WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokbieta- Jak moj Maxik byl w wieku twojego Jasia to pomimo ze mial duzo wiecej zebow tez obieralam mu skorki z winogrona a mandarynek nie dawalam jeszcze bo jak raz dalam to odrazu byla kwasna kupka. Teraz je je spodarycznie ( uwielbia sam obierac ze skory ale jesc ma mama bo on nie lubi ) juz ze skorka.

U Maximilianka ze szczepieniem bylo identycznie jak u ciebie. Teraz powtarzam ten schemat u Julianka ;-)

O 8- mej mial przyjsc facet do naprawy rury. Specjalnie wczesniej zaprowadzilam syna do przedszkola, bieglam spowrotem do domu z dzieckiem w wozku zeby facet nie pocalowal klamki. Bylam 2 po 8- mej a tego do tej pory nie ma. No i po co mi byla ta nerwowka...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2015, 08:32

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax ta niemiecka precyzja i punktualnosc :)

17u93e5exqfllrog.png
  • Melka Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2015, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry :)
    ja ginekologicznie, czytaj "recznie" badana jestem caly czas. najpierw to potem ewentualnie usg. co do szyjki macicy to lekarz bodajze na poczatku 3 trymestru podal mi jej dlugosc i powiedzial ze jest ok.
    wydaje mi sie, ze kazdy ma swoje metody. nie
    ma co panikowac - choc to bywa trudne :).

Co do gryzienia - Endokobietko - musisz sama probowac. ja pamietam jak moj syn mial zgryz i krzywe zeby i odwiedzilam pania ortodonte. a ona zalamala rece i powiedziala ze to choroba XXI wieku bo mamusie chuchaja i dmuchaja i kiedy szczeka powinna sie rozrastac a dziecko powinno zaczac gryzc, mamusie podaja wylacznie papki... tak wiec... poczulam sie jak wyrodna matka. a robilam wszystko wedlug ksiazek... ech

Endokobietka lubi tę wiadomość

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 08:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melka dzieki za informacje, no probujemy, on nie dostaje juz samych papek, winogrona i mandarynki zjada popolowce ze tak powiem i jakos sobie radzi. Niech mu wkoncu wyjda te zeby.

17u93e5exqfllrog.png
  • Mamax Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 08:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melka- Totalnie nie zgadzam sie z twoja pania ortodontka. Moj syn tez ma zly zgryz a papki jadal tylko na poczatku. Jako roczniak gryzl juz doskonale i to nie ma nic wspolnego z obraniem dziecku skorki ;-)

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 09:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Niestety nic nie wiem o Maarcie, ale skoro nic nie pisze to pewnie urodziła i cieszy sie Alicja :) U mnie bez zmian, kolejna, spokojna noc :) jutro pokuszę los, bo jedziemy do Słubic na zakupy ;) a noz z nerwów złapie mnie w drodze -juz kombinuje na wszystkie strony ;)

Ja w Berlinie u dr.Jakubka nie byłam ani razu badana "ręcznie" i troche mnie to dziwiło. Robili usg i pH i tyle.

Mamax, mam nadzieje ze szybko uporają sie z ta rura.

Miłego dnia mamusie:D

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Melka Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2015, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamax - tez tak sobie pomyslalam, ze taka jego uroda. ja mialam waska szczeke i maz tez. ale wiesz, wtedy poczulam sie strasznie. na szczescie teraz ma syn zeby super. ciagle jest pod opieka ortodonty ;)

• Wendy Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia tak to mi się pomyliło i nazwałam Cię Jolą,przepraszam:)

Melka o proszę-to w takim razie nie odczuwa się kosztu takiego aparatu,bo tak na raz wydać tyle kasy to ciężko trochę,tym bardziej że tylko mąż pracuje,przez długi czas mieszali mu z grupa podatkową i miał 1 zamiast 3 przez co też mniejsze wypłaty były i w dodatku sprawa z Kindergeld wisi nam gdzieś w powietrzu i nie otrzymujemy ehhhh.Jak jeszcze potem zwracają po leczeniu to super,musimy się tylko dokładnie u nas dowiedzieć

Mamax to ta polska dentystka faktycznie w kulki sobie leciała,nie ma to jak polak zdziera z polaka,zamiast sobie tu pomagać....
    Co do tego fachowca od rury to tez bym się wkurzała,tu się człowiek spręża aby zdążyć...W sumie wydawało mi się,że niemcy to sa naprawdę punktualni i mają bzika na tym punkcie a tu proszę.Jak raz mi się zdarzyło odstawić dziecko do klasy zaraz po dzwonku nauczycielka od razu wypomniała nam,że się spózniliśmy a sama teraz często przychodzi do szkoły spózniona więc nie wiem jak śmie tak komuś gadać;/

Endokobietka no Ty to dosłownie perfekcyjna mama jesteś.Jak jeszcze Pani Domu z Ciebie taka to kłaniam się do stóp!

