X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2015, 22:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj maly jak tylko usiade to mnie kopie i wierci sie.. Jak chodze i jestem w ruchu to jest spokojniejszy i nie odczuwam takich bolesnych brackstonow-hicksow, co jest? Juz teraz moj Tymon każe sie nosic i bujac? :-)
    Jutro jadę do ginki i zobaczę co u mojego Synka slychac i czy daleko jeszcze do terminu..

relgi09kfo915nes.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax to mam ten sam :-) , i smarujesz nim przy każdej zmianie pieluszki czy np dopiero przy odparzeniu?

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, ja raz byłam w tym sklepie (stacjonarnym) http://www.hunkemoller.de/de_de/ i niektóre modele staników miały rozmiary chyba do h, ale się na żaden nie zdecydowałam. i jeszcze pytałam wtedy babki, to mi powiedziała, gdzie jest sklep taki specjalistyczny, tak jak w PL brafitterki, więc może u Ciebie w mieście też coś takiego jest?

o1489vvjal2gnmht.png
  • Ma1ta Przyjaciółka

Wysłany: 22 stycznia 2015, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beata mnie tez oliwka Bubschen uczulila ale tylko na piersiach i dopiero w ciazy bo wczesniej nie bylo problemu.

Przed ciaza lubialam staniki w H&M kupowac, zdarzylo sie tez gdzie indziej ale u nich najczesciej. Do karmienia kupilam 2 w rossmannie ale jakos nie jestem do nich przekonana. Myślałam zebym do h&m pojechac a mam 30km ale chyba poczekam az mala sie urodzi i kiedys z nia pojade jak bede jeszcze potrzebowac bo przez internet to nie chce zamawiac bo bym wolala przymierzyc.

Jola moja tez ostatnio sie strasznie wiercila a wrecz rozrywala mnie nieprzyjemnie od wewnatrz. Chodz od wczoraj taka jakas spokojna byla. Dzis to nawet sie zaczelam martwic ze tak slabo sie rusza i ze cos nie tak na koniec ale po kolacji dala znaki ze jest tam.

Jola moja siostra wiem ze ostatnio robila sama zakwas na chleb tylko z tydzien to musialo stac czy cos. Jak chcesz to zapytam ja o przepis

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2015, 23:18

beata1313, jola83 lubią tę wiadomość

klz9rl68ev7azsow.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przeczytalam na szybko dwie strony uff :P Musze powiedziec ze zazdroszcze Wam, ze nie macie problemow z wychodzeniem na spacer. Ja planuje wyjsc jutro i ciekawe jak nam pojdzie :)

Ja nadal uzywam pieluchy jedynki, najpierw z Pampersa, pozniej z Babydream, i obecnie z Babylove z DM. Obecnie jestesmy w trakcie 6 paczki :P
    Dwojki mam z Pampersa i sa jeszcze duze na ta chuda dupcie :)

Tez mam Bepanthen i polozna mowila zebym sobie tym blizne po cc smarowala ale jeszcze tego nie robilam.
    Monika a Ty czyms smarujesz ranke po cc? Ladnie Ci sie zagoila? :) Mnie dzis lekko swedzialy okolice ale ogolnie jestem zadowolona z wygladu tejze :D

Dupcie smarujemy Sudocremem i jest ok, ostatnio tylko zauwazylam ze miedzy pachwinami i przy odbycie schodzi lekko skora ale to raczej byl moj blad bo widocznie dobrze nie wysuszylam skory po myciu i na to smarowalam kremem ale naprawilam ten blad i juz jest dobrze :)

Jesli chodzi o kosmetyki to do kapieli uzywam z Weledy, zolta tuba. No i cialko smarujemy bo mamy troche sucha skore, uzywalam mleczka z HiPP ale gowniane to to bo nie nawilza wcale wiec przerzucilam sie na oliwke i jest o wiele lepiej.

Mamax dopiero zauwazylam ze pisalas cos o spotkaniu w jakims parku na wiosne to jak dla mnie nie ma problemu tylko nie bardzo wiem o ktory park chodzi bo mi nazwa umknela :) Mam nadzieje ze do tej pory cora bedzie z wielka checia spacerac w swojej 'bryczce' :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2015, 23:40

beata1313 lubi tę wiadomość

wff22n0ab6iac00e.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee- Uwazaj na ten sudokrem bo ponoc u dziewczynek nie jest on taki dobry. Co do spotkania to na wiosne jeszcze o tym konkretnie pogadamy ;-) Ten park jest na Alt- Mariendorf. Kasia- A ty sie z nami spotkasz?

