WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Czasami życie pisze różne scenariusze.
Sprawdź jak zabezpieczyć płodność - swoją i partnera!
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • annaki Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie kobity :-)
    U nas noc juz lepsza, dalam na noc czopek viburcol i Lena nawet pospała, coś tam się budziła ale juz bez tego strasznego krzyku i płaczu
    Orchidea jesteśmy z Tobą :-) , dobrze że wyrwałaś się od tego człowieka, teraz będzie juz tylko lepiej :-) , najgorzej to jak się nie potrafi odejść i tkwic w takim związku ale Ty kochana zrobilaś juz krok do lepszego życia i to co mówi Monika z tym że dobro i zło wraca to prawda, moja mama tez to mi zawsze powtarza
    Jola ja tez tydzień po porodzie ciagle płakalam, te hormony... No i jeszcze niemoc w cierpieniu dzieci, może tez wyprobuj espumisan lub cos takiego na baczki, albo sama pij herbatę koperkową, to tez pomaga

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • jola83 Ekspertka

Wysłany: 19 lutego 2015, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja polozna nie chce slyszec o lekach, mowi, ze lepiej u zrodla wyeliminowac problem i szukac co mogloby soowodowac problem brzuszkowy. Nibybtez nnie jestem zwolenniczka lekow ale cholerka zrobi sie wszystko zeby dziecku troche ulzyc

A jak teraz Jas? My mamy na 10 marca U3 i juz sie boje tych szczepionek

relgi09kfo915nes.png
  • Tigana Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy, diastema to przerwa między jedynkami, taka jaką ma Madonna czy Vanessa Paradise ;). Masz rację że równe zęby są ważne i dobrze, że się o to troszczysz.

jola83, oj współczuję, taki maluszek to ci nic nie powie, co mu jest, a jeszcze za mało się znacie, żeby to było oczywiste... Oby jak najmniej takich nocy. CO do ciepłego okładu to mi kolega bardzo polecał poduszki z pestkami wiśni, się to nagrzewa w mikrofali i podobno fajnie trzyma ciepło.

MonikaDM, tak jest, trzy muszkieterki z wózkami ;). A moja Mała będzie miała luksus, ja też się praktycznie z samymi chłopakami wychowywałam i nie narzekam ;).

O matko, jakie koszty! Ja słyszałam już wcześniej że tu implanty i sztuczne szczęki są drogie ale nie wiedziałam że aż tak! Oj chyba na starość będę do Polski na ząbki jeździć...

Endokobietka, cieszę się że Jaś już lepiej się czuje.

lamlamard20150706_-35_Nasza%20Niunia%20jest%20ju%C5%BC%20z%20nami%21.png
    34bw9jcg50dgoh06.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola Jas od wczoraj od 17 znowu bez problemow, spal dzis 11 godzin bez pobudki, owczywisie sie martwilismy ze za dlugo spi :) oj tak juz bedzie zawsze, nie spi zle, spi za dlugo zle. Przyzwyczaj sie.

Olej polozna w tej kwestii, masc kminkowa na brzuszek mu napewno nie zaszkodzi. Sab simplex dostaje co drugie dziecko i tez nie ma problemu. Moze wyeliminuj mleko, u nas pomoglo.

Pierwsze szczepionki byly u nas tylko z lekko podwyzszona temperatura max 38 stopni i w zasadzie Jas je przesypial, do dzis duzo spi po szczepionkach.

A pokazala Ci polozna jak wypuszczac z dziecka gazy?
    Trzeba mu nozki na przemian zginac, u nas swietnie to dzialalo, Cale powietrze z brzucha wychodzilo przy tych masazach. Instrukacja tutaj ok 1 minuty. https://www.youtube.com/watch?v=SCErOsrvY0g

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2015, 14:10

Ma1ta lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola a nie chciałabys sobie parzyc ziołek o których kiedys pisałam? na trawienie dobre,moga pomóc malcowi jak Ty bedziesz piła.Mój dzieki temu nigdy żadnej kolki nie miał

Monika nooo to faktycznie bedzie sie działo;) tylu kawalerów....
    Ja tez nie mam pojęcia skąd oni się tak cenią.Tyle,że już rozumiem dlaczego niemcy biora te wyceny i jezdżą do PL zęby robić:)Polskich dentystów się chwali

Tigana dzieki za wyjaśnienie;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2015, 14:10

jola83 lubi tę wiadomość

pmzt5tj.png

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola ja tez polecam herbatki Anis, Fenchel, Kümmel, dodatkowo moze byc jeszcze Melisse und Zitronenverbene. Dostepne w kazdym sklepei lub rossmann budni stilltee. ale wazne zeby Fenchel (koper wloski) i Kümmel (kminek) byl jak nie masz zjedz kminek zwykly.

