Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Muniek dla małej nie potrzebowałam kompletnie nic. Wszytko oni mają
Dziewczyny czy macie jakieś doświadczenie z nosidełkami dla dzieci? Victoria uwielbia się tulić i być cały czas na rękach i tak pomyślałam, że może jej kupię jak skończy 3 m-ce. No ale dzisiaj znajoma mi mówi, że wszystkie nosidełka są dla dzieci od 6 m-cy... -
Kamka znajoma ma racje, nawet te nosidelka na ktorych jest napisane ze sa od 3 kg, powinno sie uzywac doiero jak dziecko umie siedziec, ezby mu nie skrzywic kregoslupa (informowalam sie u naszej rehabilitantki i lekarza dzieciecego). Rozwiazaneim moze byc chusta ktora podtrzymuje dziecko wlasnie za kregoslup a nie za pupe (wiesz o co mi chodzi). Ja kupilam i uzywam rzadko ale sie przydaje, zwlaszcza w fazach gdy wozek parzy w dupe
amarranta lubi tę wiadomość
-
Endokobietko, mam do Ciebie pytanie. Czy znasz jakis program do rozliczania podatków tu w Niemczech? Z tego co wiemy to nie ma tu obowiązku rozliczania sie, tak? Ale chcielibyśmy wyliczyć sobie tak na próbę czy dostalibysmy jakis zwrot.
-
Kamka my dostaliśmy nosidełko i na nim pisze od 3 miesiąca,ale czy faktycznie można takiego malucha w tym nosić to nie wiem.
Wygląda tak:
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRbs2Dfr2gIrA2YiXe4OM1v5Gh95lOIXnUTLN6zPPYujIkHOXX5UQ
(*)18.02.17 (13tc) Nasz Synek -
Endokobietko, a gdzie się w Hamburgu głosuje? dobrze widzę, że Rahlstedt? kusząca jest ta wysyłka pakietu wyborczego na adres zamieszkania
Kamka, tu masz link do bardzo fajnego posta o noszeniu w chustach (głównie), ale o nosidełkach też. tam jest mnóstwo linków do innych artykułówhttp://mobloguje.pl/2015/03/23/wszystko-o-noszeniu-w-chuscie/
ja się przymierzam do zakupu chusty albo nosidełkaWiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2015, 19:31
-
orchidea33 - Nie późno na szkołę rodzenia? Ja jestem w 18 tygodniu i mój lekarz mówił żebym już dzwoniła bo szybko miejsca się kończa, a szkoła po 20 tygodniu.
Dzwoniłam w 17 tygodniu i pani zapisala mnie na rozpoczęcie w 30 tygodniu. Później sprawdzałam i na wszystkie wcześniejsze kursy rzeczywiście brak miejsc. -
Dziewczyny pomocy! czy macie jakieś sprawdzone preparaty do kupienia tutaj na swędzenie okolic intymnych? chyba coś mi się zaczyna robić
na szczęście tylko na zewnątrz mnie swędzi. próbować się dostać do ginki (bo niestety wizytę miałam w zeszły piątek i wtedy nic mi nie było). to może być po basenie, na którym byłam tydzień temu? jedyne co mam w domu, to clotrimazol krem, mogę go używać?
Endokobietko, mi pokazuje gogle maps, że konsulat jest na Barmbek. wybraliśmy opcję, że nam przyślą karty do głosowania do domu -
Kasia link do testowej wersji programu na rozliczenie podatku.
Nie mozna tutaj nic wydrukowac, formularze sciagasz z interneut albo przynosis z urzedu i rpzepisujesz.
http://www.steuertipps.de/steuererklaerung-finanzamt/themen/testversion-der-steuer-spar-erklaerung
Formularze sa tutaj:
https://www.formulare-bfinv.de/
-
Endokobietko wielkie dzieki
Wlasnie po raz pierwszy uspilam Gabrysie w lozeczku bez tulenia na rekach. Ale płaczu było ech..pewnie pośpi 5 minut ale musze ja pomału oduczac bo kręgosłup mi wysiada od jej ciagłego noszenia.Melka lubi tę wiadomość
-
Amaranta- skontaktuj sie z ginekologiem! niech ci cos zapisze na recepte. to najprawdopodobniej jakas bakteria - w ciazy to nie problem. ja przechodzilam przez to. tez na wlasna reke leczylam - nie wszystko mozna uzywac! skonczylo sie silnym krwawieniem i wielkim stresem. po wizycie w szpitalu poszlam od razu do ginekologa. dostalam leki i mi przeszlo... po co Ci dodatkowy stres.
a my walczymy z kolkami... brzuszek boli.Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 kwietnia 2015, 15:01
-
Prawidłowa ,masz rację na szkołę jest trochę zapozno Ale mimo to zapisałam się. Lepiej mieć coś jak nic ,wcześniej nastawialam su e ciągle na cesarke Ale teraz myślę o naturalnym ,także wolę pochodzić sobie a i też zapis do szpitala Mam pod koniec maja także mogę się jeszcze zastanawiać jak chce urodzić.polozniej nie mam i to mnie martwi Ale nic więcej nie zrobię.
