X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2015, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem Martaaa ze to pewnie pic na wodę, ale akurat kąpiele lubie wiec to powiedzy ze tak dla relaksu ;)

Pochwale sie moja strucla ;) ja tak uwielbiam ciasta drozdzowe i zastanawiam sie czy mozna je jesc podczas karmienia piersią?

sy32iu.jpg

MonikaDM, Tigana, MRC lubią tę wiadomość

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • annaki Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2015, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia jadę do Ciebie :-D

Kasia83 lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2015, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Naprawdę bym sie z chęcią podzieliła ;)

zem3zbmhb277dwos.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2015, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez jade :)

Agitka - Vincent w ciagu dnia je co 2,5 godz własnie, tak srednio bo czasem sa to 2 godz. a czasem 3,5...czasem samo jedzenie mu zajmuje 30 minut a czasami ponad godzine. |Dzis np. zjadl ok. godz. 7, 10:30, 13, 15 i 17:30, jeszcze na pewno wieczorem zje miedzy 20 a 21.

• Agitka Ekspertka

Wysłany: 4 lutego 2015, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    annaki u Nas pediatra podejrzewał tylko, ze cos jest nie tak dlatego wysłał nas do neurologa. Myslę, że jesli byłoby cos nie tak, to Wasz pediatra tez wysle Małą na konsultację. U Nas u obojga - bo Alus tez miał takie problemy wzmozone napięcie w pleckach objawiało się własnie takim odginaniem do tyłu plecków i głowy tez. Ponadto w pozycji na brzuszku maluch bardzo wysoko podnosi główkę do tego stopnia, ze az przewraca się na bok i na plecki. Natomiast za słabe napięcie w barkach mozna poznac po tym, ze Maluch przy próbie ciągnięcia za raczki do siadu nie ciągnie główki do góry, tylko zwisa Mu bezwiednie na dół. W pozycji pionowej i siedzącej Xavier bardzo dobrze kontroluje głowę, jedynie przy podciąganiu do siadu w ogóle jej nie podnosi i to swiadczy własnie o za słabych mięsniach w obrębie barkowym. Jesli Twoja Lena robi tak od Maluszka to faktycznie moze to byc wzmozone napięcie, natomiast jesli zaczęła tak robic niedawno to najprawdopodobniej kolejny etap rozwoju Maluszka - robienie tzw. samolotu, czyli uczenie się prostowania plecków do siedzenia, z Twojego opisu wygląda na to, ze to własnie to ;-)

Kasiu alez ta roladka wygląda jak ze sklepu normalnie, masz talent dziewczyno ;-) i chętnie bym taką wciągnęła :-) Co do karmienia piersią to nie widze przeciwskazan do jedzenia takich pysznosci, jesli tylko Maluszek nie bedzie uczuleniowcem ;-)

Monika kurcze to juz sama nie wiem co Ci doradzic:-( chyba nie pozostaje nic innego jak dokarmiac Małego nocą, ale to niech pediatra czy połozna się jeszcze wypowie, bo skoro​​​​ Vincent je w sumie co około te 3 godziny to powinien przybierac fajnie. A może mleko inne spróbowac? moze ta Humana jest dla Niego za "lekka"? sama nie wiem....

74dij44j8mghukfi.png

gg64i09k6vmllddh.png
  • Tigana Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2015, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agitka tak, to nasze pierwsze dziecko, więc plany planami, a zobaczymy, jak to w rzeczywistości wyjdzie... w każdym razie po roku chcę się rozejrzeć za pracą.

Podoba mi się ta Wasza ginka, za tydzień mam tutaj połówkowe to się zapytam jak to wygląda z przeniesieniem do innego ginekologa w czasie ciąży i chyba od razu tam zadzwonię, czy dopiero jak już będę na miejscu w kwietniu? Mam nadzieję że mnie przyjmie tak w trakcie ciąży i że nie będę musiała czekać parę miesięcy na pierwszą wizytę.