I nie pij sokow!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2015, 14:14

jola83 lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 14:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek ja dostawalam recepte na pompe laktacyjna przez 7 miesiecy bez zadnego problemu, co 4-6 tygodni.

17u93e5exqfllrog.png
  • beata1313 Ekspertka

Wysłany: 19 lutego 2015, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orchidea na prawde twarda babka z Ciebie, Twoje dzieciatko bedzie z Ciebie dumne :)

Muniek ja laktator (reczny) odkupuje o znajomej w bardzo korzystnej cenie, ale z dwiema pierwszymi corami potrzebowalam go tylko na poczatku karmienia i mysle ze teraz tez tak bedzie ;)

Wendy my tez mamy plomby te bezplatne i na razie sie trzymaja ;) . Starsza cora tez ma miec po wakacjach zakladany aparat i az sie boje il trzeba bedzie zabulic :(

Maarta, Kasia &&&&&& jeszcze chwila i Wasze czekanie zostanie wynagrodzone , ale by bylo fajnie jskbyscie razem urodzily :)

Monika 7km to nie tak daleko a moze faktycznie bedzie tsm lepsza opieka :) . Ja pierdut 14tys € jakas kosmiczna kwota :0

Tigana ja tez bede rodzic SN jak tylko to bedzie mozliwe ;)

LaStavia a moze jakbys pracowala jak najdluzej w miare mozliwosci) to Cie nie zwolnia :\

Jola dasz rade kochana !!! Wiem ze czasem sa chwile bezradnosci ale to moja kobietka-matka to najtwardszy garunek na swiecie ;) , ale czasem tez potrzebny jest nam jakis reset, moze jakis masaz, herbatka z kolezanka ;)

Laski, ale Wam zazdroszczeeee ze mozecie sie spotkac i poplotkowac ;) , ja u sama jak palec jestem zadnych znajomych :(

Annaki, Lenka i Ty w koncu mialyscie spokojniejsza noc :) , dobrze ze ten czopek jej pomogl :)

Endokobietka super ze z Jasiem juz lepiej :)

jola83, Tigana lubią tę wiadomość

gyxwcwa1xs1eqezb.png
  • Agitka Ekspertka

Wysłany: 19 lutego 2015, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ​La Savia mam nadzieje, ze dzis sie lepiej czujesz ;-) trzymam kciuki, zebyscie z tym zaswiadczeniem teraz szybciej załatwili sprawe mieszkania ;-)

Orchidea Kochana najwazniejsze, ze w koncu uwolnisz sie od tego człowieka....masz w sobie duzo siły i teraz musisz myslec przed wszystkim pozytywnie, bo pod Twoim sercem rosnie nowe zycie i dla Niego warto byc szczesliwym :-) ale rozumiem, że brak oparcia a postaci bliskiej osoby moze dodatkowo dołowac...ale pamiętaj, ze masz Nas i My Cie zawsze wysłuchamy i wesprzemy dobrym słowem:_) a jak dzis po wizycie u lekarza?

Monika czyzby Vincent robił się rannym ptaszkiem?;-) Mój Xavier chodzi spac ok 19:30-20tej is pobudkami na karmienie i marudzenie czasami budzi sie do życia około 6-7 rano więc nie najgorzej:-) Bo Alus jak był mały to tez budził się 4-5 rano jak tylko latem słonce wzeszło :-p

endokobietka super, ze Jasio juz dobrze się czuje :-)

Maarta trzymam kciuki za szybki w miare bezbolesny poród :-D

Muniek ja kupowałam ręczny laktator z Aventu, bo przy Alusiu mi się sprawdził i teraz w razie W chciałam miec, bo nie zamierzałam sciągac mleka więc bez sensu byłoby wypozyczanie. I spisał się rewelacyjnie. Nie raz sciągałam mleko i szło mi w miarę szybko, a nawet się nie namachałam za bardzo :-D

kasiu daj znac co u Ciebie powiedza w szpitalu :-)

Wendy tak jak Monika pisze znamy się na żywo i nie wiem jak Monika, ale ja bardzo się ciesze, ze się pozlałysmy :-D z dentystą niestety nie doradze, bo My zawsze jak jestesmy w Pl to chodzimy an przeglądy i robótki,a tu na szczescie jeszcze nie musielismy ;-) 1000 euro za aparat? a to juz z wizytami czy bez?

