Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Jola dziekuję kochana i trzymam kciuki, zeby Twój Maluszek chciał wyjsc, bez poganiania
Monika a co ile jada Vincent? moze je za mało razy? moze spróbuj Mu czesciej dawac ale po mniej? bo 200 gram to faktycznie nieduzo przez miesiąc czasu:-( a jesli chodzi o kredyt to tez jestem w szoku. Mysmy załatwiali kredyt dla brata od emka. Rodzina z jednym dzieckiem małym, dochody na poziomie 1800-1900 netto co miesiąc, w DE od niespełna pół roku, bez zadnej historii kredytowej. Dostał od ręki 10 tysięcy, a powiedzieli Mu, ze na te warunki moze dostac max 30 tys. I deycja zapadła w ciągu kilku minut, to było w DeutscheBanku. Dlatego jestem w szoku dlaczego Wam odmawiająA co do socjalu to się nie wypowiem nawet. Znam taką jedną rodzinę na socjalu to zyją jak pączki w masle dosłownie...duzo lepszy standard mają niz u Nas gdzie emek uczciwie pracuje. Jak sie jest na socjalu to płacą przedszkole, żłobek dla dzieci, zajęcia dodatkow typu basen, piłka nozna, obozy rózne własnie, a Nam nawet 5 euro nie chcą do przedszkola dołozyc
Mamax dziękuję....a jesli chodzi o rehabilitację to chodzi o to, ze Mały ma za wiotkie mięsnie niektórych miejscach,a za mocne napięcie w pleckach. Ja bym na Twoim miejscu odroczyła szczepienie jednak na jakies 2 tygodnie. katar nie katar, ale u Takiego Maluszka to nie wiadomo czy to nie zaczątek czegos innego i po co dodawac Mu obciążenia pod postacią szczepionki;-) ja tez mam babix kropelki dla Maluchów. Daje sie kropelkę na ubranie i przynosi ulgę. Tylko trzeba uwazac, bo te kropelki bardzo szybko wypływają i jak więcej wypłynie to strasznie ostro wtedy pachnie i moze draznic Maluszka. Ja stosuję i dla Alusia i dla XavierkaI zdrówka dla Julianka
Tigana dziękuję....AZS potwierdzone przez pediatrę i jednego alergologa, a teraz mamy wizyte w klinice całej i zobaczymy co powiedzą.
A My juz po wizycie u neuropediatry. Poobracała Xavierkiem, popatrzyła i okazało sie, że Mały am tylko za slabe miesnie w obwodzie barkowym. W pleckach z jednej strony minimalnie za duze napięcie, ale to nic. i Na dzien dzisiejszy powiedziała, ze na upartego moze Go wysłac na gimnastykę, ale na jej oko to w ciągu 2 miesięcy powienien Sam to Mały sobie wyrobic. Dopiero na nastepnym badaniu jak nadal takie bedzie miał problemy to bedziemy rehabilitowac. Powiedziała tez zebysmy się nie przejmowali, bo mały rozwija się super i gdyby było cos nie tak, to Oni na pewno tego nie przeoczą. A i jak zwyczajnie maluchy nie powinny za długo siedziec w lezazkach tak Xavier ma zalecenie lezenia, zeby ramionka do przodu kulic i dzięki temu bedą Mu sie miesnie wzmacniac, bo główkę w pozycji siedzącej i pionowej super kontroluje:D a tak w ogóle to Kobieta tak sympatyczna, ze dawno takiego lekarza nie widziałam i jestem bardzo zadowolona z wizyty;) a i powiedziała, że skoro po Nutramigenie nie ma poprawy to mamamy Go odstawic i piers tez narazie i spróbowac podawac Mleko Hipoalergiczne, bo najprawdopodobniej Mały moze byc uczulony na jakies konserwanty i wtedy na piersi i tak cały czas bedzie wysypany bo nie jest mozliwe wyeliminowane wszystkich alergenów. Także znowu ląduję dzis z laktatorem,a mały dostał juz porcje Aptamilu Pre HA i wydoił 130 i był bek, ze mało:?jola83, Tigana lubią tę wiadomość
-
Agattee no widzisz mowilam ze ta babka podpowiada ciekawe rzeczy:) Kolezanki cora tez miala problemy z brzuszkiem i nosila ja w chuscie, pomagalo i nie plakala. Moze warto sprobowac?
