X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • agattee Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2014, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka no jak dla mnie nie ma sensu starac sie o te dodatki skoro wszystko zabieraja, to raczej oplaca sie tym co pracuja :) Ale czy sie oplaca czy nie to mimo wszystko trzeba o to skladac.

Aaa jeszcze dzis wizyte mialam. KTG, wszystko w porzadku, szyjka zamknieta fest. Ginka robila jeszcze raz wszystkie pomiary i tym razem waga corki wyszla nizsza niz tydzien temu, ale ona mowi ze to wlasnie zalezy od tych pomiarow a tym razem byl problem ze zmierzeniem glowki bo tak sie cora zle ulozyla ale mimo wszystko wazy ok. 2,5kg.
    A na mojej wadze prawie 1,5kg do przodu w ciagu 7 dni, przeciez to smieszne, nie wierze ich wadze :P :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2014, 18:20

wff22n0ab6iac00e.png
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 8 grudnia 2014, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia- przesłałabym fotki ale nie wiem jak :/ zrobiłam telefonem i teraz nie wiem jak przesłać do belly

relgi09kfo915nes.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2014, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wgrywasz zjecie na stronke http://www.tinypic.pl/
    Dajesz prześlij i potem wklejasz nam link, ktory tam ci wyskoczy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2014, 18:57

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 8 grudnia 2014, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://www.tinypic.pl/ilul42kwogsx
    http://www.tinypic.pl/dbo76p71lxp1

relgi09kfo915nes.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2014, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    super jest :) pewnie nie w sieciowce kupilas?

zem3zbmhb277dwos.png

• jola83 Ekspertka

Wysłany: 8 grudnia 2014, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia83 wrote:
    super jest :) pewnie nie w sieciowce kupilas?

z boku jest metka reisenhal- ale to sklep z torbami, plecakami, walizkami- żadna firmówka. Jest fajnie usztywniana, wszystko widać jak masz w niej ułożone, w srodku jest kilka kieszeni na mniejsze rzeczy i jestlekka :) jestem z niej b.zadowolona- bo posłuży do wielu innych wyjazdów lub nawet pikników. Mój mąż się ze mnie śmieje, i mówi " jak to niewiele trzeba rzeby zadowolić kobietę''

relgi09kfo915nes.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2014, 21:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee coś biedna pecha masz,dosyć z tymi urzędami się męczysz to jeszcze mandat,współczuję.
    Ja dziś miałam wizytę,wszystko na szczęście super,test PAPPA będzie w piątek. Ale szkoda bo nie dowiedziałam się jaka płeć. No i właśnie lekarka powiedziała mi że dopiero po 14tc może mi powiedzieć nie wcześniej,że tu w Niemczech tak jest nakazane i koniec. Zdziwiłam się strasznie. Wy też tak miałyście?

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2014, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie dowiedzialam w 12 tyg ale bylam w Polsce. Do tej pory kazde usg potwierdza dziewczynke:)

zem3zbmhb277dwos.png

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2014, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola, pytałam o sieciówkę, bo wtedy byłaby szansa ze tez ja upoluje :) Musze coś takiego poszukać, bo wyglada sensownie:)

Czeka mnie ciężki powrót do Krakowa na Święta, bo bede jechała starym autem a mój maz tym nowym:/ chcemy wyjechać 17 tego o 5 rano zeby dojechać za dnia, bo pewnie co dwie godziny będziemy musieli robic sobie przerwy. Mam nadzieje, ze dojadę. Musimy teraz auto sprowadzić do Polski, bo chcemy je sprzedać i nie mamy innego wyjścia:/

zem3zbmhb277dwos.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2014, 23:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka - TP mam na 15.01.2015, ale ze chcę cc to mały wykluje się szybciej, obstawiam na 05.01.

Kasia - a podzielę się listą:
    DOKUMENTY
    -Akt małżeństwa
    -Dowód osobisty
    -Karta ubezpieczeniowa
    -Mutterpass

UBRANIA
    -Dres 2 kpl. (Spodnie, sweter) ewtl. Rybaczki
    -Bluzki (ja wzięłam 5 szt. na kazdy dzień po jednej, bo możemy sie mocno pocić)
    -Kapcie
    -Koszula nocna 2 szt.
    -Majtki poporodowe + ze 3 pary takich babcinych wielkich majtów :) (choć Agitka mówiła, ze są zbędne)
    -Skarpety (ciepłe)
    -Staniki 2 szt.
    -Szlafrok (jego nie spakowałam, zastanawiam się czy mi będzie potrzebny)

