X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Oleczka Koleżanka

Wysłany: 8 grudnia 2014, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmm dziwnie, mnie zawsze badają i sprawdzają wszystko dokładnie czasami aż mam dość hehe godzinne wizyty co tydzień, no ale dobrze że też patrzą na wszystko i przynajmniej wiem że jestem pod stałą kontrolą i że wszystko jest w porządku :)

• Malika Debiutantka

Wysłany: 8 grudnia 2014, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka,moze masz przeciwciala we krwi skoro jestes objeta tak szczegolna opieka lekarska?

Malika
  • Oleczka Koleżanka

Wysłany: 8 grudnia 2014, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaję mi się, że nie, że wszystko jest w porządku bo raz rozmawiałam z polką, która też chodzi do tej przychodni co ja to mówiła, że później przed porodem chodziła nawet co 2 dni..Może tutaj jest taka opieka, albo właśnie że wysłała mnie na usg dopplera, bo dziecko niby jest bardzo duże a ja mam mały brzuch i tam właśnie z tego co zrozumiałam to mówili że mają sprawdzać czy dziecko ma wystarczająco miejsca i tlenu i tam żyły sprawdzali nie wiem właśnie dokładnie co i jak dlatego myśłałam, że może ktoś tutaj miał takie usg robione :) no i że ktg co wizytę to też dla mnie był szok..
    a na ostatnim myślałam że zemdleję zrobiło mi się strasznie słabo i miałam zimne poty a za chwilkę wszystko w porządku..

• Malika Debiutantka

Wysłany: 8 grudnia 2014, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam robionego dopplera,ale odkad wyszedl mi pozytywny test na przeciwciala.

Malika
  • Oleczka Koleżanka

Wysłany: 8 grudnia 2014, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a masz może w mutterpass tą naklejkę z tym badaniem? to może bym sprawdziła i bym wiedziała czy to chodzi o to czy nie, tylko jak to się nazywa ?

• Maarta:) Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2014, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka ja chodze co 2tyg. teraz na wizyty, zawsze mam badanie na fotelu, pomiar wagi, cisnienia itd.:) Mialam USG Dopplera, bo bylo podejrzenie, ze dziecko jest za male. A na tym badaniu lekarz sprawdzal wszystkie narzady, bicie serca dziecka, lozysko, dostepnosc tlenu, jak krew tam plynie i wykonywal dokladne pomiary, pozniej dostalam taki opis wszystkiego i wartosci byly w normie, zdjecie tez dostalam i filmy jak dzidzia sie rusza i usmiecha:)

Kasia robisz te badanie o ktorym mowila polozna na szkole rodzenia? Musze sie wlasnie dowiedziec o to jak teraz bede na wizycie.

oar843r8kh12ukn4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2014, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja co prawda mam wizyty co 2 tyg. ale ctg mam na każdej wizycie. Badanie "dowcipne" tez jest robione ale nie za kazdym razem. Oleczka - to badanie dopplera to rozumiem że robiłąś jako badanie III trymestru i masz je wpisane w MP. Mówią na to czasami "duże usg" - spradzają tam obwody główki, brzuszka, długośc kości udowej i przepływy krwi, jak działają nerki, zołądek i wszystkie wnętrzności malucha. U mnie sprawdzała też coś co nazwała "odżywieniem" dziecka, chodziło chyba o zawartość witain czy minerałów we krwi nie wiem dokładnie - lekarka mi tylko powiedziała, ze dziecko jest dobrze odzywione :) O JC nic Ci nie powiem bo ja ich praktycznie nie znam, byłam tam raz zanim zaczęłam kurs i to tyle :)

dziewczyny, ale Ci wasi męzowie by wojażowali po świecie - mojemu też się marzy USA ale tylko zeby pojechać i zobaczyć np. Manhattan, czy LA... mieszkać nie. Mnie się marzy Australia ale też tylko żeby zobaczyć. Ogólnie przestałam już przekreślać ze się nigdzie nie wyprowadzę, bo...jakby mi ktoś ze 3-4 lata temu powiedział, ze będe mieszkać w DE to by ode mnie dostał w pysk i skończyła by się gadka - dziś musiałabym przepraszać ;)