Annaki- My odparzen jeszcze nie mielismy wiec bephantenu nie smaruje przy kazdej zmianie pieluszki. Robie to po kapieli i po kupce ;-)

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 stycznia 2015, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee - ja o rane po cc jakos specjalnie nie dbam...w sensie na poczatku kazali mi myc delikatnie i nie duzo sama woda, przez szwy rozpuszczalne. a teraz juz normalnie jak biore prysznic to moge zwykłym zelem czy mydełkiem, pózniej jak sie balsamuje to tez moge tym balsame którego uzywam...obecnie został mi jeszcze po ciąży balsam z Rossmana taki fioletowy. Wszystko wygląda super a w ogóle to jest tak nisko, ze chocbym bikini z mikroskopijnymi stringami zaózyla to nie bedzie widac :) Jedyne co mnie drazni to mam takie jakby zgrubienie w srodku, i połozna mówi ze to normalne i musze to rozmasowywac, a ja kuźwa zapominam :/
    A jestes zadowolona z pieluszek z Rossman czy DM? My na razie otworzylismy drugie opakowanie jedynek z
    papersa, tylko ja mam takie duze 78 szt, jedno juz poszło no i trzeba wziąć pod uwagę, ze ja byłam dłużej w szpitalu z małym. Nam schodzi jakieś 7-10 pieluch dziennie.

Trzymam kciuki za spacer, niech się uda i cieszcie sie tym :)

Mamax - ty to asz przeboje z tą swoją lekarką...nie zazdroszczę.

Ma1ta - ja z moim biustem w rozmiarze G-H a nawet J raz mi sie zdarzyło w H&M mam marne szanse na stanik ;) A szkoda bo ają bardzo ładną bieliznę.

Amarranta - sprawdzę tą strokę i faktycznie podpytam w jakimś bieliznowym sklepie.

Jola - mój mały też był spokojny jak chodziłam. A teraz jest dość grzeczny bez ciągłego noszenia, choć już mały terrorysta się uczy jak nas wykorzystywać, ale się nie damy, choć cięzko oprzec się pokusie ciągłego trzyania go na rekach bo taki słodziak jest :)

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 09:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze Mamax masz pecha z tym ginekologiem. A to jest tak, ze po porodzie powinnam sie zgłosić 6 tygodni po na kontrolna wizytę tak? Jasne, ze bym sie spotkała z wami :) Do wiosny powinnam ogarnąć nieco temat i z miła chęcią wybiorę sie na jakies ciacho i kawę w waszym towarzystwie a maluchy nasze bede sobie spiunkac :) ale rozmawiamy po polsku ;) Jejku juz sie nie moge doczekać wiosny i spacerów i słoneczka i mojego bobasa ;)

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika- Ta lekarka ogolnie jest bardzo dobra. Chodze do niej 5 lat i nigdy nie moglam na nia narzekac. Ba bardzo mi pomogla...Niestety jakis rok temu zmienila gabinet i od tamtej pory zaczely sie problemy bo jej niekompetetny pracodawca wykorzystywal ja. Czesto musisla pracowac bez personelu ktory i tak ciagle sie zmienial. Dlatego zlozyla wymowienie a teraz szuka nowego gabinetu. Oby szybko go znalazla...

Kasia- Super. No to wstepnie jestesmy umowione ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2015, 09:33

• annaki Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax to wyprobuje ten bephanten :-) , u nas teraz odkąd Lena je stałe posiłki to niestety zdarzają się odparzenia, tzn głownie po jabłku, bo to chyba kwas tak działa.
    A blizna to i mnie jeszcze czasem swędzi tak że bym się zadrapała ;-) , ale wtedy smaruję oliwką

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Agitka Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia 2015, 10:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasiu dziekuję za przepis:-) a jak tobie wyszły te muffinki?

agatte Mój Xavier nie dosc, ze uczuleniowiec to jeszcze wrazliwy brzuszke ma i ja w sumie nie jem żadnego nabiału, ryb ani jajek. A jadam zytnie pieczywo z wędliną na obiad ziemniaki, kasze, ryz z mięsem drobiowym albo wieprzowym, spagetii, zupy (pomidorowa, rosół albo żurek) Z warzyw tylko sałata, pomidory(bo teraz juz nie czulają małego) marchewka, cukinia, buraczki i kukurydza. Owoce to banan, jabłko, kiwi, borówki i maliny. I to by było na tyle. jadam jeszcze kisiele domowe, albo budynie na mleku ryzowym;-)