Dziś wogole nie mam apetytu.i. nic nie smakuje nawet woda.podziubalam trochę obiadu i tyle.
Amarranta na swędzenie nie poradzę bo nie wiem.a właśnie lekarze badają jakie macie ph czy też jakiś wymaz biora? To twój kotek w awatarze? -
Kamka, dzięki za nazwę leku:) w sumie na nim jest napisane, że po konsultacji z lekarzem stosować w ciąży
Przeczytałam wpis Melki i mnie to zmobilizowało, żeby się umówić do ginki, o dziwo bez problemu mnie przyjmą jutro rano, jak miłofakt lepiej dmuchać na zimne, będę spokojniejsza
Melka, powodzenia w walce z kolkami
Orchidea, gdzie się zapisałaś do szkoły (w jakich godzinach)? a patrzyłaś na tą listę położnych, co ci wczoraj linka wysłałam? bo tam wydawało mi się dużo po 'Twojej' stronie Hamburga, a ferie się zaczynają w połowie lipca dopiero.. u mnie na każdej wizycie badają ten osad z moczu (to co się wpisuje w mutterpass. tak, to mój kotek
Melka lubi tę wiadomość
-
Amarranta przeoczylam ta Liste ,dobrze ze przypomnialas.zadzwonie bo widze ze jest pare z mojej czesci .dzieki.
Do szkoly zapisalam sie Do szpitala, ale godziny tez pozno od 19 Do 21.Ale to mi nie przeszkadza bo szpital mam niedaleko.gorzej jak zaczne rodzic zanim zaczne ten KursAle w szpitalu uspokoily ze i bez kursu Super kobiety daja sobierade.
Pytam o kotka bo sama tez mam i troche boje sie o ta toxoplazmoze ,juz nie wspomne ze unika mnie troche a chyba powinna przychodzic bo w ciazy jestem a jak twoj? -
Orchidea, jeżeli udało Ci się zapisać to się cieszę
Myślałam że będziesz miała z tym problem;) Ja mam łożysko przodujące, albo na przedniej ścianie albo jeszcze coś innego. Widziałam gdzie jest ale nie zapamiętałam fachowej nazwy po niemiecku. Dowiem się 4 tygodnie przed terminem czy rzeczywiście muszę mieć cesarkę. Na dzień dzisiejszy nie ma innej opcji. Mimo to też się zapisałam.
-
nick nieaktualnyCzesc dziewczyny
Obiecałam się odezwać co jakiś czas no to pisze
Na swędzenie okolic intymnych: Kefir...u mnie się sprawdziło, a ogólnie później ginka powiedziała ze absolutnie mam nie używać żadnych żeli, model i tych specyfiki do higieny intymnej, sama woda a ewentualnie od czasu do czasu szare mydlo...i juz nie pamiętam kiedy jakas infekcja się przyplatala.
Co do cesarki to ja znowu napisze ze ja przeszłam super, szybko bylam na chodzie, aż pielęgniarki mowily ze biegam jakbym nigdy cc nie miała, rana nie boli i ja pusze się tylko na cesarkę wiec jak woda u kazdej inaczej.
Chce Was podpytać o rozszerzanie diety...co wiecie, jak planujecie? Czy po czwartym miesiącu tzn. Jak 5.05.2015 Vincent skończy 4 miesiące i będzie mu "leciał" piąty? Czy dopiero 05.06.2015? Wiem ze ściśle dat się trzymac nie będę ale byloby mi prościej. Jak to w końcu z tym glutenem? Czytałam ze przy mm mam podać w 6 miesiącu zycia dziecka ale co ja mam podać tak dokładnie...skórkę od chleba? Jakiego? Kasze mannę? Zwykla, ze sklepu normalnego? Na wodzie mam ja ugotować? Ile tej manny a ile mleka, jak dlugo mam ja gotować?
Lekarz powiedzial ze po 4 miesiącu mamy dać warzywa, po 5 kaszkę, a po 6 owoce - wydaje mi się logiczne, kaszki mam bezglutenowe wiec jak wyżej...co z tym glutenem? Glowa mi puchnie.
A ogólnie to u nas ok. Vincent jest super, AZS sie nie pogłębia, maly śp w swoim pokoju generalnie przesypiając cala nic od ok. 19:30 do 6:00 ale prawie zawsze ze 2 razy musze wstac do niego dać mu smoka. Po świętach przytylam i mam 4 kg więceja len mi się znowu wlaczyl.