X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 10:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny :-)

Orchidea ale to przykre że w dodatku w ciąży Cię to spotyka,ale jesteś dzielna i na pewno wszystko się ułoży. Na wszystko potrzeba czasu. Pisz tu do nas,my zawsze postaramy się ciebie wesprzeć.

Maatra trzymam kciuki :-) Kasia za ciebie oczywiście też. Jeszcze trochę dziewczyny wytrzymajcie :-P

Czy wy wszystkie kupowalyście laktator?czy dostalyscie na receptę? Bo sama nie wiem czy w to inwestować czy nie ma sensu??

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 10:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amaranta mysle ze niemiecki lekarz mu ta 8 bedzie chcial wyrwac, 8 sie podobno czesto psuja, wzielabym polmbe na kase chorych.
    A co do spotkania to bardzo chetnie, ale ja nie wiem kiedy, bo ja ciagle pracuje, a chetnie bym wziela Jasia ze soba i maz tez powiedzial ze on tez chce sie poznac z Waszymi mezami bo mu sie nudzi :)

Muniek ja dostalam na recepte, ale moj maly wogole nie umial ssac.

Maarta emocje rosna! Powuiedz malej ze ciotki sie nie moga jej doczekac!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2015, 10:24

17u93e5exqfllrog.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maarta, jak fajnie ze napisalas cokolwiek bo od rana mysle o Tobie. Ja mam wizytę o 12:30 w szpitalu i zapewne bedzie zero skurczy bo moj brzuszek nic mnie nie boli. Dam znać jak wrócę, ale zastanawiam sie co nakłamać lekarzowi zeby chciał w tym tygodniu mi porod wywołać. Boje sie ze bedzie chciał czekac do następnego tygodnia a ja juz oszaleje. A twoj narzeczony jest z Tobą czy sama sobie leżysz? I jestem rozumiem na jakiejś sali ogólnej a nie na porodówce, prawda ? Trzymam kciuki bardzo, bardzo mocno!

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 11:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika i Agitka to wy się znacie z reala??że tak Monika pisze o Alusiu jak on słodko słówka wypowiada?
    LaSavia a jaki masz w umowie okres wypowiedzenia mieszkania?bo może 3 mies to akurat juz byscie wypowiedzieli i do czerwca mozecie spokojnie szukac juz czegoś normalnego?Też nie jestem pewna czy tak przez grzyba i zaświadczenie od lekarza pozwola wam od razu wyprowadzić się bez utraty kaucji....ale to już mądrzejsze głowy muszą się wypowiedzieć,co znają się w temacie prawa

Dziewczyny też mam pytania odnośnie dentysty.Mój mąż chodził z synem ,wszystko ok na kasę chorych,ale nie znamy super niemieckiego i mąż wybrał płatne plomby bo nie byliśmy do konca pewni jakie te na kasę refundowane będą wyglądały w rzeczywistości.I tu zdziwienie bo koszty plomby wahały się miedzy 50-80 euro....sporo i najgorsze jest to że nie wiem czy to faktycznie warto było?jak myslicie?Nic tez nie kumam o tych zniżkach co piszecie co zależą od ilości wizyt.Sama muszę sie wybrac bo teraz w ciąży to mi zęby lecą-jeden pękł i juz z lewej strony jeść przez to nie mogę a prawa strona tez coś nadwyrężyła mi się i jak za dużo twardych rzeczy gryzę to albo dziąsła bolą albo tez coś między zębami mam już popsute.
    Jesteśmy w AOK,ale nie pójdę tu bo nie rozumiem dobrze niem i nie wytłumaczę co mi dolega a poza tym jak poszłam sama z dzieckiem do dentysty to jedeynie co to mu przegląd zrobiła a leczyc to już nie chciała bo stwierdziła,że skoro nie rozumiemy to ona nie może leczyc bo ja nie będę kumała co muszę podpisać itp.Wkurzyłam się strasznie bo skoro ankietę wcześniej wypełniłam sama to zgodę na prześwietlenie tez bym zrozumiała,jedynie może takie bardziej słowa w trakcie leczenia bym nie trybiła,ale co tu za filozofia?są zepsute to niech robi swoje i tyle,jakoś na migi można się nawet dogadać.Odtąd już mąż musi sie zwalniac z pracy i chodzić bo ja juz nie pójdę,mam wrażenie jakby mnie z góry traktowała ta dentystka bo nie umiem mówić.Zła jestem bo mi to zostanie leczenie w polsce i to dopiero gdzies w sierpniu bo jak jezdzimy na swięta itp to wtedy moja dentystka tez ma wolne ehhh

