X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek, synek jest cudny i ma włosy jak Gabrysia :) i nie poddawaj sie z kp - zobaczysz, rozkręci sie:)

Endokobietko gratulacje :) w koncu sie udało z tymi kluczami a co do strajku to jasna cholera czy oni powariowali?

A my dzis bylismy na U4 i drugim szczepieniu. Gabrysia była dzielniejszego niz jej mama. Zapłakała tylko po wkłuciu. Teraz ja tulę i usypiam juz w domu, tak mi jej żal. Ale pochwale sie moj mały pulpet wazy 5900 i mierzy 63cm a ma 3miesiace i 6dni :) przytyła 700g na piersi przez miesiąc wiec karmimy dalej.

Tigana, annaki lubią tę wiadomość

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2015, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:14

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2015, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka wrote:
    Ale jeśli rozliczacie się razem to Ty jako żona przedstawiałaś kiedyś zaświadczenie o zarobkach z PL?bo przecież kiedyś tu mieszkaliście?

Kasia83 a powiedz mi do kogo się chodzi na szczepienia?do pediatry?i samemu trzeba je "załatwiać" czy sami wyznaczają termin na który trzeba się stawić?bo ja jestem zielona w kwestii szczepień i leczenia dzieci a już czas na zapoznawanie się z informacjami ;)
    a i czy na szczepienia i w razie gorączki czy jakiejś choroby dziecka trzeba iść do pediatry czy można iść do zwykłego rodzinnego lekarza jak to wygląda?

Nic nie musialam przedstawiac.
    Moj maz nie byl w Polsce zameldowany na stale tylko na okres tymczasowy, od poczatku pracowal tutaj i tutaj by na stale zameldowany.
    Tutaj rozliczamy sie normalnie, co roku. Z Polski nigdy nie musialam zadnych dokumentow dostarczac jedynie akt wymeldowania.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2015, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i pisze drugi post...
    Skleroza ;)

Moi chlopcy chodza z nami do rodzinnego lekarza i tam tez mieli wszystkie U i wszystkie szczepienia.
    W Niemczech u pediatry jeszcze nie byli. Jesli jest termin szczepienia dzwonia do mnie z praxis i sie umawiaja na termin.
    Teraz do niemowlaka bede szukala pediatry. Musze tylko opytac sasiadow ktorzy maja male dzieci gdzie chodza do lekarza i kogo polecaja bo np. u nas w miasteczku jest tylko lekarz rodzinny, pediatry nie ma.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2015, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I znalazlam :) centrum leczenia dzieciakow i nawet w niej Polska pediatra pracuje ;) mimo ze nie mam problemow z jezykiem to chyba skorzystam :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2015, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak mój mąż wrócił do DE w 2013 r. a styczen miał przepracowany w PL a id lutego do grudnia juz tutaj to za styczen skladal rozliczenie w PL (zrobiliśmy to przez Internet) a za luty do grudnia rozliczal się już tutaj.

A co do ochraniaczy jeszcze to ja mam taki krótki i żałuję ze nie mam takiego co otacza cale łóżeczko bo teraz maly sue wierci i czasami przyciśnie główkę między szczebelki i nogi wiecznie w szczebelkii wklada.

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolka, jeszcze przed porodem znaleźliśmy Praxis najbliżej domu (mamy5minut na nóżkach). Zadzwoniliśmy tam i zapytał maz czy żona po porodzie moze do tej przychodni przyjść z dzieckiem na badanie U3 (U1, U2 wykonają ci w szpitalu). Zapytali kiedy jest termin porodu i ze jak najbardziej po narodzinach dziecka żebyśmy zadzwonili jeszcze raz i wtedy dadzą nam termin. Tam przyjmuje 3 pediatrów. I jak cos sie dzieje to mozna nawet bez terminu podejść w nagłym przypadku a tak to trzeba umawiać sie na wizyty. Oni sami nam wyznaczają terminy na szczepienia i badania U. W szpitalu dostaniesz żółta książeczkę swojego dziecka i tam tez będziesz miała ściągę kiedy powinny byc zrobione badania U i kiedy szczepienia :)Jestem zadowolona z mojej lekarki bo po pierwsze mówi po angielsku a po drugie jest sympatyczna i ma podejście do dzieci. Sama przychodnia jest taka przeciętna, ale wazne ze jest podział na dzieci chore i zdrowe.

