X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 31 marca 2015, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiti witamy i trzymamy kciuki zeby sie udalo z mieszkaniem. Ja bym radzila zapisac sie do spoldzielni, zawsze to pewniej i taniej.

kiti lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 marca 2015, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny, ja tak mozne calkiem z innej beczki zapytam..Zastanawiamy sie z mezem nad imionami dla dzieci.. Ciezko nam wybrac mieszkajac za granica, jest tyle ladnych polskich imion a przemiana na niemiecki juz nie zaladnie brzmi :/ Moze doradzicie ? Moze juz wybralyscie imiona dla swoich pociech ?

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 marca 2015, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo jak czytam to wiekszosc z was juz po porodach ..Pochwalcie sie jak nazywaja sie wasze dzieci =)

• Melka Ekspertka

Wysłany: 31 marca 2015, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mialam ten sam problem. Bardzo chcialam.zeby corka miala na imie Ròża. A tu dwa polskie znaki. po niemiecku totalnie trudne do przeczytania. A niemiecka Rose mi sie po prostu nie podobalo. W koncu wymyslilam ze Róża po angielsku Rosa jest ladna. W sumie stanelo na Rosa Mia :) a i tak mowimy na nia po polsku Różyczka.
    Syn ma na imie Mikołaj i duzo z tym tlumaczenia jak poprawnie to wymawiac. Wolalam sobie z corka to odpuscic. i co najwazniejsze - Rosa Mia tez sie nam podoba.

A panie polozne przynajmniej mialy ucieche, bo mala ubieraly caly czas na rozowo ;)

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 31 marca 2015, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katarzyna ja mam Jana Ryszarda ( w papierach ma Jan Richard, to drugie troche nie bylo przemyslane, lepiej wybrac jakies ktore brzmi w obu jezykach jednakow, w PL mialy Ryszard na pierwsze).
    Dla dziewczynki mialo byc Maja, ale tylko dlatego ze mamy maj w nazwisku :) i poprostu by fajnie pasowalo.

Melka lubi tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 marca 2015, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wlasnie i z tym mam problem, zeby brzmialo w oby jezykach jednakowo.. :/
    Jesli bedzie dziewczynka to bedzie Olivia.. tu i tu tak samo wymawiane, ale dla chlopca to juz kompletnie nie mam pojecia. Podoba mi sie Kubus no ale tutaj mowia Jakob a to juz mi sie nie podoba :/

• Wendy Autorytet

Wysłany: 31 marca 2015, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    witam nowe dziewczyny!
    Katarzyna mój starszy ma na imie Jakub i tak na niego wołają,skoro to jest jego imie to tak mówią.Z poczatku niektórzy upraszczali sobie Jakob,ale raczej mówią po polsku:)
    smiesznie wymawiają młodszego imie-Kornel,bo oni tak tego R nie mówią i wychodzi tak jak ja to mówię z angielska-Konel
    hmmm a najmłodszy bedzie prawdopodobnie Julian,więc imię uniwersalne polsko-niemieckie
    do wyboru jeszcze mam Jan,Konrad,Karol hmmm a Stanisław jak by niemcy wymawiali??
    chciałam z niemiecka też Peter nazwać,ale chłopu cos nie po nosie to imię a szkoda bo fajnie by z nazwiskiem brzmiało.

Melka, kiti lubią tę wiadomość

pmzt5tj.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 marca 2015, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:03

• Muniek Autorytet

Wysłany: 31 marca 2015, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam nowe koleżanki :-) u nas też był problem z wyborem imienia. Albo się nam nie podobało albo właśnie tutaj w Niemczech byłby z nim problem. Miał być Jakub,ale mąż na nie. Potem Adam,ale mamy już w rodzinie i stwierdziłam że trochę tak głupio. Bardzo podoba mi się Mikołaj ale bałam się że tu będą mówić Mikolaj,a to już brzmi rosyjsko :-\ no więc mój mąż wymyślił Samuel i tak już zostało :-)

Dziewczyny powiedzcie mi gdzie można kupić pojemniki do przechowywania pokarmu?

Melka, kiti lubią tę wiadomość

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • Melka Ekspertka

Wysłany: 31 marca 2015, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pytalam syna i potwierdza... mowia do niego Mikolaj nie Mikołaj i brzmi to bardzo wschodnio... takie ryzyko z tymi imionami. Ja tez mialam kilka polskich imion ale wszystkie ktore mi sie podobaly byly juz zajete...

U was tez tak dzisiaj wieje? Mialam jechac na zakupy z Roza ale sama nie wiem...

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 marca 2015, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmm sama nie wiem, albo Wiktor..

