WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • annaki Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika miałam to samo z macicą, też po tyg przestała się obkurczac i mi kazano leżeć tak pół godz dziennie na brzuchu, powoli się kłaść i wstawać i pomogło
    Beata1313 mam rewe :-) , kupowałam te gotowce ale one dla mnie trochę bez smaku :-(
    Agattee ja espumisan dawałam przed jedzeniem bo powiedziano mi ze ten symetikon to rozbija pęcherzyki powietrza czy coś które się tworzą w trakcie posiłku i dlatego żeby dawać wcześniej, sab dawałam jak mała nagle się zrywała i miała bóle, pomagał po ok 15 min, w tym czasie nosiłam ją tak na brzuszku na przedramieniu, tak na "samolocik" :-) , a i jeszcze do odbicia jak podnosisz i nic nie idzie to połoz na płasko i znowu podnieś :-) , więcej sposobów nie znam :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2015, 21:21

agattee lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta- No ja w tym parku tez bede spacerowac wiec duza szansa na spotkanie jest ;-) Mozemy sie nawet umowic na jakis konkretny dzien zeby sie nie mijac... Oczywiscie dopiero na wiosne bo teraz to tylko kolo domku spaceruje a do tego parku to jednak musze podjechac autobusem...
    Kasia, Agattee- Moze wy tez kiedys podjedzie do tego parku? Fajnie byloby jakbysmy sie wszystkie tam spotkaly i poznaly nasze dzieciaczki ze soba ;-)

Na fb ktos podal linka na darmowy kurs niemieckiego dla matek z dziecmi. Chcialam jezdzic z Juliankiem ale sie okazalo ze te spotkania sa na polnocy Berlina. Ja mieszkam na poludniu a. 1-1,5 godziny dojazdiu z malym dzieckiem to jednak za daleko...

Agattee- Ja starszemu synkowi dawalam sab simplex ( dawalam krople do mleczka) i niestety on wiele nie pomogl a wrecz przeciwnie synek po nich bardzo ulewal, za to lefax zadzialal odrazu i dzieki niemu nasze problemy z brzuszkiem sie skonczyly wiec mysle ze warto kupic i sprobowac je uzyc ;-)

Ja w ciazy przytylam 7 kg ktore zaraz zgubilam. Ba waze mniej ńiz przed ciaza tylko brzuszek znowi mi juz wylazi a byl juz tak ladnie plasciutki :-(

Ja niestety juz mam 37 a niedlugo kolejne urodziny... Niby tez nie wygladam na te lata ale niestety tez nie mlodnieje :-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2015, 21:31

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • annaki Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie macie że jesteście z jednego miasta :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2015, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki to proponuje przeprowadzke. Najblizej masz do mnie i do Agitki ;)
    Dzieki za wskazowke z lezeniem na brzuchu. Wyproobuje.

Ja placki ziemniaczane robie w sokowirowce. Moze troche zabawy z tym jest ale tarlam raz i to byl ostatni raz...nigdy wiecej!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2015, 22:52

• annaki Autorytet

Wysłany: 21 stycznia 2015, 23:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie Monika bo my to w sumie z jednego landu :-)
    Moja mama obiecała że kupi mi maszynkę el i do niej taką nakładkę do placków, wtedy będzie plackowy szał ;-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 stycznia 2015, 23:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A powiedzcie mi Jak dlugo sie krwawi po porodzie? Zaraz cos poczytam ale powiedzcie Jak wy mialyscie? Myslalam ze 2 tygodnie to gora a tu nadal jest krwawienie, co prawda nie takie duze ale jest...

• Mamax Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 00:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika- Ja krwawilam trzy tygodnie. Ostatnie dni to w sumie juz plamienia ale byly...