Monika a jaka to Praxis co chcielibyscie się przeniesc? Oj tak Tigana spodziewa się Dziewczynki to Nasze Chłopaki będą ją chociaż rozpieszczac :-D

Tigana to dobrze, ze u okulisty w miarę OK :-) a co do porodu to ja tez chciałam chociaz raz urodzic naturalnie, ale niestety Natura mnie tak stworzyła, ze nie miałam na to szans....;-) Oj tak córcia będzie miał dobrze...nasze chłopaki będą za nią nosic torebki :-D

Jola Kochana trzymaj się dzielnie....masz racje jak dziecko cierpi to mama razem z Nim płacze, bo to jest najgorsze, jak nie mozma pomóc własnemu dziecku :-( Kochana to dopeiro kilka dni. Musicie się jeszcze zgrac i dotrzec z Tymonkiem. Zobaczysz za kilak tygodni wszystko się ustabilizuje :-) na kropelki na brzuszek jeszcze roszke za mały jest Tymonek, bo niby od 3 tygodnia zycia mozna podawac, ale ciepły kompres na brzuszek i masaze powinny pomóc, albo suszarka włączona :-)

annaki a viburcol kupowałas tu czy w PL?

A ja miałam dzis wizyte u endo. Wyniki za 10 dni, ale na USG nic nie widac więc jest OK :-) a dzisiaj sobie cwiczyłam na stepperze z Xavierem na rekach, bo marudny był i dziewczyny po 10 minutach z tym kolcem myslałam, ze ducha wyzione :-P

Tigana lubi tę wiadomość

74dij44j8mghukfi.png

gg64i09k6vmllddh.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziękuję Endokobietko za linka :) dobrze wiedzieć, że jest ta opcja z cementowymi plombami, muszę męża w końcu do dentysty wysłać, a on będzie miał dużo do robienia..

może to głupie pytanie, ale czy w ciąży powinno się iść do okulisty? czy tylko jak są jakieś wskazania? i wogóle do jakichś lekarzy poza ginem?

LaSavia, super, ze coś się ruszyło z Twoim mieszkaniem :) jak możesz to wytrzymaj do końca okresu próbnego i nie mów o ciąży.

Monika, masakryczne te ceny, które podałaś za robienie zębów...

Jola, współczuję Tymkowych problemów! Napewno znajdziesz sposób na jego brzuszek. też słyszałam, ze suszarka to dobry sposób :) trzymaj sie kochana:*

można jeździć na rowerze w ciąży? bo dzisiaj tak ciepło śliczne, że aż bym na rower poszła :)

jola83 lubi tę wiadomość

o1489vvjal2gnmht.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agitka :) Ty to masz power, żeby zumbę ćwiczyć z dzieckiem na rękach :) podziwiam!

i jeszcze jedno pytanie, czy jak się kupuje na ebayu na kup teraz ze sklepu, to muszę najpierw zapłacić i dopiero mi to przyślą, czy mogę zapłacić po odbiorze (jest napisane, ze do 1.03 przelew powinnam zrobić...). mieli przysłać do wtorku, a jest czwartek i już sama nie wiem. chyba, że kurier nie zostawił kartki:/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2015, 14:45

Agitka lubi tę wiadomość

o1489vvjal2gnmht.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale dzis produkujecie :) kurcze Maarta moze juz urodziła albo jej sie akcja rozkręca. Oby poszło szybko i sprawnie.

Ja niestety musze czekac i czekac. W szpitalu zrobili usg (dogadalam sie po angielsku i wszystko kumałam wiec ulga ) i tak: wody płodowe ok, łożysko ok, przepływy ok i następna kontrola w niedziele. Na ktg lekkie, pojedyncze skurcze. O wywolańiu na razie nie ma mowy. Słyszałam na porodowce nowo narodzone dziecko i mowię wam mało sie nie rozpłakałam, bo juz tak bardzo bym chciała tulić swoją kruszynkę, ale nic odprężamy sie z mezem i dalej czekamy. W końcu kiedys przyjdzie i na mnie pora :)

Dzieki za miłe słowa i wsparcie. Fajnie, ze jesteście. Nadrobię was po obiedzie :)

amarranta, Endokobietka, beata1313, orchidea33 lubią tę wiadomość

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2015, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak dziewczyny te ceny za zeby tutaj to masakra, najpier oczy mi wylazły jak powiedzieli mi o tym jednym implancie dla mnie a później jak zobaczyłam ten kosztorys od mamy...

