X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Oleczka Koleżanka

Wysłany: 8 grudnia 2014, 13:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmm dziwnie, mnie zawsze badają i sprawdzają wszystko dokładnie czasami aż mam dość hehe godzinne wizyty co tydzień, no ale dobrze że też patrzą na wszystko i przynajmniej wiem że jestem pod stałą kontrolą i że wszystko jest w porządku :)

• Malika Debiutantka

Wysłany: 8 grudnia 2014, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka,moze masz przeciwciala we krwi skoro jestes objeta tak szczegolna opieka lekarska?

Malika
  • Oleczka Koleżanka

Wysłany: 8 grudnia 2014, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wydaję mi się, że nie, że wszystko jest w porządku bo raz rozmawiałam z polką, która też chodzi do tej przychodni co ja to mówiła, że później przed porodem chodziła nawet co 2 dni..Może tutaj jest taka opieka, albo właśnie że wysłała mnie na usg dopplera, bo dziecko niby jest bardzo duże a ja mam mały brzuch i tam właśnie z tego co zrozumiałam to mówili że mają sprawdzać czy dziecko ma wystarczająco miejsca i tlenu i tam żyły sprawdzali nie wiem właśnie dokładnie co i jak dlatego myśłałam, że może ktoś tutaj miał takie usg robione :) no i że ktg co wizytę to też dla mnie był szok..
    a na ostatnim myślałam że zemdleję zrobiło mi się strasznie słabo i miałam zimne poty a za chwilkę wszystko w porządku..

• Malika Debiutantka

Wysłany: 8 grudnia 2014, 14:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez mam robionego dopplera,ale odkad wyszedl mi pozytywny test na przeciwciala.

Malika
  • Oleczka Koleżanka

Wysłany: 8 grudnia 2014, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a masz może w mutterpass tą naklejkę z tym badaniem? to może bym sprawdziła i bym wiedziała czy to chodzi o to czy nie, tylko jak to się nazywa ?

• Maarta:) Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2014, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka ja chodze co 2tyg. teraz na wizyty, zawsze mam badanie na fotelu, pomiar wagi, cisnienia itd.:) Mialam USG Dopplera, bo bylo podejrzenie, ze dziecko jest za male. A na tym badaniu lekarz sprawdzal wszystkie narzady, bicie serca dziecka, lozysko, dostepnosc tlenu, jak krew tam plynie i wykonywal dokladne pomiary, pozniej dostalam taki opis wszystkiego i wartosci byly w normie, zdjecie tez dostalam i filmy jak dzidzia sie rusza i usmiecha:)

Kasia robisz te badanie o ktorym mowila polozna na szkole rodzenia? Musze sie wlasnie dowiedziec o to jak teraz bede na wizycie.

oar843r8kh12ukn4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2014, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja co prawda mam wizyty co 2 tyg. ale ctg mam na każdej wizycie. Badanie "dowcipne" tez jest robione ale nie za kazdym razem. Oleczka - to badanie dopplera to rozumiem że robiłąś jako badanie III trymestru i masz je wpisane w MP. Mówią na to czasami "duże usg" - spradzają tam obwody główki, brzuszka, długośc kości udowej i przepływy krwi, jak działają nerki, zołądek i wszystkie wnętrzności malucha. U mnie sprawdzała też coś co nazwała "odżywieniem" dziecka, chodziło chyba o zawartość witain czy minerałów we krwi nie wiem dokładnie - lekarka mi tylko powiedziała, ze dziecko jest dobrze odzywione :) O JC nic Ci nie powiem bo ja ich praktycznie nie znam, byłam tam raz zanim zaczęłam kurs i to tyle :)

dziewczyny, ale Ci wasi męzowie by wojażowali po świecie - mojemu też się marzy USA ale tylko zeby pojechać i zobaczyć np. Manhattan, czy LA... mieszkać nie. Mnie się marzy Australia ale też tylko żeby zobaczyć. Ogólnie przestałam już przekreślać ze się nigdzie nie wyprowadzę, bo...jakby mi ktoś ze 3-4 lata temu powiedział, ze będe mieszkać w DE to by ode mnie dostał w pysk i skończyła by się gadka - dziś musiałabym przepraszać ;)