KOSMETYKI
    -Antyperspirant
    -Balsam
    -Chusteczki do okularów
    -Chusteczki higieniczne (ja mam przy sobie zawsze kilka paczek :))
    -Gumki do włosów i grzebień/szczotka
    -Krem do twarzy
    -Maść na sutki
    -Mydło BHP (takie szare mydło zamiast żelu pod prysznic, ponoś takie jest dobre zwłaszcza na rane po cc)
    -Pasta do zębów
    -Pilniczek do paznokci (zawsze mi się coś złamie albo zadrze i się wściekam jak nie mam pilniczka)
    -Podpaski duże (i tu tak samo jak z majtami - w szpitalu są, ale w tym co ja chcę rodzić, Agitka mi mówił, ze sa takie sztywne i grubaśne więc biorę swoje)
    -Pomadka ochronna
    -Ręczniki (ja wzięłam 3, bo zawsze używam dużego i osobno mniejszego do wlosów, do tego wziełam w zapasie taki maleńki jak do rąk))
    -Szampon
    -Szczoteczka do zebów
    -Wkładki laktacyjne

POZOSTAŁE
    -Pieluszka tetrowa (taka dodatkowa, zeby nasiakła zapachem malucha i mąż weźmie ją dla naszego psa, zeby poznawał zapach)
    -Długopis plus notes
    -Książka
    -Lusterko małe
    -Pieniądze (jakby mi się zachciało coś z automatu)
    -Telefon+ładowarka
    -Ubranka dla Vincenta na wyjście (przygotowane razem z fotelikiem i P. zabierze na wyjście)
    -Woda niegazowana (wezmę choć w szpitalu raczej coś będzie)

Niektóe rzeczy oczywiście dopakuję później, bo z tel. korzystam czasami ;)

Jakby coś to dawajcie sugestie...moze coś pozmieniam :) Lista wydaje się długaśna, ale mi zajęło to małą walizkę i kosmetyczkę, gdzie i tu i tu mam jeszcze miejsce :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2014, 23:06

Oleczka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2014, 23:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek - mi lekarz powiedział w dokładnie w dzień jak się zaczął 14 tyg. że na 90% chłopak i do tej pory tak zostało :)

Agattee - Ty to masz przeboje...aż dziw bierze, ze tak się Wam skumulowało. I bez sensu jest to że JC coś zabiera jak dostaniesz KG i EG - przecież to dla dziecka jest...no ale fakt, ze wszędzie takie pieniądze dla dzieci traktowane sa jako dochód. Mam nadzieję, zę chociaż na plusie na tm wyjdziecie.

Kasia - to Ty nowym a mężul starym :)

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Monika. Faktycznie jeszcze ładowarki do telefonów plus jakaś torba dla meza, ale to u mnie bo on raczej ze mną zostanie :) Ja moze jeszcze wezmę jakies batoniki zbożowe choć pewnie to w automatach jest :) Wolałabym nie mieć czasu ich jesc i zeby porod trwał krótko, ale rożnie to bywa. Ja szlafrok wezme, ale mam cienki. Weź jeszcze moze klapki pod prysznic jeżeli kapcie masz jakies materiałowe.

Wlasnie wstałam i jestem bardzo zmęczona- niemożliwe :/

zem3zbmhb277dwos.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2014, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki - mam pytanie o te kuleczki Osanit...na jak długo one starczają? W sensie ile ich jest w opakowaniu, bo wiem, ze dozuje się po 8 kuleczek...koleżanka z PL własnie chce zeby jej wysłać tylko zastanawiamy się na ile wystarcza jedno opakowanie bo nie wie ile wziąć.

• Maarta:) Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek to i tak bardzo szybko, moja lekarka mowi dopiero kolo 20tyg.jaka plec, zeby byc pewna i zeby nie bylo niespodzianek, wiec nie masz sie czym przejmowac:)

Monika dobra lista, mi tez sie przyda, ja jeszcze wezme suszarke do wlosow, bo mam dlugie, wiec zanim mi tam wyschna to troche minie.

Kasia mysle, ze z tego wszystkiego, przejecia porodem nie bedzie chcialo Ci sie jesc:p

Monika a Ty tez nowa torbe/walizke kupowalas?

Ja tam az takiej potrzeby nie mam zeby jeszcze torbe na raz kupowac wezme torbe podrozna, ktora mam juz jakis czas i w nia sie zapakuje:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 grudnia 2014, 10:10

oar843r8kh12ukn4.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pewnie te batoniki mąż zje z nerwów ;)

Właśnie zaczęłam robić od dzis cwiczenia na przekręcenie się mojego bobaska-za tydzień usg i zobaczymy czy okażą się skuteczne:)

zem3zbmhb277dwos.png

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napisałam do mojej Familienkasse w sprawie Kindergeld i patrzcie co odpisali:

Wenn es sich um ein neugeborenes Kind handelt, wird ein Kindergeldantrag und die Geburtsbescheinigung für Kindergeld im Original benötigt.