LaSavia ja tam mam do pl tez 800km i zamierzam w 32tyg jechać autem-ok 9h-a potem jeszcze na świeta miesiąc przed porodem tez się wybieram.Dobrze się czuję więc nie boję się podróży,spodziewam się jedynie większego opuchnięcia kończyn po takiej wyprawie.

Co do badań u ginki to zwykle bada mnie ręcznie,ostatnio widziałam wymaz sobie sprawdzała pod mikroskopem a zawsze też bierze mnie na usg a ph moczu sprawdza wczesniej położna i mierzy mi ciśnienie i waży.Nie wiem kompletnie nic o mojej szyjce bo i nie znam tej terminologi,nie wiem jak pytać,ale ona mówi zawsze,ze wszystko jest w porządku więc tego się trzymam.
    W ogóle jakbym mogła to bym zrezygnowała z tych wizyt bo nic one nie wnoszą nowego,czuję się normalnie i poszłabym dopiero na poród do szpitala ha ha.Wiem wiem,hardcore jak dla was,ale dla mnie ciąża to nic nowego zawsze czułam się git,książkowo u mnie przebiegało i teraz jak nic się nie dzieje to nie czuję potrzeby tych wizyt:)

Endokobietka, Melka lubią tę wiadomość

pmzt5tj.png

• Mamax Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 10:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Melka_ Ja cebie doskonale rozumiem. Moj maly od urodzenia mial cofniety podbrodek wiec czulismy ze moga byc ze zgryzem problemy. Na pierwszej kontroli u dentysty ktora sie robi na roczek potwierdzily sie nasze przepuszczenia ale mila dentystka powiedziala nam ze mamy sie tym nie martwic bo to jeszcze wszystko moze sie wyrownac i ze my wszystko robimy przy dziecku dobrze. Po roku na kolejnej kontrolnej wizycie trafilismy na france ktora zaczela nas opiepszac ze co my robimy ze dziecko ma tylozgryz. Ze malemu przez nasze zaniedbanie grozi operacja, kilkuletnie leczenie aparatami itd.. Nas nam gadala ze jak od niej wyslismy to sie poplakalam. Zrobila z nas wyrodnych rodzicow a my przeciez synkowi nieba bysmy uchylili. Maz natychmiast zrobil termin u ortodonty a tamtemn nas bardzo uspokoil mowiac ze to napewno nie nasza wina. I ze zadnej operacji nie trzeba bedzie robic. Tylko aparat bedzie nosil ale dopiero jak skonczy 4 latka.

Nosz kurde ale jestem ukur...Facet byl, zajrzal pod wanne stwierdzil co trzeba zrobic i ze przyjdzie we wtorek. Nawet narzedzi przy sobie nie mial..

Endokobietka, Melka lubią tę wiadomość

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy ja jestem poprostu mama na pol etatu, ktora ma w pracy dosc czasu zeby wszyskto posprawdzac, siedze tu od 7 do 16:30 a pracy mam moze na 4 godziny dziennie narazie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2015, 10:43

17u93e5exqfllrog.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wcieło mi moją wiadomość :(

LaSavia, jak się będziesz dobrze czuła, to może by Ci się udało do maja wytrzymać - jeśli Ci zależy na utrzymaniu pracy;) Endokobietka pisała, że mówiła w piątym. a może masz fajnego szefa i Cię nie zwolni?

co do wyjazdów do Polski, to mój ostatni będzie koło 36 tc (na obronę mam nadzieję), autem lub pociągiem, ale my mamy 400km, więc nie tak daleko jak Wy.

Mamax, współczuję, że z tymi rurami tak się ciągnie!!! też bym się wkurzyła..

Wendy, faktycznie jesteś hardcorem :) ja się nigdy nie mogę doczekać kolejnej wizyty i jeszcze się stresuję ;)

Kasia, udanej wycieczki do Słubic :) Ale Ci Gabrysia cierpliwość trenuje :)

Aha, kontynując dentystyczny wątek, byłam dzisiaj z tym moim kolega u Polaka, było spoko i sympatycznie, na nic nie naciągali, wszystko w ramach ubezpieczenia. tylko ząb niestety wyrwany, bo już byl wcześniej leczony kanałowo, źle zrobiony:/ ale teraz przynajmniej sobie resztę zębów porobi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2015, 10:54

o1489vvjal2gnmht.png
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    amarranta ja tez się stresuję przed wizytami,ale to dlatego że ja języka nie znam;) owszem lubię podglądać jak młody sobie fika w brzuszku,w Polsce na usg to tylko lekarz sobie ogląda,moja siostra przez całą ciąże nie widziała na ekranie dziecka tylko jej partner...głupio tak.

Ooo to fajnie trafiliście na tego dentystę,też bym chciała tu tagiego mieć.

