Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
hej dziewczyny. ja na przyklad nie mam wcale rozka. w domu uzywam - jak zajdzie potrzeba- taki material szyty po to, by dzidziusia owinac (z rzepami). na noc mam spiworki a do wozka kurteczki czy kombinezonik plus spiworek.
tez zastanawialam sie nad rozkiem i stwierdzilam ze jak zajdzie potrzeba to dokupie. -
Agattee nie, nie praktykuje tego co powiedziala polozna, nie wiem gdzie wyczytalas ze to praktykuje??
Po prostu jak moja corka placze zawsze jestem przy niej tule ja, caluje, rozmawiam itp. tylko nie biore jej zaraz na rece, gdybym stosowala to co mowila polozna serce by mi peklo jakby dziecko plakalo a ja zero reakcji bo ma nie plakac, nie potrafie tak... a poloznej rady niektore sa spoko i niektore stosuje ale tego na pewno nie bede.
Orchidea ja mam az 3 rozki i dla mnie to super sprawa, uzywam wszystkich:)
Mamax ja Ci niczego nie zarzucam, Ty chyba mnie nie zrozumialas
Poza tym nie komentuje juz tego bo kazda wie jak jej dziecko reaguje i co dla dziecka jest najlepsze wiec noscie sobie albo i nie Wasze dzieci a ja robie tak jak wedlug mnie i taty bedzie najlepiej dla naszej corci.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2015, 16:39
-
Beatko, mam nadzieje, że te kolki już odeszły. Bidula z Ciebie, bo pewnie to bolesna dolegliwość. Wracaj szybko do zdrowia.
Co do rożków ja mam dwa i tez używam, bo moja mała lubi być opatulona ciasno i tak zasypia a potem w nocy to robi małe przemeblowanie swoimi kończynami. Poza tym mi w rożku łatwiej małą np. karmić albo nosić a tym bardziej na początku gdzie jeszcze jestem troche w tym wszystkim niezgrabna.
Maarta, ja po badaniu U3?Zadowolona jestes z praxis i z lekarza? -
Ja tez slyszalam ze bardzo praktyczne Sa te rozki tylko zastanawiam sie czy w czerwcu nie zagoraco bedzie w tym rozku i o tym otulaczku Melka pisze zastanawialam sie Ale czytalam ze jednak rozek jest wygodniejszy ..
A jeszcze pytanie Do mam jak karmjcie piersia to musocoe takie drastyczne diety stosowac czy jecie Co chcecie ?i Co polecacie kupic w polsce dla pielegnacji dziecka albo mamy czego nie dostanie sie Tu w Niemczech ? -
Ja karmie piersia i od porodu musze przyznac, ze trzymalam sie diety i uwazalam na to, co jadlam. Natomiast od poniedzialku, kiedy mała już w zasadzie będzie miała skonczony miesiąc zaczne codziennie wprowadzać jakiś składnik. W niedużych ilościach, ale coś zjem nowego, bo inaczej zniknę
Słysze jednak naokoło dużo opinii, że powinno jeść się normalnie, tak jak w ciąży, ale ja się jakoś bałam. Raz zjadłam 3 jabłka, jedno po drugim i tej nocy mała miała przeboje z brzuszkiem. Nie wiem czy to dlatego, że za dużo tych jabłek pochłonęłam, ale po jej męczarniach stwierdziłam, że miesiąc wytrzymam.
Co do pielęgnacji ja korzystam ze strony:
http://www.srokao.pl/
gdzie są fajne zestawienia. Kupuje kosmetyki z firmy Hipp lub babydream z Rossmanna. -
Orchidea - ja jem praktycznie normalnie. Oczywiscie wyeliminowalam produkty wzdymajace, pikantne. Pije wode, herbate tylko na laktacje - zadnej czarnej czy nawet mietowej. piwo bezalkoholowe hefe weizen - nie lubie ale tez wspomaga laktacje, czy zwykla kawe zbozowa.
Musialam zapomniec o czosnku i cebuli i owocach cytrusowych. Jem smazone. Mala - odpukac - nie ma boli brzuszka, wiec na razie niczego nie zmieniam.
co do zakupow w Pl to wszystko kupilam w De. Slyszalam ze duzo mam kupuje proszek chyba Jelp. Z tego co czytalam to tez jakies dodatki do maluszkow - wit. d z fluorem itp.
Nie szaleje jakos specjalnie. Uwazam ze skoro nie mam zadnych problemow pod katem jedzenia czy pielegnacji to po co -
nick nieaktualnyDzieki. O ten fluor najlepiej dopytam naszej dentystki bo nadal mam mętlik a ona to taka rzeczowa babka.
Co do rozkow ja miałam jeden i malemu nie pasował. Jak juz się dal mocniej opatulic to w kocyk lub pieluszke wiec ja się cieszę ze miałam tylko jeden i teraz służy nam jako kocyk do lezenia lub najczesciej jest zwiniety w rulon na przy jednym z bokow lozeczka bo mój Vincent czasem "spaceruje" po lozeczku i juz kilka razy znalazłam go z glowka w szczebelkach.Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 marca 2015, 21:19
-
Witam się po długiej przerwie
Nie jestem teraz w stanie Was nadrobić, ale obiecuję to zrobić jak tylko znajdę wolny czas
Jeśli chodzi o mnie to 1 marca przyszła na świat moja Victoria
Po 10 godzinach porodu zrobili mi cesarkę, bo mała źle wchodziła główką w kanał rodny i nie mogłam jej urodzić. Miała 53 cm i 3960g
Ogólnie jest wszystko dobrze, tylko mała ma dysplazję bioderek i nosi szynę
Poza tym póki co to mały aniołek
Tylko jej starszy braciszek pogorszył się zarówno w zachowaniu jak i jedzeniu i spaniu
No i o dziwo karmię piersią! Nie sądziłam, że mi się to uda, ale mała od urodzenia jest bardzo cierpliwa i pięknie ssała nawet jak jeszcze nie leciało mleko, dzięki czemu pobudziła mi laktację
Postaram się zaglądać do Was częściej, ale ciężko u mnie z wolnym czasem...
