X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Maarta:) Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 14:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia to dziwne, moja byla u mnie chyba z 10 razy i zawsze wazy i mierzy mala. Byla u nas pani z Gesunheitsamt i mowila ze jesli chce to zawsze w ktorys dzien w tygodniu (kiedy maja Sprechstunde) moge przyjsc zmierzyc i zwazyc dziecko, calkiem za darmo i to niedaleko domu:) wiec w Twojej dzielnicy na pewno tez jest taka mozliwosc.
    Na pewno Gabi urosla i przybrala na wadze.
    Uzywasz jeszcze pampersow jedynek?

oar843r8kh12ukn4.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2015, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:00

• Melka Ekspertka

Wysłany: 26 marca 2015, 17:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka - dlatego zmienilam ginekolozke ;).
    co do sushi to mnie ciagnelo tez. zjadla pare razy i to w niewielkich ilosciach. wszystko z umiarem i bez szalenstw. nie ma co popadac w paranoje - to nie alkohol ani tyton. mozesz troszke zjesc.
    Mutterschafts - dwa miesiace przed terminem dostalam od gibekologa zaswiadczenie ktore zanioslam do AOK. Tam przyslali mi pismo, ze nalezy mi sie 13 euro na dzien 6 tyg. przed po porodem i 8 po. reszte wyplaca pracodawca. u mnie bylo tak ze rodzilam 3 tyg. wczesniej. pracodawca przy ostatnim przelewie dolozyl ten muterschafts ale AOK nie. po urodzeniu malej maz zawiozl do nich dokument narodzin dziecka i dopiero wtedy ruszyla procedura. Z tego co zrozumialam musza mi teraz te 6 tyg. wyrownac.
    Jak skonczy sie ten mutterschafts zaczyna sie Elternzeit. tu trzeba tez w terminie zlozyc wszystkie dokumenty!!! jesli nie pracujecie nalezy Wam sie co miesiac 300 euro - bodajze. to wszystko co wiem. mam nadzieje ze nie wprowadzam w blad:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2015, 17:27

• Melka Ekspertka

Wysłany: 26 marca 2015, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do primarka - tez mam kilka rzeczy. c und a tez i z erstinga tez. dziecko tak szybko rosnie a ja nie zarabiam tutaj tysiecy euro zeby kupowac tylko markowe.
    w primarku tez mozna dzidziusia pieknie ubrac. ale na moje maja zawyzona rozmiarowke dla bejbikow.
    nie widzialam w primarku rzeczy dla ciezarnych. Tanio i duzy wybor jest w c und a (c&a)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2015, 17:28

• nick nieaktualny

Wysłany: 26 marca 2015, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:01

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 26 marca 2015, 22:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maarta, jeszcze używam jedynek ;) a ty? Musze sprawdzic te dwójki, bo nawet nie wiem jak duza jest różnica miedzy nimi.

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 marca 2015, 07:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny pamiętajcie ze lekarz nie musi wiedzieć jakie zasady panują w Waszych ubezpieczalniach. Oni wiedza tylko te podstawowe rzeczy o badaniach które poszczególne Krankenkasse refunduja. Ja np. slyszalam ze AOK zwraca jakas czesc za badania jezeli ich wartość byla min. 200€, a jak zadzwoniliśmy o to pytać to dowiedzieliśmy sie ze tak bylo ale juz nie, i ze czasem co jakiś czas maja takie "promocje". Tak samo ostatnio lekarz mowil nam o szczepionce na Meningokoki i że typ C jest refundowany a B nie (albo na odwrót...nie pamiętam teraz) ale, ze zdarza sie ze jak zwrócimy sie z zapytaniem do kasy to nam to zrefunduja. Wszystko leży w naszym interesie i to my powinnyśmy się interesować i pytać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2015, 07:33

Melka lubi tę wiadomość

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika w wiekszosci kas chorych oba meningokogi sa od lutego tego roku refundowane, ale warto sie upewnioc- to tak tylko przy okazji

MonikaDM lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka mozecie razem z mezem byc na Elternzeit. Ty mozesz zostac i dostawac te 300 euro przez 12 miesiecy, on moze przez 2 meisiace i to jednoczesnie z Toba, np. przez peirwsze 2 meisiace, wiec moze warto to rozwazyc, to jest ok 60-65% sredniego wynagrodzenia z ostatniego roku przed urodzeniem sie dziecka. Ale od 1.1 sie cos zmienilo wiec moze bedzie wiecej