Ja też uwielbiam ciasta drożdżowe i wydaje mi się, ze to zdrowe jest dosyć, nawet kiedyś widziałam w przykładowym menu dla ciężarnych właśnie ciasto drożdżowe jako przekąskę. Narobiłaś mi smaka i jutro musze coś upiec ;).

lamlamard20150706_-35_Nasza%20Niunia%20jest%20ju%C5%BC%20z%20nami%21.png
    34bw9jcg50dgoh06.png
  • agattee Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2015, 19:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika albo zobaczysz co powie lekarz na U3. Moze polozna ma jakas spieprzona wage :P Ja czasem mysle, ze ta co do mnie przychodzi ma jakies gowno a nie wage i zobacze ile Amelia wazy na U3. A polozna ostatnio wlasnie mowila, ze tam u lekarza to maja inne itd, jakby dala mi do zrozumienia ze u niej wszystko super funkcjonuje a u lekarza nie. Glupie babsko, dobrze ze juz tak czesto nie przychodzi.

A co warto wziac ze soba do lekarza? Co moze sie przydac? Bo napewno pielucha tetrowa co by mala polozyc ale cos jeszcze? Wizyta w poniedzialek i mam nadzieje ze dlugo nie bedziemy czekac w poczekalni no i ze wszystko zrobia na miejscu, bo polozna juz mi nagadala ze moze tam nie robia USG bioderek to mam wolac o skierowanie itd.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2015, 19:17

wff22n0ab6iac00e.png
  • MRC Przyjaciółka

Wysłany: 4 lutego 2015, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ojej Kasia83 możesz podać przepis na ciacho?? Piszesz że może do PL wrócicie....macie tam mieszkanie, możliwość w miarę dobrej pracy?? Tak pytam bo ja nie mam nic i na dzień dzisiejszy nie mogę wrócić :(

74dianliit01k6i0.png

• annaki Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2015, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ona tak gdzieś od 2 mies się tak odgina, nawet jak ją czasem usypiam na rękach to ona robi taki łuk do tyłu, dobrze że w poniedziałek mamy wizytę, w sumie moglibyśmy dostać kilka zabiegów czy coś żeby ją rozmasować i rozluźnić trochę to może by jej to pomogło się obracać z brzucha na plecki bo jeszcze tego nie potrafi i tez mnie to martwi chociaż ciągle sobie tłumacze że może ma czas,ale wiecie jak to, koleżanki się czymś chwalą ze u nich to już od dawna są takie obroty a u nas zaledwie od 2 tyg są obroty na brzuch i juz się stresuje :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2015, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee nam kazali na wszystkie u brać ręcznik :-) właśnie do poscielenia lub okrycia malucha, bo wiadomo może się posiusiać itp :-) no i u mnie usg bioderek robił nasz pediatra w tym samym gabinecie, moze u Ciebie tez tak będzie

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 4 lutego 2015, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro chcę najpierw zadzwonić do szpitala z rana i zapytac kiedy mam przyjechać i czy już z torbą ... Jak mi powiedzą ze w piatek lub sobote prosze przyjechac to sie wkurze ..a i tak przyjadę :-) ale sądzę, że już mnie nie wypuszczą.
    Jakbym sie jutro nie odzywała do wieczora to znaczy, że rodzę :-)

MonikaDM, MRC, amarranta lubią tę wiadomość

relgi09kfo915nes.png
  • Maarta:) Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2015, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola ok! Trzymamy kciuki za Ciebie.

Ja mam dzis takie dziwne uczucie niepokoju, leku jakbym sie czegos bala nie wiem ale dziwne to jest i nie wiem jak o tym przestac myslec, meliska nie pomaga czy mialyscie tak?

oar843r8kh12ukn4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 lutego 2015, 21:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola trzymam kciuki. Niech cie nie wypuszcza i niech szybko sie zacznie akcja i szybko zakończy.

