Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Oleczka no jak dla mnie nie ma sensu starac sie o te dodatki skoro wszystko zabieraja, to raczej oplaca sie tym co pracuja Ale czy sie oplaca czy nie to mimo wszystko trzeba o to skladac.
Aaa jeszcze dzis wizyte mialam. KTG, wszystko w porzadku, szyjka zamknieta fest. Ginka robila jeszcze raz wszystkie pomiary i tym razem waga corki wyszla nizsza niz tydzien temu, ale ona mowi ze to wlasnie zalezy od tych pomiarow a tym razem byl problem ze zmierzeniem glowki bo tak sie cora zle ulozyla ale mimo wszystko wazy ok. 2,5kg.
A na mojej wadze prawie 1,5kg do przodu w ciagu 7 dni, przeciez to smieszne, nie wierze ich wadzeWiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2014, 18:20
-
wgrywasz zjecie na stronke http://www.tinypic.pl/
Dajesz prześlij i potem wklejasz nam link, ktory tam ci wyskoczy.Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2014, 18:57
-
super jest pewnie nie w sieciowce kupilas?
-
Kasia83 wrote:super jest pewnie nie w sieciowce kupilas?
z boku jest metka reisenhal- ale to sklep z torbami, plecakami, walizkami- żadna firmówka. Jest fajnie usztywniana, wszystko widać jak masz w niej ułożone, w srodku jest kilka kieszeni na mniejsze rzeczy i jestlekka jestem z niej b.zadowolona- bo posłuży do wielu innych wyjazdów lub nawet pikników. Mój mąż się ze mnie śmieje, i mówi " jak to niewiele trzeba rzeby zadowolić kobietę'' -
Agattee coś biedna pecha masz,dosyć z tymi urzędami się męczysz to jeszcze mandat,współczuję.
Ja dziś miałam wizytę,wszystko na szczęście super,test PAPPA będzie w piątek. Ale szkoda bo nie dowiedziałam się jaka płeć. No i właśnie lekarka powiedziała mi że dopiero po 14tc może mi powiedzieć nie wcześniej,że tu w Niemczech tak jest nakazane i koniec. Zdziwiłam się strasznie. Wy też tak miałyście?
(*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek -
Ja sie dowiedzialam w 12 tyg ale bylam w Polsce. Do tej pory kazde usg potwierdza dziewczynke:)
-
Jola, pytałam o sieciówkę, bo wtedy byłaby szansa ze tez ja upoluje Musze coś takiego poszukać, bo wyglada sensownie:)
Czeka mnie ciężki powrót do Krakowa na Święta, bo bede jechała starym autem a mój maz tym nowym:/ chcemy wyjechać 17 tego o 5 rano zeby dojechać za dnia, bo pewnie co dwie godziny będziemy musieli robic sobie przerwy. Mam nadzieje, ze dojadę. Musimy teraz auto sprowadzić do Polski, bo chcemy je sprzedać i nie mamy innego wyjścia:/
-
nick nieaktualnyOleczka - TP mam na 15.01.2015, ale ze chcę cc to mały wykluje się szybciej, obstawiam na 05.01.
Kasia - a podzielę się listą:
DOKUMENTY
-Akt małżeństwa
-Dowód osobisty
-Karta ubezpieczeniowa
-Mutterpass
UBRANIA
-Dres 2 kpl. (Spodnie, sweter) ewtl. Rybaczki
-Bluzki (ja wzięłam 5 szt. na kazdy dzień po jednej, bo możemy sie mocno pocić)
-Kapcie
-Koszula nocna 2 szt.
-Majtki poporodowe + ze 3 pary takich babcinych wielkich majtów (choć Agitka mówiła, ze są zbędne)
-Skarpety (ciepłe)
-Staniki 2 szt.
-Szlafrok (jego nie spakowałam, zastanawiam się czy mi będzie potrzebny)
KOSMETYKI
-Antyperspirant
-Balsam
-Chusteczki do okularów
-Chusteczki higieniczne (ja mam przy sobie zawsze kilka paczek )
-Gumki do włosów i grzebień/szczotka
-Krem do twarzy
-Maść na sutki
-Mydło BHP (takie szare mydło zamiast żelu pod prysznic, ponoś takie jest dobre zwłaszcza na rane po cc)
-Pasta do zębów
-Pilniczek do paznokci (zawsze mi się coś złamie albo zadrze i się wściekam jak nie mam pilniczka)
-Podpaski duże (i tu tak samo jak z majtami - w szpitalu są, ale w tym co ja chcę rodzić, Agitka mi mówił, ze sa takie sztywne i grubaśne więc biorę swoje)
-Pomadka ochronna
-Ręczniki (ja wzięłam 3, bo zawsze używam dużego i osobno mniejszego do wlosów, do tego wziełam w zapasie taki maleńki jak do rąk))
-Szampon
-Szczoteczka do zebów
-Wkładki laktacyjne
POZOSTAŁE
-Pieluszka tetrowa (taka dodatkowa, zeby nasiakła zapachem malucha i mąż weźmie ją dla naszego psa, zeby poznawał zapach)
-Długopis plus notes
-Książka
-Lusterko małe
-Pieniądze (jakby mi się zachciało coś z automatu)
-Telefon+ładowarka
-Ubranka dla Vincenta na wyjście (przygotowane razem z fotelikiem i P. zabierze na wyjście)
-Woda niegazowana (wezmę choć w szpitalu raczej coś będzie)
Niektóe rzeczy oczywiście dopakuję później, bo z tel. korzystam czasami
Jakby coś to dawajcie sugestie...moze coś pozmieniam Lista wydaje się długaśna, ale mi zajęło to małą walizkę i kosmetyczkę, gdzie i tu i tu mam jeszcze miejsce
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2014, 23:06
Oleczka lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyMuniek - mi lekarz powiedział w dokładnie w dzień jak się zaczął 14 tyg. że na 90% chłopak i do tej pory tak zostało
Agattee - Ty to masz przeboje...aż dziw bierze, ze tak się Wam skumulowało. I bez sensu jest to że JC coś zabiera jak dostaniesz KG i EG - przecież to dla dziecka jest...no ale fakt, ze wszędzie takie pieniądze dla dzieci traktowane sa jako dochód. Mam nadzieję, zę chociaż na plusie na tm wyjdziecie.