Mamax niech gęś kopnie takich fachowców,Niemcy zdecydowanie nie lubia się przemęczać,widać wyznaje on zasadę:co masz zrobic dziś zrób pojutrze bedziesz miec 2 dni wolnego;).Przyszedł dziś,jakos mu dniówka lajtowo zleci co się będzie napinał jak to juz weekend:)Współczuję bo jak tu funkcjonować jeszcze do wtorku?

pmzt5tj.png

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy ja bylam 2 razy na USG prenatalnym (czarno biala, normalne), to lekarka miala monitor a drugi byl na scianie taki wielki 55 Cali i tam sobie z mezem ogladalismy naszego Malucha a ona nam wszyskto pokazywala, organy, przeplywy itp.

17u93e5exqfllrog.png
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka to ja na zwykłym usg tak oglądam właśnie,fajna sprawa ona sobie tam mierzy i ma swój ekran a my tu sobie lukamy na młodego na takim dużym.Raz nawet na chwilkę podłaczyła nam 3d aby popatrzyc na buziaka i serca posłuchać.Prenatalnego nie miałam.

Widzisz a w polsce zwykle jest tak ,że tylko lekarz ogląda,jak jakiś miły to odwróci ci czasem ten monitorek abyś mogła zobaczyc coś tam.Jak chodziłam prywatnie w polsce to ginka mi tak czasem pokazała właśnie

pmzt5tj.png

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mojej zwyklej ginekolog tez tak stoi Monitor ze wszystko widac. Ja widzialam mojego Jasia pierwszy raz w 5 tygodni, bo my chodzilismy do Kinderwunschzentrum i od razu w 5 tygodni widzialam 2 cudne punkty, w 8 tygodniu juz tylko 1 duzy, drugi malutki :(

17u93e5exqfllrog.png
  • LaSavia Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2015, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieje ze uda mi sie pojechac do Polski. W zeszlej ciazy czulam sie ok wiec mysle ze i teraz bedzie spoko;)
    W przyszly poniedzialek pogadam z moja dysponentka zobaczymy co powie;)

Mamax a to pierdola a n8e fachowiec co on bez narzrdzuli przychodzi...
    Nam wczoraj spalila sie zmywarka ryra wypuszczala wode do srodka i cos sie zepsulo. Na szczescie naczynia mozna umyc recznie i to wygodniejsze niz reczne pranie. Do wtorku to kawal czasu. Wspolczuje.
    Kasia milego wyjazdu do slubic. Miejmy nadzieje ze przyspieszy ;) ja mylam okna takie 2 metrowe bo w starej kamienicy. Nosilam tez skrzynke jablek 20kg z ogrodu do domu;) ale to nic nie przyspieszylo. Dzidzia wychodzi kuedy chce;)

amarranta lubi tę wiadomość

3jgxgywlx9dht3mj.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 13:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam was w ten piękny dzień :-)

A ja niecały tydzień i do polski,jestem najszczęśliwsza bo już tęsknię bardzo za moją mamą :-) szkoda że tylko na parę dni,ale lepsze to niż nic.

U mojej lekarki jest sprzęt taki sobie,ale za to wszystko mi zawsze dokładnie pokaże i wytłumaczy. Usg na każdej wizycie. Za to jak byliśmy w szpitalu to tam mieli sprzęt z prawdziwego zdarzenia i super było widać małego. Do tego też taki duży monitor na ścianie,mój mąż patrzył jak zachipnotyzowany :-P coś już czuje że to będzie jego oczko w głowie.

Miłego dnia kochane :-) ciekawe co tam u Marty??

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • LaSavia Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2015, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie sprzet jest w sumie calkiem spoko. Zobaczymy w pozniejszych wizytach. Za to u mojej gin w PL w jej prywatnym gabinecie miala sprzet pierwsza klasa wszystko bylo widac elegancko nawet udalo sie w 18 tygodniu zobaczyc Stasia pisiora;)

MOze Marta juz pojechala;) miejmy nadzieje ze jej dzidzka jest juz na swiecie;)

Muniek Milego dnia Tobie;)

Muniek lubi tę wiadomość

3jgxgywlx9dht3mj.png
  • LaSavia Ekspertka

Wysłany: 20 lutego 2015, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam taki pomysl dla dziewczyn z Hamburga moze bysmy sie spotkaly wszystkie w jakims wolnym terminie ;) Co Wy na to?

amarranta lubi tę wiadomość

3jgxgywlx9dht3mj.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LaSavia bardzo chetnie sie spotkam z Wami:)

17u93e5exqfllrog.png
‹‹ 284 285 286 287 288 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Leczenie IVF i preimplantacyjne badania genetyczne - nowa nadzieja dla niepłodnych par

Preimplantacyjne badania genetyczne (PGT) mogą być bardzo pomocne dla par, które od dłuższego czasu starają się o dziecko, mają za sobą nieudane transfery, czy przykre doświadczenia związane z utratą ciąży. Jakie korzyści dają badania PGT? Jak wykonanie badań PGT może zwiększać szanse na powodzenie in vitro? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