Orchidea współczuję z całego serca,to trudny teraz dla Ciebie okres naprawde aż nie wiem co napisać....jestesmy z Tobą,pisz jak masz ochotę się wygadać,postaramy się coś zaradzić;)Mam nadzieję,że nie zostałas tu teraz calkiem sama bez wsparcia jakichs bliskich osób?

Dziękuję za odpowiedzi co do darmowych witamin dla kobiet w ciąży,jak widać różnie jest,nawet i ten sam lekarz jednej da a drugiej nie.Może po prostu musimy się o nie upominac u lekarza,mówić że nam się skończyły i już.

pmzt5tj.png

• amarranta Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko, znalazłam mu polskiego lekarza, żeby później mógl do niego chodzić sam, jeśli się niemieckiego nie nauczy;) zobaczymy jutro. w Polsce też często proponują wyrywanie:P a co do spotkania, bardzo chętnie i z mężem i z Jasiem:) chociaż mój jest ciężkim zawodnikiem jak chodzi o spotkania z nowymi ludźmi, bardzo ciężko go namówić:/

Marta bardzo mocno trzymam kciuki! :* bądż dzielna!

Kasia powodzenia u lekarza :*

Endokobietka lubi tę wiadomość

o1489vvjal2gnmht.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2015, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie laseczki :)

Marta trzymam kciuki zeby poszlo szybko.

Kasia tez trzymam kciuki zeby w tym tygodniu bylo po wszystkim u Was. Moze powiedz ze tak mocno boli cie juz kregoslup ze placzesz z bolu.

U dentysty ja jeszcze za nic nie placilam. Plomba trzyma sie dobrze...nawet dwie;) czyszczenie tez przeszłam bez doplat, a wszystkie ósemki miałam wyrwane chirurgicznie plus jeden martwy zab za jednym zamachem, zabieg trwal chyba 45 minut, nie czułam nic, i pozniej nic nie bolalo.

Wendy- tak, ja i Agitka znamy się w realu :) poznaliśmy sie tu na forum a ze mieszkamy niedaleko to się spotykamy :) I gdyby nie Agitka to nie znalazlabym mojej/naszej obecnej ginki tylko tkwilabym u poprzedniej patafiana...

Zmieniamy chyba Kinderpraxis :) Dzis mezul dzwonil do innej w takiej niewielkiej miejscowości 7km od nas. Robią normalnie terminy bez ceregieli, uprzedzili ze mimo terminów trzeba czasem poczekać z pól godziny, co prawda dzieci czekają razem ale niemowlaki osobno. Jeszcze w piatek pójdziemy tam gdzie do tej pory. Liczymy ze w malej miejscowości nie będzie tyle ludzi co w dużym mieście. Chyba ze w piatek stanie sie cud i u nas będzie super.

• amarranta Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy a u Ciebie w okolicy nie ma jakichś polskich dentystów albo chociaż innej dentystki niż Twoja? wspołczuję Ci takich przebojów! Endokobietka pisała o bezplatnych plombach, że są normalnie..

Monika, super że udało Ci się znaleźc nowego lekarza w razie czego. trzymam kciuki za jutrzejszą wizyte, a nuż będzie super :)

o1489vvjal2gnmht.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ammaranta, dla kolegi:
    http://www.zahnersatzguenstig.com/Zahnersatz-bei-Hanseatische-Krankenkasse.html ja biore to Zahnfüllung aus Zement i naprawde nie mam problemow.