Kasia - to Ty nowym a mężul starym -
Dzieki Monika. Faktycznie jeszcze ładowarki do telefonów plus jakaś torba dla meza, ale to u mnie bo on raczej ze mną zostanie Ja moze jeszcze wezmę jakies batoniki zbożowe choć pewnie to w automatach jest Wolałabym nie mieć czasu ich jesc i zeby porod trwał krótko, ale rożnie to bywa. Ja szlafrok wezme, ale mam cienki. Weź jeszcze moze klapki pod prysznic jeżeli kapcie masz jakies materiałowe.
Wlasnie wstałam i jestem bardzo zmęczona- niemożliwe -
nick nieaktualnyAnnaki - mam pytanie o te kuleczki Osanit...na jak długo one starczają? W sensie ile ich jest w opakowaniu, bo wiem, ze dozuje się po 8 kuleczek...koleżanka z PL własnie chce zeby jej wysłać tylko zastanawiamy się na ile wystarcza jedno opakowanie bo nie wie ile wziąć.
-
Muniek to i tak bardzo szybko, moja lekarka mowi dopiero kolo 20tyg.jaka plec, zeby byc pewna i zeby nie bylo niespodzianek, wiec nie masz sie czym przejmowac:)
Monika dobra lista, mi tez sie przyda, ja jeszcze wezme suszarke do wlosow, bo mam dlugie, wiec zanim mi tam wyschna to troche minie.
Kasia mysle, ze z tego wszystkiego, przejecia porodem nie bedzie chcialo Ci sie jesc:p
Monika a Ty tez nowa torbe/walizke kupowalas?
Ja tam az takiej potrzeby nie mam zeby jeszcze torbe na raz kupowac wezme torbe podrozna, ktora mam juz jakis czas i w nia sie zapakuje:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2014, 10:10
-
Pewnie te batoniki mąż zje z nerwów
Właśnie zaczęłam robić od dzis cwiczenia na przekręcenie się mojego bobaska-za tydzień usg i zobaczymy czy okażą się skuteczne:) -
Napisałam do mojej Familienkasse w sprawie Kindergeld i patrzcie co odpisali:
Wenn es sich um ein neugeborenes Kind handelt, wird ein Kindergeldantrag und die Geburtsbescheinigung für Kindergeld im Original benötigt.
Czyli wniosek i akt urodzenia, prawda? Zobaczymy jak będzie w praktyce:) -
Agattee my zalatwilismy wlasnie akty europejskie i dzwonilam, zeby sie umowic na termin na uznanie ojcostwa i baba mowi, ze tego sie nie zalatwia w Jugendamt, bo sie polskie prawo zmienilo czy cos takiego i najpierw musimy zrobic termin w Standesamt, zeby zrobic Vaterschaftsanerkennung, a potem dopiero do Jugendamt zeby zrobic Sorgerechtserklärung, ja pierdziele kazdy mowi co innego
-
nick nieaktualnyNie, ja nie kupowałam torby, bo na poczatku roku kupiliśmy zestaw walizek - 3 walizki w komplecie i ja biorę taka najmniejszą - mamy coś takiego: http://www.amazon.de/Trolley-Koffer-Set-3-tlg-Rollen-Dehnfalte-Farbe/dp/B007TW4HME/ref=sr_1_20?s=luggage&ie=UTF8&qid=1418117313&sr=1-20&keywords=Trolley+set, tylko ta którą ja zabieram jest jeszcze mniejsza niż ta najmniejsza tutaj - bo moja ma 35l i wymiary: 51x30x23. Suszarki nie biorę bo mam taką sporą, a poza tym ja zazwyczaj myje włosy wieczorem i do rana same wysychają, są proste więc jak z nimi nic nie robię to też jest ok, najwyzej zwiążę w kucyk - i tak chodze tak całymi dniami po domu
-
O Monika fajna lista,skopiuje sobie na później fajnie że piszecie takie różne rzeczy,będę przynajmniej miała jakieś pojęcie co i jak
Mam takie pytanie do was. Otóż ja jestem zatrudniona przez zeitfirme ponad 2lata,mam umowę na czas nieokreślony,także tyle fajnie bo mimo że siedzę w domu nadal mi płacą i z tego co wiem przy takiej umowie nie mogą mnie zwolnić. Moje pytanie brzmi czy muszę już papiery składać w jakiś urzędach,czy mam z tym czas do porodu???chodzi m.in.o te wyprawki itd. bo ja to jestem totalnie zielona
(*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek -
Ja też spakuje się w małą walizkę albo sportową torbę męża. Nie mam tylko takiej fajnej kosmetyczki jak pokazywała Jola, ale może jeszcze coś upoluje.
A i jeszcze znalazłam kilka porad na sprawny i szybki naturalny poród-może komuś się przyda:)
-od 34 tygodnia picie siemia lnianego oraz herbaty z liści malin
-od 37 tygodnia zażywanie oleju z wiesiołka w kapsułkach-w pierwszym tygodniu po 2 kapsułki doustnie a od 38 tygodnia juz 4 ale dopochwowo
-ćwiczenie mięśni Kegla
Nie wiem czy to pomoże, ale na pewno nie zaszkodzi