Agitka - ja mam nadzieję, ze Tobie przez myśl nigdy nie przeszło ja ja się nie ciesze z naszej znajomości...bo normalnie kopnę Cię w zadek ;) Cieszę się jak łysy na włosy z tego, ze sie poznałyśmy :)
    Z ta praxis to zobaczymy jak jutro będzie w tej starej, ale ja się uprzedziłam już na U3 jak zobaczyłam te tłumy ludzi tam więc musiałby sie zdarzyć cud jakiś. A ta co wykombinowaliśmy jest w Obersbach: http://www.praxis-steppberger.de/
    I Vincent chyba sie do rodziców dostosowuje bo my też ranne ptaszki jesteśmy...choc nie o godz. 4-5 wstajemy - wolimy tak do 7-8 pospać :)

Dziewczyny piszecie o szczepieniach na U3...u nas nie było wtedy szczepień będą dopiero na U4...??

Tigana - dobre "trzy muszkieterki z wózkami" i jak wszystkie będziemy tak nastawione jak ja ostatnio to bez kija do nas nie podchodzic ;)

Jola - do niedzieli tylko 3 dni, dałaś rade tyle czasu to te ostatnie dni też dasz radę :) A zobacz jak Twój i Marty maluch jest wyczekiwany - całe forum na nich czeka :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2015, 17:25

amarranta, Agitka, Tigana lubią tę wiadomość

• annaki Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agitka tak ten viburcol kupilam w Polsce,nawet nie sprawdziłam czy tu tez jest? I dzisiaj kupilam jeszcze nurofen więc mam wszystko w razie co, ale na razie dzień był ok, więc może się trochę uspokoiło z tymi zębami
    Mówisz ze kropelki są od 3 tyg? Kurcze nam juz w szpitalu dawali jak był ból brzuszka, one się w całości wydalają z organizmu, nawet ta moja znajoma pediatra mówiła żeby dawać no i espumisan.
    Beata ja tez tu sama, no mam koleżankę jedna ale jest dziwna no i teraz poznalismy jedno małżeństwo, dziewczyna tez w ciąży ale trochę daleko mieszkają i spotykamy się rzadko
    A Monika u nas szczepienie tez było na u4, tzn ta pierwsza dawka, potem kolejna to była wizyta tylko na szczepionkę bez tych wszystkich pomiarów i trzecia na u5
    Nie musiałam sprawdzić :-) , pierwsze na u3 było, potem samo szczepienie i na u4

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2015, 17:32

Agitka lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agitka mi się wydaję że to cena bez wizyt.....ale mam nadzieję,że wizyty to będą refundowane czyli na fundusz.Czy może sie mylę?

Beata masz 2 dziewuchy jak dobrze pamietam,to w szkole nie poznałaś żadnej polskiej mamy?Nie mają polskich kolegów,koleżanek?
    Mi się trafiło cudem chyba,ze przed rozpoczęciem roku poznałam jedna polkę na placu zabaw,która okazało się że ma dziecko w tym samym wieku co mój,więc była mi bardzo pomocna we wszystkim.Potem juz w szkole okazało się,ze w starszej klasie tez jest Polak i przychodząc po młodego czasem pogadam sobie z tamta mamuską.
    Wy jednak macie super sytuację,ze tak tu sie poznałyście i mozecie się spotykać na pogaduchy:)

amarranta w pl jak byłam to gin kazał mi iśc do internisty aby mnie zbadał.Jka sie zapytałam po co,skoro czuje sie swietnie to strzelił focha,że skoro ja lepiej wiem to nie musze nigdzie chodzić;/
    Moja siostar jak poszła do internisty to nie wiedział co ma z nią zrobić bo bez sensu,zmierzono jej ciśnienie i osłuchał chyba.Bez sensu...Do stomatologa tez zaleca się iść bo w ciąży bardzo zęby moga się psuć niestety:(

Jednak chodząc do gin tutaj nie dostałam jeszcze żadnych zaleceń aby iśc do jakiegos innego lekarza.Jeśli jednak masz wadę wzroku to powinnaś się wybrac do okulisty aby mógł stwierdzic czy mozesz naturalnie rodzić.
    Ja bym z checia sie wybrała bo cos czuję,że mi wzrok właśnie zaczął nawalać,ale to poszłabym tylko w pl bo tu i tak nie zakumam po niemiecku ehhh

