X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Pokahontaz Koleżanka

Wysłany: 30 maja 2015, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje Amarranto :)

• beata1313 Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2015, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My nie mozemy sie wymeldowac z pl bo mamy kredyt hipoteczny na mieszkanie jeszcze ponad 20 lat :( . W nast roku rozliczymy sie tylko w De i bedzie spokoj ;)

gyxwcwa1xs1eqezb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2015, 10:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    beata1313 wrote:
    My nie mozemy sie wymeldowac z pl bo mamy kredyt hipoteczny na mieszkanie jeszcze ponad 20 lat :( . W nast roku rozliczymy sie tylko w De i bedzie spokoj ;)

beata a mozesz sie wymeldowac z PL majac taki kredyt?

• orchidea33 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie nie mogę się zgodzić z tym ze jeśli masz dwa meldunki to rozliczasz się tu i tam.
    Jest przepis ze albo rozliczasz się w jednym albo w drugim kraju.nie możesz w dwóch krajach płacić podatki.
    Ja mam tu i w pl meldunek i rozliczam się tylko w de.
    Sąsiadka pewnie nie zgłosiła czegoś do US dlatego musiała nadplacac.
    Ale ja już tak 8 lat i nie raz w US dopytywalam się.
    Jedni chcą żeby zgłaszać ze mieszka się za granicą a drudzy nic nie chcą w US.

A jeśli ktoś jest trochę w pl trochę w de to wybiera sobie kraj w którym rozliczać się chce.
    Ale moja rada to iść do biura rachunkowego i dac się tam rozliczyć i zapłacić te parę euro Ale mieć pewność że napewno jest dobrze.

Położna w Hamburgu nie znam żadnej bo sama żadnej nie mam bo Polek jest mało położnych a rodzących z Polski dużo.Ja chciałam nawet Niemke Ale dla nich wszystkich jest za daleko albo mają już voll.

Koalka lubi tę wiadomość

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak jeszcze na marginesie jak raz rozliczysz się w skarbowce w de to jak toś nie odda rozliczenia to dostaje upomnienia Ale znam Niemców którzy jeszcze nigdy się nie rozliczali i nic im nie przychodzi.
    A moja koleżanka z pl chciała sie rozliczyć to w rachunkowym biurze jej powiedzieli ze dopóki nie dostanie upomnienia z finanzamt to żeby sama nic nie skladala..

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2015, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orchidea bez sensu czekac na upomnienie, rada z d... wyciagnieta wybacz okreslenie.
    Ja tam wole jak mi wpadnie do kieszeni pare stowek niz czekac na upomnienia. Jakos sobie tego wyobrazic nie moge.

Nie wiem, ja jestem takim czkowiekiem ktory w terminie wszystko robi ;)

A tak to wlasnie pije kawke i sobie sprzatam. Nie bede klamac ze mi sie chce ale jutro niedziela pewnie jak co tydzien ktos przyjedzie wiec trzeba pokazac ze gospodyni XXL potrafi sie schylic ;)

• orchidea33 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie ja nie radzę żeby czekać na upomnienie tylko moja rada była żeby iść do biura rachunkowego i dowiedzieć się jak to jest.bo każdy ma inne przypadki.
    Bo ktoś pracuje na umowy,ktoś ma firmy a to się inaczej rozlicza...

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • Melka Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2015, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co pamietam dziewczyny apropos rozliczenia w Pl...
    otoz... wystarczy miec jeden dzien przepracowany w Pl w roku kalendarzowym i tylko wtedy jest obowiazek rozliczenia tego dnia w Pl. to co zarobisz w De rozliczasz w De. Meldunek nie ma z tym nic wspolnego.
    Taka informacje otrzymalam 3 lata temu w biurze ksiegowym

pozdrawiam

Koalka lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2015, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    orchidea33 wrote:
    Cassie ja nie radzę żeby czekać na upomnienie tylko moja rada była żeby iść do biura rachunkowego i dowiedzieć się jak to jest.bo każdy ma inne przypadki.
    Bo ktoś pracuje na umowy,ktoś ma firmy a to się inaczej rozlicza...

