X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Agitka Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ​Witam :-)

Placki ziemniaczane, az mi slinka cieknie....z taka gęstą smietaną.....ale się rozmarzyłam :-D Ja gotuję zupy przewaznie 1-2 razy w tygodniu i emek nie marudzi, bo zawsze gotuję labo na udkac, albo na jakims chudym wieprzowym miesie więc wkładka jest;-)

Sarnaa to faktycznie młodziutka jestes i cześc z Nas przy Tobie to jak babcie prawie ze :-D Chociaż My z emkiem tez ponoc nie wyglądamy na tyle ile mamy - podobnie jak Ty Monika ;-). Jeszcze 2 lata temu prosili mnie o dowód w sklepie jak chciałam piwo kupic :-p a w szpitalu tez ludzie mysleli, ze jakas gówniara wpadke zaliczyła​​ :-D

Jola masz rację, teraz masz czas na dogadzanie sobie, a pózniej bedzie czas na diete :-)​​ Dziekuję Kochana :-) Mój synek nie jest czarny, to chyba tylko na zdjęciach tak wyszło. ma takie brązowe włoski i niebieskie oczy, a ja mam kolor włosów podobny do Niego, ale oczy za to brązowe ;-)

Kasiu u nas było identycznie ze swiatłem. jak chciałam nagrac ruchy Xaviera i odsłaniałam brzuch to momentalnie była cisza i zero ruchów, a jak zaciągnęłam bluzke to szalenstwo na całego :-D a z jakiego przepisu robisz muffiny?

Monika az zazdroszcze, ze juz masz wagę sprzed porodu....mnie jeszcze troche brakuje :-p ja od 2 dni na stepperze skrętnym cwicze w koncu i mam nadzieję, ze waga bedzie dalej fajnie spadac :-)​​​​ gratuluję pierwszego spacerku ;-) Monika ja krwawiłam własciwie prawie 5 tygodni. Na początku kilka dni mocniej, a póxniej juz słabiej troche, takie bardziej plamienia z lekkim krwawieniem. Natomiast po 4 tygodniach mi przeszło i jakos ok 6 tygodnia po porodzie dostałam znowu krwawien silnych i byłam u ginki na kontroli czy wszystko OK, to dostałam jakis zastrzyk i krwawienie ustało :-)

mamax 7 kilo tylko przytyłas, no to w ogóle super:-) ja brzucha juz po I ciązy nie mam takiego fajnego, bo skóra została i teraz widze, ze bedzie jej jeszcze chyba ciut więcej. Ale jka juz osiągne wagę, którą chcę to pójde na zabiegi ujędrniające...mam nadzieję, ze chociaz troche pomoga :-)​​

amarranta ja niby nie biusciasta ale z biustonoszem w rozmiarze 70F do karmienia tez jest niestety problem:-( musiałam zamawiac na necie, bo w sklepie tutaj nie ma mowy, a i w PL cięzko znalezc taki rozmiar....​​Przy I synku poczułam ruchy dokładnie w 20tc z tym że miałam łozysko na przedniej scianie i Ono tłumiło troche ruchy, natomiast przy Xavierze czułam Go juz na przełomie 14tc - 15tc, ale łozysko miałam na tylniej scianie :-)

annaki a daleko masz do Norybergii? :-D​​

Maarta a moze podjedz do szpitala niech zrobia KTG;-)​​

A my juz dzis po długim spacerze i powoli trzeba by obiad zaczac szykowac;-)​​

74dij44j8mghukfi.png

gg64i09k6vmllddh.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 12:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to jest nadzieja że jak zaczęły boleć to może rosną w końcu ;-)Byle potem już jak urosną to niech zostaną.
    O muffinki,też chce przepis,a najlepiej to je zjeść już teraz :-) ja właśnie pączka zjadłam i nadal jestem niezaspokojona ;-)
    Tak,ruchy maluszka to wspaniała rzecz.Ale szczerze to czasem i tak nie ogarniam że tam w brzuszku taki człowieczek mały siedzi.