Jesli chodzi o kare o ktorej pisalas to wydaje mi sie to niemozliwe, bo przedszkola nie sa obowiazkowe. w wiadomosciach ostatnio bylo ze jakas babka pani architekt gdzies tutaj w Niemczech zdecydowala sie na dziecko i chciala je po jakims czasie wyslac do Kity i zanim zaszla w ciaze miasto obiecalo ze beda nowe miejsce zeby dac dziecko do Kity i wrocic do pracy.. okazalo sie jednak ze nie znalazla miejsca dla swojego dziecka i poszla do sadu dostala odszkodowanie od panstwa, bo obiecali i nie dotrzymali tego, wiec niezle.
Tez slyszalam ze jest ciezko z miejscami, my bedziemy sie na pewno przenosic do innej dzielnicy na wieksze mieszkanie, wiec nie ma sensu juz teraz szukac.
Jola wydaje mi sie ze to nie ma znaczenie czy weekend czy nie, no a jak ktos przenosi juz bardzo dlugo to nie wywoluja bo weekend? A Twoja ginka kazala Ci isc do szpitala pytac o wywolanie czy jak?Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2015, 14:04
agattee lubi tę wiadomość
-
Agitka, fajnie ze jestes zadowolona z wizyty, jakis krok do przodu
I masz racje ze cud znalezc sympatycznego lekarza ktory wklada serce w to co robi, bo wiekszosc to tylko na odpierdol wszystko az chce sie tylko ich udusic
Maarta a to nie wiedzialam ze przedszkola nie sa obowiazkowe (tzn w PL wiem ze nie sa) ale tutaj myslalam ze sa.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2015, 14:11
-
Agatte masz racje, znalezienie lekarza z powołaniem to naprawde cud
a patrzenie jak dziecko sie meczy jest straszne:-( u Was widze, ze tez nieciekawie....a jakie kropelki stosujesz i jak czesto?
U nas Xavier tez przez I miesiac przybrał duzo. Urodził sie 3550 a na U3 miałjuz 4420z przedszkolami naprawde jest lipa.... Aleks nie dostał sie do dwóch. Znalezlismy takie półprywatne, płacimy drozej, bo z jedzeniem 200 euro na miesiac, ale jestem bardzo zadowolona z opieki
a ta babka to chyba cos sciemniała, bo obowiązek przedszkolny jest dopiero rok przed szkoła
-
Agitka, wczesniej dawalam Espumisan po nim byla zawsze kupa i mega sie odbijalo ale nie pomagalo na bol.
Teraz stosuje Sab Simplex, po tym troszke ciezej z bekaniem, daje jej troszke przed kazdym karmieniem albo co 2-3 karmienia.
Dawanie przed karmieniem zawsze funkcjonowalo, jednak wczoraj dalam w taki sam sposob i niestety juz nie pomoglo. Jeszcze myslalam nad tym Lefaxem, nie mam go w domu ale jesli posiada taki sam sklad jak Espumisan czy SabSimplex to nie wiem czy jest sens kupowac...
Piszesz o obowiazku przedszkolnym rok przed szkola. Czyli jednak dziecko MUSI isc przedszkola? A szkole tutaj dzieci zaczynaja w wieku 6 czy 7 lat?
Jeszcze mam pytanie. Wypelniam wniosek o EG. Tam pisze cos o Mutterschaftsgeld i ta babka co byla przedwczoraj tez cos mowila, ze musialabym wziac jakies zaswiadczenie z AOK ze nie pobieram/badz pobieram Mutterschaftsgeld. Nie pobieram bo nie pracowalam w ostatnim roku. Wy tez zalatwialyscie takie zaswiadczenie? Daja to od reki ?Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2015, 14:18
-
Ehhh, zwariuje ! Powiedzcie mi co tutaj wpisac? Miesiace od kiedy do kiedy mam miec EG? Czyli od Januar do Dezember 2015?
