Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzieki dziewczyny :*
Ja tez Wam zycze wszystkiego co dobre i co najlepsze a przede wszystkim niezapomnianego () ale szybkiego, bez zadnych komplikacji porodu, te ktore rodza naturalnie zeby nie musialy sie dlugo meczyc chociaz ta meka bedzie wynagrodzona malym slodkim malenstwem Zebyscie szybko doszly do siebie i zeby maluszek urodzil sie zdrowy i tak tez sie rozwijal. Kazdej Mamie obecnej i przyszlej duzo pieknych chwil z usmiechem na ustach, jak najmniej zmartwien a najlepiej zadnych. Duzo, duzo milosci, szczescia i czego sobie tylko w Nowym Roku zapragniecie
Ja dzis dokanczam ogarniac chate, Sylwester we dwoje, jakis film, domowej roboty pizza czyli na spokojnie i mam nadzieje, ze za oknem tez tak bedzie
Do uslyszenia 'za rok'
Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 grudnia 2014, 12:17
MonikaDM lubi tę wiadomość
-
Agattee ja używam wody morskiej a wcześniej soli fizj. Solą przemywa się na poczatku oczka, później już myłam normalnie wodą z wanienki przy kąpieli. To jest dobre bo nawilża nosek, zarówno sol fiz jak i woda morska no i do odciągnięcia gilków bo na sucho nie można. Osobiście polecam wodę morską, łatwiej sie aplikuje, najlepiej taką w sprayu, teraz mam akurat z polski, po niemiecku to meerwasser spray, chyba musisz zapytać w aptece, no i zaznaczyć że to dla niemowląt. W rossmanie tez jest ale tylko w kroplach, nie polecam bo nie rozprasza się w nosku jak spray tylko leci taka duża kropla. Sol fizj tez miałam z polski wiec nie wiem jak się tutaj nazywa
Co do kaszek to tez miałam zapas z polski, bo byłam w październiku i nakupiłam , ale w rossmanie też jest dużo, teraz kupię w Niemczech te z hippa po 6 mies.agattee lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyLaseczki jak się czujecie w Nowym Roku...teraz znowu to dziwne uczucie jak się bedzie zapisywało datę - przy zapisywaniu roku zawsze jest taka dezorientacja na pocżatku, macie też tak?? Ja zawsze
Agattee - ja mam takie apułki soli fizjologicznej, do przemywania oczek, uszu i noska. Ponoć jedna ampuka wystarcza jedno zastosowanie a jak zostanie to nie wolno jej przechowywać tylko wyrzucić. Ja od razu zaupiłam 50 takich ampułek. Tu w DE widziałąm albo na Amazn takie wielki litrowe butle tej soli fizj. Ale znalazłam też coś takiego: http://www.easyapotheke.de/products/de/Arzneimittel/Erkaeltung/Schnupfenspray/pzn-2579665-EMSER-Nasenspuelsalz-physiologisch-Beutel.html - z tym, ze to jest jakiś proszek, więc myślę, zę za dużo zabawy z rozrabianiem i jeszcze chyba trzeba kupic do tego aplikator więc jak skończy mi się ta sól fizjologiczna z PL to kupie jak Annaki ta wode morską tylko dla dzieci. Bo ja używam wody morskiej do nosa przez moje zatoki i to na bank jest za mocne i za dużo dla noska maluszka. -
nick nieaktualny
-
Czesc dziewczyny, zycze duzo zdrowka dla Was i dzieciaczkow, by ten rok 2015 byl jeszcze lepszy pelen szczescia i milosci:)
Trzymam kciuki za Was Agattee i Monika:)
U mnie na pewno po porodzie bedzie mama, wiec sie nie stresuje, jeszcze polozna bedzie przychodzic, wiec damy rade:)
Lista gotowa takze dzis pakuje torbe lepiej byc wczesniej przygotowanym -
Witam w Nowym Roku wszystkie mamusie Az cieżko uwierzyć, ze to juz styczeń 2015. Nawet nie wiem kiedy zleciało te moje 8 ciążowych miesięcy. Jutro kończę 34 tydzien i tez jestem podekscytowana
Dziewczyny, wy juz jesteście przy mecie to pewnie sa nie lada emocje jeszcze raz trzymajcie sie dzielnie i dajcie znać jak tylko bedziecie mogły
-
Najwyzej jutro wysle swojego R. zeby do apteki zaszedl i cos kupil z podkresleniem ze dla noworodka, co by juz w domu bylo jak wrocimy Poza tym spojrzalam w tel i mam tylko 64 centy na koncie haha, jesli nie maja wifi to bede musiala go wyslac po doladowanie bo mnie rodzina ubije ze sie nie odzywam
Martaa, przeczytalam ten artykul i normalnie chyba bym wstala po porodzie i ja stlukla jak cholera...