Wendy znalazlam wszedzie Info ze Zahnfüllung aus Zement (Krankenkasse zahlt) czyli ze plomby cementowe biale przejmuja kasy chroych. niby sa slabsze od ceramicznych czy tam Jakis innych, ale u nas naprawde sie swietnie sprawdzaja i sa darmowe, wole miec takie niz chodzic z dziurami, bo mnie na lepsze poprostu nie stac.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2015, 12:55

amarranta lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • Tigana Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta, trzymam kciuki!

Orichidea, to przykre, przez co przechodzisz, ale teraz najważniejsza jesteś ty i Twoje maleństwo, jakbys potrzebowała wsparcia to pisz!

Muniek, ja myślę że najlepiej wybierz model laktatora jaki Ci najbardziej odpowiada i miej zapisany, jak będziesz faktycznie potrzebować to Twój mąż może bez problemu Ci kupić, a w szpitalu zawsze jakiś Ci dadzą. Ja tak planuję zrobić.

Kasia83, współczuję czekania. Jak się czujesz?

Wendy, ja sobie robiłam też tą płatną plombę i jestem zadowolona bo jej w ogóle nie widać, ale nie testowałam nigdy bezpłatnych więc nie wiem jak bardzo się różnią. CO do witamin ciążowych to moja ginka mi w ogóle nie zaleca póki co, powiedziała, żebym się zdrowo odzywiała i że to jest lepsze niż tabletki.

Monika, a nuż faktycznie taka mała Praxis będzie bardziej przyjazna? póki co trzymam kciuki za jutro!

Ja byłam u okulisty dzisiaj i choć mam niewielkie zmiany w siatkówce, to nie są wskazaniem do cesarki. Generalnie krótkowzroczność według aktualnych badań nie jest wskazaniem do cesarki. Wiem że w Polsce niektórzy lekarze twierdzą inaczej ale chyba się będę tego trzymać. Zdecydowanie wolę naturalny poród niż cesarkę, jesli mam wybór.

lamlamard20150706_-35_Nasza%20Niunia%20jest%20ju%C5%BC%20z%20nami%21.png
    34bw9jcg50dgoh06.png
  • LaSavia Ekspertka

Wysłany: 19 lutego 2015, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orchidea wspolczuje bardzo. Zabic takiego co soe zneca psychicznie i fizycznie. Jestesmy z Toba calym sercem:*

Wendy umowe mamy do konca czerwca.
    Zaswiadczenie od lekarza juz dostalam;) moze cos sie zdziala. Umowilismy tez kolejna wizyte w mieterverine bo ona w ciagu 2 tyg miala cos zrobic a tu cisza. Najgorzej ze wychodzi nam wilgoc na wewnetrzych scianach.
    Co do poczekalni wroce czekalam dzis do lekarza z takim prychajacym oblesnym facetem ktory kichal i kaszlal bez zaslaniania buzi i jeszcze caly czas pociagal nosem... Wyszlam po 2 minutach do glownego holu. ;)

Dowiedzialam sie tez a propo mojej pracy niestety maga mnie zwolnic bo mam umowe na czas nieokreslony ale jeszcze z polrocznym okresem probnym wiec moga mie zwolnic normalnie...

3jgxgywlx9dht3mj.png
  • Muniek Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tigana masz rację,tak chyba będzie najlepiej.A lepszy jest elektryczny czy ręczny?opinie raczej podzielone.

snk2s95.png
    y1iruwn.png
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 13:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Inni dentyści są,ale tak juz zostaliśmy przy tej,stwierdziłam że gdzie indziej tez może będa krecić nosem,że nie rozumiem to po prostu wysyłam męża i tyle.Niestety polskich lekarzy w okolicy jak na lekarstwo,mamy tylko laryngologa i anestezjolog w szpitalu-chociaz ta druga się przyda jak może znieczulenie do porodu mi zaproponują;)