I jeszcze jedno pytanie. We wniosku o EG sa dwie tabelki Elternteil 1 i Elternteil 2 to na wszystkich kartkach wypelniam dwie tableki czyli o sobie i o R. czy tylko o sobie skoro ja jestem wnioskujaca?Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2015, 14:31
-
Agatte u Nas na Alusia super działał Ssbsimplex, a na Xaviera nie działał wcale, a Lefax okazał sie rewelacyjny, także polecam szczerze
Rok przed pujsciem do szkoły dziecko musi isc do przedszkola, bo to tak jak w PL zerówka. obowiązek szkolny dla dzieci urodzonych do konca sierpnia to wiek 6 lta. Natomiast, te które urodzą sie od wrzesnia do konca roku z zasady idą jako 7latki, przy czym jesli psycholog oceni, ze dziecko jest gotowe i rodzice wyrazą zgode, to moe isc jako 6latek. O ile z puszczeniem dziecka rok szybciej nie ma problemu zbytnio, tak z opóxnieniem o rok juz jest problem, bo jesli psycholog oceni, ze dzicko jest zdolne do podjecia nauki (chodzi przede wszystkim o umiejętnosc koncentracji przez 45 minut) to wtedy nie ma zmiłuj i Maluch musi isc do szkoły. U Nas Alus bedzie szedł jako 6latek, a Xavier jako 7latek
Mój emek dostał takie zaswiadczenie od ręki w AOK jak był Małego zgłaszac du ubezpieczenia, takze myslę, że wystawią Ci na miejscu. Co do tabelki to niestty nie omoge, bo emek wszystko wypełniał jak ja lezałam w szpitalu i nawet nie widziałm tych wniosków tylko sie podpisałam na koniec;-)
A dziewczyny jeszcze Wam się pochwalę, bo jestemw szoku. Byłam dzisiaj u ginki na szybko tylko po receptę na tabletki. Chciałam 3 opakowania, a nasza ginka wypisała mi receptę tylko na jedno, a dwa dała mi w prezencie, ze tak powiemi tym oto sposobem jestem bogatsza o jakies 30 euro
az mi się miło zrobiło normalnie
amarranta lubi tę wiadomość
-
Hej. To najpierw napisze co u mnie. Ech chyba ta ciąże przenoszę, bo u małej ctg wyszło ok, ale u mnie zero skurczy macicy. Dzis miała dyżur p.Hania i mówiła żebym codziennie robiła sobie ciepłe kąpiele ze świecami o zapachu takim jak cynamon lub imbir lub goździki -niby to w jakiś sposób moze pomoc, plus mozna kupic taki płyn do kąpieli albo jakies kadzidełka. Kazała pic herbatę z lisci malin i sprzątać na okrągło
oczywiscie mówi, ze to moze przyspieszyć ale każda kobieta i każde dziecko jest inne wiec nie ma złotego srodka. No to ja wchodzę po schodach za każdym razem, dzis umylam jedno okno i podłogi i ciasto drozdzowe sie piecze hehe do terminu 8 dni wiec zobaczymy jak wyjdzie w praniu. A Gabrysia wazy 3200 wiec przez 2tygodnie przytyła 100g wiec chyba nie duzo a ja schudłam 1 kg:D lekarz powiedział ze przepływy ok i łożysko sprawne a główka nisko-tyłków czekac na skurcze.
MonikaDM no nie miałam pojęcia ze tak tu cieżko z kredytem. Tym bardziej do jasnej ciasnej ze to mała kwota. A historia o twojej siostrze i sąsiadce wola o pomstę do nieba. Powiem wam, ze czasami to tylko pasowałoby rzucić to w cholerę i załamać ręce, bo człowiek chce być uczciwy, pracować a Panstwo tylko kłody pod nogi kładzie. Wiem, ze nie mozna generalizować, bo nie wszyscy na socjalu sa oszustami, ale sporo ich jednak jest!
Agattee, to faktycznie fajnie ze ta kobitka przyszła, ale my po niemiecku chyba sie az tak niedogadamy. Chybaże przyślą nam kogoś kto zna angielski. A co to jest to Kita-Gutschein?? Kurde kolejne rzeczy do ogarnięcia, chociaż ja tez ze swoją córka bede chciała być 2 lata a potem nie wiem czy do Polski nie wrócimy. Ech nie mam pojęcia jak to zycie bedzie nasze wyglądało, jedna wielka niewiadoma.
