WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • beata1313 Ekspertka

Wysłany: 19 grudnia 2014, 12:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam serdecznie, nazywam się Beata jestem w 13 tygodniu ciąży i jeśli można chciałabym do Was dołączyć ;) . Mieszkam w Niemczech od 5 miesięcy, podczytywałam Was wcześniej ale nie zdążyłam nic napisać bo straciłam swoja kropeczkę w połowie siódmego tygodnia, to było moje drugie poronienie w przeciągu roku :/. Mam już dwie spore córy, ciąże były bezproblemowe, porody również no ale po 10 latach dwa razy z rzędu poroniłam. Mam nadzieję że teraz już wszystko będzie dobrze :). Mój niemiecki nie jest super i nie znam się na zasadach panujących tutaj więc chętnie skorzystam z Waszego doświadczenia i rad.

Widzę, że sporo z Was wyjeżdża na Święta, więc życzę spokojnej drogi i udanego wypoczynku :) .

gyxwcwa1xs1eqezb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2014, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beata1313 - witamy w naszym gronie :) Będziemy na pewno trzyać kciuki, zeby tym razem kropeczka trzymała się z nami do terminu porodu :) Spore córy...to w jakim wieku? Kilka wyjeżdża, ale troche nas zostaje wiec rych na forum będzie okrojony ale będzie :)

Annaki - ja trochę też o tym poczytałam tak z ciekawości i walsnie na to samo się natknęłam...totalnie bez sensu, zadne udogodnienie, bo to tylko jakby usługa kantoru z tym, ze w bankomacie...Mam nadzieję, że uda Wam się wszystko załatwić z tymi pieniążkami bez straty dla Was.

beata1313 lubi tę wiadomość

• beata1313 Ekspertka

Wysłany: 19 grudnia 2014, 15:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki Monika ;) , kciuki na pewno sie przydadza :) , a mlodsza cora wlasnie skonczyla 11 lat, starsza w lutym skonczy 14 ;) no i na "starosc" zachcialo nam sie malenstwa :P

gyxwcwa1xs1eqezb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2014, 15:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beata - mój maż ma dwie siostry jedna młodsza o 2 lata a druga o 10...całe zycie super dogadywali sie z tą młodszą siostrą i do teraz tak jest. Mnie sie podoba taka duża róznica wieku i wcale bym sie nie obraziła mająz trójkę z taką różnicą jak u mojego męża czy u Ciebie. I nie "na starosć" tyllko "na młodość" - dzieci ponoć odmładzają :) Ciekawe czy tym razem też Wam się córcia wykluje czy będzie jednak mały książe :)

• beata1313 Ekspertka

Wysłany: 19 grudnia 2014, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika moje cory, a najbadziej starsza bardzo czekaja na rodzenstwo :) , obie wolaly by brata i tak tez mi wrozy dentystka i sasiadka, ale po tych niepowodzeniach dziekuje Bogu ze moje dziecie jest, a jak bedzie trzecia cora tez sie uciesze bo mam juz doswiadczenie w pielegnacji dziewczynek, a chlopczyk to bedzie dla mnie wyzwanie. Moj maz mowi ze on wiecznie z babami (dorastal z dwiema siostrami i mama, bez taty) :) to jedna wiecej roznicy nie zrobi :D

gyxwcwa1xs1eqezb.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2014, 16:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cześć Beata1313 :)

Dziewczyny, dziękuję za Wasze odpowiedzi - podpowiedzi co do tych badań:) w sumie dalej się waham, kusi mnie wizja zobaczenia znowu mojego dzieciaczka:) w sumie, doszłam do tego, że zapytam jeszcze wujka, który jest ginekologiem-położnikiem..;)

jejku, jak czytam o tych z Was, które prawie rodzą, to aż mi się łezka w oku kręci :)

my nie jedziemy w tym roku na święta do Polski, ale do Anglii, teściowa tam wyemigrowała i w tym roku u niej spędzamy święta. cieszę się bardzo, bo zawsze to coś innego :)

aha, przyznałam się w końcu szefowi, że jestem w ciąży. przyjął to bardzo miło, na szczęście. a teraz mam wolne do 5 stycznia :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2014, 16:34

o1489vvjal2gnmht.png
  • Maarta:) Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2014, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej Beata1313, witamy serdecznie i trzymamy kciuki:) niezla gromadke bedziesz miala, a jak sie czujesz? mam nadzieje, ze dolegliwosci pierwszego trymestru Cie nie dadza sie we znaki ;)

oar843r8kh12ukn4.png
  • beata1313 Ekspertka

Wysłany: 19 grudnia 2014, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amaranta, Marta witajcie :) , bardzo dziekuje za mile przyjecie :) .