Tak wiem ;)
    Mi chodzilo o rade ktora dostala Twoja kolezanka w biurze ;)
    Zle sie zrozumialysmy.

Dostalam wlasnie oczekiwana paczke ubran, 95% bomba! Ale smierdza fajkami... fuj
    Czekam az pralka sie zwolni i to wypiore, nienawidze zapachu fajek.

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mąż zabrał Gabrysie na spacer i miałam prawie 2h wolnego..zrobiłam brzuszki, wypiłam kawę i poszłam spać..gdyby nie sąsiad z wiertarka to byłoby tak przyjemnie..

U nas rozpogodziło sie i po obiedzie jedziemy do Zary po sukienkę na chrzciny. Mam nadzieje, ze upoluje cos ładnego
    Miłego weekendu mamusie:) i słoneczka przede wszystkim :D

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • beata1313 Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2015, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W biurze rach nam wlasnie powiedzieli tak jak Melka pisze, tzn dochody z pl (nawet za 1 dzien!) rozliczyc w pl (ALE us zada wskazania jaki byl dochod w de) , dochod z De w De. Jesli w Pl nie ma dochodu nie trzeba sie rozliczac, ALE jezeli potrzebujemy zasw z polskiego us ze nie bylo dochodu to MUSIMY rozliczyc ZEROWY dochod, bo inaczej (tak miala znajoma) otrzyma sie zasw, gdzie miejscach kwot dochodu i innych kwotach beda "-" a taki minus jest rownoznaczny z informacja "podatnik nie dokonal rozliczenia podatku" , czyli takie zasw jest bez sensu :\ .

Cassie niestety przez hipoteke nie mozemy sie wymeldowac :(

Koalka lubi tę wiadomość

gyxwcwa1xs1eqezb.png
  • kiti Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 14:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koala kiedyś pytałaś gdzie mieszkamy, a więc we Frankfurcie nad Menem :)
    Masz już może załatwioną położną? Ja to na razie jest jeszcze z wszystkim do tył, szpital już wybrany ale jeszcze nie byliśmy się zapisać. Dziewczyny w którym tc trzeba już się zgłosić?

Amelka <3
    201509114956.png
    Aleksander <3
    ex2bi09k0ms1b5pi.png
    Nasz Aniołek * 11tc (21.04. -02.07.2016)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2015, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kiti lekarz kazal mi sie umawiac pomiedzy 33 a 35tc. Ja nie mam i nie chce poloznej ;)

kiti lubi tę wiadomość

• kiti Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 14:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie wrote:
    Kiti lekarz kazal mi sie umawiac pomiedzy 33 a 35tc. Ja nie mam i nie chce poloznej ;)
    Naprawde? A ja myślałam że to obowiązek :D to już jedno zmartwienie mniej

Amelka <3
    201509114956.png
    Aleksander <3
    ex2bi09k0ms1b5pi.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2015, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kiti wrote:
    Naprawde? A ja myślałam że to obowiązek :D to już jedno zmartwienie mniej

Tez tak myslalam ;)
    Ja nie widze sensu w ciazy biegac do polozej skoro moj lekarz robi wszystkie badania u siebie a po 31tc mam juz wizyty co 2 tyg a od 35chyba co tydzien i na kazdej bede miala KTG.
    No i najwaznejsze ze cokolwiek sie dzieje moge do niego podjechac bez terminu ;)
    Niektore dziewczyny miedzy wizytami chodza do poloznej zeby posluchac serduszka, na KTG lub zbadac czyjke (dla mnie to akurat to juz absurd).
    Ja nawet rezygnuje z poloznej po porodzie.
    W Polsce jedna do mnie przyszla i jak zaczela mi prawic swoje madrosci to tak szybko wyszla jak weszla.
    Na szczescie to nie jest obowiazek.