Agitka, dobre wieści z wizyty widzei to najważniejsze
Agattee, ja żadnego zaświadczenia z kasy nie załatwiałam. No chyba juz ich pogięło. Jak coś bede sie martwiła pózniej. Co do tej tabelki. Ja wpisze tak:a) od lutego do lipca i b) sierpień do styczeń tak zeby było 12 miesięcy w sumie a od lutego dlatego, ze mała urodzi sie w lutym. Wydaje mi sie to poprawne.
Co do Elternteil1 to jestes ty wiec oczywiscie wypełniasz wszystko a Elternteil2 ja wypełniłam dane meza w punkcie:2,5,6,8,10. I jeszcze dołącze załącznik Erklarung zum einkommen (elterteil1).
-
Agitka bardzo fajnie że zadowolona jesteś z wizyty. Xavier faktycznie ładnie przybiera
Ja na razie planuje zostać z dzieckiem 12 miesięcy, potem mąż 2 miesiące i potem szukałabym Tagesmutter najchętniej, bo w żłobku dużo dzieci chorują. A od 3 roku życia przedszkole. Ale to będzie zależało od tego, jak szybko znajdę pracę.
Agitka, fajna babka z tej ginki. A można brać tabletki jak się karmi piersią czy karmisz tylko butelką? Jaka zorientowana jesteś w tych wszystkich formalnościach, ja póki co zielona jak szczypiorek na wiosnę.
Kasia83, te kąpiele to brzmi super! jeszcze chwilka i będziesz miała Małą przy sobie.
-
nick nieaktualnyJola problemem jest ten kredyt studencki, bo jakby nie było nie jest spłacony w czasie, a przy spłacaniu go teraz po powrocie do kraju doliczyli jakies odsetki (wiecie, zanim mąż wyjechał z DE i z PL napisał o te odroczenie to pewnie cos naliczyli), które z kolei mogły być tak jak u Mamax tej całej "Schufa" i najprawdopodobniej tam teraz widniejemy i teraz do czerwca tego nie odblokują. No nie ważne juz.
My upatrzeliśmy juz kilka lat temu Hondę Civik i mieliśmy ją brać, teraz załujemy że te 4 lata temu sie nie zdecydowaliśmy ale wtedy planowaliśmy ślub i kase na wesele wydaliśmy...no czesc kasy. Wczoraj ta Honda to była okazja, bo w salonie była, miała 8 miesiecy i przejechane niecałe 10tys. km. No nic, może ise jeszcze uda w tym naszym ING bo mają nam przysłać wniosek wiec zapytanie wyslemy jeszcze pisemnie. A jak nie to jeszcze salon nam dał jedną opcje, tylko nie chcemy być uzależnieni od salonu...dlatego też nigdy nie braliśmy nic w ratach - generalnie mieliśmy tylko 2 małe kredyty w życiu.
Wy się nie martwcie, bo tak jak piszę u nas coś się ciągnie z przeszłości męża i to nam blokuje sprawę.
Agattee - tak, mały wg ostatniego wazenia połoznej przybrał jakieś 200g do wagi urodzeniowej. A tym 1 kg u Twojej małej sie nie przejmuj, bo wg tej jednej strony w necie to jest własnie norma. Położna sama była zaskoczona że waga tak pokazała, bo mówi, ze widać ze przytył i urósł duzo, tylko walsnie nam i wielu osobom sie wydaje ze go wyciągneło na długość mocno, widze to też po ubrankach, policzki mu się zaokrągliły bardziej a ta waga jakaś taka do dupy. Wczoraj i dzis wazyliśmy go na naszej wadze łazienkowej, wiem, ze niedokłądna, ale wskazało, ze mały przed jedzeniem, po kupsztalu i w lekkim ubranku waży 4,3 kg, wiec czekam na tą położna jak na zbawienie.
Ja z kolei chyba wczoraj w TV widziałam informację jak 2 matki wygrały procesy o odszkodowanie za to ze ich dzieci nie dostały miejsca w przedszkolach.