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2015, 10:11

MonikaDM lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczynki :) miałam wczoraj badanie glukozy, bałam się zjeść śniadanie i w końcu poszłam prawie na czczo - zjadłam tylko łyżeczkę otrębów. wynik na szczęście w normie, bardzo się cieszę:)

miłego popołudnia!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2015, 13:07

o1489vvjal2gnmht.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amarranta to super! Co tam u Ciebie? Kiedy sie spotykamy?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2015, 13:08

amarranta lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 13:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko, kiedy Ci/ Wam pasuje? bo coś temat ucichł. u mnie powolutku. a Ty już, mam nadzieję, uspokoiłaś się trochę i wyciszyłaś?

o1489vvjal2gnmht.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amarranta ale jestem przezebiona narazie wiec narazie odpada. Troche lepiej, ale jazda autem masakra jakas, nawet mi sie pisac nie chce.
    Przed nami jeszcze zakup auta rodzinnego no a teraz na tapecie adaptacja Jaska w zlobku. Za tydzien swieta, nie wiem co Wy planujecie, ale moze w Wielki Piatek, albo w Spobote pojdziemy razem jaja swiecic :)

17u93e5exqfllrog.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to się kuruj! wyobrażam sobie, że musi Ci być bardzo ciężko teraz - ale i tak jesteś megadzielna, że wogóle jeździsz, bo wiele osób by pewnie auto obchodziło, szerokim łukiem, nawet jak musiałoby dojeżdżać do pracy dłużej. trzymam kciuki za wybór auta:)

jak sobie Jasiu radzi? bawi się z dziećmi?

kurcze nas na święta nie ma - jedziemy do Szczecina. gdyby nie to, to bardzo chętnie poszlibyśmy z Wami!

o1489vvjal2gnmht.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm Jas w zlobku ciezka sprawa, bawi sie po swojemu, narazie zostaje sam tylko po 20-30 minut dziennie, placze pare minut jak tata wychodzi i jak tata wraca. Dzis zjadl z pomoca meza 2,5 talerza zupy, 2 bulki i loda, w ramach obiadu - przynajmniej je ladnie. A z nowosci to choczi coraz ladniej, juz tak 7-8 kroczkow przejdzie :)
    14.4 mam urlop, bo Jas bedzie w zlobku tylko do 12 wiec jak Ci sie bedzie chcialo przyjechac to zapraszam do siebie :)

17u93e5exqfllrog.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaki z Jasia łasuch :) napewno z czasem przestanie płakać! gratulacje pierwszych kroczków :) :)

do 14.4 jeszcze daleko, ale wstępnie możemy się umówić :)

o1489vvjal2gnmht.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My bylismy dzisiaj na U3 i lekarka dosc przyjemna, ale warunków Praxis no takie sobie :/ ale wazne,ze do dzieci maja podejście dobre:) Bioderka ok i inne rzeczy tez tylko na języku okazało sie ze ten biały nalot to nie plesniawki tylko jakis grzyb, bo nie chce sie zmyć mokra gaza i musimy smarować teraz maścią język i moja brodawkę. Gabrysia z wagi wejściowej 3660 wskoczyła na 4550 i urosła 4 cm w 4.5 tygodnia wiec mamy małego klocka :)

Jestem zmęczona..i jakos ostatnio nie moge dogadać sie z mezem :/ i pogoda kijowa :/

amarranta, Melka lubią tę wiadomość

zem3zbmhb277dwos.png

• orchidea33 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny,
    Wlasnie gdzies dziewczyny z Hh zniknal temat spotkania..

Dzis mialam wizyte u lekarza bo kaszelmnie Meczy i po zbadaniu szyjki okazalo sie wszystko ok a szyjka 5 cm to chyba dluga..

A na innym Forum z maja 2 dziewczyny juz urodzily,Oj to szybko idzie.zeby tylko ok bylo z dzircmo.

No i nasza Muniek bidulka w szpitalu. man nadzieje ze wszystko ok u niej

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 27 marca 2015, 22:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czemu Muniek w szpitalu?

zem3zbmhb277dwos.png

• Melka Ekspertka

Wysłany: 28 marca 2015, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny...
    Mamy weekend :) zycze udanych dwoch dni z brzuszkami lub pociechami :)

‹‹ 333 334 335 336 337 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gadżety elektroniczne dla kobiet część 1 - opaski fitnessowe wesprą Twoje zdrowie, ale też płodność

To pierwszy artykuł z serii gadżetów elektronicznych dla kobiet. Dziś przyjrzymy się opaskom fitnessowym - w czym mogą nam pomóc, na co warto zwrócić uwagę wybierając opaskę i co ciekawe w jaki sposób opaski fitnessowe mogą dodatkowo wesprzeć naszą płodność i polepszyć analizę cykli miesiączkowych. Podpowiemy również dlaczego warto skonfigurować opaskę z aplikacją miesiączkową i czy zawsze jest to możliwe.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