Tez sie zastanawiałam ze może mleko dupiate i by zmienić ale nie chce tak sama wole z lekarzem pogadać. W sumie to przez przypadek P. Kupił ostatnio zamiast Humany PRE to Jedynke...ale skladem sie praktycznie nie różni. Sprobuje mu jutro dać bo to tez jest zaraz od urodzenia. W ogóle dzi mu jakby ta Humana nie smakuje bo zjada troche, przysypia i jak go budzę albo po odbiciu daje druga część to się krzywi i pluje tym mlekiem... No nic...zobaczymy czy nasza waga oszukuje bardzo.

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2015, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola, powodzenia. Zeby w końcu sie udało.

MRC, ja mam w Polsce rodzine i przyjaciół, mieszkanie i na dłuższa metę nie widze siebie za granica. póki nie było dziecka łatwiej nam było podróżować. Wczesniej mieszkaliśmy w Londynie 1.5 roku. Natomiast jak mała bedzie miała max 3 lata to chyba bym chciała zeby wychowywała sie w Polsce. Co do pracy moj maz jest programista, informatykiem i wszędzie znajdzie prace. Ja natomiast w księgowości pracy tutaj nie znajdę bo nie znam niemieckiego a raczej trzeba prefekt umieć zeby w takiej branży pracować a w Polsce łatwiej mi bedzie znaleźć prace. Kurcze nie wiem jak sie te losy nasze potoczą, ale tu czuje sie bardzo samotna a tam moje przyjaciółki sa i tez maja dzieci małe i chyba byłoby mi raźniej i lepiej. I rodzice, ktorych tak rzadko widuje teraz..tez mi brakuje. Na razie nie mysle o tym jeszcze, niech maz robi karierę, nabiera doświadczenia, ja zajmę sie mała a potem zobaczymy..

Martaa, kurcze obawy mam, ale chyba nie takie jak ty dzisiaj opisujesz. Nie martw sie, moze to taka chwilowy dołek. Wiesz, te nasze hormony cuda wyczyniają :/

zem3zbmhb277dwos.png

• Mamax Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2015, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika- jezeli chodzi o schufe to z tego co pamietam to chyba dopiero po 3 miesiacach albo nawet roku od splaceniu dlugu jest sie zdjetym z tej listy i dopiero wtedymozna starac sie o kredyt itp.

To dokarmianie to mialam na mysli mleko modefikowane bo myslalam ze karmisz synka tylko swoim sciagnietym mlekiem. W sumie to dziwne ze Vincent nie przybiera na wadze bo z tego co napisalas to on calkiem ladnie je. Nawet lepiej od mojego skraba bo bo robi wieksze odstepy. A tego nie moge narzucic a chce Juliankowi . Dzisiaj zrobilam zapiski ile moj smyk wypil mleka i tak
    7:30 -100 ml.
    10:30- 80 ml
    12:00 do 13:00- 100ml ( ciumkal przez godzinke)
    14:00- 80 ml
    15:00-16:00-100 ml
    17:00-100 ml
    20:00- 100 ml.
    W nocy sie pewnie obudzi o drugiej i piatej i wypije po 100 ml.p
    Nie wiem moze bedziesz musiala przejsc juzna mm nr. 2 tylko nie wiem od ilu miesiecy ono jest. A kiedy masz U3?

Kasia- hehe ja tez chce skosztowac tego strucla a mam do ciebie calkiem blisko ;-)

Jola- Powodzenia ;-)

Agattee- Ja jak jade z dziecmi do lekarza to zawsze mam przy sobie kocyk. Bo u nas jest tak ze najpierw przychodzi pielegniarka. Wazy dziecko, mierzy. Jak chore to pyta jakie ma objawy i to notuje dla lekarza. Potem przychodzi lekarz, czyta notatki i bada dziecko. Jak czekamy na lekarza to maly jest juz rozebrany wiec zeby mu nie bylo zimno przykrywam je tym kocykiem.
    My usg bioderek tez mielismy robione u naszego lekarza.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2015, 22:07

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • MRC Przyjaciółka

Wysłany: 4 lutego 2015, 21:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no właśnie ta tęsknota za rodziną jest dla mnie nie do zniesienia. tez bym chciała synka w PL wychowywać choćby z tego względu że mam tu problem z językiem a i nie czuję się tu dobrze... ach....