A o tej spirali to jakiejś konkretnej myślisz? Pytałaś już może ginka o to? Bo ja etż się zastanawiam. 20.02. mam wizytę to na pewno podpyta. Jeszcze Agitka nasunęła mi ostatnio pomysł z implantem antykoncepcyjnym więc o to też wypytam.
Mamax - co rozumiesz pod pojęciem "dokarmiać"? Chodzi Ci o te "odżywki" czy jak to się zwie, takie zagęsniki mleka czy jakoś tak...Bo ja go karmię MM i swoim odciagniętym mlekiem, tak pi razy drzwi pół na pół wychodzi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2015, 16:01
-
Tigana oj Xavier naprawdę fajnie przybiera, bo w niedzielę bedzie miał 4 miesiące i klocuszek wazy juz prawie 7 kilo :-p Mysmy tez próbowali Alusia oddac do Tagesmutter jak miał 2 lata, ale nie wypaliło, bo bardzo płakał. Dlatego przed pójsciem do przedszkola miałam niezłego stracha, a jak się okazało przedszkole Mu się tak spodobało, ze z chęcią chodził i chodzi mimo ze na początku nie znał w ogóle języka, bo w domu rozmawiamy po polsku. Natomiast po3 miesiącach w przedzkolumówił tak ładnie juz jak niemieckie dzieci
i odpukac w sumie juz dwa lata chodzi do przedszkola i był chyba raz czy max dwa razy przeziębiony tak, ze musiał zostac 2-3 dni w domu i raz miał zapalenie spojówek. ja planuję z małym posiedziec teraz do 2 roku zycia w międzyczasie zrobic zawodowy kurs językowy na B2 a pózniej isc do pracy, ale póki co tylko na pół etatu, dopóki dzieciaki nie podrosną trochę
A to Pierwszy Wasz Maluszek tak? powiem Ci, ze byłams zczerze zdziwiona i pozytywnie zaskoczona, ze dała mi te tabletki. Ja póki co karmię piersią więc biorę Cerazette - jedyne jakie mozna brac karmiąc
Kasiu ale Ci fajnie, jeszcze na koniec schudłasa kapiele bym chętnie sama takie urządziła
Ja Kochana pod koniec to latałam po schodach, sprzątałam, seksiłam się z emkiem, a Xavier i tak dosiedział do kiedy miał, tak że faktycznie na jedne działa, na inne nie
Monika kurcze szkoda, że taka okazja przepadnie jednak, ale co się odwlecze to nie uciecze i moze póxniej znajdziecie lepszą furęa moze jednak zdecydujecie sie na ofertę w salonie?
Tigana lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyAgitka - super, ze jesteś zadowolona. No i co wazne, ze póki co nie trzeba rehabilitować. Xavier na pewno da rade sam
Co do wagi Vincenta i jego jedzenia...jak jadł niejsze porcje tak z 90-100 ml to jadł 6 razy dziennie czasem 7 jeszcze mniejszych, jak zwiększyliśmy dawki do 120-130 ml to zjada 5 razy dziennie i wiecej nie chce...sam to sobie reguluje więc ja nic nie mogę mu wcisnąc. Jak zjada te większe porcje to też inaczej śpi w nocy - np. dwie ostatnie noce po 8-8,5 godz. Dla nas niby super, ale jakbym miała się budzić żeby go nakarmić a on miałby przytyc to tak będę robić, wlasnie jutro w nocy to chyba budzik sobie nastawię i spróbuję nakarmić na śpiocha - chciałam tak zrobic dziś ale pomyślałąm, ze zapytam połoznej, bo z drugiej strony skoro on chce tyle spac w nocy to niech śpi, za to dziś prawie wcale nie śpi w dzień...
Super, ze tak Ci się udało z tymi tabletkami, ja ma wizytę 20.02. tez chce tabletki na poczatek ale wypytam i o spiralę i o implant.
Kasia - jak masz sprzątac na okrągło to zapraszam do mnieJa dziś się zbieram od samego rana za odkurzanie, ale coś leń mi sie znomu przplątał
Ważne, ze z Gabi wszystko dobrze
Jeszcze ma troszkę czasu.