Marta dolegliwosci juz prawie ustaly, mialam mdlosci od 6 do 10 tyg, teraz juz jest prawie ok, czasem cos zakluje, zaboli ale idzie wytrzymac ;) . Tak kilka lat temu mialo sie skonczyc na dwojce, no ale po latach czlowiek zmienil zdanie ;) i moze jeszcze na jedno sie skusimy, bo my corami jest nie spelna 3 lata roznicy i super sie dogaduja, a zeby trzecie nie bylo samotne, to moze, moze ;)

Amaranta to spoko, ze szef dobrze przyjal ta wiadomosc, a w ktorym tyg ciazy jestes ? bo nie widze suwaczka ;)

Pisalyscie badaniach, ja tu nie mialam i nie bede miala prenatalnych :/ , a u gina musze doplacic za dodatkowe badana, ktorych nie refunduje kasa chorych jakies 230€ , a w tym maja byc: badania usg na kazdej wizycie (z kasy ch. sa tylko trzy) , toxo, paciorkowiec i jeszcze jedno badanie ale nie pamietam nazwy :P

gyxwcwa1xs1eqezb.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2014, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beata, jestem w 11 tyg :) jakoś jeszcze nie dojrzałam do założenia sobie suwaczka ;)
    a szefa się obawiałam, bo od listopada pracuję na umowę na czas nieokreślony i to się zbiegło z ciążą:P

o1489vvjal2gnmht.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2014, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,my już w polsce :-) podróż na szczęście przebiegała szybko i bezproblemowo. Tylko szkoda że przywitała nas deszczowa pogada. Czuję się nawet ok,tylko od tego siedzenia w krzyżu mnie boli.
    Witam nowe koleżanki :-)

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2014, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beata - gratuluje decyzji o trzecim. Faktycznie najważniejsze zeby urodziło się donoszone, całe i zdrowe :) Nie wiem ile masz lat ale podobno od bodajże 35 r.ż. to badanie genetycznie jest bezpłatne, dowiedz się szybciutko b no jest robione w okolicach 13 tyg. a może to będzie własnie to co piszesz ze nie pamiętasz nazwy. Jak nasza Mamax się odezwie to dobrze jest jej podpytać bo ona coś wspominała, ale ona ma teraz maluszka w domu i trochę mniej czasu dla nas.

Amarranta - super, ze szef przyjał miło wiadomość, zawsze to lżej na duszy :) Masz wolne do czasu mojej cesarki :)

Muniek - dobrze, ze droga przeleciała bezproblemowo, a ile km. macie do domu? Nic nie tracisz z pogody u nas (przynajmniej u mnie) właśnie leje :)

• beata1313 Ekspertka

Wysłany: 19 grudnia 2014, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia nie zalapie sie bo mam 32 lata :), a te badanie to parvovirus (znalazlam kartke od gina ;) ) . Nast wizyte mam juz w 15t1d a gin nic kompletnie nie mowil o prenatalnych :-/

gyxwcwa1xs1eqezb.png
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 19 grudnia 2014, 22:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witaj Beata :)
    Ammaranta - a widzisz, nie wszyscy szefowie tacy straszni ;) dobrze jest trafiać na dobrych ludzi!

w poniedziałek mam kolejną wizytę u ginekologa, i chyba sobie dopłacę i wezmę usg- stęskniłam się za moim maleństwem, nie widziałam go miesiąc.
    Dostaliśmy paczkę od prababci z ubrankami dla Malego i kilka pajacyków jest... chyba dziewczęcych, np. czerwony polarowy pajacyk z myszką MINNIE z przodu, przebraną za mikołaja! albo taki śliczny bezrękawnik z kapturem z misia/owieczki. Myślicie, że uda mi się przekonać męża żeby ubrał w to Synka? Chyba nie... chyba, że to była aluzja babci do starania o następne dziecko- dziewczynkę.. :)

