X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • agattee Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2014, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka no jak dla mnie nie ma sensu starac sie o te dodatki skoro wszystko zabieraja, to raczej oplaca sie tym co pracuja :) Ale czy sie oplaca czy nie to mimo wszystko trzeba o to skladac.

Aaa jeszcze dzis wizyte mialam. KTG, wszystko w porzadku, szyjka zamknieta fest. Ginka robila jeszcze raz wszystkie pomiary i tym razem waga corki wyszla nizsza niz tydzien temu, ale ona mowi ze to wlasnie zalezy od tych pomiarow a tym razem byl problem ze zmierzeniem glowki bo tak sie cora zle ulozyla ale mimo wszystko wazy ok. 2,5kg.
    A na mojej wadze prawie 1,5kg do przodu w ciagu 7 dni, przeciez to smieszne, nie wierze ich wadze :P :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2014, 18:20

wff22n0ab6iac00e.png
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 8 grudnia 2014, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia- przesłałabym fotki ale nie wiem jak :/ zrobiłam telefonem i teraz nie wiem jak przesłać do belly

relgi09kfo915nes.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2014, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wgrywasz zjecie na stronke http://www.tinypic.pl/
    Dajesz prześlij i potem wklejasz nam link, ktory tam ci wyskoczy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2014, 18:57

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 8 grudnia 2014, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.tinypic.pl/ilul42kwogsx
    http://www.tinypic.pl/dbo76p71lxp1

relgi09kfo915nes.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2014, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    super jest :) pewnie nie w sieciowce kupilas?

zem3zbmhb277dwos.png

• jola83 Ekspertka

Wysłany: 8 grudnia 2014, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia83 wrote:
    super jest :) pewnie nie w sieciowce kupilas?

z boku jest metka reisenhal- ale to sklep z torbami, plecakami, walizkami- żadna firmówka. Jest fajnie usztywniana, wszystko widać jak masz w niej ułożone, w srodku jest kilka kieszeni na mniejsze rzeczy i jestlekka :) jestem z niej b.zadowolona- bo posłuży do wielu innych wyjazdów lub nawet pikników. Mój mąż się ze mnie śmieje, i mówi " jak to niewiele trzeba rzeby zadowolić kobietę''

relgi09kfo915nes.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2014, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee coś biedna pecha masz,dosyć z tymi urzędami się męczysz to jeszcze mandat,współczuję.
    Ja dziś miałam wizytę,wszystko na szczęście super,test PAPPA będzie w piątek. Ale szkoda bo nie dowiedziałam się jaka płeć. No i właśnie lekarka powiedziała mi że dopiero po 14tc może mi powiedzieć nie wcześniej,że tu w Niemczech tak jest nakazane i koniec. Zdziwiłam się strasznie. Wy też tak miałyście?

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2014, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie dowiedzialam w 12 tyg ale bylam w Polsce. Do tej pory kazde usg potwierdza dziewczynke:)

zem3zbmhb277dwos.png

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2014, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola, pytałam o sieciówkę, bo wtedy byłaby szansa ze tez ja upoluje :) Musze coś takiego poszukać, bo wyglada sensownie:)

Czeka mnie ciężki powrót do Krakowa na Święta, bo bede jechała starym autem a mój maz tym nowym:/ chcemy wyjechać 17 tego o 5 rano zeby dojechać za dnia, bo pewnie co dwie godziny będziemy musieli robic sobie przerwy. Mam nadzieje, ze dojadę. Musimy teraz auto sprowadzić do Polski, bo chcemy je sprzedać i nie mamy innego wyjścia:/

zem3zbmhb277dwos.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2014, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka - TP mam na 15.01.2015, ale ze chcę cc to mały wykluje się szybciej, obstawiam na 05.01.