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika, tak, jestem z biuściastych ;) i w ciąży szybko musiałam kupić nowy stanik (dosłownie po dwóch czy trzech tyg od testu), a teraz odpukać nie rosną;) a Ty masz specjalny stanik do karmienia? kupowałaś w Polsce czy w Niemczech? Bo z tym też nie jest chyba najłatwiej? A w tej książce nie ma nic strasznego, tylko, że ja się zawsze krwi bałam i wogóle;) o porodzie wcześniej starałam się nie myśleć (tak żeby sobie wyobrażać), bo mówiłam, że jeszcze dużo czasu, a teraz to już powoli trzeba zacząć myśleć.

Temu lekarzowi to chyba wystawię opinię w internecie (żeby nie było, że on taki pozytywny). Jola, też jestem cięta, dlatego się tak nakręcałam, normalnie żałuję, że mu nie powiedziałam, że mu nie zapłacę. a do tej jego koleżanki nie pójdę, załatwię to w Hamburgu.

Piszecie o obiadkach:) mnie teraz mama rozpieszcza, ale jak wrócę to placki ziemniaczane zrobię, narobiłyście mi smaka :) i kotlety mielone. a mąż chyba na weekend będzie w Szczecinie to zamówimy pizzę :)

Dziewczyny, kiedy poczułyście pierwsze ruchy Waszych dzieciaczków? Albo te bąbelki? :) Już się doczekać nie mogę! ;)

miłego dnia :)

o1489vvjal2gnmht.png
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2015, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amaranta- jako że to Twoje pierwsze dziecko to spodziewaj się w okolicach 18-20tc :) ja poczułam w 19 tc takie słabiutkie, lekkie trzepotanie skrzydeł motylkowych albo przepływająca mała rybka. W późniejszych tygodniach zdecydowanie będziesz wiedziała, że to jest to :) moja przyjaciółka w 2 ciąży poczuła ruchy już w 12tc. Przygotuj sie na spore emocje- po pierwsze ruchy są niesamowite- potem z resztą za każdym ruchem będziesz rozklejona i poruszona. To jest cudo! Nie dziwię się, że nie możesz się już doczekać.
    Amarantaa my też na wiosnę koniecznie musimy się spotkac na jakiś spacerek

relgi09kfo915nes.png
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 22 stycznia 2015, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój suwaczek w ogóle nie przesuwa się "w czasie". Muszę go aktualizować codziennie :/

relgi09kfo915nes.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 09:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O właśnie, Jola, musimy się spotkać koniecznie :) wogóle co do spacerków, to mi się marzy pozwiedzać tereny zielone w Hamburgu z wózkiem ;) a jeszcze zapomniałam Ci napisać, że jakbyś chciała te nakładki z Polski to mogę Ci przywieźć, żaden problem, tylko byś mi musiała wytłumaczyć jak to wygląda albo podać nazwę :)

Eh, dopiero w 18-20 tc ;) pewnie będę ryczeć jak głupia:) gdzieś czytałam, że 16, ale to może faktycznie w kolejnych ciążach ;) W sumie z raz czy dwa mi się wydawało, że czuję takie jakby pulsowanie pod skórą w brzuchu (w sensie oddychanie?), ale to raczej moja wyobraźnia bujna ;)

o1489vvjal2gnmht.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2015, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amarranta ja tez szybko kupilam pierwszy stanik ale pozniej juz nie urosly, tylko w dniu nawalu mleka- wtedy chyba tylko namiot by je pomiescil ;) Puerwsze staniki ciazowe kupilam w c&a i tak Jak bardzo lubie tam kupowac tak ze staniki sie rozlazly bardzo szybko, nawet majtasy naja ok a ze staniki to tragedia. Pozniej kupilam w KIK takie sportowe i w 3 trymestrze ze w KIK znalazlam dwa ciazowe staniki i sa rewelacyjne. Tylko obwod moglam wzisc mniejszy bo teraz musze je przerobic ale sa naprawde swietne.

• annaki Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez polecam staniki z KIK :-) ,swój nosiłam nawet wtedy jak już nie karmilam bo taki był wygodny :-)
    Monika ja podobnie jak Mamax krwawilam 2 tyg a trzeci tydz to bardziej plamienie było, że wystarczała wkładka, w sumie po tyg miałam juz czysto ale okazało się że wtedy ta macica przestała się obkurczac i musiałam trochę na tym brzuchu polezec i wspomóc :-)
    Amarranta ja ruchy poczułam tez cos kolo 19 tyg, taki jakby puls, co chwilę :-).

