X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2015, 11:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beata na tej stronie masz opisane i zdjecie jak takie rozliczenie powinno wygladac. Pracodawca jest zobowiazany dostarczyc Wam albo kopie, albo w foirmie elktronicznej taki wlasnie papierek.

http://www.google.de/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Flex-blog.de%2Fwp-content%2Fuploads%2F2013%2F10%2FLStBesch_2014.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Flex-blog.de%2F2013%2F10%2F01%2Fmuster-lohnsteuerbescheinigung-2014%2F&h=508&w=744&tbnid=nPD_PwTGzVqrUM%3A&zoom=1&docid=tLBobOwrC2k6nM&ei=ZCn4VJ7SK8K6abebgtAJ&tbm=isch&iact=rc&uact=3&dur=1051&page=1&start=0&ndsp=38&ved=0CC0QrQMwAA

beata1313 lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • beata1313 Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2015, 11:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje Endokobietko :**

EDIT: Endokobieto i jesli dostaniemy takie pisemko to na jego podstawie sami sie mozemy rozliczyc, tak ??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2015, 11:30

gyxwcwa1xs1eqezb.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2015, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, bo w sumie w tutejszym PICIe dokladnie jest opisane co musisz z tamtej tabelki przepisac. Np w PIT na polu 18 jest napisane: tu wpisz sume z rozliczenia z rubryki 22, naprawde jest to dosc proste jesli nie ma sie nic do rozliczenia.
    Jakby co to pytaj.
    Ale jeszcze musicie wszystkie inne dochody uwzglednic, nie wiem czy dostajecie skads jakies dodatki, wszystko musi byc w zeznianiu.

Jak macie samochod to ubezpeiczenie OC mozna odliczyc tak samo jak ubezpeiczenie Haftpflichtversicherung i Kontoführungsgebürhen do 16 Euro za osobe bez podawania zadnych swistkow, ja odliczam zawsze mimo ze mam Konto darmowe :)

a i najwazniejszce droge do pracy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2015, 11:47

17u93e5exqfllrog.png
  • beata1313 Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2015, 11:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko jestes wielka :D

M za konto placimy miesiecznie okolo 6€ , dodatek to tylko od stycznia tego roku wohngeld, w zeszlym nic nie mielismy, tzn w 2014 tylko dochody meza (gola wyplata bez zadnych premii) i Kindergeld. Samochodu jeszcze sie nie dorobilismy ;) , a mezo do pracy jezdzi firmowym i szef tankuje takze chyba tez nic nie mamy do odpisania ;) . A i mam pytank: jesli w tym rku dostan ta wyprawke od Diakonie to musze ja uwzglednic w przyszlorocznym rozliczeniu ?

gyxwcwa1xs1eqezb.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2015, 12:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Generalnie jesli dostaniesz do 28.02.2016 roku jakiekolwiek zaswiadczenie do przedstawienia w urzedzie skarbowym to to trzeba uwzglednic w zeznaniu. Nie wiem czy za ta wyprawke dostaniesz cos takiego.

Kindergeld w Alnage Kind trzeba uwzglednic.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2015, 12:10

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2015, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 12:56

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2015, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka to nie ma roznicy na jakiej jestes klasie podatkowej, bo w rozliczeniu rocznym zawsze to sie wyrowna i wtedy albo dostaje sie zwrot albo trzeba nadplacic. Tak mozesz wszystko rozliczyc, w rubryce klase podatkowa wpisz ta na ktorej byl dluzej. Tak, mozna to w tym programie rozliczyc. W formulatzu wpisuje sie date slubu.

Tutaj masz jeszcze linka do formularzy, albo sobie musisz wydrukowac sama, albo przyniesc z urzedu, ten program to wersja DEMO i tam nic nie da sie wydrukowac.

https://www.formulare-bfinv.de/ffw/content.do
    Na 100% potrzebujesz 005, 055, 082

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2015, 12:34

17u93e5exqfllrog.png
  • beata1313 Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2015, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko jeszcze raz pieknie dziekuje :)

Endokobietka lubi tę wiadomość

gyxwcwa1xs1eqezb.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2015, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nei ma sprawy, polecam sie jakby ktos cos potrzebowal, kurcze trzeba sobie pomagac :)

Teraz ja pytam:

Dziewczyny pytanie o zabkowanie. Czy zeby wychodza zawsze podwojnie, tzn., jak teraz idzie gorna 2 prawa, to kiedy pojawi sie lewa. Dolne jedynki wyszly u nas w zasadzie rownoczenie, tez tak jest przy innych zebach? Bo jedna 2 sie juz przebila, nie widze jakos specjalnie tej drugiej, ale Jas strasznie marudny dzisiaj, chociaz noc spal wzorowo, przerwa na butle o 6:30 i do 8 spanie.

