X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 30 marca 2015, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee! prześliczną masz córeczkę :) :)

Koalka, no wiem, że sporo - ale ostrzegali nas, że takie koszty. połowa to coś jak kaucja, a druga połowa to zakup udziałów w spółdzielni. no i możesz w takim mieszkaniu mieszkać "do końca życia", jeśli masz ochotę i płacisz czynsz

o1489vvjal2gnmht.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2015, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I jeszcze z tych udzialow co roku dostajesz%, my wplacalismy 10 lat temu 1650 euro (teraz musimy doplacic do 3500) i dostajemy ok 100 euro % co roku z tej kwoty.

amarranta lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 30 marca 2015, 13:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurde Agaatte ale mas piekna córeczkę, a te oczy..dosłownie zakochać sie mozna w ciagu kilku sekund :)

No to wlasnie u nas tak jest jak lezy na naszych brzuszkach to sobie główkę obraca i majta nia ale na lozeczku za Chiny ludowe nie chce lezec na brzuszku.

O kurcze 3tys euro to duzo jak ja kaucje :/ no nic my pewnie w październiku będziemy musieli postanowić co dalej robimy.

Ja byłam na 40 minutowym spacerku, ale wozek mi tak podwiewalo, ze masakra. Zimno...

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2015, 13:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny kupilam tydzien temu pake uzywanych ciuchow dla Jaska, nie zagladalam co jest w srodku ok 150 czesci, rozmiar 80-86-92 za 80 euro. Jestem super mile zaskoczona, ciuchy jak nowe, 90% markowych (Benetton itp). chociaz niestety wiekszosc rozmariow mocno zanizona i chyba nie starczy do zimy. Pralam i ukladalam przez caly tydzien. Mam teraz ok 50 bluzek z dlugim rekawem, 20 bluz z kapturem i sweterkow, ze 20 par spodni, 25 par rajstop, z 50 par skarpet, 15 pizamek. Byly tez 3 pary nowych butow (kalosze, na zime i sandaly). Pytanie tylko po co mi tyle tego? :) No ale przynajmniej nie bede musiala prac w czasie przeprowadzki :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 marca 2015, 13:27

amarranta, MonikaDM lubią tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 30 marca 2015, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas też dostaje się 4% rocznie od tej kwoty i można albo wybierać tę kasę albo zbierać sobie u nich i np. w przypadku przeprowadzki do większego mieszkania mniej dopłacić. Kasia, z jednej strony dużo, a z drugiej, jak będziecie chcieli wracać do Polski, czy cokolwiek innego robić, to kasa jest do zwrotu.

o1489vvjal2gnmht.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2015, 14:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    5afe37baa374a79emed.jpg
    Quiz: co bylo w zlobku na deser?

amarranta, agattee, Mamax, Kamka87 lubią tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • Melka Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2015, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LODY??
    JOGURT??
    Fajne te wasze dzieciaczki. naprawde sliczne .

u nas w spoldzielni placi sie wpisowe - ok. 300 € za pokoj. to sa tzw. udzialy. na mieszkanie czeka sie naprawde dlugi. najgorsze ze w najwiekszej spoldzielni trzeba to wplacic od razu i to jest problem bo moze mielibysmy te pieniadze ale wplacone sa na kaucje. Dlatego ciagle wynajmujemy prywatnie i placimy sporo...
    ech biednemu wiatr w oczy ;)

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 30 marca 2015, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lody :)

Oj Melka tu masz racje, biednemu naprawde wiatr w oczy.

Melka lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 marca 2015, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:03

Endokobietka lubi tę wiadomość

• Melka Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2015, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko - tak myslalam... choc pogoda nie bardzo na lody, zwlaszcza dla takich maluszkow.
    Koalka - ale przyznaj slodki widok jak bejbik sie tak wybrudzi. Prawda jest ze szczesliwe dziecko bywa brudne ;)

• Melka Ekspertka

Wysłany: 30 marca 2015, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aaa dziewczyny... ubrania dla dzieci mozna kupic w pakietach na ebay. ale warto tez spojrzec na ebay kleinanzeige czy tez ja akurat mam dodane na fb flohmarki z mojego miasta - sa tam prywatne ogloszenia z ubraniami dla dzieciaczkow rowniez ... powodzenia z zakupami

• Mamax Autorytet

Wysłany: 30 marca 2015, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agattee- Ja wlasnie ńie do konca wiem jak ten krem stosowac. Bo ja kolezanke zrozumialam tak ze mam przed kapiela posmarowac glowke, poczekac pol godziny, wyczesac i dziecko umyc. A maz oczywiscie twierdzi ze kolezanka mowila ze mam przed kapiela posmarowac glowke, poczekac pol godziny, wykapac i dopiero wyczesac. No wiec ja robie tak ze smaruje glowke, czekam pol godziny, wyczesuje, kapie lub myje glowke i znowu wyczesuje ;-)

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 31 marca 2015, 07:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieki za mile slowa o moim Jasku! Pierwszy raz w zyciu jadl lody: :)

Ciuchy kupilam na Ebay Kleinanzeigen i to z przypadku, bo w sumie kupowalam mu zabawke, a babka pyta czy nie chce ciuchow a ze po domu bylo widac ze pieniedzy im raczej nie brakuje i zabawka byla wyceniona na 5 €uro stan idealny, a nowa kosztuje 49€ to nie ryzykowalam duzo i tak sie umowilysmy na za tydzien i stad te ciuchy.