Jola wszystkie będziemy myślami z Tobą :)

74dianliit01k6i0.png

• annaki Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2015, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika a wiesz że u nas humana też nie smakowała :-) , ale to była inna historia bo mała od poczatku była na hipp pre i się nie najadała więc chcieliśmy zmienić a że nie pomyslelismy żeby kupić hipp 1 to wymyslilam ogólnie zmianę mleka i padło na humane. Ciekawe czy lekarz Ci cos poradzi, bo nasz mówił ze możemy zmienić na jakie chcemy chociaż polecał hipp bo jest ponoć łagodne dla brzuszka, ale czy nie mówił tak bo np ma jakiś sentyment do hippa czy co tego nie wiem ;-) . ostatecznie jesteśmy ciągle na hipp
    Ogólnie ciocia która mieszka tez w Niemczech mówiła mi ze tu lekarze nie zwracają tak uwagi na mleko jak w Polsce, dają wolną rękę, ciekawe czy wszyscy czy jednak są wyjątki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2015, 22:03

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2015, 22:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax 2 po 6 mies dopiero, to jest za ciężkie mleko dla mniejszych dzieci :-) , mogą być mega rewolucje brzuszkowe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2015, 22:08

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2015, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki- Masz racje z tymi problemami brzuszkowymi ;-). Ja ogolnie nie wiedzialam od kuedy ta dwojka bo u starszaka do roku na pre jechalam wiec sie nie interesowalam ;-)

MrC- Ja na poczatku tez bardzo tesknilam i chcialam wrocic do pl. A teraz juz 4 lata nie bylo mnie w moich stronach i o dziwo nie ciagnie mnie juz tam. Bardzo podoba mi sie Berlin i nie wyobrazam sobie zeby tu nie mieszkac. Jak pomysle jakie mozliwosci maja tutaj moje dzieci a jakie mieliby w polsce to mowy nie ma o powrocie. Jedyny minus to moj slaby niemiecki ale mam jeszcze nadzieje ze jak podchowam dzieci to wroce na kursy i jeszcze bede szprechac ;-)

Pisalyscie o przedszkolach. Nie wiem jak w innych miastach ale w Berlinie ciezko o miejsce w przedszkolu. My starszego synka to zapisalismy do przedszkola jak bylam z nim w ciazy. Dostal sie ale mimo to musielismy czekac 2,8 miesiecy zanim poszedl chociaz chcialam poskac go wczesniej. Teraz Julian ma latwiej bo jako mlodszy brat ma juz automatycznie w tym przedszkolu miejsce. Pojdzie wiec jako dwulatek. Nie ma obowiazku posylac dziecka do przedszkola. Wrecz przeciwnie jak dziecko siedzi w domku to od 1,5 roku dziecka do 3 lat panstwo wyplaca za to 150 euro miesiecznie. Dopiero od 5 -ciu lat trzeba dziecko poslac do przedszkola bo wtedy dziecko zaczyna zerowke.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 lutego 2015, 22:28

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • annaki Autorytet

Wysłany: 4 lutego 2015, 22:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agitka a powiedz mi czy do neurologa to musi skierować pediatra czy można samemu? I jak po niemiecku będzie taki neurolog dziecięcy :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
‹‹ 240 241 242 243 244 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 10 nowinek technologicznych w dziedzinie wspierania płodności, których nie możesz przegapić

Czy sztuczna inteligencja może wspierać płodność i zwiększać szanse na zajście w ciążę? Czy wirtualna rzeczywistość może być antidotum na problemy emocjonalne w trakcie przedłużających się starań o dziecko? Jak nowoczesne rozwiązania, aplikacje, gadżety mogą pomagać parom, które marzą o rodzicielstwie? Zebraliśmy dla Was 10 nowinek technologicznych, które mogą w znaczący sposób przybliżyć Was do spełnienia marzenia...

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