Amarranta w tym tyg ciąży co jestes to bym sobie smigała na rowerku jakbym dobrze się czuła,niestety ja u siebie nie miałam za bardzo gdzie jezdzic bo tu górzyste tereny i za duży wysiłek byłby,zreszta moje dzieci to leniuchy nie chciało im się ze mną pedałowac więc co-sama nie będę jezdzić

Jola nie ma co myśleć,wyjdzie kiedy nadejdzie czas:)ciesz się,że macie jeszcze chwile dla siebie i możesz do tego czasu zjeść cos co potem będzie zakazane:))

beata1313 lubi tę wiadomość

pmzt5tj.png

• beata1313 Ekspertka

Wysłany: 19 lutego 2015, 18:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy tak mam dwie cory ale one chodza dovszkoly w miescie oddalonym o 12km i w szkole jak bylo zebranie to rodzice wchodzili indywidualnie, no i Polakow nie maja w klasie, a niektorzy rodzice tacy dziwni ze szok myslalam ze wzrokiem nas zabija, bo my sobie w holu po polsku rozmawialismy i zartowalismy a im to chyba sie nie spodobalo :\ , no ale moze tak jak Ty poznam na spacerku z Nela jakas inna mamusie ;)

gyxwcwa1xs1eqezb.png
  • Melka Ekspertka

Wysłany: 19 lutego 2015, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam
    Nie jestem zbyt aktywna, ale czytam na biezaco :).
    co do aparatu na zebach, to moj syn takowy mial. teraz juz mu sciagneli ale kontynuuje leczenie. nie musielismy placic od razu. co miesiac potracana jest kwota ok. 35 euro z naszego konto. z tego co wiem, to po zakonczeniu leczenia AOK zwraca bodajze 80%. nie czuje sie tego az tak bardzo :)

co do koronek i implantow... to troche kosztuje. koronki sa czesciowo refundowane w zaleznosci jak dlugo leczy sie zeby w Niemczech i czy sie jest regularnym.

co do lekarzy w ciazy, to faktycznie przede wszystkim dentysta! reszta w zaleznosci od chorob. wzrok w ciazy moze byc slabszy, nie ma wiec co panikowac, bo w nastepnych miesiacach powinien wrocic do normy. ma to chyba zwiazek z iloscia krwi czy cos takiego, ale nie jestem pewna :)

mi kobietki zostalo strasznie malo... 6 marca mam planowane cc (zbyt wysokie cisnienie). tak sie ciesze, bo boli mnie juz wszystko :)
    trzymam kciuki za te ktore koncza i za te ktore sa na poczatku...

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktoś mnie tu myli z Jola ;) no coz nie miałabym nic prżeciwko aby zajac jej miejsce bo ona juz swojego szkraba tuli a ja czekam..tylko Jola tez sie w swojej ciazy wyczekała wiec chyba nie chciałaby byc ponownie na moim miejscu :)

Wlasnie zajadam lody po gorącej kąpieli-dogadzam sobie na konćowce jak moge, ale musze jakos humorek sobie poprawiać.

Jestem taka ciekawa co u Maarty, ale nie chce jej psuć tych szczególnych chwil swoimi sms-ami. Mam nadzieje, ze szybko sie do nas odezwie i zda nam relacje. Oby juz była po..ale tak sobie ja teraz wyobrażam. Leży w lozeczku i tuli do piersi swoją Alucje i jest najszczęśliwsza pod słońcem-inaczej byc nie moze:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2015, 19:40

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Agitka Ekspertka

Wysłany: 19 lutego 2015, 20:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    beata nie masz w okolicy mozliwosci poznania nikogo? My w sumie poznalismy tutaj kilka rodzin, ale tak naprawde to blisko jestesmy tylko z jednymi takimi, których na poczatku poznalismy i Moniką naszą ;-) no i jeszcze mam jedną kolezankę, której synek chodzi z Alusiem do przedszkola;-) Oczywiscie jacyc tam znajomi na czesc i wymianę kilku zdan tez sa, ale to raczej nie mozna nazwac koleżenstwem :-) i np. pod Nami mieszka polska rodzina z synkiem w wieku Alusia, ale juz wolałabym zeby tam turcy nawet mieszkali, bo taki rodak to masakra:-(

