Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Monika miałam to samo z macicą, też po tyg przestała się obkurczac i mi kazano leżeć tak pół godz dziennie na brzuchu, powoli się kłaść i wstawać i pomogło
Beata1313 mam rewe , kupowałam te gotowce ale one dla mnie trochę bez smaku
Agattee ja espumisan dawałam przed jedzeniem bo powiedziano mi ze ten symetikon to rozbija pęcherzyki powietrza czy coś które się tworzą w trakcie posiłku i dlatego żeby dawać wcześniej, sab dawałam jak mała nagle się zrywała i miała bóle, pomagał po ok 15 min, w tym czasie nosiłam ją tak na brzuszku na przedramieniu, tak na "samolocik" , a i jeszcze do odbicia jak podnosisz i nic nie idzie to połoz na płasko i znowu podnieś , więcej sposobów nie znamWiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2015, 21:21
agattee lubi tę wiadomość
-
Marta- No ja w tym parku tez bede spacerowac wiec duza szansa na spotkanie jest Mozemy sie nawet umowic na jakis konkretny dzien zeby sie nie mijac... Oczywiscie dopiero na wiosne bo teraz to tylko kolo domku spaceruje a do tego parku to jednak musze podjechac autobusem...
Kasia, Agattee- Moze wy tez kiedys podjedzie do tego parku? Fajnie byloby jakbysmy sie wszystkie tam spotkaly i poznaly nasze dzieciaczki ze soba
Na fb ktos podal linka na darmowy kurs niemieckiego dla matek z dziecmi. Chcialam jezdzic z Juliankiem ale sie okazalo ze te spotkania sa na polnocy Berlina. Ja mieszkam na poludniu a. 1-1,5 godziny dojazdiu z malym dzieckiem to jednak za daleko...
Agattee- Ja starszemu synkowi dawalam sab simplex ( dawalam krople do mleczka) i niestety on wiele nie pomogl a wrecz przeciwnie synek po nich bardzo ulewal, za to lefax zadzialal odrazu i dzieki niemu nasze problemy z brzuszkiem sie skonczyly wiec mysle ze warto kupic i sprobowac je uzyc
Ja w ciazy przytylam 7 kg ktore zaraz zgubilam. Ba waze mniej ńiz przed ciaza tylko brzuszek znowi mi juz wylazi a byl juz tak ladnie plasciutki
Ja niestety juz mam 37 a niedlugo kolejne urodziny... Niby tez nie wygladam na te lata ale niestety tez nie mlodnieje
Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2015, 21:31
(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
[/url]
[/url]
[/url] -
nick nieaktualnyAnnaki to proponuje przeprowadzke. Najblizej masz do mnie i do Agitki
Dzieki za wskazowke z lezeniem na brzuchu. Wyproobuje.
Ja placki ziemniaczane robie w sokowirowce. Moze troche zabawy z tym jest ale tarlam raz i to byl ostatni raz...nigdy wiecej!Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 stycznia 2015, 22:52
-
nick nieaktualny
-
Monika, tak, jestem z biuściastych i w ciąży szybko musiałam kupić nowy stanik (dosłownie po dwóch czy trzech tyg od testu), a teraz odpukać nie rosną a Ty masz specjalny stanik do karmienia? kupowałaś w Polsce czy w Niemczech? Bo z tym też nie jest chyba najłatwiej? A w tej książce nie ma nic strasznego, tylko, że ja się zawsze krwi bałam i wogóle;) o porodzie wcześniej starałam się nie myśleć (tak żeby sobie wyobrażać), bo mówiłam, że jeszcze dużo czasu, a teraz to już powoli trzeba zacząć myśleć.
Temu lekarzowi to chyba wystawię opinię w internecie (żeby nie było, że on taki pozytywny). Jola, też jestem cięta, dlatego się tak nakręcałam, normalnie żałuję, że mu nie powiedziałam, że mu nie zapłacę. a do tej jego koleżanki nie pójdę, załatwię to w Hamburgu.
Piszecie o obiadkach:) mnie teraz mama rozpieszcza, ale jak wrócę to placki ziemniaczane zrobię, narobiłyście mi smaka i kotlety mielone. a mąż chyba na weekend będzie w Szczecinie to zamówimy pizzę
Dziewczyny, kiedy poczułyście pierwsze ruchy Waszych dzieciaczków? Albo te bąbelki? Już się doczekać nie mogę!
miłego dnia -
Amaranta- jako że to Twoje pierwsze dziecko to spodziewaj się w okolicach 18-20tc ja poczułam w 19 tc takie słabiutkie, lekkie trzepotanie skrzydeł motylkowych albo przepływająca mała rybka. W późniejszych tygodniach zdecydowanie będziesz wiedziała, że to jest to moja przyjaciółka w 2 ciąży poczuła ruchy już w 12tc. Przygotuj sie na spore emocje- po pierwsze ruchy są niesamowite- potem z resztą za każdym ruchem będziesz rozklejona i poruszona. To jest cudo! Nie dziwię się, że nie możesz się już doczekać.