Mamax to Cię ginka załatwiła:-/​​

Monika to mozemy sie razem umówic na jakis aerobik na wiosnę co ty na to? albo na aquaaerobik albo zumba? :-) super, ze Vincentowi juz pepek odpadł ;-) Monika mysmy nei wpisywali numeru podatkowego Xaviera bo Go nie mielismy jeszcze i wniosek przeszedł bez problemu ;-) Monika jak juz pisałam teraz biustonosze tylko na amazonie zamawiam. A przed ciążą miałam rozmiar 70C to tez był cięzko kupic, bo nie mieli takich małych obwodów pod biustem i kupowałam we FrankenCenter, tam jest taki duzy sklep z firmowymi róznymi ubraniami. Chyba wohrl se nazywa. I tam jest duzy wybór biustonoszy i czesto fajne pormocje :-)

My wychodzimy na spacer niestety codzinnie nie wazne od pogody, bo musze starszka albo zaprowadzic do przedszkola, albo odebrac :-)​​

Dziewczyny jesli chodzi o bujaczek to nie polecma takim Maluszkom. Najwczesniej takiego Smyka powinno sie wkładac jak ma ok 2,5 - 3 miesiące, bo wczesniej taki maluch nie umie jeszcze w ogóle praktycznie kontrolowac swojego ciała. Nie to żebym była taka mądra, ale wiem to od rehabilitantki, bo Alus jak był niemowlakiem to chodził na rehabilitację. No chyba, ze macie lezaczek całkowicie rozkładany na płasko, ze dziecko lezy jak w wózku. My mamy lezaczek z Brightstar i Małego na pare minutek wkładałam dopiero jak miał 2,5 miesiąca własnie :-)

Kosmetyków na początku uzywalismy z HIppa a teraz to tylko emolient i kosmetyki A-derma :-) A na dupkę albo bephanten sensiderm, albo linoderm :-) Pieluchy uzywamy trójki z pampersa, bo jakos boje sie inne na ta skóre Xaviera stosowac :-(​​

O blizne tez jakos specjalnie nie dbam i o pierwszą tez nie dbałam i się zrobiła ładna bez zrostów i bardzo blada ;-)​​

Dziewczyny a u Nas cięzka noc. Xavier własciwie od 24tej do 5 rano nie spał tylko się wiercił i co chwilę chciał cyca, bo przestalismy stosowac steryd i to co zniknęło znowu się pojawiło na skórze(szloch) ja juz mam tego dosc. To jest normalnie wojna z wiatrakami, bo co wyleczymy zamiany to po odstawieniu leku znowu sie pojawiają i dziecko marudne jak jasny gwint:( dlatego w poniedziałek znowu idziemy do lekarza....to jest nienormalne dosłownie.... Także dzisiejsza noc była jedną z gorszych i teraz czuje sie jak Zombie:(

beata1313 lubi tę wiadomość

74dij44j8mghukfi.png

gg64i09k6vmllddh.png
  • Maarta:) Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 10:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax ja tez sie pisze na spacerek z Wami:)
    Oby ginka szybko znalazla gabinet i zaczela przyjmowac, skoro juz 5 lat do niej chodzisz to warto poczekac az zacznie znowu przyjmowac.

A ja dzis znowu srednio spalam, chyba wolalabym nie spac bo mala marudzi niz z powodu tych ciazowych dolegliwosci mam nadzieje ze wczesniej urodze.

Odpoczywam jeszcze w lozku mama mowi lez ile mozesz bo niedlugo sie skonczy:) Dzis wkoncu jedziemy na shopping, ostatnio nie bylo nam dane bo wyladowalam w szpitalu mam nadzieje ze tam nie padne.

Agitka wspolczuje Ci z tymi problemami i trzymam kciuki by sie poprawilo:)
    A ja wlasnie slyszalam zeby wkladac dziecko do lezaczka ze tam sie zaczyna troche interesowac i to dobrze wplywa na rozwoj, moje kuzynki uzywaja. Ja mam taki i to niby dla noworodka juz jest do 9kg... takze nie wiem
    390f9a642e3267fem.jpg