zem3zbmhb277dwos.png

• Alicja83 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc
    Mam pytanie, Czy ktoras z was zna sie w temacie Urlaub Anspruch zwischen Mutterschutz und Elternzeit nie wiem jak ten temat rozgryz pozdrawiam

ug37p07wjuiy1hl1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2015, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:15

• beata1313 Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2015, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka gratki mieszkanks i milego sprzatania ;) , co do tego strajku to szkoda slow ...

Muniek ogromne gratulacje :) , Samuelek jest przeslodki :) , wszystkiego naj dla Was obojga :) . Fajnie ze w miare szybko poszlo z porodem ;) i tak jak piszesz radosc z maluszk wynagradza nasz bol ;) , kciuki za laktacje !

Cassie no to fajowy zakup, same dobrej jakosci ciuszki wiec na pewno sie oplacalo ;)

Koalka my rozliczalismy w Pl polskie zarobki meza i musielismy podac jaki mial dochod w De (w przeliczeniu na zl) a ze dochow w De byl wiekszy niz w Pl to inaczej bylo to rozliczane, takze musielismy dac papiery do ksiegowej, no i oczywiscie gdyby nie dzieci to musielibysmy doplacic do US ponad 400 zl !!! przy dochodzie w pl ciut pow 5tys zl brutto normalnie ZLODZIEJSTWO W BIALY DZIEN !!! w rozliczeniu w De tez podawalismy dochod z Pl i zasw. z polskiego US

Kasiu buziaki dla dzielnej corci :)

Cassie lubi tę wiadomość

gyxwcwa1xs1eqezb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2015, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• beata1313 Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2015, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka my tak zrobilismy wlasnie dla wlasnego spokoju, no ale nerwow t nas troche kosztowalo, Bogu dzieki ze w nast roku tylko bedziemy mieli zarobki w De ;) . Ja tez bedac w Pl zrobilam malej zajupy aptece i kupilam wit. D+K w sprayu, ale ponoc tu w daja standardowo takie rozpuszczalne tabletki a jak sie poprosi to kropelki ;) , ale tylko wit D. Ja dla siebie mam kupione tylko wkl laktacyjne a z cala reszta do szpitala jestem daleko w tyle, tylko torba wyprana i tyle :P

gyxwcwa1xs1eqezb.png
  • Melka Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2015, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beata - wit. k dzidzia dostaje w szpitalu i na wizycie u lekarza. uwazaj zeby nie przesadzic z iloscia. ja na witaminach sie nie znam ale wiem ze tez trzeba na to uwazac.

• Melka Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2015, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka - jedno opakowanie wkladek powinno starczyc na poczatek. W szpitalu u nas byly tez fo naszej dyspozycji. Nie trzeba bylo uzywac swoich. Kup tez masc na sutki lub oklady!!!

wit. d podaje sie iles tam dni po porodzie - polozna ci powie kiedy. mozesz poprosic pediatre o recepte - na twoja karte ubezp. i bedziesz miala za darmo!

Mozna pomyslec o podkladach do lozka. nie wiem gdzie bardziej oplaca sie to kupowac w Pl czy De?
    Cos dla dziecka do noska - sol morska albo jakis roztwor... to tak na szybko ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2015, 19:46

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś

Mi wkladki przydaja sie do tej pory a na poczatku idzie sporo bo ma sie duzo pokarmu wiec mozesz sobie dokupic jeszcze. A witamine D zaczyna sie podawac tydzien po porodzie.Ja uzywam twist off z polski bo tu maja w plynie ale tylko w butelce. Dla mnie twist off najwygodniejsze.

Dla mnie laktator byl niezbednym zakupem. I kapusta:) a wkladek ochronnych na sutki nie kupowalam I cale szczescie nie byly mi potrzebne.