Amarantaa my też na wiosnę koniecznie musimy się spotkac na jakiś spacerek -
O właśnie, Jola, musimy się spotkać koniecznie wogóle co do spacerków, to mi się marzy pozwiedzać tereny zielone w Hamburgu z wózkiem a jeszcze zapomniałam Ci napisać, że jakbyś chciała te nakładki z Polski to mogę Ci przywieźć, żaden problem, tylko byś mi musiała wytłumaczyć jak to wygląda albo podać nazwę
Eh, dopiero w 18-20 tc pewnie będę ryczeć jak głupia:) gdzieś czytałam, że 16, ale to może faktycznie w kolejnych ciążach W sumie z raz czy dwa mi się wydawało, że czuję takie jakby pulsowanie pod skórą w brzuchu (w sensie oddychanie?), ale to raczej moja wyobraźnia bujna -
nick nieaktualnyAmarranta ja tez szybko kupilam pierwszy stanik ale pozniej juz nie urosly, tylko w dniu nawalu mleka- wtedy chyba tylko namiot by je pomiescil Puerwsze staniki ciazowe kupilam w c&a i tak Jak bardzo lubie tam kupowac tak ze staniki sie rozlazly bardzo szybko, nawet majtasy naja ok a ze staniki to tragedia. Pozniej kupilam w KIK takie sportowe i w 3 trymestrze ze w KIK znalazlam dwa ciazowe staniki i sa rewelacyjne. Tylko obwod moglam wzisc mniejszy bo teraz musze je przerobic ale sa naprawde swietne.
-
Ja tez polecam staniki z KIK ,swój nosiłam nawet wtedy jak już nie karmilam bo taki był wygodny
Monika ja podobnie jak Mamax krwawilam 2 tyg a trzeci tydz to bardziej plamienie było, że wystarczała wkładka, w sumie po tyg miałam juz czysto ale okazało się że wtedy ta macica przestała się obkurczac i musiałam trochę na tym brzuchu polezec i wspomóc
Amarranta ja ruchy poczułam tez cos kolo 19 tyg, taki jakby puls, co chwilę . -
nick nieaktualnyA pierwsze ruchy poczulam jakos w 16-17 tyg.ale to Jak polozylam sie na brzuchu i wlasnie taka rybke poczulam. Pozniej praktycznie nic i jakos w 20-21 tyg.byl taki konkreet ze az maz poczul. Pozniej pamieram ze tydzien nic i az sie martwilam bo doszly klucia a ruchow brak i polecialam do lekarza i on mu powiedzial ze za tydzien juz bede czuc malego pelna para no i tak bylo.
-
nick nieaktualny
-
Mi mały zrobił prezent na święta i wtedy w 17tc poczułam pierwsze ruchy,ale to było takie bardzo delikatne. A teraz to już konkretnie mnie kopie mała wiercipięta
Trochę wam zazdroszczę tych cycuchów,bo mi moje nie rosną,może tylko troszkę pełniejsze są. I powiem wam że na szczęście nigdy mnie nie bolały,ale ostatnio mój mąż chciał pobawić się w doktora i stwierdził że musi pomacać czy wszystko z nimi ok,to było mega nieprzyjemne. Tak mnie zabolały jakoś dziwnie,a w sumie nawet nie wiem jak bolą piersi?!?
(*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek -
nick nieaktualny
-
Amarranta ja poczulam pierwsze ruchy jakos w 16 tyg. wiec jestes juz bardzo blisko:) to piekne chwile a pozniej beda takie kopniaki ze hoho!
Mnie tez bola piersi.. u mnie jest tak ze jak bola to rosna.
Kurde boli mnie brzuch i to dosc regularnie nie wiem czy to sa skurcze ale promieniuja z gory brzucha w dol, mam nadzieje ze to jednak falszywy alarm.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 stycznia 2015, 11:51
-
Muniek, ja tez miałam bardzo wrażliwe piersi w ciazy i wlasnie na takim etapie co ty. Dosc długo to trwało Kurcze, pierwsze bąbelki u mnie były 4 pod rząd w tym samym miejscu, płakałam jak głupia ale było to cudne uczucie. I mysle, ze bede troche tęskniła za tym moim robaczkiem w brzuszku, bo uwielbiam jak sie mała rusza. Czasami bolą zebra, ale to nie ma znaczenia.
Kurde, ale mnie wzięło dzis na sprzątanie. Odkurzalam, podłogi umylam i jeszcze mi zostały kurze i łazienka. Nie wiem co jest, ale czuje potrzebę ze musze mieć czysto a nikt tak nie posprząta jak ja hehe
Dzis robię próbne muffiny czekoladowe, bo w sobotę idziemy do znajomych mojego meza z pracy na kawę wiec pomyslałam, ze coś zrobie. Wole wczesniej sprawdzić czy wyjdą dobre hehe stresuje sie troche, bo tu z nikim sie nie spotykaliśmy do tej pory wiec mam nadzieje, ze bedzie fajnie-to sa Polacy wiec tyle dobrze