Milego dnia mamusie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2015, 10:49

oar843r8kh12ukn4.png
  • Sarnaa Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia 2015, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szkoda ze sie z wami nie zalapie na te spacery bo tak dalekooooo:( :p my nadal w dwupaku... wczoraj wieczorem czulam takie klucia na dole jakby mi ktos od srodka igly wbijal.. mozliwe ze sie cos otwieralo juz? No nic do jutra mamy czas.. jade jeszcze do sklepu i biore sie za porzadki

uwo93a3f5wp8ksnu.png
    f2w3skjoavvyxn5c.png
  • Maarta:) Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarnaa ja tez mam takie klucia jakby od igly ale Ty na takim etapie i nic sie nie rusza, uparcioszka ta Twoja corcia:)

Trzymam kciuki zeby sie rozwinelo i szybko poszlo.

oar843r8kh12ukn4.png
  • Sarnaa Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia 2015, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez wczrsniej mialam ale wczoraj to tak konkretnie ze az mnie zginalo heh.

uwo93a3f5wp8ksnu.png
    f2w3skjoavvyxn5c.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 23 stycznia 2015, 12:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja Julianka od trzech tygodni wkladam do fotelika i nie widze zeby to na niego mialo zly wplyw. Przeciwnie , maly bardzo ladnie bawi sie jz tymi grzchotkami. Oczywiscie nie dluzej niz 15 minut, ale kilka razy dziennie. Tylko wibracji nie wlanczam bo jak pisalam sa szkodliwe. Starszak tez mial oklo miesiaca jak w lezaczku lezal i nic mu nie jest. .. Zreszta co rehabilitantka to inna gadka tak jak polozna ;-)

Agitka- A jaki steryd stosowalas? Ja dla Maximilianka mam masc na kortyzonie o nazwie Neuroderm Akut i do tego robiony na zamowienie tlusty krem. Jak byl taki malutki jak twoj Xavierek to smarowalam go dwa razy dziennie, praktycznie nie bylo przerw bo jak tylko przestalam smarowac to zaraz znowu brzydkie plamy wychodzily. Teraz smaruje go juz zadko. Latem to juz nie musialam przez pol roku a teraz zima jest z tym gorzej ale tez juz nie tak tragicznie i codziennie nie smaruje. Tak ze nie martw sie z czasem bedzie lepiej ;-)

My tez chcemy czy nie cdziennie wychodzimy bo musimy Maximilianka odprowadzic do przedszkola...

Annaki- Moj starszy mial kwasne kupy przy zabkowaniu. Pupa raz to odparzona byla do krwi i ten bephanten bardzo nam pomogl a imnne masci ktore uzywalam wczesniej ( sudokrek, limonag)nie. Wiec od tamtej pory juz tylko tego uzywam...

• Agitka Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia 2015, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maarta dziękuję za kciuki :-) Tak, masz rację taki leżaczek rozwija Maluszka, ale na początku noworodek nie potrzebuje tyle bodzców, bo moze miec problemy ze snem i byc niespokojnym. Ponadto mimo wszystko najlepiej, zeby niemowlaczek lezał na pleckach albo brzuszku, zeby mógł cwiczyc, bo w lezaczku ma trochę wymuszoną pozycję. Ale wiadomo wszystko z umiarem jest OK :-) a lezaczek fajny i ma fajna wkładkę dla mniejszych dzieciaczków :-)

Sarnaa no gdzie Zosi będzie lepiej niz w brzuszku u mamy :-D atak na powaznie to jak nic nie ruszy to jutro masz się zgłosic na wywołanie?

Mamax ten sam steryd mamy własnie i tez krem z apteki mega tłusty, ale On nie działa tak dobrze, jak kosmetyki z A-dermy. No i własnie mysmy smarowali Małego 5 dni tym sterydem (raz dziennie) i lekarz kazał Nam przestac na jeden dzien. po tym jednym dniu przerwy smarowalismy znowu, później znowu 2 dni przerwy i raz posmarowac i jak w ten piąty dzien na początku smarowana skóra wyglądała juz bardzo dobrze, tak jak zaczęlismy robic przerwy to znowu się wszystko odnowiło w tych samych miejscach:-( a to mówisz, ze smarowałas non stop? to nie wiedziałam, ze mozna tak długo uzywac sterydu...

