Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Kasia to dziwne, moja byla u mnie chyba z 10 razy i zawsze wazy i mierzy mala. Byla u nas pani z Gesunheitsamt i mowila ze jesli chce to zawsze w ktorys dzien w tygodniu (kiedy maja Sprechstunde) moge przyjsc zmierzyc i zwazyc dziecko, calkiem za darmo i to niedaleko domu:) wiec w Twojej dzielnicy na pewno tez jest taka mozliwosc.
Na pewno Gabi urosla i przybrala na wadze.
Uzywasz jeszcze pampersow jedynek? -
nick nieaktualny
-
Koalka - dlatego zmienilam ginekolozke
.
co do sushi to mnie ciagnelo tez. zjadla pare razy i to w niewielkich ilosciach. wszystko z umiarem i bez szalenstw. nie ma co popadac w paranoje - to nie alkohol ani tyton. mozesz troszke zjesc.
Mutterschafts - dwa miesiace przed terminem dostalam od gibekologa zaswiadczenie ktore zanioslam do AOK. Tam przyslali mi pismo, ze nalezy mi sie 13 euro na dzien 6 tyg. przed po porodem i 8 po. reszte wyplaca pracodawca. u mnie bylo tak ze rodzilam 3 tyg. wczesniej. pracodawca przy ostatnim przelewie dolozyl ten muterschafts ale AOK nie. po urodzeniu malej maz zawiozl do nich dokument narodzin dziecka i dopiero wtedy ruszyla procedura. Z tego co zrozumialam musza mi teraz te 6 tyg. wyrownac.
Jak skonczy sie ten mutterschafts zaczyna sie Elternzeit. tu trzeba tez w terminie zlozyc wszystkie dokumenty!!! jesli nie pracujecie nalezy Wam sie co miesiac 300 euro - bodajze. to wszystko co wiem. mam nadzieje ze nie wprowadzam w blad:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2015, 17:27
-
co do primarka - tez mam kilka rzeczy. c und a tez i z erstinga tez. dziecko tak szybko rosnie a ja nie zarabiam tutaj tysiecy euro zeby kupowac tylko markowe.
w primarku tez mozna dzidziusia pieknie ubrac. ale na moje maja zawyzona rozmiarowke dla bejbikow.
nie widzialam w primarku rzeczy dla ciezarnych. Tanio i duzy wybor jest w c und a (c&a)Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2015, 17:28
-
nick nieaktualny
-
Maarta, jeszcze używam jedynek
a ty? Musze sprawdzic te dwójki, bo nawet nie wiem jak duza jest różnica miedzy nimi.
-
nick nieaktualnyDziewczyny pamiętajcie ze lekarz nie musi wiedzieć jakie zasady panują w Waszych ubezpieczalniach. Oni wiedza tylko te podstawowe rzeczy o badaniach które poszczególne Krankenkasse refunduja. Ja np. slyszalam ze AOK zwraca jakas czesc za badania jezeli ich wartość byla min. 200€, a jak zadzwoniliśmy o to pytać to dowiedzieliśmy sie ze tak bylo ale juz nie, i ze czasem co jakiś czas maja takie "promocje". Tak samo ostatnio lekarz mowil nam o szczepionce na Meningokoki i że typ C jest refundowany a B nie (albo na odwrót...nie pamiętam teraz) ale, ze zdarza sie ze jak zwrócimy sie z zapytaniem do kasy to nam to zrefunduja. Wszystko leży w naszym interesie i to my powinnyśmy się interesować i pytać.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2015, 07:33
Melka lubi tę wiadomość
-
Koalka mozecie razem z mezem byc na Elternzeit. Ty mozesz zostac i dostawac te 300 euro przez 12 miesiecy, on moze przez 2 meisiace i to jednoczesnie z Toba, np. przez peirwsze 2 meisiace, wiec moze warto to rozwazyc, to jest ok 60-65% sredniego wynagrodzenia z ostatniego roku przed urodzeniem sie dziecka. Ale od 1.1 sie cos zmienilo wiec moze bedzie wiecej
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2015, 10:11
MonikaDM lubi tę wiadomość
-
hej dziewczynki
miałam wczoraj badanie glukozy, bałam się zjeść śniadanie i w końcu poszłam prawie na czczo - zjadłam tylko łyżeczkę otrębów. wynik na szczęście w normie, bardzo się cieszę
miłego popołudnia!
Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2015, 13:07
-
Amarranta ale jestem przezebiona narazie wiec narazie odpada. Troche lepiej, ale jazda autem masakra jakas, nawet mi sie pisac nie chce.
Przed nami jeszcze zakup auta rodzinnego no a teraz na tapecie adaptacja Jaska w zlobku. Za tydzien swieta, nie wiem co Wy planujecie, ale moze w Wielki Piatek, albo w Spobote pojdziemy razem jaja swiecic
-
to się kuruj! wyobrażam sobie, że musi Ci być bardzo ciężko teraz - ale i tak jesteś megadzielna, że wogóle jeździsz, bo wiele osób by pewnie auto obchodziło, szerokim łukiem, nawet jak musiałoby dojeżdżać do pracy dłużej. trzymam kciuki za wybór auta:)
jak sobie Jasiu radzi? bawi się z dziećmi?
kurcze nas na święta nie ma - jedziemy do Szczecina. gdyby nie to, to bardzo chętnie poszlibyśmy z Wami! -
Hmmm Jas w zlobku ciezka sprawa, bawi sie po swojemu, narazie zostaje sam tylko po 20-30 minut dziennie, placze pare minut jak tata wychodzi i jak tata wraca. Dzis zjadl z pomoca meza 2,5 talerza zupy, 2 bulki i loda, w ramach obiadu - przynajmniej je ladnie. A z nowosci to choczi coraz ladniej, juz tak 7-8 kroczkow przejdzie
14.4 mam urlop, bo Jas bedzie w zlobku tylko do 12 wiec jak Ci sie bedzie chcialo przyjechac to zapraszam do siebie -
My bylismy dzisiaj na U3 i lekarka dosc przyjemna, ale warunków Praxis no takie sobie
ale wazne,ze do dzieci maja podejście dobre:) Bioderka ok i inne rzeczy tez tylko na języku okazało sie ze ten biały nalot to nie plesniawki tylko jakis grzyb, bo nie chce sie zmyć mokra gaza i musimy smarować teraz maścią język i moja brodawkę. Gabrysia z wagi wejściowej 3660 wskoczyła na 4550 i urosła 4 cm w 4.5 tygodnia wiec mamy małego klocka
Jestem zmęczona..i jakos ostatnio nie moge dogadać sie z mezemi pogoda kijowa
amarranta, Melka lubią tę wiadomość
-
Hej dziewczyny,
Wlasnie gdzies dziewczyny z Hh zniknal temat spotkania..
Dzis mialam wizyte u lekarza bo kaszelmnie Meczy i po zbadaniu szyjki okazalo sie wszystko ok a szyjka 5 cm to chyba dluga..
A na innym Forum z maja 2 dziewczyny juz urodzily,Oj to szybko idzie.zeby tylko ok bylo z dzircmo.
No i nasza Muniek bidulka w szpitalu. man nadzieje ze wszystko ok u niej -
A czemu Muniek w szpitalu?