X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • Kasia83 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 15:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek, synek jest cudny i ma włosy jak Gabrysia :) i nie poddawaj sie z kp - zobaczysz, rozkręci sie:)

Endokobietko gratulacje :) w koncu sie udało z tymi kluczami a co do strajku to jasna cholera czy oni powariowali?

A my dzis bylismy na U4 i drugim szczepieniu. Gabrysia była dzielniejszego niz jej mama. Zapłakała tylko po wkłuciu. Teraz ja tulę i usypiam juz w domu, tak mi jej żal. Ale pochwale sie moj mały pulpet wazy 5900 i mierzy 63cm a ma 3miesiace i 6dni :) przytyła 700g na piersi przez miesiąc wiec karmimy dalej.

Tigana, annaki lubią tę wiadomość

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2015, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:14

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2015, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka wrote:
    Ale jeśli rozliczacie się razem to Ty jako żona przedstawiałaś kiedyś zaświadczenie o zarobkach z PL?bo przecież kiedyś tu mieszkaliście?

Kasia83 a powiedz mi do kogo się chodzi na szczepienia?do pediatry?i samemu trzeba je "załatwiać" czy sami wyznaczają termin na który trzeba się stawić?bo ja jestem zielona w kwestii szczepień i leczenia dzieci a już czas na zapoznawanie się z informacjami ;)
    a i czy na szczepienia i w razie gorączki czy jakiejś choroby dziecka trzeba iść do pediatry czy można iść do zwykłego rodzinnego lekarza jak to wygląda?

Nic nie musialam przedstawiac.
    Moj maz nie byl w Polsce zameldowany na stale tylko na okres tymczasowy, od poczatku pracowal tutaj i tutaj by na stale zameldowany.
    Tutaj rozliczamy sie normalnie, co roku. Z Polski nigdy nie musialam zadnych dokumentow dostarczac jedynie akt wymeldowania.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2015, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i pisze drugi post...
    Skleroza ;)

Moi chlopcy chodza z nami do rodzinnego lekarza i tam tez mieli wszystkie U i wszystkie szczepienia.
    W Niemczech u pediatry jeszcze nie byli. Jesli jest termin szczepienia dzwonia do mnie z praxis i sie umawiaja na termin.
    Teraz do niemowlaka bede szukala pediatry. Musze tylko opytac sasiadow ktorzy maja male dzieci gdzie chodza do lekarza i kogo polecaja bo np. u nas w miasteczku jest tylko lekarz rodzinny, pediatry nie ma.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2015, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I znalazlam :) centrum leczenia dzieciakow i nawet w niej Polska pediatra pracuje ;) mimo ze nie mam problemow z jezykiem to chyba skorzystam :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2015, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak mój mąż wrócił do DE w 2013 r. a styczen miał przepracowany w PL a id lutego do grudnia juz tutaj to za styczen skladal rozliczenie w PL (zrobiliśmy to przez Internet) a za luty do grudnia rozliczal się już tutaj.

A co do ochraniaczy jeszcze to ja mam taki krótki i żałuję ze nie mam takiego co otacza cale łóżeczko bo teraz maly sue wierci i czasami przyciśnie główkę między szczebelki i nogi wiecznie w szczebelkii wklada.

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolka, jeszcze przed porodem znaleźliśmy Praxis najbliżej domu (mamy5minut na nóżkach). Zadzwoniliśmy tam i zapytał maz czy żona po porodzie moze do tej przychodni przyjść z dzieckiem na badanie U3 (U1, U2 wykonają ci w szpitalu). Zapytali kiedy jest termin porodu i ze jak najbardziej po narodzinach dziecka żebyśmy zadzwonili jeszcze raz i wtedy dadzą nam termin. Tam przyjmuje 3 pediatrów. I jak cos sie dzieje to mozna nawet bez terminu podejść w nagłym przypadku a tak to trzeba umawiać sie na wizyty. Oni sami nam wyznaczają terminy na szczepienia i badania U. W szpitalu dostaniesz żółta książeczkę swojego dziecka i tam tez będziesz miała ściągę kiedy powinny byc zrobione badania U i kiedy szczepienia :)Jestem zadowolona z mojej lekarki bo po pierwsze mówi po angielsku a po drugie jest sympatyczna i ma podejście do dzieci. Sama przychodnia jest taka przeciętna, ale wazne ze jest podział na dzieci chore i zdrowe.

zem3zbmhb277dwos.png

• Alicja83 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc
    Mam pytanie, Czy ktoras z was zna sie w temacie Urlaub Anspruch zwischen Mutterschutz und Elternzeit nie wiem jak ten temat rozgryz pozdrawiam

ug37p07wjuiy1hl1.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2015, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:15

• beata1313 Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2015, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Endokobietka gratki mieszkanks i milego sprzatania ;) , co do tego strajku to szkoda slow ...