Czyli wniosek i akt urodzenia, prawda? Zobaczymy jak będzie w praktyce:)

zem3zbmhb277dwos.png

• Maarta:) Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee my zalatwilismy wlasnie akty europejskie i dzwonilam, zeby sie umowic na termin na uznanie ojcostwa i baba mowi, ze tego sie nie zalatwia w Jugendamt, bo sie polskie prawo zmienilo czy cos takiego i najpierw musimy zrobic termin w Standesamt, zeby zrobic Vaterschaftsanerkennung, a potem dopiero do Jugendamt zeby zrobic Sorgerechtserklärung, ja pierdziele kazdy mowi co innego :/

oar843r8kh12ukn4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2014, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie, ja nie kupowałam torby, bo na poczatku roku kupiliśmy zestaw walizek - 3 walizki w komplecie i ja biorę taka najmniejszą - mamy coś takiego: http://www.amazon.de/Trolley-Koffer-Set-3-tlg-Rollen-Dehnfalte-Farbe/dp/B007TW4HME/ref=sr_1_20?s=luggage&ie=UTF8&qid=1418117313&sr=1-20&keywords=Trolley+set, tylko ta którą ja zabieram jest jeszcze mniejsza niż ta najmniejsza tutaj - bo moja ma 35l i wymiary: 51x30x23. Suszarki nie biorę bo mam taką sporą, a poza tym ja zazwyczaj myje włosy wieczorem i do rana same wysychają, są proste więc jak z nimi nic nie robię to też jest ok, najwyzej zwiążę w kucyk - i tak chodze tak całymi dniami po domu :)

• Muniek Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O Monika fajna lista,skopiuje sobie na później :-) fajnie że piszecie takie różne rzeczy,będę przynajmniej miała jakieś pojęcie co i jak :-)

Mam takie pytanie do was. Otóż ja jestem zatrudniona przez zeitfirme ponad 2lata,mam umowę na czas nieokreślony,także tyle fajnie bo mimo że siedzę w domu nadal mi płacą i z tego co wiem przy takiej umowie nie mogą mnie zwolnić. Moje pytanie brzmi czy muszę już papiery składać w jakiś urzędach,czy mam z tym czas do porodu???chodzi m.in.o te wyprawki itd. bo ja to jestem totalnie zielona ;-)

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2014, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też spakuje się w małą walizkę albo sportową torbę męża. Nie mam tylko takiej fajnej kosmetyczki jak pokazywała Jola, ale może jeszcze coś upoluje.

A i jeszcze znalazłam kilka porad na sprawny i szybki naturalny poród-może komuś się przyda:)
    -od 34 tygodnia picie siemia lnianego oraz herbaty z liści malin
    -od 37 tygodnia zażywanie oleju z wiesiołka w kapsułkach-w pierwszym tygodniu po 2 kapsułki doustnie a od 38 tygodnia juz 4 ale dopochwowo
    -ćwiczenie mięśni Kegla

Nie wiem czy to pomoże, ale na pewno nie zaszkodzi :)

zem3zbmhb277dwos.png

‹‹ 160 161 162 163 164 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Droga ku rodzicielstwu - inspirująca historia Danuty i Adama

Dla wielu par starających się o potomstwo, droga do rodzicielstwa często bywa pełna wyzwań i niepewności. Jednak dla Adama i Danusi Dzionków ta droga, choć trudna, okazała się pełna nadziei i wreszcie spełnionych marzeń. Ich historia stanowi inspirujący przykład siły i determinacji w staraniach o dziecko, ukazując jednocześnie istotną rolę męskiej części sukcesu w procesie leczenia niepłodności.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko, niepłodność? - jak powiedzieć o tym innym?

Często bywa tak, że temat kłopotów z zajściem w ciążę jest owiany tajemnicą. Jak powiedzieć rodzinie i przyjaciołom o Waszych trudnych doświadczeniach związanych z przedłużającymi się staraniami o dziecko? Doświadczony psycholog, który na co dzień pracuje z parami zmagającymi się z niepłodnością - Justyna Kuczmierowska - proponuje napisanie listu. Sprawdź, co powinno znaleźć się w liście do bliskich osób. 

CZYTAJ WIĘCEJ