Ja kupilam jeszcze smoczki ale zaczelam podawac Gabrysi dopiero po2tygodniach. Mam z firmy lovi i co prawda na poczatku nie chciala ssac ale w koncu nauczyla sie. Uzywamy do zasypiania i czasami na spacerze:)

zem3zbmhb277dwos.png

• Kasia83 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś

Mi wkladki przydaja sie do tej pory a na poczatku idzie sporo bo ma sie duzo pokarmu wiec mozesz sobie dokupic jeszcze. A witamine D zaczyna sie podawac tydzien po porodzie.Ja uzywam twist off z polski bo tu maja w plynie ale tylko w butelce. Dla mnie twist off najwygodniejsze.

Dla mnie laktator byl niezbednym zakupem. I kapusta:) a wkladek ochronnych na sutki nie kupowalam I cale szczescie nie byly mi potrzebne.

Ja kupilam jeszcze smoczki ale zaczelam podawac Gabrysi dopiero po2tygodniach. Mam z firmy lovi i co prawda na poczatku nie chciala ssac ale w koncu nauczyla sie. Uzywamy do zasypiania i czasami na spacerze:)

zem3zbmhb277dwos.png

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie latwiej wymeldowac sie z Polski zeby nie rozliczac sie w dwoch krajach? Przeciez to tylko strata pieniedzy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2015, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• amarranta Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek!!! gratulacje :) Samuelek śliczny :) jak miło się czyta, że jesteś zachwycona macierzyństwem :)

Dziewczyny, gratuluję odebranych kluczy do nowych domków :) niech Wam się dobrze mieszka!

Pokahontaz, tu możesz sobie poszukać położnej http://hebammen.info/hebammenliste-fuer-hamburg/ a u ginekologa, jak poprosisz to dostaniesz taką książeczkę z całą listą położnych, tam polskie też są i angielskojęzyczne, jeśli to wchodzi w grę. ja Ci nie pomogę niestety, bo mieszkam na drugim końcu miasta, więc mojej napewno będzie za daleko..

O rozliczaniu się nie wypowiadam, bo już kiedyś pisałam, że rozliczamy się w Polsce zerowym pitem i tutaj. Cassie, jasne, że łatwiej się wymeldować (nawet chyba jest taka opcja, że tylko z ze skarbowego), ale jakoś zawsze nam nie po drodze..

Byłam wczoraj na jodze, pierwszy raz się odważyłam i żałuję, że dopiero teraz - super, bardzo polecam i wcale nie za późno zaczynać w 34tc, była nawet babeczka, która za tydzień ma termin ;)

Wendy lubi tę wiadomość

o1489vvjal2gnmht.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2015, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolaka tak 5 lat zylismy na odleglosc. Maz mial wtedy kontrakt 2 na 2 lub 3 na 1. W sensie 2tyg de 2 pl 3de 1pl. Byly tez 3miesiace de 1miesiac pl.
    Wlasnie wymwldowanie ma duzo. Jesli nie jestes obywatelem PL rozliczanie w PL Cie nie owiazuje. Moja mama zwby nie rozliczac sie za zarobki w Holandii musiala sie z PL wymwldowac bo tak jak skarbowka scigala. Sasiadka zaplacila spora kare.
    To jest bardzo prosty przepis. Tam gdzie masz meldunek to sie rozliczasz. Majac dwa rozliczasz sie w dwich krajach.
    I uwazajcie bo w De tez jest obowiazek rozliczania co rok. Tylko nie ma stalwj daty. My rozliczamy sie w listopadzie w zeszlym roku zapomnielismy (mlynek dosc duzy na codzien) w lutym dostalismy juz ze skarbowki upomnienie.

Wybaczcie bledy leze z tel w lozku ;)

Zycze Wam milego dnia i spokojnego weekendu!

‹‹ 378 379 380 381 382 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania w ciąży - sprawdź, które warto wykonać

Zastanawiasz się jakie badania czekają cię w ciąży? Czemu służą takie badania i kiedy się je wykonuje? Przeczytaj jakie rodzaje badań i testów czekają przyszłą mamę i dlaczego są one ważne. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