Agattee - pytałam szwagierki o mleko, bo mi już głowa puchła...odpwiedź jakże prosta: mam poczekac z kupowaniem mleka do porodu. W szpitalu jak nie bede mogła karmić to dzadzą mleko małemu i jak mu posmakuje to wtedy mogę kupić, wtedy bede też mogła zobaczyć jak na nie reaguje i czy nie ma alergii; a poza tym ze szpitala jakies mleko dostane do domu, niewiele tego będzie ale na pewno nie będzie tak, ze dzieć mi się rozkrzyczy a ja z pustym cyckiem i z pustą butlą zostanę. Jak to ze szpitala będzie na małego działało ok to wtedy będę miała pół problemu z głowy - P. wyskoczy do sklepu i kupi podczas gdy ja spokojnie wykorzystam to co dostanę w szpitalu. Chyba mam jeden problem mniej :) Poza tym kojarzę, ze Agitka też dostała jakies buteleczki z mlekiem do domu w razie "w" - a tak na marginesie, wczoraj mnie odwiedziła z Xavierkiem - mały ma już 2 miesiace i jest taki do schrupania, a jaki był u nas grzeczny, tylko sie rozglądał, popatrzył na TV i leżał albo spał. I az nie wierzyłam, bo nasz pies nie był ciekawski jak zwykle tylko na poczatku powąchał nosdełko trochę i jak już się zbierali to wtedy też tylko do nosidełka podszedł, a jak mały był w nosidle to z daleka - jakby sie go bał :) A normalnie wszędzie tą swoją sznupę wciska bo musi widzieć, powąchać a najlepiej jakby sie udało polizać :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2014, 14:44

• Malika Debiutantka

Wysłany: 8 grudnia 2014, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antikörper-suchtest

Malika
  • Oleczka Koleżanka

Wysłany: 8 grudnia 2014, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antikörper-suchtest mam negatywny..

Usg dopplera miałam robione teraz już w 3 trymestrze no i będą mi znowu robić 17, więc już się sama pogubilam, bo z tego co ja zrozumialam lekarke to wlasnie ze dziecko jest za duze a nie za male, no nie wiem ciezko mi sie z lekarzem dogadac co robi mi to usg w szpitalu bo on mowi tylko po niemiecku a u mnie niemiecki slabo idzie.. Ewentualnie moze podpytam moja ginekolog na wizycie hehe :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2014, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka to może sprawdzają Ci ilosc wód płodowych, bo skoro dziecko jest większe, brzuszek nie za bardzo to może jest odrobinę zmniejszona ilość wód płodowych i kontroluja czy jest w normie.

• Oleczka Koleżanka

Wysłany: 8 grudnia 2014, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może masz rację podpytam lekarki teraz w czwartek na wizycie :)
    Ale też dziwnie z tymi wizytami skoro jesteśmy ten sam tydzień ciąży to czemu ja mam wizyty co tydzień a nie co 2 ajj, i znowu problem bo jezyka sie nie zna idę chyba uczyć się tego niemieckiego :(

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2014, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta, na pewno bede chciala zrobic to badanie na paciorkowca, ale zapytam o to lekarza jak będę u niego w poniedziałek. Mozna chyba je robic miedzy 35-37tygodniem ciazy wiec jeszcze mamy czas.

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2014, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spakowałam torbę!!! Tak mi jakoś błogo teraz :) Co prawda jeszcze musze dopakować rzeczy codziennego użytku jak np. szczotkę; ale mi lżej na duszy :) Choć to nie znaczy, ze mój układ z synem poszedł w niepamięć, mimo, ze torba gotowa, coraz mi ciężej i gorzej zwłaszcza spać, to umowa obowiązuje i mały nie wykluwa sie wcześniej niż w styczniu ;)

Oleczka lubi tę wiadomość

• Oleczka Koleżanka

Wysłany: 8 grudnia 2014, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM ja też mam taką nadzieję, a na kiedy masz wyznaczoną date? :)
    Korzystałaś może z jakiejś listy rzeczy ? Bo mój czas chyba też już się zaczął na pakowanie a jakoś tak bardzo mi się nie chce.. Jeszcze musze poprać rzeczy małego a nawet proszku nie kupiłam, muszę się w końcu po jakiś wybrać.. :)

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2014, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee, bylas juz na tej wizycie w tym urzędzie?Jak poszło?