Agattee - pytałam szwagierki o mleko, bo mi już głowa puchła...odpwiedź jakże prosta: mam poczekac z kupowaniem mleka do porodu. W szpitalu jak nie bede mogła karmić to dzadzą mleko małemu i jak mu posmakuje to wtedy mogę kupić, wtedy bede też mogła zobaczyć jak na nie reaguje i czy nie ma alergii; a poza tym ze szpitala jakies mleko dostane do domu, niewiele tego będzie ale na pewno nie będzie tak, ze dzieć mi się rozkrzyczy a ja z pustym cyckiem i z pustą butlą zostanę. Jak to ze szpitala będzie na małego działało ok to wtedy będę miała pół problemu z głowy - P. wyskoczy do sklepu i kupi podczas gdy ja spokojnie wykorzystam to co dostanę w szpitalu. Chyba mam jeden problem mniej :) Poza tym kojarzę, ze Agitka też dostała jakies buteleczki z mlekiem do domu w razie "w" - a tak na marginesie, wczoraj mnie odwiedziła z Xavierkiem - mały ma już 2 miesiace i jest taki do schrupania, a jaki był u nas grzeczny, tylko sie rozglądał, popatrzył na TV i leżał albo spał. I az nie wierzyłam, bo nasz pies nie był ciekawski jak zwykle tylko na poczatku powąchał nosdełko trochę i jak już się zbierali to wtedy też tylko do nosidełka podszedł, a jak mały był w nosidle to z daleka - jakby sie go bał :) A normalnie wszędzie tą swoją sznupę wciska bo musi widzieć, powąchać a najlepiej jakby sie udało polizać :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2014, 14:44

• Malika Debiutantka

Wysłany: 8 grudnia 2014, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antikörper-suchtest

Malika
  • Oleczka Koleżanka

Wysłany: 8 grudnia 2014, 14:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Antikörper-suchtest mam negatywny..

Usg dopplera miałam robione teraz już w 3 trymestrze no i będą mi znowu robić 17, więc już się sama pogubilam, bo z tego co ja zrozumialam lekarke to wlasnie ze dziecko jest za duze a nie za male, no nie wiem ciezko mi sie z lekarzem dogadac co robi mi to usg w szpitalu bo on mowi tylko po niemiecku a u mnie niemiecki slabo idzie.. Ewentualnie moze podpytam moja ginekolog na wizycie hehe :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2014, 14:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oleczka to może sprawdzają Ci ilosc wód płodowych, bo skoro dziecko jest większe, brzuszek nie za bardzo to może jest odrobinę zmniejszona ilość wód płodowych i kontroluja czy jest w normie.

• Oleczka Koleżanka

Wysłany: 8 grudnia 2014, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Może masz rację podpytam lekarki teraz w czwartek na wizycie :)
    Ale też dziwnie z tymi wizytami skoro jesteśmy ten sam tydzień ciąży to czemu ja mam wizyty co tydzień a nie co 2 ajj, i znowu problem bo jezyka sie nie zna idę chyba uczyć się tego niemieckiego :(

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2014, 14:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta, na pewno bede chciala zrobic to badanie na paciorkowca, ale zapytam o to lekarza jak będę u niego w poniedziałek. Mozna chyba je robic miedzy 35-37tygodniem ciazy wiec jeszcze mamy czas.

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2014, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spakowałam torbę!!! Tak mi jakoś błogo teraz :) Co prawda jeszcze musze dopakować rzeczy codziennego użytku jak np. szczotkę; ale mi lżej na duszy :) Choć to nie znaczy, ze mój układ z synem poszedł w niepamięć, mimo, ze torba gotowa, coraz mi ciężej i gorzej zwłaszcza spać, to umowa obowiązuje i mały nie wykluwa sie wcześniej niż w styczniu ;)

Oleczka lubi tę wiadomość

• Oleczka Koleżanka

Wysłany: 8 grudnia 2014, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM ja też mam taką nadzieję, a na kiedy masz wyznaczoną date? :)
    Korzystałaś może z jakiejś listy rzeczy ? Bo mój czas chyba też już się zaczął na pakowanie a jakoś tak bardzo mi się nie chce.. Jeszcze musze poprać rzeczy małego a nawet proszku nie kupiłam, muszę się w końcu po jakiś wybrać.. :)

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2014, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee, bylas juz na tej wizycie w tym urzędzie?Jak poszło?