Dziś całe popołudnie szalałam na zakupach w poszukiwaniu prezentu pod choinkę mojemu mężowi i nic nie kupiłam... po 3 godzinach miałam dość. Zjadłam na mieście obiad, potem całą tabliczkę białej czekolady a co :) i wróciłam do domu. Jak ja nie lubię na ostatnią chwilę coś robić.. ale taka już z jestem.

beata1313, amarranta lubią tę wiadomość

relgi09kfo915nes.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2014, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Ja odkąd przyjechałam do Polski żyje na takich obrotach, ze masakra. Jestem zmęczona jak nigdy, bo w związku z przeprowadzka jest tyle do ogarnięcia, ze głowa mała. Umowę z nowymi lokatorami podpisaliśmy, samochód dzis sprzedaliśmy, prawie wiekszosc urzedów ogarnięta a pakowanie trwa. Dwie osoby a nagromadzilismy tyle duperel i teraz ostra selekcja i wywalamy.

Dzis zrobiłam pierniczki od MalejM :)dekorowałam je i ugotowałam łazanki na jutrzejsza Wigilie z przyjaciółmi.

Beata witaj i nie mów, ze jestes stara, bo ja o rok młodsza i czuje sie jeszcze dosc młodo ;) Gratuluje kropeczki i trzymam za was kciuki :)

Jola, cała tabliczkę czekolady i to białej ? Niami niami uwielbiam biała hehe ale ja nie moge tak jesc, bo dzis biorąc prysznic stwierdziłam, ze tyłek i piersi mam murzynki a uda kubańskie. Rozrosłam sie na maksa a i z brzuchem chyba mojego tatę juz dogoniłem-porównam w święta :)

Muńiek, w Krakowie tez ktoś ukradł śnieg :( święta ciepłe i deszczowe sie zapowiadają:/

Amaranta, super ze szef wyrozumiały i ludzki :) to rzadkość, ale wazne ze na takiego trafiłaś:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2014, 09:51

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2014, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika my mamy ok.750km,także nie jest jeszcze najgorzej :-) wczoraj że trasa była fajna to udało się przejechać w 7godzin. Spałam w nocy nie najlepiej,odzwyczailam się od mojego łóżka ;-)

Jola nie dziwie się że chcesz usg,ja miałam 2tyg temu i już chętnie bym zobaczyła co z moim okruszkiem. A z tymi ubrankami to babcia poszalała :-) może akurat już dla następnego dziecka ci wyprawke przy okazji zrobiła :-)

Kasia a ty tak nie szalej,oszczędzaj się:-)

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2014, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola, nie bałam się szefa jako człowieka, bo tak przypuszczałam, że normalnie zareaguje, ale stresowałam się ze względu na tę umowę na czas nieokreślony, że dopiero co ją podpisalam a tu już ciąża (a w zasadzie, że byłam w ciąży podpisując ją) ;)

też nie mam prezentu dla męża! i nie wiem co kupić. ba! nie mam żadnych prezentów :/ chodziłam w czwartek po sklepach i jedyne, co kupiłam, to bombki na choinkę. ehh.. może dzisiaj uda mi się w międzyczasie wyskoczyć.

mąż dzisiaj w pracy, a ja wstałam z nim, żeby mu przykro nie było, że tylko on na nogach ;) robię dzisiaj rybę po grecku na Wigilię, którą robimy u nas ze znajomymi :) miałam zrobić wczoraj, żeby się 'przegryzła', ale jakoś mi nie wyszło...

chyba w tym roku nigdzie nie będzie śniegu na święta. może będzie na wielkanoc, tak jak parę lat temu :P

Beata, z tego co się zdążyłam zorientować, to ginekolog musi Cię poinformować o całej liście dodatkowych badań (w tym te nieinwazyjne prenatalne i inwazyjne też), żebyś mu później nie zarzuciła, że czegoś nie wiedziałaś. a chodzisz do niemca czy polaka?

spokojnej soboty Wam życzę :)

o1489vvjal2gnmht.png
  • beata1313 Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2014, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, widze ze nie tylko ja z prezentami w tyle ;).