U mnie strasznie wieje, wszystko na dworze lata, smietniki itd koszmar

• Muniek Autorytet

Wysłany: 31 marca 2015, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas pogoda koszmarna. Wieje strasznie i pada,przed chwilą nawet grad. Nam się udało skoczyć na zakupy i na tą chwilę nie padało,ale myślałam że wiatr głowę mi urwie. Z dzieckiem byłabym się wychodzić.

snk2s95.png
    y1iruwn.png
    (*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek <3
  • Melka Ekspertka

Wysłany: 31 marca 2015, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    odpuszczam. sprawdzilam i jutro ma padac ale juz nie bedzie wialo.

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 marca 2015, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My nawet przez dwie godziny prondu nie mielismy :/ dopiero teraz naprawili,co za pogoda ..

• Mamax Autorytet

Wysłany: 31 marca 2015, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tez strasznie wieje. Mieszkamy na parterze i mamy zaluzje ale mimo to okropnie huczy. Maluszek moj przez to niespokojny jest dzisiaj wiec wzielam go na noc do siebie do lozka.

Co do imion to rzeczywiscie nie jest latwo. Ja prz pierwszym synku chcialam dac Jakub bo mi sie Kubus podoba ale Jakob juz nie wiec nie przeszlo. Zdecydowalismy sie na Maximiliana Jana i wszyscy znajomi tak sie do synia zwracaja. Ale ja zdrobniale mowie do niego Maksiu. Maz mowi Maximilius a sam Maximilian mowi ze jest Maxik :-) Mlodszy synek to Julian Adam. Drugie imiona moi chlopcy maja po braciszku meza Janie Adamie ktory zmarl kilka dni po porodzie jako ze urodzil sie miesiac za wczesnie a w szpitalu nie bylo wolnego inkubatora zeby go ratowac :-(

(**) Nasze kochane aniolki-bliźnieta- 30.03.2011- 11tc
    82do3e5er89phwkq.png[/url]

zrz6anlirvrf5z1r.png[/url]

f2wl6iyemrinq9lg.png[/url]
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a co z witamina K ? Bo dostała Gabrysia w szpitalu dwie dawki, po urodzeniu i po 3 dniach a potem na U3..czy musze podawać jej teraz z witamina D jak karmie piersia ? Kurde..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2015, 10:03

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • amarranta Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiti i Katarzyna witajcie :)

co do imion - my mamy w planach Kalina (zależało nam, żeby nie było polskich znaków), gdyby był chłopiec to mąż wybrał Kacper, Niemcy mają podobnie.

miłego dnia!

kiti lubi tę wiadomość

o1489vvjal2gnmht.png
  • Maarta:) Autorytet

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej mamusie i nowe kolezanki:)
    Kasia ja nie podaje witaminy K, moja corcia tak jak Twoja dostala 3x, podaje tylko D w tabletkach, rozpuszczam w moim mleku albo wodzie i do buzki.
    Uzywamy nadal pampersow jedynek i zastanawiam sie czy kupic 2 Mini, czy nadal 1, jeszcze sa dobre ale musze zrobic zapasy i nie wiem ktorej kupic.
    Co do szczepien nie wiem ja chce szczepic, ale tata nie bardzo.. zreszta ja tez sie boje powiklan i nie wiem, nie zaszczepie bede sie martwic, zaszczepie tak samo :(

W niedziele nasza pierwsza podroz z mala do Polski, ciekawe jak ja zniesie.

Czy wychodzicie w taka pogode jak dzis na spacer? Ja zawsze chodze ale wczoraj tak wialo ze masakra i balam sie, wiec postanowilam zostac w domu.

Moja corcia ma takie jakby kaszkowate krostki na dole policzkow i szyjce jest ich bardzo malo co to moze byc? Alergia na cos co zjadlam czy moze potowki? Czy smarowac to bepanthenem?

Mozecie cos polecic na bolace brodawki? Masc z rossmanna slabo dziala. Laktator niedlugo wyrwie mi sutki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 1 kwietnia 2015, 12:40

oar843r8kh12ukn4.png
  • Melka Ekspertka

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maarta mam bardzo dobre kompresy na brodawki. multi mam kompress. kupisz je w aptece. ja dostalam jeszcze do tego masc. ale uzywasz albo jedno albo drugie. kompres jest b. dobry na zniszczone brodawki. przykladasz jeden na dzien i pamietaj trzymaj je w lodowce. mi bardzo pomogly. profilaktycznie smaruje teraz tylko mascia.
    co do spacerow to ja nie wychodze. u nas wieje od niedzieli. dzis moze wyjde... zobacze co bedzie za godzine.
    co do pampersow to mam 2. sa fakt wieksze ale tez pasuja...

• nick nieaktualny

Wysłany: 1 kwietnia 2015, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:03

‹‹ 337 338 339 340 341 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