Muniek ogromne gratulacje :) , Samuelek jest przeslodki :) , wszystkiego naj dla Was obojga :) . Fajnie ze w miare szybko poszlo z porodem ;) i tak jak piszesz radosc z maluszk wynagradza nasz bol ;) , kciuki za laktacje !

Cassie no to fajowy zakup, same dobrej jakosci ciuszki wiec na pewno sie oplacalo ;)

Koalka my rozliczalismy w Pl polskie zarobki meza i musielismy podac jaki mial dochod w De (w przeliczeniu na zl) a ze dochow w De byl wiekszy niz w Pl to inaczej bylo to rozliczane, takze musielismy dac papiery do ksiegowej, no i oczywiscie gdyby nie dzieci to musielibysmy doplacic do US ponad 400 zl !!! przy dochodzie w pl ciut pow 5tys zl brutto normalnie ZLODZIEJSTWO W BIALY DZIEN !!! w rozliczeniu w De tez podawalismy dochod z Pl i zasw. z polskiego US

Kasiu buziaki dla dzielnej corci :)

Cassie lubi tę wiadomość

gyxwcwa1xs1eqezb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2015, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• beata1313 Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2015, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka my tak zrobilismy wlasnie dla wlasnego spokoju, no ale nerwow t nas troche kosztowalo, Bogu dzieki ze w nast roku tylko bedziemy mieli zarobki w De ;) . Ja tez bedac w Pl zrobilam malej zajupy aptece i kupilam wit. D+K w sprayu, ale ponoc tu w daja standardowo takie rozpuszczalne tabletki a jak sie poprosi to kropelki ;) , ale tylko wit D. Ja dla siebie mam kupione tylko wkl laktacyjne a z cala reszta do szpitala jestem daleko w tyle, tylko torba wyprana i tyle :P

gyxwcwa1xs1eqezb.png
  • Melka Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2015, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beata - wit. k dzidzia dostaje w szpitalu i na wizycie u lekarza. uwazaj zeby nie przesadzic z iloscia. ja na witaminach sie nie znam ale wiem ze tez trzeba na to uwazac.

• Melka Ekspertka

Wysłany: 29 maja 2015, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka - jedno opakowanie wkladek powinno starczyc na poczatek. W szpitalu u nas byly tez fo naszej dyspozycji. Nie trzeba bylo uzywac swoich. Kup tez masc na sutki lub oklady!!!

wit. d podaje sie iles tam dni po porodzie - polozna ci powie kiedy. mozesz poprosic pediatre o recepte - na twoja karte ubezp. i bedziesz miala za darmo!

Mozna pomyslec o podkladach do lozka. nie wiem gdzie bardziej oplaca sie to kupowac w Pl czy De?
    Cos dla dziecka do noska - sol morska albo jakis roztwor... to tak na szybko ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2015, 19:46

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 29 maja 2015, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś

Mi wkladki przydaja sie do tej pory a na poczatku idzie sporo bo ma sie duzo pokarmu wiec mozesz sobie dokupic jeszcze. A witamine D zaczyna sie podawac tydzien po porodzie.Ja uzywam twist off z polski bo tu maja w plynie ale tylko w butelce. Dla mnie twist off najwygodniejsze.

Dla mnie laktator byl niezbednym zakupem. I kapusta:) a wkladek ochronnych na sutki nie kupowalam I cale szczescie nie byly mi potrzebne.