17u93e5exqfllrog.png
  • beata1313 Ekspertka

Wysłany: 5 marca 2015, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z zabkami nie bardzo pomoge bo moim corom tak dawno wychodzily ze juz nie pamietam ;)

gyxwcwa1xs1eqezb.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2015, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze was nie nadrobiłam ale mam pytanie do Mamax, bo cos mi przemknęło, ze chcesz zarezerwować termin w konsulacie. My tez jestesmy na tym etapie ale ja juz miałam termin na dzis ale zrezygnowaliśmy a teraz mamy na poniedziałek. Czemu ty masz takie odległe? Ja rezerwowalam przez ta stronkę:

http://www.berlin.msz.gov.pl/pl/root

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Maarta:) Autorytet

Wysłany: 5 marca 2015, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej

Mamax zdrowka dla Ciebie.

Dziwne bo ten numer podatkowy dla dziecka jeszcze nie przyszedl a Ty Kasia juz dostalas? Przykro mi ze tak sie meczysz z Gabrysia oby to minelo, moja Myszka tez dala nam dzis w nocy do wiwatu.
    Ja dalej odciagam mleko wczoraj kupilam nakladki na brodawki i bede probowac przystawiacmala ale drze sie jak nie wiem.

Pytanie do mam podajacych tez mm, po zrobieniu mleka ile ono moze jeszcze stac jak dziecko je po troche? Czy wylewac zaraz czy chwile poczekac?

Dalej Was nie nadrobilam jeejku.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2015, 14:29

oar843r8kh12ukn4.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 5 marca 2015, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maarta to musi byc napisane na pudelku, na moim jest napisane ze do 2 godzin moze stac. Ja trzymalam do 2 godzin, w lecie jakas godzine max, jak naprawde bylo cieplo.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2015, 14:35

17u93e5exqfllrog.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2015, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maarta, jeszcze nie mamy. Akty urodzenia tylko odebralismy.. wyslalam tez dokumenty do ubezpieczyciela i do elterngeld. Czekamy tez na ten numer a w poniedzialek jedziemy do ambasady zalatwiac paszport. Na razie tyle formalnosci.

Ja mam pokarm ale nie wiem czy syty, czy mala sie najada bo robi to czesto i je partiami. Nie ze np. pol godziny na cycu tylko tak 5-10 minut potem noszenie i odbijanie, ewentualna zmiana pieluchy i znowu wklada piastki i tak z 3 sesje podczas jednej pobudki.

zem3zbmhb277dwos.png

• Lenamagda Debiutantka

Wysłany: 5 marca 2015, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie mamusie :)
    Wlasnie znalazłam to forum jestem mama 3 Msc synusia :) mieszkam w okolicach Bonn .

1xrx453.png]
  • Patrizia Nowa

Wysłany: 5 marca 2015, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam

Chcialabym przeczytac wszystkie posty ale niestety przeczytalam pierwsze 4 strony i pozniej zorientowalam sie ze jest ich 320 prawie no raczej wszystkiego nie ogarne:) Jestem obecnie w ciazy sam poczatek bo 6tydz i nie mam pojecia jak to w Niemczech wyglada z jezykiem tez tak srednio teraz do szkoly sie zapisze bede miala w koncu czas :) mieszkam na Bawarii.
    Fajnie ze mozna sie tu od Was bardziej doswiadczonych coś niecoś dowiedziec jak tu to wszystko wyglada :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2015, 19:07

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 marca 2015, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 12:56

• Maarta:) Autorytet

Wysłany: 5 marca 2015, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia mam pytanie- wniosek o Eltrengeld jak wpisywalas podzial tych miesiecy?
    No wlasnie pryz odciaganiu mam ten plus ze wiem ile jest mleka i ile zjada malutka, ale nie ma to jak cycki mamy:)
    Ja karmie moim mlekiem albo dokarmiam mm jak mam malo mleka, daje 15-20 ml potem odbijam i dalej daje mleko i pozniej znowu odbijam, polozna mowi ze odbijanie jest bardzo wazne.