Zastanawia mnie jeszcze kwestia aparatu ortodontycznego dla dziecka,zapytał mój sie tej dentystki i stwierdziła że ona tez się tym zajmuje.Tzn nie jest ortodontka,ale wycisk zrobiła i teraz czekamy na aparat.Martwie się troche czy dobrze zrobilismy,nie wybierając się na konsultacje do ortodonty.W polsce chodzilismy,miał syn aparat wyjmowany a teraz musi juz miec stały.ok 1000 euro niby bedziemy musieli zapłacić-to już po znizce na AOK.I tak właśnie przywiązaliśmy się do tej dentystki,kontrole itp,będzie u niej wszystko--jak sądzicie?tu w okolicy nie mamy żadnego ortodonty,trzeba by jezdzic do wiekszego miasta a to raczej nie wchodzi w rachubę:(

Monika,ale fajnie macie z Agitką,zazdraszczam!super,że lekarza przez to znalazłaś lepszego no i oby z tą nowa przychodnią wam sie udało!

pmzt5tj.png

• Tigana Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LaSavia, a kiedy CI się próbny kończy? Czy w Niemczech jest jakoś prawnie uregulowane do którego tygodnia ciąży musisz poinformować pracodawcę?

Muniek, ja też właśnie widziałam że opinie są takie i takie i nie wiem, zobaczę, co mi w szpitalu dadzą, jak mi podpasuje to taki kupię.

Wendy, a ten wyjmowany nie pomógł Twojemu synowi? Ja taki miałam w podstawówce i mi się ładnie zęby wyrównały, a miałam diastemę (wtedy to jeszcze nie było modne ;)).

lamlamard20150706_-35_Nasza%20Niunia%20jest%20ju%C5%BC%20z%20nami%21.png
    34bw9jcg50dgoh06.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tigana nie ma takich regulacji, ja powiedzialam w 5 miesiacu. Tylo jesli masz ciezka prace powinno sie powiedziec wczesniej, ale nic nie musisz.

17u93e5exqfllrog.png
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tigana pomógł na tyle,na ile mógł:)Ortodontka stwierdziła,ze dalsze jego noszenie nie ma juz sensu bo więcej nic nie zdziała.I ze teraz to juz na stały trzeba sie zdecydowac jak oczywiście kasę mamy.Co prawda nie ma jakichś rażąco krzywych zębów--do lekkiej poprawy bym powiedziała.A uczulona na to jestem bo nie chciałabym aby kiedys żal miał do nas jak ja do swoich rodziców,że zaniedbali mi zęby,czekałam niby na aparat i sie nie doczekałam na darmowy oczywiście-bo na płatny to nie było ich stać.
    Diastema??czy jak to się pisze,a co to takiego???

pmzt5tj.png

• jola83 Ekspertka

Wysłany: 19 lutego 2015, 13:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsza nieprzespana noc... I pierwsze problemy z gazami i brzuszkiem...
    Ale sie wczoraj naryczalam, jak dziecku cos dolega matka placze razem z nim. Az mi sie serce krajało :-\ Tymon marudny byl od 17 do 23. Nie spal, napinal sie, mial twardy brzuszek, tak mi go szkoda bylo. Zrobilam cieply oklad z pieluszki i chyba po tym mu przeszlo. No i mam placzace dni... Tak po prostu.. Chyba musze sie bardziej zorganizowac, bo na nic mi czasu nie starcza
    Oj dziewczyny.. Porod jest trudny i bolesny ale wychowanie i opieka nad noworodkiem to cos znacznie bardziej wymagajacego !