Kasia - a podzielę się listą:
    DOKUMENTY
    -Akt małżeństwa
    -Dowód osobisty
    -Karta ubezpieczeniowa
    -Mutterpass

UBRANIA
    -Dres 2 kpl. (Spodnie, sweter) ewtl. Rybaczki
    -Bluzki (ja wzięłam 5 szt. na kazdy dzień po jednej, bo możemy sie mocno pocić)
    -Kapcie
    -Koszula nocna 2 szt.
    -Majtki poporodowe + ze 3 pary takich babcinych wielkich majtów :) (choć Agitka mówiła, ze są zbędne)
    -Skarpety (ciepłe)
    -Staniki 2 szt.
    -Szlafrok (jego nie spakowałam, zastanawiam się czy mi będzie potrzebny)

KOSMETYKI
    -Antyperspirant
    -Balsam
    -Chusteczki do okularów
    -Chusteczki higieniczne (ja mam przy sobie zawsze kilka paczek :))
    -Gumki do włosów i grzebień/szczotka
    -Krem do twarzy
    -Maść na sutki
    -Mydło BHP (takie szare mydło zamiast żelu pod prysznic, ponoś takie jest dobre zwłaszcza na rane po cc)
    -Pasta do zębów
    -Pilniczek do paznokci (zawsze mi się coś złamie albo zadrze i się wściekam jak nie mam pilniczka)
    -Podpaski duże (i tu tak samo jak z majtami - w szpitalu są, ale w tym co ja chcę rodzić, Agitka mi mówił, ze sa takie sztywne i grubaśne więc biorę swoje)
    -Pomadka ochronna
    -Ręczniki (ja wzięłam 3, bo zawsze używam dużego i osobno mniejszego do wlosów, do tego wziełam w zapasie taki maleńki jak do rąk))
    -Szampon
    -Szczoteczka do zebów
    -Wkładki laktacyjne

POZOSTAŁE
    -Pieluszka tetrowa (taka dodatkowa, zeby nasiakła zapachem malucha i mąż weźmie ją dla naszego psa, zeby poznawał zapach)
    -Długopis plus notes
    -Książka
    -Lusterko małe
    -Pieniądze (jakby mi się zachciało coś z automatu)
    -Telefon+ładowarka
    -Ubranka dla Vincenta na wyjście (przygotowane razem z fotelikiem i P. zabierze na wyjście)
    -Woda niegazowana (wezmę choć w szpitalu raczej coś będzie)

Niektóe rzeczy oczywiście dopakuję później, bo z tel. korzystam czasami ;)

Jakby coś to dawajcie sugestie...moze coś pozmieniam :) Lista wydaje się długaśna, ale mi zajęło to małą walizkę i kosmetyczkę, gdzie i tu i tu mam jeszcze miejsce :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2014, 23:06

Oleczka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2014, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek - mi lekarz powiedział w dokładnie w dzień jak się zaczął 14 tyg. że na 90% chłopak i do tej pory tak zostało :)

Agattee - Ty to masz przeboje...aż dziw bierze, ze tak się Wam skumulowało. I bez sensu jest to że JC coś zabiera jak dostaniesz KG i EG - przecież to dla dziecka jest...no ale fakt, ze wszędzie takie pieniądze dla dzieci traktowane sa jako dochód. Mam nadzieję, zę chociaż na plusie na tm wyjdziecie.

Kasia - to Ty nowym a mężul starym :)

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Monika. Faktycznie jeszcze ładowarki do telefonów plus jakaś torba dla meza, ale to u mnie bo on raczej ze mną zostanie :) Ja moze jeszcze wezmę jakies batoniki zbożowe choć pewnie to w automatach jest :) Wolałabym nie mieć czasu ich jesc i zeby porod trwał krótko, ale rożnie to bywa. Ja szlafrok wezme, ale mam cienki. Weź jeszcze moze klapki pod prysznic jeżeli kapcie masz jakies materiałowe.

Wlasnie wstałam i jestem bardzo zmęczona- niemożliwe :/

zem3zbmhb277dwos.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2014, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki - mam pytanie o te kuleczki Osanit...na jak długo one starczają? W sensie ile ich jest w opakowaniu, bo wiem, ze dozuje się po 8 kuleczek...koleżanka z PL własnie chce zeby jej wysłać tylko zastanawiamy się na ile wystarcza jedno opakowanie bo nie wie ile wziąć.

• Maarta:) Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek to i tak bardzo szybko, moja lekarka mowi dopiero kolo 20tyg.jaka plec, zeby byc pewna i zeby nie bylo niespodzianek, wiec nie masz sie czym przejmowac:)

Monika dobra lista, mi tez sie przyda, ja jeszcze wezme suszarke do wlosow, bo mam dlugie, wiec zanim mi tam wyschna to troche minie.

Kasia mysle, ze z tego wszystkiego, przejecia porodem nie bedzie chcialo Ci sie jesc:p

Monika a Ty tez nowa torbe/walizke kupowalas?