A Sylwester na spokojnie, w pizamce, w lozku Troche strzelali tymi durnymi fajerwerkami ale bylo znosnie w sumie. Mala troche szalala przed polnoca wiec mialam obawy ze cos sie zacznie ale na szczescie siedzi sobie grzecznie dalej, poza tym mamy nowy rok, jutro termin wiec juz na luzieWiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2015, 14:43
-
nick nieaktualnyDzięki dziewczyny za kciuki i taki doping To miłe.
Marta - tak jak Agattee pisze, chyba bym spoliczkowała taką babe, tyle o ile naprawdę różne wypadki się zdarzają i można zrozumieć to z maluszkami jednak powinno być mega ostrożnie, a jeszcze te buty na obcasie czy koturnie...ja kumam że może i kobieta chce ładnie wyglądać w pracy ale toż szpital to nie agencja mody, ludu drogi!
Agattee - na pewno w razie 'w' coś mu dadzą w aptece, pewnie własnie ten roztwór soli morskiej. Ponoc warto mieć to też w razie jakby suche powietrze w domu wysuszało śluzówkę malucha, a teraz wiadomo, ze grzeją kaloryfery to i często powietrze suchsze jest. Choć mi mój "temperaturnik" pokazuje dość wysokie ale w normie nawilżenie powietrza w mieszkaniu dlatego ja nawet nie zastanawaim się nad nawilżaczem powietrza.
A co do telefonu - to nie tylko rodzina ale my tu też będziemy jak na szpilkach wiec lepiej zeby to wi-fi było
Mój Vincent też wczoraj się rozciągał bardzo, moze to przez te fajerwerki - jak piszesz: durne. Ja jakbym mogła to bym tego badziewia zakazała. Powinni postrzelać tylko gdzieś na rynku czy czymś w tym rodzaju i to przeszkoleni ludzie...nie dość ze to stresuje ludzi, zostaje później syf jak nie wiem co na ulicach, to jeszcze ja zawsze bałam się o okna, pies ma taki stres że zawsze się boję ze na zawał mi padnie, to jeszcze teraz chyba mi się dziecko stresowało. I jeszcze strzelają tym ustrojstwem tydzień przed i tydzień po, a jak się któremu coś stanie to wielka tragedia i w TV pokazują jakie to biedne bo petarda mu w rękach wystrzeliła...napisze jedno i może kontrowersyjnie - nie zal mi wcale takiego debila. -
Witam sie z wami w Nowym Roku
My tez jednak go przespalismy. Maz wczesniej byl ze starszym synkiem puscic kilka rac ( posprzatal po sobie) zeby sie dziecko cieszylo i tyle z swietowania Nowego Roku. Znajomi sie poprzeziebiali wiec nie przysli bo nie chcieli nas zarazic. W sumie dobrze bo mnie od dwoch dni meczy swedzenie calego ciala podejrzewam alergie bo katar i opuchniete oczy tez mam. Wiecie moze co z tym zrobic??? Ja juz nie moge tak mi to dokucza a do lekarza najszybciej moge pojsc 5- tego
Monika- Nam sol fizjologiczna wlasnie w takich ampulkach dala polozna. Nia przemywa sie tez pepuszek malenstwa
Marta- Matko co za tragedia. W sumie to zal mi kobiety bo nie wierze ze zrobila to specjalnie.