Agattee - ja przy składaniu wniosku nie miałam tego zaświadczenia z Mutterschaftsgeld, ale dostałam wezwanie o uzupełnienie. Mąz zadzwonił do AOK i już za dwa dni iałam to w skrzynce, więc na miejscu też penwie wydadzą. Jeszcze chcieli ode nie coś jakby pit za zeszły rok, ale zaznaczyliśy w piśmie ze nie dostaje czego takiego bo nie pracowałąm jeszcze w DE.
Tigana - ja planuje podobnie. Za rok chce isć do pracy i zobaczymy czy uda sie znaleźć jakąś Tagesmutter, złobek w ewentualności. Ja od naszej ginki (bo mam ta samą co Agitka) dostałam kiedys witaminy na miesiac albo 3 tygodnie
-
Ok wróć, czyli moze ja napisze do tej mojej kasy ubezpieczeniowej o ten papierek, tylko powiedzcie to ma być co dokładnie? Ze ńie pobieram Mutterschaftsgeld? Ale jeśli nie pracowałam w Niemczech to myślicie ze tez powinnam to sobie od nich załatwić?
MonikaDM za daleko mieszkaszJakos dzisiaj mam sporo energii, a to mi sie rzadko zdarza wiec liczę ze to dobra wróżba i niedługo sie zacznie.
Jolu, daj znać jutro jak sie czegoś dowiesz o tym wywoływaniu. Kurde niech juz sie z tobą rozprawia bo bidulko sie męczysz. -
Kasia to mamy podobne wiesci, bo u mnie na ctg tak samo jak u Ciebie. A powiem Ci ze te kapiele, kadzidelka, herbata i sprzatanie sa przereklamowane. Ja dzis tez sprzatalam, herbate pije, kapiele tez biore mam rozne sole olejki cuda wianki i nic. Takze mozna sobie gadac.. a noz sie trafi ze posprzatamy i cos sie zacznie dziac... ale nie jest powiedziane ze to przez to tylko po prostu juz pora
Jola rozumiem to daj znac co i jak w tym szpitalu, pewnie juz nerwowke masz bo bys chciala miec juz dzidzie obok a tu uparciuszek jeden jeszcze siedzi.
Tez sie musze zabrac za wnioski ale jakos nie mam na to checi. -
Kurcze Monika to sama nie wiem co Ci poradzic. Chyb ajesli mały nie przybierze za duzo to faktycznie bedzie trzeba Go wybudzac w nocy iw dzien karmic max co 3 godziny. u Nas nigdy nie było problemów z za rzadkim jedzeniem, bo Xavier to głodomor i On o ile w nocy budził i budzi się nadal 2 razy to w dzien domagał się na początku max co 3 godziny cyca a teraz to nawet co 2 - 2,5 godziny je... % razy to wychodzi srednio co prawie 5 godzin. Nie jestem ekspertem jakims ale wydaje mi się to za mało jak na takiego Maluszka. jestem ciekawa co Ci jutro powi połozna. Ja własnie tez się muszę do Niej na wizytę zapisac i o ten implant wypytac, ale narazie nie mam do tego głowy. Dopiero jak z Małym się sytuacja unormuje to pomyslę o sobie
Jola ciekawe co Ci jutro powiedzą, a to szykujesz się na jutro zeby zostac w szpitalu, czy tylko idziesz na rozmowe?
Maarta czyli na Ciebie tak jak na mnie nie działały zadne "przyspieszacze" porodu
Kasiu ja nie pracowałam w DE i tez potrzebowałam ten papierek z kasy chorych -
Agitka a powiedz mi czy zbyt duże napięcie może też spr pediatra? Bo w poniedziałek mam u5 i mnie się wydaje że Lena ma właśnie za duże tez w plecach i chcę zapytać pediatrę jak będziemy, a jak to u was wygląda? Po czym poznać to napięcie w barkach?
U mnie Lena jak jest na rękach to tak jakby odchyla się do tyłu, rozkłada rączki jak by na samolot, nigdy nie daje ich do przodu np na moją szyje itp, jak leży to tez się czasem odgina w tył, czy to może być to?