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • maja2024 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam :) My od 4 stycznia mieszkamy w Bielefeld. Mamy 15 miesięcznego synka Tymona i właśnie poszukujemy lekarza pediatry dla niego niestety nie mamy znajomych w tym mieście i nawet nie wiem jak to się tu załatwia, ja nie znam j. niem jedynie ang ale też nie jakoś super więc wolałabym chyba polskiego lekarza. Synek jest zgłoszony do ubezpieczenia przy mężu ja niestety nie bo jestem na wychowawczym i nie mogę się tu ubezpieczyć. Może są tu mamy z tego miasta ???

msayah2.png
    0sbo70a.png
    eiktyx8d7h9nb2ik.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muffinki robię z tego przepisu:

http://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-czekoladowo---wisniowe

Dostalam ostatnio od mamy konfiturę wiśniową wiec grzechem byłoby jej nie wykorzystać. Kurde tylko, ze ja sie ńie powstrzymam i chyba zjem jedna no bo musze wam powiedzieć czy dobre ;) mam nadzieje, ze od tego Gabrysia pol kilo nie utyje ;) hehe a najgorzej było z oblizywaniem palców, oj cieżko sie było powstrzymać i tylko raz oblizalam :)

Martaa, nie wiem czy blisko ale mogłabym juz rodzic. Wiem, ze to nie bedzie pewnie tak na życzenie, ale mam nadzieje ze urodzimy wczesnij niz 12 luty! Teraz juz sie nie bede oszczędzać i normalnie bede sprzątała. Polozna mówiła, zeby tez juz wrócić do wspołżycia wiec moze i to troszkę pomoże.

Wiecie co mi piersi urosły moze o jeden rozmiar a potem przestały. Pewnie jak bedzie mleko to jeszcze zrobią sie większe, prawda? Akurat juz bym nie chciała ale z natura nie wygram :)

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Na pewno przepis wykorzystam bo muffiny wyglądają cudnie,oj ale bym zjadła.
    Obiadek na szczęscie juz prawie gotowy,dziś łazanki,więc się nawpycham aż miło ;-)

snk2s95.png
    y1iruwn.png
  • Sarnaa Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2015, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przestancie wazne na ile czlowiek sie czuje! Tez mlode dupy jestescie! :P ja jak sie nie pomaluje, zbiore wlosy w kitke i zaloze dres to chyba jak szczyl wygladam bo zawsze wtedy dowod wolali :D i teraz niedawno pojechalam do sklepu i bralam uwaga :RYBY :D i babka zapytala mnie ile mam lat :D wiec pewnie tez mgslala ze nastka wpadke zaliczyla :D spytalam jej czy mam dowowd pokazac i jej sie glupio zrobilo :D

Muniek, amarranta lubią tę wiadomość

uwo93a3f5wp8ksnu.png
    f2w3skjoavvyxn5c.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 14:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha Sarna dobre,ryby na dowód ;-) tutaj ci ludzie są strasznie bezpośredni,nigdy się nie czają jak o coś chcą zapytać ;-)
    Ja tam młodo się czuję ;-) już się nie przejmuje wiekiem jak kiedyś,no cóż czas leci dla wszystkich.

snk2s95.png
    y1iruwn.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezuuu, tak piszecie o takich pysznosciach ze az mozna sie zaslinic... ja sie czuje jakbym nic nie mogla jesc, na cokolwiek mam ochote to niby zabronione... Powaznie, w dzien tak malo jem ze szok bo przeciez tego nie mozna, tamtego tez a ile mozna zrec piersi z kurczaka !
    I wlasnie w takich momentach nie lubie karmienia piersia i jestem zla, bo nie moge jesc tego na co mam ochote mimo iz ostatnio na FB pytalam to wiekszosc dziewczyn odpisala ze jadly wszystko i ich dzieciom nic nie bylo (zero kolek itd). Powiedzialam sobie, ze jak przestane karmic to pierwsze co zrobie to pojde na jakiegos porzadnego donera hahhha.