Ja kupilam jeszcze smoczki ale zaczelam podawac Gabrysi dopiero po2tygodniach. Mam z firmy lovi i co prawda na poczatku nie chciala ssac ale w koncu nauczyla sie. Uzywamy do zasypiania i czasami na spacerze:)

zem3zbmhb277dwos.png

• Kasia83 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś

Mi wkladki przydaja sie do tej pory a na poczatku idzie sporo bo ma sie duzo pokarmu wiec mozesz sobie dokupic jeszcze. A witamine D zaczyna sie podawac tydzien po porodzie.Ja uzywam twist off z polski bo tu maja w plynie ale tylko w butelce. Dla mnie twist off najwygodniejsze.

Dla mnie laktator byl niezbednym zakupem. I kapusta:) a wkladek ochronnych na sutki nie kupowalam I cale szczescie nie byly mi potrzebne.

Ja kupilam jeszcze smoczki ale zaczelam podawac Gabrysi dopiero po2tygodniach. Mam z firmy lovi i co prawda na poczatku nie chciala ssac ale w koncu nauczyla sie. Uzywamy do zasypiania i czasami na spacerze:)

zem3zbmhb277dwos.png

• nick nieaktualny

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A nie latwiej wymeldowac sie z Polski zeby nie rozliczac sie w dwoch krajach? Przeciez to tylko strata pieniedzy.

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 maja 2015, 22:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

• amarranta Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muniek!!! gratulacje :) Samuelek śliczny :) jak miło się czyta, że jesteś zachwycona macierzyństwem :)

Dziewczyny, gratuluję odebranych kluczy do nowych domków :) niech Wam się dobrze mieszka!

Pokahontaz, tu możesz sobie poszukać położnej http://hebammen.info/hebammenliste-fuer-hamburg/ a u ginekologa, jak poprosisz to dostaniesz taką książeczkę z całą listą położnych, tam polskie też są i angielskojęzyczne, jeśli to wchodzi w grę. ja Ci nie pomogę niestety, bo mieszkam na drugim końcu miasta, więc mojej napewno będzie za daleko..

O rozliczaniu się nie wypowiadam, bo już kiedyś pisałam, że rozliczamy się w Polsce zerowym pitem i tutaj. Cassie, jasne, że łatwiej się wymeldować (nawet chyba jest taka opcja, że tylko z ze skarbowego), ale jakoś zawsze nam nie po drodze..

Byłam wczoraj na jodze, pierwszy raz się odważyłam i żałuję, że dopiero teraz - super, bardzo polecam i wcale nie za późno zaczynać w 34tc, była nawet babeczka, która za tydzień ma termin ;)

Wendy lubi tę wiadomość

o1489vvjal2gnmht.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2015, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolaka tak 5 lat zylismy na odleglosc. Maz mial wtedy kontrakt 2 na 2 lub 3 na 1. W sensie 2tyg de 2 pl 3de 1pl. Byly tez 3miesiace de 1miesiac pl.
    Wlasnie wymwldowanie ma duzo. Jesli nie jestes obywatelem PL rozliczanie w PL Cie nie owiazuje. Moja mama zwby nie rozliczac sie za zarobki w Holandii musiala sie z PL wymwldowac bo tak jak skarbowka scigala. Sasiadka zaplacila spora kare.
    To jest bardzo prosty przepis. Tam gdzie masz meldunek to sie rozliczasz. Majac dwa rozliczasz sie w dwich krajach.
    I uwazajcie bo w De tez jest obowiazek rozliczania co rok. Tylko nie ma stalwj daty. My rozliczamy sie w listopadzie w zeszlym roku zapomnielismy (mlynek dosc duzy na codzien) w lutym dostalismy juz ze skarbowki upomnienie.

Wybaczcie bledy leze z tel w lozku ;)

Zycze Wam milego dnia i spokojnego weekendu!

‹‹ 378 379 380 381 382 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża - najważniejsze rzeczy, które powinnaś wiedzieć oczekując dziecka

Są rzeczy, które każda kobieta w ciąży powinna wiedzieć. Podstawowa wiedza o ciąży zapewni Ci komfort i bezpieczeństwo zarówno Twoje jak i Twojego dziecka. Przeczytaj między innymi od kiedy liczony jest początek ciąży, o jakich badaniach w ciąży nie możesz zapomnieć lub czy plamienie w ciąży jest niebezpieczne. 

CZYTAJ WIĘCEJ