Pozdrawiam Was wszystkie gorąco :*Melka, Muniek, amarranta, Kasia83, Endokobietka lubią tę wiadomość
-
Kamka gratuluje córci i życze jej dużo zdrówka
a braciszek albo zazdrosny o siostrzyczkę albo po prostu nie wie co jest grane,z czasem na pewno się przyzwyczai. Powodzenia i jak znajdziesz chwię to wpadaj,chętnie poczytam jak pobyt w szpitalu,bo w końcu w tym samym mam zamiar rodzić.
(*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek -
U nas rozek tez sie nie sprawdzil. Kupilam i w sumie tylko raz uzylam ale zaraz oczywiscie byl ryk
Po prostu nie kazde dzieci lubia byc ciasno owijane.
Maarta nie zarzucilam Ci ze robisz to co mowila polozna tylko zapytalam.
Mamax, jak sobie radzilas z ciemieniucha? U malej chyba cos powoli sie zaczyna. Tzn chodzi mi jak to robilas krok po kroku bo czytam w necie i troche sie ze swoim spielam bo tam pisze ze jakis czas przed kapiela naoliwkowac glowke, pozniej zmyc to w kapieli a pozniej czesac. A moj R. mowi ze najpierw czesac bo skora glowy jest sucha, pozniej umyc glowe a na koncu naoliwkowac. Juz zwariowalam
Postaram sie tez mala wczesniej kapac i odlozyc do spania ale watpie ze to sie uda. Poza tym widze ze u iektorych jest tak, ze po karmieniu maluch zasypia. U mnie tak nie ma, Amelia nie zasnie po karmieniu, wlasnie jest jakas zywsza. W ogole ona nam sie wydaje jakas bardzo rozwinieta no i niezla manipulantka z niej, widac kiedy udaje krzyczac i piszczac bo ma byc tak jak ona chce hahaamarranta lubi tę wiadomość
-
Dzieki dziewczynki za podpowiedzi, no i jeden rozek kupie w sumie moj mezo bedzie czul sie pewniej jak bedzie trzymal mala zawinieta w kokonik
Kasiu dzieki kolki juz przeszly jakos dalo sie wytrzymac
Kamka wielkie gratulacje !!! Jej biedulka Twoja malutkaale ponoc takie malenstwa szybciutko idzie wyprowadzic z tego typu problemow, kciuki za corcie !! Super ze karmisz cyca, a synk to chyba tak musi odreagowac na nowa sytuacje, ale na pewno pare dni i bedzie grzeczny
Udanego weekendu -
Kamka gratuluje. Mam nadzieje, ze uda ci sie wstawić zdjęcie córeczki
Maarta, a ty pochwalisz sie swoją Alicja??
Agattee a wiesz skąd bierze sie ciemieniucha? Czy każde dziecko to przechodzi?
-
Kasiu moje cory mialy ciemieniuche, dzieci znajomych tez, wiec dla Neli kupie zel z Emolium w Pl tak na wszelki wypadek ale mysle ze i jej o nie ominie
. A tak wogle tez ost myslalam skad to sie bierze i tak se wymyslilam ze moze po prostu dziecko nie przeciera sobie tej czesci glowki i to przez to wlasnie jest
, a z tego co pamietam to robila sie moim cora w miejscach gdzie nie przecieraly glowka, no ale to tylko takie moje gdybanie
-
Kamka, gratulacje
mam nadzieję, że córcia będzie szybciutko dochodzić do siebie i ładnie rosnąć
a synek się przyzwyczai napewno do rodzeństwa
Pocahontaz, witaj! dużo nas z Hamburgapowiedz coś o sobie;)
Monika, jak miło, że się odezwałaś
Endokobietko, biedna Ty!trzymam kciuki za odszkodowanie i wybór nowego autka
czytam Was na bierząco, ale ostatnio zbytnio nie mam weny na pisanie, wybaczcie.
miłego weekendu dziewczyny! -
Z ciemieniucha to chyba zalezy od dziecka po prostu
jedne maja inne nie.
Kasia ile placilas za wyrobienie paszportu w konsulacie?
My umiejscowilismy akt i bedziemy wyrabiac paszport w pl i chcialabym wiedziec czy to taniej wyjdzie
Co to fotki mojej Ali to jeszcze pomysle, jakos nie wstawilam jej zadnego zdjecia do internetu. -
Maarta, płaciliśmy 30 euro.
A co do zdjęcia to ok, rozumiem jesli nie chcesz wstawić. A do kogo podobna na pierwszy rzut oka? Moja to wykapany tatuś a miało byc inaczej - moj wygląd a tatuśka charakterek i wyszło chyba na odwrot choc moze jeszcze sie to wyprostuje w przyszłości