Ostatnio poloznej pytalam jakie owoce moge jesc to ona do mnie ze jablka. Wczoraj mowie ze mala w nocy miala bol brzuszka to pyta sie mnie co jadlam to jej wymieniam. I ona do mnie czy jadlam jablka ja mowie ze tak, a ona no to moze dlatego. No to ku*wa powiedziala mi ze moge a teraz ze to wina jablek? Chociaz poniekad nie chce mi sie wierzyc ze to wina jablka bo wczesniej tez je jaadlam i nic sie nie dzialo...

Monia ja tez dalej krwawie a to juz jutro beda 3 tygodnie. Polozna powiedziala ze niby moge krwawic do 8 tygodni (pierwsze slysze ale ok :P)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2015, 15:18

wff22n0ab6iac00e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2015, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny chciałam Wam napisać, ze dziś dostalismy ten Steuernummer dla małego.

Z tym, ze my chyba mieliśmy jakiś inny wniosek o ten KG bo nie trzeba było wpisywac jego numeru tylko męża...ale to juz mniejsza o to bo tak jak pisałam, że ewentualnie wezwą nas do jakichś uzupełnień.

Agitka - moze i osiągnełam wagę sprzed ciąży ale ja przed nią miałam sporą nadwagę, więc to raczej nie jest wielki powód do dumy. Teraz staram się codziennie wieczorem ćwiczyc te prawie 10 minut ćwiczeń zaleconych przez położną do momentu aż nie będę mogła cwiczyc normalnie. Kurcze jak człowiek potrafi się zapuścić...kiedys ćwiczyłam codziennie sama w domu i miałąm fajna wagę a później bbyły studia i praca siedząca i do tego źle dobrana antykoncepcja i dupka rosła a wraz z nią leń. No cóż...teraz trzeba sie zmobilizować :)
    A ja zomu mówię, ze jak coś to są operacje plastyczne i jak zostanie mi bardzo brzydki brzuch albo obwisłe cycki to se walnę taka plastykę, a co ? Choć pewnie jak juz to po drugim dziecku :)

Maja - witaj. Z Bielefeld chyba niestety nie mamy żadnej mamy, ale mozesz tu z nami się pointegrować. A ubezpieczenie...rozumiem, ze masz ubezpieczenie jakieś w PL?

Kasia - narobiłaś smaka tymi muffinami. ja najczęściej robię takie z toffi w środku albo krówkę wciskam, też są pycha :)
    Ja nie widzę zeby cycki mi ise powiększyły, tylko ten jeden dzień co taki nawał pokarmu iałąm to były jak balony a teraz wydają sie normalne - jak przed ciązą. Ale musze jakiś przedciażowy stanik zmierzyć i będę wiedzeć wtedy na pewno.

Sarna - a to nie wiedziałam, ze kupowac ryby można od jakiegoś wieku ;) hihi.
    Ja też nie raz byłam proszona o dowód. Więc laski nie jest z nami tak źle :)

Dziś znowu spacer zaliczony. Moja paskuda mała znowu po pobudce o 9:00 nie chciała spać. Po 13:00 wybraliśmy sie na spacer i spi do teraz :) Wczesniej zaliczył tylko 30 minut drzemki. No i...odpadł mu wreszcie pępek!!! Ta daaaammm! Wreszcie.

Agattee - podpytałam mojej położnej o problemy brzuszkowe. Ws sensie opisałąm jej Twoją małą na tyle na ile umiałam i powiedziałąm, ze ani Sabsimplex ani Espumisan nie pomaga. Powiedziała że jest jeszcze cos takiego jak "Pupsglobuli", ze to niby na takie niewiadome problemy brzuszkowe, że w pierwszym tygodniu stosowania daje sie 3 kueczki pod język przed każdym jedzeniem, w drugim tygodniniu 3 razy dziennie 3 kuleczki, a w trzecim tygodniu raz dziennie 3 lub 5 kuleczek. Nasza położna jest bardzo "naturalna" więc nie sądzę, zeby było to coś mega sztucznego, więc moze warto spróbować i moze przyniesie ulgę Amelce...