Annaki jak na pupce robią się ranki z krwią to polecam przemywac dupkę nie chusteczkami tylko roztworem nadmanganianiu potacu. Działa rewelacyjnie odkazająco i regenerująco. Nie raz sotsowałam przy Alusiu i teraz zdarzyło się tez u Xavierka i zawsze z powodzeniem. A na to tez najlepszy własnie bephanten :-)

Kurczę Mój Smyk dzis taki marudny, znowu się drapie, no az mi Go szkoda :-(

74dij44j8mghukfi.png

gg64i09k6vmllddh.png
  • Sarnaa Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia 2015, 12:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak jesli do jutra nic to jutro szpital i wywolanie..

uwo93a3f5wp8ksnu.png
    f2w3skjoavvyxn5c.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 23 stycznia 2015, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sarnaa - ale Cię bierze na przetrzymanie córcia :) Wyjątkowo wytrzymały egzemplarz :)

Agitka - tulaj ode mnie Xavierka. Mój skarbek mały...aż mi się serce sciska jak dzieciaczki mają takie problemy. Ja bym też latała do lekarza, niech wreszcie znajdzie jakieś rozwiazanie które na dłuzej da małemu ulgę.

A co do tego zakichanego Steuernummer to jednak dostalismy wezwanie o uzupełnienie i przysłali nam jakiś dodatek do wypełnienia, ale nie zazywa się tak jak dziewczyny pisały...cos "kinder anlage", tylko w ogóle bez tytułu jest, mamy wpisać ten numer i coś pozakreślać. Więc moze nie tyle od Landu co od urzędasa to zależy.

My dziś byliśy na parafi bo chcielismy ruszyc coś z chrztem, i co wyszło...że jestem niewierząca i nie zapisana do kościoła...musze jechać w poniedziałek do urzędu, wpisać sobie w papiery że jestem katolikiem, z PL musze ściągnąć akt chrztu, a chrzczona byłam we wsiowej parafii gdzie na bank będzie problem z przefaksowaniem aktu chrztu...jest jeszcze szansa, że moja mama mi załatwi przefaksowanie z parafii gdzie brałam ślub, bo tam dostarczałam mój akt chrztu przed slubem, a tam był taki spoko ksiądz; bo tam gdzie byłam chrzczona pamięta, ze wniosek o wydanie takowego aktu pisałąm, z wyjaśnieniem dlaczego sama nie mogę odebrać tego dokumentu i ze upoważniam moją ciocę do odbioru, wyobraxcie sobie ze ksiądz jej przywiózł na wieś do domu ten akt ale musiałą zapłacić 100 zł i kręcił nosem ze mało...W sumie to mamy nadzieję,z ę tu w DE na parafii wystarczy im zaświadczenie ze ślubu kościelnego i moze odpuszczą ten akt chrztu, bo wiadoo ze jak ślub mi dali to akt chrztu widzieli...ehhh, papierologie.

Agitka - a jak ten nadmanganian potasu nazywa się tu w DE? Bo małemu coś wyskoczyło na pupie i czasem było ciutke krwi i nasza połozna stwierdziła, ze to jakiś grzybek, smarowałam jeden dzień sudocremem jak kazała, później kazała kupic jakąś inną maść i smaruję nią pupę Vincentowi teraz, ale dziś znowu zobaczyłam troszkę krwi na chusteczce i już sama nie wiem.
    A jeśli chodzi o Zumbę to ja chetnie. Aerobiki szybko nie nudzą - wolę w domu poćwiczyć, ale Zumbę uwielbiam, kocham wręcz ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 stycznia 2015, 13:16

• jola83 Ekspertka

Wysłany: 23 stycznia 2015, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Och Zumba- uwielbiam :) brakuje mi fitnessu!!! Ale już niedługo zamienię się z pingwina na zwinną łanie :D

Agitka- strasznie mi przykro z powodu tego cholerstwa skórnego :/ trzymajcie się i najmniej problemów a najwięcej zdrówka Twojemu Synkowi życzę

Dziś kupiłam sobie stanik/top z Madeli w aptece roz. XL ale chyba przesadziłam i będę musiał wymienić, bo za duży jest, tzn. cycków mi nie trzyma i w obwodzie i ramiączkach jest za duży ale ogólnie taki mięciutki, naprawde wygodny. Dziewczyny czy cycki po porodzie naprawdę są olbrzymie? I czy to tylko wtedy, kiedy jest nawał pokarmu? Bo może nie powinnam wymieniać tego stanika...
    Wróciłam właśnie z badania u ginki. Szyjka wciąż zamknięta ale na ctg pojawiły się 2 skurcze, jednego w ogóle nie czułam. No i fajowo, bo główką dziecię jest coraz niżej, co mnie uspokoiło, bo już teoretycznie nie musze po odejściu wód płodowych leżeć i czekać na pogotowie :) Mam dużo wód płodowych, niestety nie wiem ile waży moj Tymon :/

amarranta lubi tę wiadomość

relgi09kfo915nes.png
‹‹ 214 215 216 217 218 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