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2015, 10:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A pierwsze ruchy poczulam jakos w 16-17 tyg.ale to Jak polozylam sie na brzuchu i wlasnie taka rybke poczulam. Pozniej praktycznie nic i jakos w 20-21 tyg.byl taki konkreet ze az maz poczul. Pozniej pamieram ze tydzien nic i az sie martwilam bo doszly klucia a ruchow brak i polecialam do lekarza i on mu powiedzial ze za tydzien juz bede czuc malego pelna para no i tak bylo.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze tak bym chciala juz nie miec tych krwawien. Plamienia to jeszcze nie da ale i krwawienie takie Jak z srodka okresu. Bede lezec na brzuchu bo lubie a Jak ma to przyspieszyc i obkurczanie i koniec krwawienia to byloby super.

• Muniek Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 10:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi mały zrobił prezent na święta i wtedy w 17tc poczułam pierwsze ruchy,ale to było takie bardzo delikatne. A teraz to już konkretnie mnie kopie mała wiercipięta :-)
    Trochę wam zazdroszczę tych cycuchów,bo mi moje nie rosną,może tylko troszkę pełniejsze są. I powiem wam że na szczęście nigdy mnie nie bolały,ale ostatnio mój mąż chciał pobawić się w doktora i stwierdził że musi pomacać czy wszystko z nimi ok,to było mega nieprzyjemne. Tak mnie zabolały jakoś dziwnie,a w sumie nawet nie wiem jak bolą piersi?!?

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 stycznia 2015, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek mnie bolaly troche na samym poczatku. Nie wiem czy to ma związek ale wtedy Jak bolaly to troszke urosly ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2015, 15:03

• Maarta:) Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amarranta ja poczulam pierwsze ruchy jakos w 16 tyg. wiec jestes juz bardzo blisko:) to piekne chwile a pozniej beda takie kopniaki ze hoho!:)

Mnie tez bola piersi.. u mnie jest tak ze jak bola to rosna.

Kurde boli mnie brzuch i to dosc regularnie nie wiem czy to sa skurcze ale promieniuja z gory brzucha w dol, mam nadzieje ze to jednak falszywy alarm.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2015, 11:51

oar843r8kh12ukn4.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek, ja tez miałam bardzo wrażliwe piersi w ciazy i wlasnie na takim etapie co ty. Dosc długo to trwało :/ Kurcze, pierwsze bąbelki u mnie były 4 pod rząd w tym samym miejscu, płakałam jak głupia ale było to cudne uczucie. I mysle, ze bede troche tęskniła za tym moim robaczkiem w brzuszku, bo uwielbiam jak sie mała rusza. Czasami bolą zebra, ale to nie ma znaczenia.

Kurde, ale mnie wzięło dzis na sprzątanie. Odkurzalam, podłogi umylam i jeszcze mi zostały kurze i łazienka. Nie wiem co jest, ale czuje potrzebę ze musze mieć czysto a nikt tak nie posprząta jak ja hehe :)

Dzis robię próbne muffiny czekoladowe, bo w sobotę idziemy do znajomych mojego meza z pracy na kawę wiec pomyslałam, ze coś zrobie. Wole wczesniej sprawdzić czy wyjdą dobre hehe stresuje sie troche, bo tu z nikim sie nie spotykaliśmy do tej pory wiec mam nadzieje, ze bedzie fajnie-to sa Polacy wiec tyle dobrze ;)

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Maarta:) Autorytet

Wysłany: 22 stycznia 2015, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia to znaczy ze wijesz gniazdo i pord juz blisko:) Tez uwielbiam uczucie jak corcia sie rusza, cos pieknego ze mieszka w brzuszku taki maly czlowieczek:)

Jak muffinki wyjda dobre poprosimy o przepis :)

oar843r8kh12ukn4.png
‹‹ 211 212 213 214 215 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