Monika, bardzo dobrze,ze masz spakowna torbe a spiszesz nam liste co bierzesz?

zem3zbmhb277dwos.png

• jola83 Ekspertka

Wysłany: 8 grudnia 2014, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika a ja dziś dopiero kupiłam fajną torbę, taki jakby kosz- torba i też będę pakowac rzeczy do szpitala ale tylko żey zobaczyć ile mi sie w nią zmieści.AA i jeszcze kupiłam w H&M takie bluzeczki do karmienia z odpinanymi ramiączkami bo jest promocja 15E za 2szt- polecam, bo wygodne i można nosić zamiast stanika- bo mają pod spodem top.

Kasia- ja też taka stara już- 31 w grudniu mi pękło :) ale duszą i ciałem czuje się na 20 lat ;)

Oleczka- ja od 31tc mam wizyty co 2 tygodnie, nie mam pojęcia kiedy zaczną się wizyty co tydzień, chyba pod koniec ciąży.

MonikaDM lubi tę wiadomość

relgi09kfo915nes.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2014, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola, jeszcze nie takie stare;) Ja przed ciąża czułam sie jak studentka, ale jakos od kilku miesięcy widze po sobie, ze spowaznialam. Moze tego inni nie widza, ale w środku, w sobie czuje sie jakaś taka inna hehe ta ciąża to w głowie mi miesza ;) I wszystkiego najlepszego z okazji urodzin :)

A zrobisz zdjęcie tej torby? Bo ja nie bardzo mam w co sie spakować do tego szpitala :/

zem3zbmhb277dwos.png

• agattee Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2014, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika chyba masz racje zeby z kupnem mleka poczekac az do wyjscia ze szpitala, tez najwzyej wysle R. i bedzie problem z glowy :) Co do torby to tez cos tam spakowalam ale nie duzo: 2 reczniki, koszulke do spania, spodnie dresowe, skarpetki dla siebie i Amelii i masc na cyce :D Reszte typu kosmetyki i przybory toaletowe wrzuce pewnie w dniu porodu.

Bylismy rano w Jugendamcie niestety znowu musielismy przelozyc na za tydzien i jak R. wroci do domu to zadzwoni jeszcze raz do zony znajomego i pozostaje tylko modlic sie zeby miala wtedy wolne bo jak nie ona to nie mamy nikogo. Wiem, ze mozna to zalatwic u notariusza za oplata ale to bierzemy jako ostateczna ostatecznosc, mamy za duzo wydatkow a jeszcze dzis dostalismy mandat bo R. sie zamyslil i przejechal na czerwonym a te psy zasrane jechaly za nami... (wartosc mandatu 100€ i wiecej, ma przyjsc poczta...)

W dodatku stwierdzilam ze nie oplaca mi sie skladac wnioskow o Kindergeld i Elterngeld skoro pobieram zasilek ALGII bo JC traktuje to jako moj dochod i ponoc tyle ile pobieram to tyle mi zabiora (mimo ze to dla dziecka...) wiec wyjde na zero a nawet bede musiala jeszcze doplacic dla JC... Mimo wszystko jedna dziewczyna napisala mi, ze o KG i Elterngeld trzeba skladac...

Odpisala mi baba z MOPSu, ze jak bede w miescie to mam zlozyc podanie o wydanie zaswiadczenia o nie pobieraniu swiadczen rodzinnych ale czy dostane to od reki to nie odpisala mimo iz pytalam, ehhh...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2014, 18:02

wff22n0ab6iac00e.png
  • Oleczka Koleżanka

Wysłany: 8 grudnia 2014, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze wszystkie kobitki mają wizyte co 2 tygodnie tylko ja jakaś inna jestem :P no trudno podpytam lekarza w czwartek hehe :)

aggatte - no właśnie ja też tak słyszałam, że z job center zabierają wszystkie dodatki..nie wiem czy jest sens się o to starać :(

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2014, 18:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aggattee ja złożyłam do mojego MOPSU taki wniosek i dostałam laborat na cała stronę, ze mi nie wystawia takiego zaświadczenia. Debile i tyle :/ ale to zależy od urzędników. Ja niestety miałam pecha i na pewno u nich nie dostanę czegoś takiego.

Szkoda,moze wam dzis nie wyszło :/ trzymam kciuki za kolejny termin.

zem3zbmhb277dwos.png

‹‹ 159 160 161 162 163 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