• agattee Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika dzieki ze spytalas w naszej sprawie ;) Ja chyba niedlugo wszystkie mozliwe rzeczy na ten brzuszek wykupie ale wezme pod uwage tez ten Pupsglobuli, mam nadzieje ze nie jest na recepte.
    A swojego Vincenta wkladacie do wozka nakarmionego i spiacego czy swiadomego? :P Ja dzis w domu wlozylam Amelie do wozka po karmieniu i nie spiaca to troche polezala ale po kilku minutach juz zaczela marudzic. Zeby wyjsc na spacer to ona musi spac jak kamien ale wiadomo ze przy ubieraniu nie spi tylko protestuje :P

wff22n0ab6iac00e.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2015, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee - ja też czytałam ze nawet do 8 tyg. można krwawić...chyba się wtedy zastrzelę. Niby 9 miesięcy bez okresu ale teraz to jakby z nawiązką ;)
    Ja też jem właściwie wszystko, wiadoo tych wzdymającym się wystrzegam, ale kiedyś spróbowałam nawet mandarynkę i obserwowałam małego 3 dni, 2 dni temu żur i też nic u nie było a wczoraj pomidor. Aż ci współczuję tego braku jedzenia (noralnego), chyba po nocach cycki z kury by i się śniły jakbym je wkołko jadła. A jakies inne mięsa? próbowalaś - upiec coś w piekarniku (albo jak ja wszystkie mięsa robię - w szybkowarze) do tego np. ogórek zielony w plasterki i ziemniaczki? Delikatny rosół z makaronem albo kaszą manną? Zupy pomidorowe można, spaghetti - bo niby samych pomidorów nie ale juz przetworzone można. Ja robię "białe spaghettii" - tak je nazywam. Piersi z kurczaka lekko podsazam na oliwie (w normalnej wersji dodaję cebulę, teraz nie jem cebuli), do tego boczek w kostkę, tylko ja kupuje taki barrdzo chudy boczek, można pieczarki, jak sie podsmaży z przyprawami (sól, pieprz, słodka papryka, normalnie czosnek) to dodaję 2-3 kubeczki Schmand. Do tego gotuję zawsze makaron Spatzle, ale jak ktoś nie lubi to spaghetti spokojnie moze byc.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2015, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wczoraj ubierałąm go na śpiocha, a dziś był taki pół na pół, bo wcześniej nie spał długo i był zmęczony. W łóżeczku arudził a jak go wcisnęłam w kombinezon to zaraz usnął.

agattee lubi tę wiadomość

• agattee Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 15:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ahh to zazdraszczam, chyba macie spokojnego synka :) Ja zawsze do swojej mowie ze teraz ubierac sie nie lubi ale pozniej to sie zmieni :P
    A ja powoli musze rozejrzec sie juz za jakims lezaczkiem bujaczkiem bo juz rozglada sie po pokoju to moze jej w czyms takim sie spodoba, z wibracjami czy cos. Juz jest coraz zywsza, wymachuje raczkami, nogami, odpycha sie, glowe juz czasem sztywno trzyma (z asekuracja w postaci mojej lub R. reki), pakuje raczki do buzi itd. Nawet polozna zauwazyla ze juz jest aktywniejsza. Aaa i mate tez musze upolowac, mam jeszcze troche czasu i co jakis czas patrze na ebayu ale troche bida :P Na razie cos z tych lezaczkow by sie przydalo wiec szukam :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2015, 15:39

wff22n0ab6iac00e.png
  • Maarta:) Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee ja bym na Twoim miejscu jakies zapiekanki makaronowe albo z ziemniakami robila bo to nawet pozywne, na samych piersiach oszalejesz. Mi udalo sie kupic super bujaczek lezaczek Chicco na ebayu jest jak nowy:)

Agattee Monika uzywacie nadal tych pampersow jedynek?

oar843r8kh12ukn4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2015, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie mialam pytac o bujaczek, kiedy möge tam malego wsadzic. Nie o justawke mi chodzi tylko taki lezaczek bujacczek z wibracjami. Wlasnie Vincent tak samo jAk Amela rozglada sie, paluszki so buzi pcha, odpycha nozkami i przyglada sie Jak go cos zainteresuje. Glowe juz tez trzyma sztywno ale oczywiscie tez asekurujemy Nadal bo so takiego pewnego trzymania glowki to chyba jeszze naja czas :)