Amaranta chodze do Polaka, bo moj niemiecki hmmm... szkoda mowic, jeszcze duuuzo musze sie nauczyc :/ . A dostalam kartke z badaniami jakie nie sa refundowane przez kase ch. no i pytalam sie gina co to za badania (bo niestety sama nie zrozumialam :( ) i ktore z nich warto wykupic . Na wizycie bylam w 9t5d i kazal mi przyjsc po nowym roku, albo i pare dni pozniej no i mam termin mam na 8.01, a to juz bedzie za pozno na prenatalne. Ale wiecie co w sumie to nie mam co panikowac, z corami takich badan nie robilam i sa zdrowe jak ryba, zadnych alergii, chorob , wiec nie bede juz o tym myslec ;) .

Milej soboty zycze :)

gyxwcwa1xs1eqezb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 grudnia 2014, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beata - to Ty młoda dupka jesteś...ja mam 31, więc do starości nam jeszcze daleko ;) Wiesz, może lekarz Ci nie proponował takiego badania bo skoro dwie zdrowe córy w domu to i pewnie sens mały zeby dodatkowo płacić :)

Jola - zaraz wybieram się na zakupy i co...i przez Ciebie "rozpustnico" na pewno zaopatrze się w biala czekoladę ;) Kusicielka jedna ;) Mój mąz mówi, ze małemu to wszytsko jedno w co się go ubierze ale jakoś nie sądzę, zeby był zadowolony widząc synka w Myszce Minie...pewnie to aluzja od babuszki ;)

Kasia - Ty nie szalej tak dziewczyno. Przypomnę Ci tylko, ze jesteś 4 czy 5 w kolejce do rozpakowania, więc szaleństwa na bok :) Ale dobrze ze udało się az tyle załatwić, bedziecie spokojniejsi, tylko teraz zwolnij już!

Muniek - my tez mamy 750 km do domu :) I tak jak piszesz jak droga super to 7 godzinek i jest ok, ale standardowo też nie jeździmy duzo dłuzej bo zazwyczaj 7,5-8h. Raz tylko jak jechaliśmy BMW które kiedyś miał mój tata to poszaleliśmy i ta trasę (dokąłdnie 700km) zrobiliśmy w 4godz. 50 min. ale to było szaleństwo - jak teraz pomyślę o tym to stwierdzam, ze jak dzieciaki się zachowywaliśmy na autostradzie, ale było też sucho i prawie pusto :)

Dziewczyny ja też nie mam prezentu dla męża, ale my w tym roku robimy sobie prezent po świętach, bo ja chcę nowy tel. a mój mąż komputer (nie zaden drogi zeby nie było) a po świętach poprostu te rzeczy znacznie tanieją, więc poczekamy chwilkę :)

• jola83 Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2014, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika - dobry pomysł na szaleństwo zakupowe wyprzedażowe, też planuję kilka rzeczy kupić dla Małego na wyprzedażach po świętach a czekolada jest w rossmannie biała z jagodami :)

Dziewczyny oszczędzajcie się jak można :) to nasz czas, wykorzystujcie mężów do prac domowych, kochanków do zakupów, wujków do załatwiania spraw urzędowych itp. a co :) wolno nam :)

beata1313, MonikaDM lubią tę wiadomość

relgi09kfo915nes.png
  • beata1313 Ekspertka

Wysłany: 20 grudnia 2014, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia, bo wiesz jak cory wyfruna z gniazda to jeszcze jakis lobuz w domu zostanie, a z ta staroscia to tak z przymrozeniem oka ;) . Co do tych badan to juz dalam na luz, cory zdrowe, maz i ja tez, takze kolejne tez bedzie zdrowe jak rybka :)

To ja do domu w pl mam troche wiecej bo jakies 850km, a do rodzicow 1150km ;)

No i wlasnie kobietki nie szalejcie zbytnio, prosze sie oszczedzac :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 grudnia 2014, 10:50

gyxwcwa1xs1eqezb.png
‹‹ 171 172 173 174 175 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