amarranta ja odwiedziałam w ciązy oprócz ginekologów jeszcze dentyste własnie i endokrynologa, ale to z racji choroby. W I ciązy tylko ginekolog i dentysta ;-) co do rowera to u mnie ginka odradzała, bo z racji zawrotów głowy i zmiany srodka cięzkosci łatwo o upadek. Ale myslę, ze jak ciąża przebiega bezprobelmowo i masz mały brzuszek to czemu nie ;-) ja juz nie moge się doczekac lata. Musimy tylko dokupic fotelik dla Xavierka i w droge:-) uwielbiamy z emkiem wyprawy rowerowe :-) kochana na zumbie z moim klocuchem to bym chyba na zawał zeszła, jedynie na stepperze chodziłam :-)

Kasiu i Ty się doczekasz...ja wiem, ze to strasznie irytujące musi byc, takie czekanie, bo ja w sumie 2 razy rodziłam przed terminem więc nie musiałam się tak stresowac, ale uwierz nagroda warta jest czekania :-) ale mi ochoty na lody zrobiłas....i to takie z MC bym zjadła z polewa karmelową :-D

Monika dziękuję...jestes Kochana :-) u Nas tez szczepienie pierwsze było jak Xavier skonczył miesiąc, a nastepne na U4 :-) a kolejne pewnie za kilka miesięcy dopiero ;-) mam nadzieje, ze jutro nie bedzie tak zle u lekarza i co najwaznijesze, ze z pępkiem bedzie OK :-) trzymam mocno kciuki :-) Monika 3 muszkieterki z zabójcza bronią pod postacią "zakupowanych" pieluch :-D tak jak Xavier dzisiaj...siedzimy u endo w poczekalni a tu jak nie pójdzie bomba....normalnie az się czerwona ze wstydu zrobiłam, bo zapach poszedł konkretny :-p

annaki no własnie miałam nadzieje, ze tu kupiłas, bo ja zapomniałam w PL kupic, a by mi sie przydały an wszelki wypadek to apteczki ;-) a widzisz połozna moja mówiła o tych kropelkach.....

A ja tak nawiązując do polskiej mowy tu w DE nienawidze wrecz, jak słysze kogos w sklepie czy to u lekarza jak rozmawia po polsku, a jak usłyszy, ze My z emkiem tez rozmawiamy po polsku to tamci zaczynają po niemiecku, jakby się wstydzili, ze są z Polski.....albo jak ktos mieszka w DE 2 czy 3 lata i nie włada językiem niemieckim perfekcyjnie i w domu mówi się po polsku, a ten w rozmowie tłumaczy, ze juz zapomina polskie słowa.....az mi się scyzoryk w kieszeni otwiera....

melka to będziesz miała cudny prezent na dzien kobiet własciwie :-)

Melka, amarranta, Tigana, MonikaDM lubią tę wiadomość

74dij44j8mghukfi.png

gg64i09k6vmllddh.png
  • Melka Ekspertka

Wysłany: 19 lutego 2015, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agitka ja tez strasznie nie lubie niemieckich wtracen - nie mowie tu o slazakach, ktorzy robia to machinalnie. ale jak widze Polakow, ktorzy sa 5 lat w Niemczech i "zapomina" im sie... to tez mnie trafia. oj znam takich. Ale szanuje tu tzw. stara Polonie, ktora mowi pieknie po polsku i jakos slow nie zamieniaja.
    A co do Dnia Kobiet to faktycznie... :) Nawet nie pomyslalam o tym, tak juz zyje tym 6. I tak spedze go w szpitalu. Ale mam nadzieje, ze moj gin sie nie pomylil i w dwie bedziemy swietowac :) ech.... ucaluje te male raczeta... jeszcze troszke

Agitka, amarranta, Tigana lubią tę wiadomość

‹‹ 282 283 284 285 286 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża pozamaciczna - czym jest i jakie są objawy ciąży pozamacicznej?

Ciąża pozamaciczna (ektopowa) zdarza się raz na 90-100 przypadków ciąży. Jest to ciąża, która zamiast w macicy rozwija się poza nią. Objawy ciąży pozamacicznej nie są jednoznaczne. Trudno ją czasem rozpoznać, bo na początku objawy są podobne do ciąży o prawidłowym przebiegu. Na późniejszym etapie pojawia się ból podbrzusza, krwawienie oraz brak prawidłowego przyrostu hormonu hCG. 

CZYTAJ WIĘCEJ