relgi09kfo915nes.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2015, 13:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek - ja chciałam kupic laktator elektryczny i teraz sie cieszę, ze poczekałam, bo pokarm mi prawie całkowicie zanikł, ale tez podczas wizyty rodziców nie przykładałam się do regularnego ściągania i teraz juz stwierdziłam, ze ściągać nie bedę więcej. W szpitalu były elektryczne i znich korzystałam, później w szpitalu byl namiar na taką kobietkę z poradni laktacyjnej i u niej można było się w laktator zaopatrzyć. Mąż załatwił receptę od lekarki, na poczekaniu (zadzwonił wczesniej i przyjechał i była do odbioru); ta recepta jest na tygodnie i później musiałąm się zgłosić po nową i nawet ją wysłali juz bezpośrednio do tej kobiety od której wypożyczyłam laktator. Tylko trzeba dopytać dokładnie w Krankenkasse, bo połozna mi powiedziała, ze oni pokrywają tylko 2 miesiace wypozyczenia a później trzeba samemu płacić, a z racji ze ja konczę przygode z laktatorem nie dopytywałam o szczegóły.

Wendy - tak mamy sie super a teraz nam jeszcze Tigana dojdzie i będziemy trzy nieustraszone mamuski ;) Tylko jak Tigana faktycznie bedzie miała dziewczynkę to będzie miała aż trzech kandydatów do zabiegania o jej względy ;)
    Kurcze 1000e to dużo...J nie wiem skad Ci dentyści tutaj biora te ceny...moja mama ma do zrobienia wszystkie zęby sztuczne i poszłą zapytać o wyrwanie tego co ma i zrobienie górnej i dolnej sztucznej szczęki to kosztorys zrobili na 14 000 e (nie pomyloiłam się z ilością zer)...ja mam wyrwaną martwą 6-tkę i teoretyznie musze tam coś teraz wstawić i implant wycenili mi na 1600e jakaś podstawa i ząb drugie 1600e. W Pl max. to wychodzi 2000zł.

Muniek, Tigana lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2015, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola - współczuję. Ja pierwszy płaczący dzięń miałam 3 dni po porodzie jak nie mogłam być cały czas razem z moim synkiem...wszytskie mamy miały dzieci przy sobie a ja całymi dniami biegałam między oddziałami, a drugi to wlasnie jak mały iał brzuszkowy problem i nie mogłam pomóc własnemu dziecku...rozumiem Cię doskonale tym bardziej teraz jak mamy problem z pępuszkiem i mam wrażenie ze wszyscy dookoła bagatelizuja sprawę a ja sie oczywiście naczytałam pierdół w necie...

• Muniek Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to dobrze wiedzieć,pogadam najwyżej z moją lekarką jak to tutaj wygląda a jak nie to w krankenkasse.W każdym razie kupować nie będę ;-) zobaczy się później.

snk2s95.png
    y1iruwn.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jola, tak sie zdarza i to normalne, ja plakalam bite 2 miesiace chyba. Ostrzegalam Cie :) Cieple oklady na brzuszek sa wazne, na prlbemy z gazami polecam SabSimplex (na recepte za darmo, bez recepty ok 7 euro) albo Masc kminkowa (platna ale jakies grosze)np. Windsalbe, spytaj najlepiej polozna.

Oj wiem co czujesz Jas wczoraj mial 39 stoopni szczepionce, uspokoilam sie dopiero jak wrocilam do domu i zobaczylam ze calkiem dobrze sie czuje.

17u93e5exqfllrog.png
‹‹ 281 282 283 284 285 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pokój dziecka - 7 inspiracji na kreatywną aranżację

Urządzanie pokoju dziecka to jedno z najprzyjemniejszych, ale i wymagających zadań dla rodziców. Chcemy, aby przestrzeń była nie tylko bezpieczna i funkcjonalna, ale też sprzyjała rozwojowi wyobraźni, kreatywności oraz dawała dziecku poczucie komfortu i radości. Jeśli szukasz pomysłów na aranżację, które łączą estetykę z praktycznością, świetnie trafiłeś! Warto sięgnąć po sprawdzone i inspirujące rozwiązania, które sprawdzą się dla maluchów, przedszkolaków i starszych dzieci. W tym artykule znajdziesz 7 konkretnych, sprawdzonych propozycji, które odmienią każdy pokój.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