Dobra wiadomosc, ubezpieczenie uznalo mi skladki OC z Polski i zaczynam z dosc duza znizka na samochod :) Czasem warto sprobowac.

amarranta lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 31 marca 2015, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietko, jaki duży Jaś :) widać, że polubił lody ;) gratuluję udanych zakupów na ebayu i zniżek :)

dziewczyny, jaki powinien być puls w ciąży? ja mam ciśnienie 113/76 (u gina więcej), puls 116 i to mi się wydaje megadużo.. to bardzo źle? coś powinnam z tym robić? mierzyłam dlatego, że aż czułam jak mi serce wali, w sumie bez żadnego wysiłku...

o1489vvjal2gnmht.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 31 marca 2015, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amarranta ja mam cale zycie puls powyzej 100, zmierz kiedys jak bedziesz siedzec conajmniej 20 minut, powinien wtedy byc mniejszy. W ciazy serce bije ok 20% szybciej z powodu zwiekszonej ilosci krwi. Tez sie tym mega martwilam :)
    A Jas jak na swoj wiek jest mega malutki, ma dopiero 75 cm.

17u93e5exqfllrog.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 31 marca 2015, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka super z tymi ciuszkami :-) , ja tak teraz upolowałam zabawki z Fishera ale na allegro, kupilam nowego szczeniaczka uczniaczka za 45zl :-) , kulę a kuku za 10zl i interaktywną książeczkę tez z Fishera za 30zl, wszystko nowiutkie :-) cieszę się bo w sklepie te zabawki są dość drogie.
    Mojemu mężowi tez uznali zniżki z polski, cieszymy się bo zamiast 1200 na mc będzie płacił 640, to spora różnica, ale niestety musiał załatwiać milion zaświadczeń i to innych papierów z polski.
    Jasiek to faktycznie drobniutki :-) , Lena juz nosi ubranka na 80 lub 86, ale ona wyjątkowo długa po tatusiu :-)

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 31 marca 2015, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki ja wyslalam tylko 1 maila do Warty i za 15 minut mialam potwierdzenie na mailu, bylam mega zdziwiona ze tak szybko to poszlo. I zasswiadczenie bylo po polsku i angielsku autmomatycznie.

17u93e5exqfllrog.png
  • annaki Autorytet

Wysłany: 31 marca 2015, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My z PZU, tylko że problem tez był tutaj bo chcieli jakieś zaświadczenie po czym jak dostali to twierdzili że nie takie i tak w kółko, potem mieliśmy czekać na decyzje czy uznają i to trwało 1,5 mies

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 31 marca 2015, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annaki ja mam jezscze 4 lata w PZU ale na to zaswiadzcneie czekam juz miesiac, wiec wiezilam tylko te ostatnie 6 z Warty.

A tak wogole to zaczela sie jazda w pracy, bo skad mam pieniadze na nowe Auto. Nie wazne ze oszczedzalam 2 lata co miesiac, 0 ciuchow dla mnie, 0 restauracji, gotowego jedzenia itp. Zaoszczedzilam, a drugie auto zostalo sfinansowane z ubezpieczenia, bo przeciez ja nie bylam winna i kosztowalo dokladnie taka kwote jaka dostalismy. Ale nic jestes z Polski to Tobie sie nie nalezy i Niemcy juz komentuja. niedlugo im pewnie przejdzie. Ogolnie w pracy mam super, ale wlasnie przy okazji nowego zakupu, albo urlopu zasze sa tego typu komentarze, a oni moga sobie jezdzic mercedesami nowymi, robic urlopy za granica, i to jest OK. My zanim urodzil sie Jas robilismy 2 razy w roku naprawde super urlopy i tez byl problem, bo u mnie to kupuja 2 tygodnie za 350 euro a potem marudza ze bylo kiepsko. A my wolimy oszczedzac caly rok i poszalec na wakacjach.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 marca 2015, 12:31

17u93e5exqfllrog.png
  • kiti Autorytet

Wysłany: 31 marca 2015, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny :) podczytuje was od jakiegoś czasu, dużo rzeczy mozna się od was dowiedzieć :)

My z m mieszkamy we Frankfurcie nad Menem i o mieszkanie też ciężko. Szukamy na własną reke ale bardzo ciężko :( Planujemy też zapisać się do spółdzielni.
    Zaczynam się tym wszystkim denerwować bo na obecnym mieszkaniu nie jesteśmy sami i do września musimy coś znaleźć innego.

Amelka <3
    201509114956.png
    Aleksander <3
    ex2bi09k0ms1b5pi.png
    Nasz Aniołek * 11tc (21.04. -02.07.2016)
‹‹ 336 337 338 339 340 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z płodnością, brak owulacji? 3 przepisy na koktajle wspierające owulację.

Sprawdź jak pyszne i łatwe do zrobienia koktajle, mogą wesprzeć Twoje starania o ciążę. Działaj kompleksowo i wspieraj swoje starania w naturalny sposób. Poznaj 3 propozycje przepisów na pyszne koktajle propłodnościowe. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