Monika, bardzo dobrze,ze masz spakowna torbe a spiszesz nam liste co bierzesz?

zem3zbmhb277dwos.png

• jola83 Ekspertka

Wysłany: 8 grudnia 2014, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika a ja dziś dopiero kupiłam fajną torbę, taki jakby kosz- torba i też będę pakowac rzeczy do szpitala ale tylko żey zobaczyć ile mi sie w nią zmieści.AA i jeszcze kupiłam w H&M takie bluzeczki do karmienia z odpinanymi ramiączkami bo jest promocja 15E za 2szt- polecam, bo wygodne i można nosić zamiast stanika- bo mają pod spodem top.

Kasia- ja też taka stara już- 31 w grudniu mi pękło :) ale duszą i ciałem czuje się na 20 lat ;)

Oleczka- ja od 31tc mam wizyty co 2 tygodnie, nie mam pojęcia kiedy zaczną się wizyty co tydzień, chyba pod koniec ciąży.

MonikaDM lubi tę wiadomość

relgi09kfo915nes.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2014, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola, jeszcze nie takie stare;) Ja przed ciąża czułam sie jak studentka, ale jakos od kilku miesięcy widze po sobie, ze spowaznialam. Moze tego inni nie widza, ale w środku, w sobie czuje sie jakaś taka inna hehe ta ciąża to w głowie mi miesza ;) I wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)

A zrobisz zdjęcie tej torby? Bo ja nie bardzo mam w co sie spakować do tego szpitala :/

zem3zbmhb277dwos.png

• agattee Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2014, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika chyba masz racje zeby z kupnem mleka poczekac az do wyjscia ze szpitala, tez najwzyej wysle R. i bedzie problem z glowy :) Co do torby to tez cos tam spakowalam ale nie duzo: 2 reczniki, koszulke do spania, spodnie dresowe, skarpetki dla siebie i Amelii i masc na cyce :D Reszte typu kosmetyki i przybory toaletowe wrzuce pewnie w dniu porodu.

Bylismy rano w Jugendamcie niestety znowu musielismy przelozyc na za tydzien i jak R. wroci do domu to zadzwoni jeszcze raz do zony znajomego i pozostaje tylko modlic sie zeby miala wtedy wolne bo jak nie ona to nie mamy nikogo. Wiem, ze mozna to zalatwic u notariusza za oplata ale to bierzemy jako ostateczna ostatecznosc, mamy za duzo wydatkow a jeszcze dzis dostalismy mandat bo R. sie zamyslil i przejechal na czerwonym a te psy zasrane jechaly za nami... (wartosc mandatu 100€ i wiecej, ma przyjsc poczta...)

W dodatku stwierdzilam ze nie oplaca mi sie skladac wnioskow o Kindergeld i Elterngeld skoro pobieram zasilek ALGII bo JC traktuje to jako moj dochod i ponoc tyle ile pobieram to tyle mi zabiora (mimo ze to dla dziecka...) wiec wyjde na zero a nawet bede musiala jeszcze doplacic dla JC... Mimo wszystko jedna dziewczyna napisala mi, ze o KG i Elterngeld trzeba skladac...

Odpisala mi baba z MOPSu, ze jak bede w miescie to mam zlozyc podanie o wydanie zaswiadczenia o nie pobieraniu swiadczen rodzinnych ale czy dostane to od reki to nie odpisala mimo iz pytalam, ehhh...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2014, 18:02

wff22n0ab6iac00e.png
  • Oleczka Koleżanka

Wysłany: 8 grudnia 2014, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze wszystkie kobitki mają wizyte co 2 tygodnie tylko ja jakaś inna jestem :P no trudno podpytam lekarza w czwartek hehe :)

aggatte - no właśnie ja też tak słyszałam, że z job center zabierają wszystkie dodatki..nie wiem czy jest sens się o to starać :(

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2014, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggattee ja złożyłam do mojego MOPSU taki wniosek i dostałam laborat na cała stronę, ze mi nie wystawia takiego zaświadczenia. Debile i tyle :/ ale to zależy od urzędników. Ja niestety miałam pecha i na pewno u nich nie dostanę czegoś takiego.

Szkoda,moze wam dzis nie wyszło :/ trzymam kciuki za kolejny termin.

zem3zbmhb277dwos.png

‹‹ 159 160 161 162 163 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