Ja tam az takiej potrzeby nie mam zeby jeszcze torbe na raz kupowac wezme torbe podrozna, ktora mam juz jakis czas i w nia sie zapakuje:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2014, 10:10

oar843r8kh12ukn4.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie te batoniki mąż zje z nerwów ;)

Właśnie zaczęłam robić od dzis cwiczenia na przekręcenie się mojego bobaska-za tydzień usg i zobaczymy czy okażą się skuteczne:)

zem3zbmhb277dwos.png

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napisałam do mojej Familienkasse w sprawie Kindergeld i patrzcie co odpisali:

Wenn es sich um ein neugeborenes Kind handelt, wird ein Kindergeldantrag und die Geburtsbescheinigung für Kindergeld im Original benötigt.

Czyli wniosek i akt urodzenia, prawda? Zobaczymy jak będzie w praktyce:)

zem3zbmhb277dwos.png

• Maarta:) Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee my zalatwilismy wlasnie akty europejskie i dzwonilam, zeby sie umowic na termin na uznanie ojcostwa i baba mowi, ze tego sie nie zalatwia w Jugendamt, bo sie polskie prawo zmienilo czy cos takiego i najpierw musimy zrobic termin w Standesamt, zeby zrobic Vaterschaftsanerkennung, a potem dopiero do Jugendamt zeby zrobic Sorgerechtserklärung, ja pierdziele kazdy mowi co innego :/

oar843r8kh12ukn4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2014, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, ja nie kupowałam torby, bo na poczatku roku kupiliśmy zestaw walizek - 3 walizki w komplecie i ja biorę taka najmniejszą - mamy coś takiego: http://www.amazon.de/Trolley-Koffer-Set-3-tlg-Rollen-Dehnfalte-Farbe/dp/B007TW4HME/ref=sr_1_20?s=luggage&ie=UTF8&qid=1418117313&sr=1-20&keywords=Trolley+set, tylko ta którą ja zabieram jest jeszcze mniejsza niż ta najmniejsza tutaj - bo moja ma 35l i wymiary: 51x30x23. Suszarki nie biorę bo mam taką sporą, a poza tym ja zazwyczaj myje włosy wieczorem i do rana same wysychają, są proste więc jak z nimi nic nie robię to też jest ok, najwyzej zwiążę w kucyk - i tak chodze tak całymi dniami po domu :)

• Muniek Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O Monika fajna lista,skopiuje sobie na później :-) fajnie że piszecie takie różne rzeczy,będę przynajmniej miała jakieś pojęcie co i jak :-)

Mam takie pytanie do was. Otóż ja jestem zatrudniona przez zeitfirme ponad 2lata,mam umowę na czas nieokreślony,także tyle fajnie bo mimo że siedzę w domu nadal mi płacą i z tego co wiem przy takiej umowie nie mogą mnie zwolnić. Moje pytanie brzmi czy muszę już papiery składać w jakiś urzędach,czy mam z tym czas do porodu???chodzi m.in.o te wyprawki itd. bo ja to jestem totalnie zielona ;-)

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też spakuje się w małą walizkę albo sportową torbę męża. Nie mam tylko takiej fajnej kosmetyczki jak pokazywała Jola, ale może jeszcze coś upoluje.

A i jeszcze znalazłam kilka porad na sprawny i szybki naturalny poród-może komuś się przyda:)
    -od 34 tygodnia picie siemia lnianego oraz herbaty z liści malin
    -od 37 tygodnia zażywanie oleju z wiesiołka w kapsułkach-w pierwszym tygodniu po 2 kapsułki doustnie a od 38 tygodnia juz 4 ale dopochwowo
    -ćwiczenie mięśni Kegla

Nie wiem czy to pomoże, ale na pewno nie zaszkodzi :)

zem3zbmhb277dwos.png

‹‹ 160 161 162 163 164 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników (PCOS) – dieta dla płodności

Zespół policystycznych jajników (PCOS, Policystyczne Jajniki) to jedno z najczęściej występujących zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Dotyczy 5-10% kobiet w wieku rozrodczym i jest najczęstszą przyczyną zaburzeń owulacji i problemów z zajściem w ciążę. Przeczytaj jakie są objawy PCOS, jak wpływa ono na starania o dziecko oraz w jaki sposób możesz pomóc sobie dietą.   

CZYTAJ WIĘCEJ