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, te muffiny sa pyszne, takie wilgotne dzięki tej konfiturze tylko muszę wyczuć mój piekarnik, bo 180 stopni i 25 minut to za dużo jak dla moich muffinek i zaczeły mi się brzegi przypalać, ale szybko wyciągnełam. Zrobiłam bez polewy zeby byly mniej kaloryczne, posypalam lekko cukrem pudrem. Zjadłam jedną, bo nie chce przesadzac jednak z tym słodkim. Reszta czeka na męża-szczęściarz ;)

MonikaDM, wlasnie mialam pytac czy wychodzisz na spacer jak mały spi, ale ubiegłaś mnie z odpowiedzią. Bo chyba można np, nakarmić, szybko ubrac i do wózka i wtedy po jedzeniu są szanse ze dziecko bedzie spało na spacerze, prawda?

Agattee, ja chyba bym tak jak Monika próbowała pomału jeść wszystko i obserwować dziecko. Kurde, akurat nie sądze aby jabłka mogły jej zaszkodzić, ale każdy bobo jest inny więc sama już nie wiem.

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2015, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta ja wlasnie bede otwieracc druga paczke jedynek. Tak w polowie wyprobuje dwojke i bede wiedziecc ktore Beda lepsze na dany mmoment.

Kasia tak mniej wiecej to wyglada ze Maly nakarniony, przewiniety i wychodzimy. Dopiero dwa razy ale dalo Rade. No i to sa krotkie spacery takie 30-40 minut wiec nawet torby z rzeczami nie bralam. Jutro czeks nas spacer nas spacer na parafie so poludnia a popoludniu nasza pierwsza wyprawa autem so poloznej bo jutro nie da rady nas odwiedzic a chcialaby zobaczyc pepek Vincenta.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2015, 16:34

• Mamax Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee- mo polozna tez mowila ze jablka moge jesc wiec nie sadze zeby id tego byly te problemy. Twoja polozna jest poprostu glupia baba ktora juz dawno bym odeslala...

Kurcze mnie w ciazy cycki wcale nie urosly a teraz jak je Julek wyssal to sie plaskie dechy porobily :-( No ale u starszaka tez takie byly i potrzebowaly czasu zeby sie na nowo ujedrnc wiec mam nadzieje ze teraz tez tak bedzie.

Ja Julka przed spacerem karmie, ubieram i wychodzimy. On zazwyczaj zasypia dopiero na dworze...

agattee lubi tę wiadomość

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • Ma1ta Przyjaciółka

Wysłany: 22 stycznia 2015, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika a moze mialas sam wniosek do KG tak jak ja. A pozniej zauwazylam ze mi brak Anlage Kind i tam byl do wpisania ten nr

klz9rl68ev7azsow.png
  • Ma1ta Przyjaciółka

Wysłany: 22 stycznia 2015, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muffinki bym zjadla z checia. Ostatnie 2 miesiace ciazy to bez czekolady ani rusz u mnie.
    A robil ktos z was placki ziemnaczane z piekarnika bo meza mam na diecie wysokobialkowej i ani cukru ani tluszczu zbyt nie je jak juz to malo a tak pisalyscie o tych plackach.
    Ja dzis zrobilam piersi faszerowane szpinakiem i serem w ciescie francuskim i malo pasujace do tego frytki samemu robione z rozmarynem

Ja to juz teraz za wczasu jem wszystko co pozniej moze wywolywac kolki bo jak bede po porodzie na diecie ze wzgledu na kolki to chcem troszke na zapas sie najesc

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2015, 17:09

klz9rl68ev7azsow.png
‹‹ 212 213 214 215 216 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Foliany - niezbędny składnik dla kobiet starających się o dziecko i kobiet w ciąży

Niewątpliwie kwas foliowy jest jednym z najważniejszych składników dla przyszłej Mamy. Dlaczego suplementacja kwasem foliowym, a właściwie jego aktywnymi formami (folianami) jest tak istotna? Jaką rolę odgrywa kwas foliowy? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