kiti lubi tę wiadomość

• kiti Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To fajnie :) mój gin tez robi u siebie te badania o których piszesz :)

Amelka <3
    201509114956.png
    Aleksander <3
    ex2bi09k0ms1b5pi.png
  • Wendy Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka mój maz od polowy stycznia zaczal pracowac w de i w biurze rach kazala nam babka przywiezc dochody z pl,gdzie on w pl w ogole nie pracowal.Poszlam do US z tym formularzemm do wypełnienia i z zerowym pitem meza.To tego pitu nawet nie chcieli przyjac i wpisali mu dochód zero.Dziwne troche...jak do rodzinnego w pl bralam zasw.to wpisywali,ze nie rozliczal sie w tut.urzedzie skar.

Ale mamy jakas dupną ta ksiegowa bo mój juz od marca nie moze sie rozliczyc-ona tak wszystko przeciaga!powiedzcie mi -rozliczajac sie po raz pierwszy w de do kiedy to trzeba zrobic??? my slyszelismy ze do maja a ta z biura rac.mówi ze niby do grudnia...jaka jest prawda?tak nas wkurza juz ta babka,nic nie zrobila a pewnie niezle nas podsumuje-mój juz chce jechac do niej-a to polka jes-i zabrac te swoje papiery i zaniesc do jakiegos niemca nawet.A poszlismy do niej tylko dlatego ze to polka-bo balismy sie ze nie dogadamy sie dobrze z niemcem.

Unas w szpitalu mały miał tylko U1,Teraz mamy isc na U2 i boje sie ze jedyny pediatra nas nie przyjmie bo pewnie za duzo pacjentow ma.Tk samo bylo z ginem,zeby mnie ktos tu przyjał,masakra.My dostalismy w szpitalu opakowanie 50szt wit.d,potem trzeba recepte.Ale ja podaje po 2 tyg zycia tak zrozumialam,moze zle..

w SZPITALUmialam wszystko do dyspozycji,podklady,pampersy,ale wkladek laktacyjnych nie.Itam tez nawet nie byly mi potrzebne-dopiero w domu.W pl mozna wszystko taniej kupic wiec polecam tam zrobic zakupy.
    Osłonki silikonowe na piersi mialam w spadku po siostrze bo i jej sie nie przydały i mi tez nie.
    Kup sobie krem MALTAN na brodawki-bardzo dobry -mi juz w szpit sie przydal bo mały mi podraznił tyle jadł i jadł.Chociaz połozna mi tez dała w szpitalu jakas fajna masc jak zobaczyła ze potrzebuje.
    Kup sobie tez LINOMAG taki biało zielony -na odparzona pupcie super,nam juz pomógł szybciutko+wietrzenie pupy.pare zł tylko kosztuje.

Pieluszki tetrowe czy ubranka-wszystko kupisz w pl taniej.
    Ja tez lubie i po lumpkach pochodzic i mozna naprawde duzo zaoszczedzic na ubrankach,sa malo znoszone i tanie jak barszcz a ze maluch szybciutko wyrasta to nie ma co inwestowac w nówki ;)

pmzt5tj.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2015, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy rozliczyc sie mozna caly rok.
    Moja kolezanka zaniosla papiery do polskiej ksiegowej i ta nej tak wyliczyla ze miala jeszcze doplate. Wkurzyla sie i poszla do niemca dostala zwrot.
    Nasz ksiegowy w ciagu tygodnia przysyla nam rozliczenie ktore sprawdzamy a on po zatwierdzeniu wysyla do finanzamtu. Placimy 150e.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2015, 17:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesli o te U chodzi. Praxis maja na te badania odrebne terminy. Trzeba sie predzej umawiac. Jesli pediatra was nie przyjmnje idzcie do rodzinnego on U i szczepienia wykonuje.

• Wendy Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie skad jestes?biore namiary na Twojego ksiegowego!

pmzt5tj.png

‹‹ 379 380 381 382 383 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