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2014, 12:07

oar843r8kh12ukn4.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2014, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz zglupialam na temat tych smoczkow i butelek :D Ogolnie mam 3 male butelki (125ml) dwie z Aventa i jedna nie wiem jaka, bo mama kupowala i jej sie jeszcze nie przygladalam. Bede musiala jeszcze raz przeczytac to co napisalyscie bo za duzo informacji :P

Calkiem zapomnialam o Kiku, bede miala wiecej czasu (i checi :P) to sie przejde i popatrze czy cos mi przypasuje :)

Bylismy w Jugendamcie i zamkniete. Taki urzad otwarty tylko 2 dni w tygodniu wiec teraz nie dziwie sie, ze na termin czeka sie do 8 tygodni, normalnie glupota, skoro tyle interesantow maja to taki urzad powinien dzialac czesciej niz 2 razy, pfff...
    Marta a Ty jak tam, dodzwonilas sie? Nie wiem w jakiej dzielnicy Twoj jest ale moj otwarty tylko we wtorki i czwartki i to jeszcze tylko przez 3h, masakra jakas...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2014, 12:51

wff22n0ab6iac00e.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2014, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po wizycie u ginki. Wszystko jest w porzadku. Niestety nie mialam robionego USG wiec nadal nie wiem ile Julianek wazy :-( Za to wiem juz ze mam juz skurcze w miare regularne i 1 cm rozwarcia . Mam pic liscie z malin i odstawic magnez. Ginka powiedziala ze daje mi gora dwa tygodnie . No chyba ze wczesniej pojda wody, wtedy mam natychmiast jechac do szpitala bo malego glowka jest juz ustawiona w kanale rodnym wiec porod moze pojsc szybko ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2014, 12:56

• Maarta:) Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2014, 13:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee ja tam dzwonilam chyba ze 30 razy, nikt nie odbiera... do tego na Tempelhof naleze, no to jest smiech na sali - tylko wt i czw maja otwarte, jutro musimy jechac, bo raczej sie nie dodzwonie.. masakra.

Mamax uu 1 cm, maly w kanale rodnym, to mozesz w kazdej chwili urodzic, torba gotowa? Trzymamy kciuki za Ciebie:)

Od ktorego tygodnia chodzi sie czesciej na wizyty? Kiedy powinno byc pierwsze ctg?

Obiad musze zrobic, ale tak mi sie nic nie chce dzis...

oar843r8kh12ukn4.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2014, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja butelke nuk ze smoczkiem tez mam. Tez dostalam ale ze on mi sie nie podoba to go nie uzywalam ;-)

Marta- Tobie latwo mowic i wybrac szpital bo znasz dobrze jezyk, ;-) Ja mam dwa typy kolezanek jedne sa z polski ktore nie znaja albo znaja slabo jezyk i one rodzily w st. Josepf a inne kolezanki ktore mieszkaja w de od dziecka a wiec mowia biegle po niemiecku i rodzily w innym szpitalu ;-)

Hm ile butelek? A ile chcesz. Ja na poczatek mam 4 male 125 ml ;-)
    Jakie smoczki? Jezeli z awentu to na poczatek 0+, po pierwszym miesiacu 1 . Z innych firm nie znam wiec nie wiem.
    Jak czesto trzeba wymieniac smoczki? Na poczatek bodajrze co miesiac pozniej rzadziej ;-)
    Sterylizator nie jest potrzebny. Ja mialam bo kupilam w komplecie ale sie okazal za duzy do mojej mikrofalowki ( a nie chcialam kupowac nastepnej wiekszej, zwlaszcza ze ta byla calkiem nowa) i go nie uzywalam. To znaczy mi sluzyl jako suszarka do butelek ;-) Natomiast butelki i smoczki sterylizatowalam we wrzadku wody ;-) Jakbym teraz miala kupic sterylizator to wiem ze napewno kupilabym taki na prad ;-)

Ja czesciejsze wizyty i pierwsze CTG mialam od 30 tygodnia ;-)

Tak jestem gotowa na powitanie synka ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2014, 13:17

• agattee Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2014, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax toz to super wiesci, tak wiec pozostaje czekac ! :) Oczywiscie juz zycze szybkiego porodu, co bys nie musiala sie dlugo meczyc :)

No i super ze wytlumaczylas te smoczki z Aventu bo akurat tez je mam to teraz juz bede wiedziec :)

Marta, ja pierwsze CTG mialam przedwczoraj i teraz juz bede miala na kazdej wizycie a wizyty mam jeszcze trzy, czyli 17.11, 1.12 i 15.12 :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2014, 13:41

wff22n0ab6iac00e.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2014, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, mi polozna powiedziała ze ctg bede miała robione od 30tygodnia i wtedy tez wizyty juz co dwa tygodnie. Zobaczymy jak to wyjdzie w praniu.

Mamax, to faktycznie moze być juz niedługo. Rodzisz w St Joseph, tak? Kurczę, boisz sie czy przy drugim porodzie ten strach i stres jest mniejszy? JA coś czuje ze bede strasznie panikowała.

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • agattee Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2014, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A wiecie moze jak to jest, jesli naprzyklad dostane skierowanie na cc, data bedzie zaplanowana ale zalozmy zaczne rodzic wczesniej - to wtedy juz do konca rodze naturalnie czy ze wzgledu na skierowanie moga zrobic cc? ;)

wff22n0ab6iac00e.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2014, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia- Tak rodze w St.Joseph. Mowimy sobie z mezem ze to jest nasz rodzinny szpital bo korzystalismy z jego usulg juz kilkanascie razy :-) Boje sie troche komplkacji a nie porodu. Jestem juz tak zmeczona tym brzuchem, sloniowymi ruchami, bolami przy chodzeniu czy staniu ze chce urodzic jak najszybciej. Odrzyskac dawna sile, kocie ruchy i sylwetke ;-) Przeciez i tak mnie to nie minie.. Nie panikuje, przy starszym dziecku tez nie panikowalam- chcialam dziecka to mam ;-). No i jestem poekscytowana ze juz niedlugo synek sie urodzi. Nie moge sie go doczekac. Z mezem obstawiamy date. Maz stawia na nastepny czwartek czyli 13- tego a ja bym chciala 17- tego bo to jest dzien urodzin starszego synka....No ale Julian sam sobie znajdzie termin i to moze duzo szybciej jak obstawiamy. Zobaczymy ;-) Mam tylko nadzieje ze jak juz sie zacznie to maz bedzie w domu a nie w pracy bo on z pracy ma godzine dojazdu a jak mi wody pojda to moge nie miec tyle czasu...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2014, 14:24

‹‹ 116 117 118 119 120 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kiedy ginekolog może zaproponować pessaroterapię i jak przebiega wdrożenie?

Obniżenie macicy, nietrzymanie moczu, ryzyko przedwczesnego porodu – to tylko niektóre z problemów, z którymi zmaga się wiele kobiet. Dla tych, które chcą uniknąć operacji, a jednocześnie poprawić jakość życia, rozwiązaniem może być pessaroterapia. Dowiedz się więcej, czym jest ta metoda i komu jest polecana. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

"Nie mogę zajść w drugą ciążę" - czym jest niepłodność wtórna?

Gdy wspomnienia z porodu zaczną blednąć, a pierworodny synek lub córeczka wyrosną z etapu pieluch i kaszek, pojawienie się myśli o dalszym powiększeniu rodziny najprawdopodobniej będzie tylko kwestią czasu. Niestety, nie każdej kobiecie udaje się zajść w ciążę po raz drugi. Dlaczego tak się dzieje? Czym jest niepłodność wtórna i jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