Agattee- Godzina 0 wybija. Trzymam kciuki A z tym zageszczaniem mleka dziecka to ostroznie tak samo jak z rozszeszezaniem diety mysle ze nie ma co sugerowac sie tym co robia kolezanki. Wiem ze Annaki ( annaki nie obraz sie ale ja tego nie do konca pobieram) robi tak ale nie kazdemu dziecku jak Lence musi to sluzyc. Ogolnie jak juz sie mleka rozgeszcza to najlepiej po pierwszym roku dziecka. Chociaz nie trzeba, ja tego nigdy nie robilam. I nie wyobrazam sobie rozszerzac wczesniej diete czy zageszczac mleczko dziecku ktore ma problemy trawienne, ktorego czesto boli brzuszek, ma problemy z kupkami czy wrecz cierpi na kolki. Kazde dziecko jest inne tak samo jak kazda z nas jest inna matka. Kazda z nas sama musi sama wiedziec co jest dobre dla jej dziecka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 stycznia 2015, 15:30
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url] -
Mamax oczywiście ja tez nie popieram robienia czegoś na własną rękę z tym że ja mam w Polsce bliską koleżankę-pediatrę i to po konsultacji z nią to robiłam,widziała małą, badała i z nią też ustalam wiele rzeczy bo ona dla nas jak rodzina ogólnie Lenie samo mleko dość szybko przestało wystarczać, była głodna i czasem ledwo wytrzymywała 2 godz, a to mleko za ciężkie było żeby często jadła wiec najpierw jadła z kleikiem, teraz z kaszką rano i na noc
Na szczęście problemy brzuszkowe miała sporadycznie i jakoś koło 2 m.ż, potem przeszło i dlatego mogliśmy zacząć zabawę z innym jedzeniem, z kupkami nigdy nie było kłopotów -
Ja tez jeszcze raz życzę Ci Agattee powodzenia i trzymam mocno kciuki:)
-
nick nieaktualnyMamax - a Ty dostałas tą sól fizjologiczną tutaj w DE? Jak tak to znaczy ze ona tu jest, tylko pewnie nie wiemy dokładnie jak to nazwać
Co do zagęszczania mleka, to po porozumieniu z pediatrą jak dziecko się nie najada to dlaczego nie. Moja siostra była na etapie, ze karmiła piersią ale dokarmiała już małego mm i mimo to przestało to wystarczać tak wlaśnie w okolicach 4-5 miesiaca i też zlekarz kazal jej zageszczac mleko dla małego 2 razy dziennie. Aż dziecko jej się wtedy uspokoiło bo wreszcie najedzone było, a jej się chciało wyc jak pomyślała o tym, ze wcześniej jej synek może był ciągle głodny. Ale jak piszesz, jak dziecko ma problemy z brzuszkiem albo samemu na własną rękę dziewczyny coś robią nawet bez poczytania czegokolwiek to absolutnie nie popieram. Moja siostra zna dziewczynę, która ostatnie pieniądze wolała wydac na prezent dla teściowej zeby się jej przymilić a żeby dziecko nakarmić dała mu mleko krowie z kartonu - dziecko które od urodzenia miało problemy z brzuszkiem (i w ogóle chorowite strasznie - ząbki mu zaczeły wychodzić jak miał 2 latka) wylądowało u lekarza i nawet nie wiem czy w szpitalu nie było. -
Annitka, Mońika- no wlasnie o to mi chodzilo. Co innego jak cos lekarz zaleca a co innego jak mama sama z siebie zaczyna ze tak powiem eksperymentowac na swoim dziecku bo kolezanka tak robi Mam znajoma ktora sama z siebie rozgeszczala mleko swoim dwutygodniowym dzieciom bo chciala aby te przesypialy cala nocke. Nosz kurcze rozumiem ze przy dwojce dzieci mozna byc mega zmeczonym ale wyspac sie kosztem zdrowia dziecka jeszcze tak malutkiego to dla mnie totalna nieodpowiedzialnosc.
Sol fizjologiczna napewno mozna kupic w aptece ale tez nie znam bazwy po niemiecku.(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url] -
Dziewczyny, witam Was w nowym roku!
Życzę Wam Szczęśliwego, spokojnego Nowego Roku, wspaniałych dzieci, lekkich ciąż i porodów i niech się spełniają Wasze marzenia!
AGATTE trzymam za Ciebie kciuki jutro I za Ciebie, MONIKO w poniedziałek
nadrabiałam Was na dwa razy wczoraj wieczorem wróciliśmy ze świąt od teściowej, sylwester był w domu, na spokojnie, ok. 22 przyszła do nas znajoma para i zostali do ok. 1. W Hamburgu bardzo długo strzelały fajerwerki, o dziwo nasz kot się nie bał
Monika, tę pierś mam chyba dalej zaczerwienioną lekko (ale nie cały czas) i nic nie czuję. ale jutro lub najdalej w przyszłym tyg pójdę do ginki (mam nadzieję, że mnie przyjmie). na 99% zdecydowałam się na to badanie przezierności karkowej (a dzisiaj mam 12tc+2, więc najpóźniej wypada w przyszłym tyg).. no i potrzebuję zwolnienie, bo zawalę szkołę..
-
Dzięki dziewczyny, jak tylko będę miała możliwość to od razu się odezwę
Szukałam w googlach jak jest sól fizjologiczna to znalazłam tylko takie coś Kochsalz-Lösung (NaCl 0,9%) no a sól morska to wiadomo Meersalz Nasenspray für Babys.
Ehh, jakoś mnie powoli stres łapie (ten taki w brzuchu, jak przed egzaminem) Mój R. też trochę stresa ma, bo się boi o mnie, w końcu pierwszy raz będzie jakby nie bylo przy operacji, za parawanem ale sama świadomość robi swoje, mówiłam mu że nie musi być przy mnie jak nie da rady ale On chce być i już Właśnie zjadłam swój ostatni posiłek, zaraz lecę do wanny (ostatnia kąpiel haha) i spać, chociaż pewnie szybko nie usnę
Trzymajcie kciuki i do 'usłyszenia' !amarranta lubi tę wiadomość