Lenamagda, Patrizia witamy:)

oar843r8kh12ukn4.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 5 marca 2015, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wpisałam 6 miesięcy na 6. Od lutego do lipca i sierpień do stycznia. Nie wiem czy dobrze, ale tak mi podpowiedziała ta dziewczyna z bloga.

Witam nowe mamusie.

Ja tez staram sie odbijać ale nie zawsze sie udaje. W ogole ulewaja te wasze dzieciaczki? Mojej niestety to sie zdarza i nie wiem jaka jest przyczyna.

A poza tym dzis strasznie sie prężyła i myślałam ze robi kupkę a tu okazało sie ze nie ma nic w pieluszce wiec chyba brzuszek ja boli:( nie wiem ale cos złego zjadłam. Tylko kurde ja naprawde nie jem jakis niestworzonych rzeczy. W ogole chodze czesto jakaś poddenerwowana i stresuje mnie wszystko-ale ucze sie dopiero byc mama i to mimo wszystko jest trudne.

zem3zbmhb277dwos.png

• Mamax Autorytet

Wysłany: 5 marca 2015, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia- Ja sie staram o niemiecki paszport bo maly ma tylko niemieckie obywatelstwo wiec to w innym urzedzie robimy ;-) Termin mamy dopiero na 21- szego kwietnia, niestety na wczesniej nie ma miejsc. Mielismy jechac do biura gdzie przyjmuja bez terminow z tym ze trzeba dlugo czekac ale starszy synek zachorowal na szkarlatyne ( scharlach) wiec musimy siedziec w domku. Bede musiala zaryzykowac i do polski pojechac z aktem urodzenia. Moze sie nie przyczepia...

Kasia, Marta- Moj Julian juz praktycznie ńie odbija a wiec i ja go do odbicia nie biore. No chyba ze widze ze po jedzeniu sie prezy i wygina ale to zadko sie zdarza ;-) Ale wasze dziewczynki sa jeszcze malutkie wiec jak najbardziej trzeba brac do odbicia ;-)

Kasia- Z ulewaniem to jest roznie, zalezy od dziecka...Moj starszy synek ulewal bardzo mocno i powiem szczerze ze tak do knca to nie wiem dlaczego a Julian wcale a tak samo sie nim zajmuje jak zajmowalam staszakiem...

Marta- Ja mleko trzymam maksymalnie 1,5 godziny. Ale jak zostaja resztki np z 140 ml tylko 30 ml to juz wylewam. Latem jak goraco jest to nie trzymam tylko robie nowe.

Lenamagda,Patriza- Witajcie :-)

Endokbietka- Pytalas o zabki. To powiem ci kochana ze one wcale nie musza pokolei i rownoczesnie wychodzic. Mojemu Maximilianowi niby wychodzily pokolei ale nie rownoczesnie a kolezanki synkowu wychodzily nie dosyc ze nie rownoczesnie to i nie pokolei i tak jako ostatnia z wszystkch zabkow wyszla mu dolna jedynka ;-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 marca 2015, 21:02

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
‹‹ 317 318 319 320 321 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak czuć się wygodnie w każdych warunkach? Cykl menstruacyjny bez tajemnic

Przeczytaj, co dzieje się w poszczególnych fazach cyklu oraz jaki może to mieć wpływ na kobiecy organizm. Sprawdź, jak możesz zadbać o swój komfort fizyczny i psychiczny na przestrzeni cyklu menstruacyjnego. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Metody leczenia endometriozy - techniki leczenia, skuteczność, koszty

Endometrioza jest w dalszym ciągu bardzo tajemniczą chorobą. Nic dziwnego, że zarówno diagnostyka, jak i leczenie nie należą do łatwych. Jakie metody stosuje się w zależności od postaci endometriozy? Na czym polegają? Czy są one skuteczne? Jakie czynniki zwiększają szanse na powodzenie leczenia operacyjnego? Czy leczenie endometriozy jest drogie? 

CZYTAJ WIĘCEJ