Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Muniek, synek jest cudny i ma włosy jak Gabrysia
i nie poddawaj sie z kp - zobaczysz, rozkręci sie:)
Endokobietko gratulacjew koncu sie udało z tymi kluczami a co do strajku to jasna cholera czy oni powariowali?
A my dzis bylismy na U4 i drugim szczepieniu. Gabrysia była dzielniejszego niz jej mama. Zapłakała tylko po wkłuciu. Teraz ja tulę i usypiam juz w domu, tak mi jej żal. Ale pochwale sie moj mały pulpet wazy 5900 i mierzy 63cm a ma 3miesiace i 6dniprzytyła 700g na piersi przez miesiąc wiec karmimy dalej.
Tigana, annaki lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyKoalka wrote:Ale jeśli rozliczacie się razem to Ty jako żona przedstawiałaś kiedyś zaświadczenie o zarobkach z PL?bo przecież kiedyś tu mieszkaliście?
Kasia83 a powiedz mi do kogo się chodzi na szczepienia?do pediatry?i samemu trzeba je "załatwiać" czy sami wyznaczają termin na który trzeba się stawić?bo ja jestem zielona w kwestii szczepień i leczenia dzieci a już czas na zapoznawanie się z informacjami
a i czy na szczepienia i w razie gorączki czy jakiejś choroby dziecka trzeba iść do pediatry czy można iść do zwykłego rodzinnego lekarza jak to wygląda?
Nic nie musialam przedstawiac.
Moj maz nie byl w Polsce zameldowany na stale tylko na okres tymczasowy, od poczatku pracowal tutaj i tutaj by na stale zameldowany.
Tutaj rozliczamy sie normalnie, co roku. Z Polski nigdy nie musialam zadnych dokumentow dostarczac jedynie akt wymeldowania. -
nick nieaktualnyNo i pisze drugi post...
Skleroza
Moi chlopcy chodza z nami do rodzinnego lekarza i tam tez mieli wszystkie U i wszystkie szczepienia.
W Niemczech u pediatry jeszcze nie byli. Jesli jest termin szczepienia dzwonia do mnie z praxis i sie umawiaja na termin.
Teraz do niemowlaka bede szukala pediatry. Musze tylko opytac sasiadow ktorzy maja male dzieci gdzie chodza do lekarza i kogo polecaja bo np. u nas w miasteczku jest tylko lekarz rodzinny, pediatry nie ma. -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyJak mój mąż wrócił do DE w 2013 r. a styczen miał przepracowany w PL a id lutego do grudnia juz tutaj to za styczen skladal rozliczenie w PL (zrobiliśmy to przez Internet) a za luty do grudnia rozliczal się już tutaj.
A co do ochraniaczy jeszcze to ja mam taki krótki i żałuję ze nie mam takiego co otacza cale łóżeczko bo teraz maly sue wierci i czasami przyciśnie główkę między szczebelki i nogi wiecznie w szczebelkii wklada. -
Kolka, jeszcze przed porodem znaleźliśmy Praxis najbliżej domu (mamy5minut na nóżkach). Zadzwoniliśmy tam i zapytał maz czy żona po porodzie moze do tej przychodni przyjść z dzieckiem na badanie U3 (U1, U2 wykonają ci w szpitalu). Zapytali kiedy jest termin porodu i ze jak najbardziej po narodzinach dziecka żebyśmy zadzwonili jeszcze raz i wtedy dadzą nam termin. Tam przyjmuje 3 pediatrów. I jak cos sie dzieje to mozna nawet bez terminu podejść w nagłym przypadku a tak to trzeba umawiać sie na wizyty. Oni sami nam wyznaczają terminy na szczepienia i badania U. W szpitalu dostaniesz żółta książeczkę swojego dziecka i tam tez będziesz miała ściągę kiedy powinny byc zrobione badania U i kiedy szczepienia :)Jestem zadowolona z mojej lekarki bo po pierwsze mówi po angielsku a po drugie jest sympatyczna i ma podejście do dzieci. Sama przychodnia jest taka przeciętna, ale wazne ze jest podział na dzieci chore i zdrowe.
-
nick nieaktualny
-
Endokobietka gratki mieszkanks i milego sprzatania
, co do tego strajku to szkoda slow ...
Muniek ogromne gratulacje, Samuelek jest przeslodki
, wszystkiego naj dla Was obojga
. Fajnie ze w miare szybko poszlo z porodem
i tak jak piszesz radosc z maluszk wynagradza nasz bol
, kciuki za laktacje !
Cassie no to fajowy zakup, same dobrej jakosci ciuszki wiec na pewno sie oplacalo
Koalka my rozliczalismy w Pl polskie zarobki meza i musielismy podac jaki mial dochod w De (w przeliczeniu na zl) a ze dochow w De byl wiekszy niz w Pl to inaczej bylo to rozliczane, takze musielismy dac papiery do ksiegowej, no i oczywiscie gdyby nie dzieci to musielibysmy doplacic do US ponad 400 zl !!! przy dochodzie w pl ciut pow 5tys zl brutto normalnie ZLODZIEJSTWO W BIALY DZIEN !!! w rozliczeniu w De tez podawalismy dochod z Pl i zasw. z polskiego US
Kasiu buziaki dla dzielnej corciCassie lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Koalka my tak zrobilismy wlasnie dla wlasnego spokoju, no ale nerwow t nas troche kosztowalo, Bogu dzieki ze w nast roku tylko bedziemy mieli zarobki w De
. Ja tez bedac w Pl zrobilam malej zajupy aptece i kupilam wit. D+K w sprayu, ale ponoc tu w daja standardowo takie rozpuszczalne tabletki a jak sie poprosi to kropelki
, ale tylko wit D. Ja dla siebie mam kupione tylko wkl laktacyjne a z cala reszta do szpitala jestem daleko w tyle, tylko torba wyprana i tyle
-
Koalka - jedno opakowanie wkladek powinno starczyc na poczatek. W szpitalu u nas byly tez fo naszej dyspozycji. Nie trzeba bylo uzywac swoich. Kup tez masc na sutki lub oklady!!!
wit. d podaje sie iles tam dni po porodzie - polozna ci powie kiedy. mozesz poprosic pediatre o recepte - na twoja karte ubezp. i bedziesz miala za darmo!
Mozna pomyslec o podkladach do lozka. nie wiem gdzie bardziej oplaca sie to kupowac w Pl czy De?
Cos dla dziecka do noska - sol morska albo jakis roztwor... to tak na szybkoWiadomość wyedytowana przez autora: 29 maja 2015, 19:46
-
Mi wkladki przydaja sie do tej pory a na poczatku idzie sporo bo ma sie duzo pokarmu wiec mozesz sobie dokupic jeszcze. A witamine D zaczyna sie podawac tydzien po porodzie.Ja uzywam twist off z polski bo tu maja w plynie ale tylko w butelce. Dla mnie twist off najwygodniejsze.
Dla mnie laktator byl niezbednym zakupem. I kapusta:) a wkladek ochronnych na sutki nie kupowalam I cale szczescie nie byly mi potrzebne.
Ja kupilam jeszcze smoczki ale zaczelam podawac Gabrysi dopiero po2tygodniach. Mam z firmy lovi i co prawda na poczatku nie chciala ssac ale w koncu nauczyla sie. Uzywamy do zasypiania i czasami na spacerze:) -
Mi wkladki przydaja sie do tej pory a na poczatku idzie sporo bo ma sie duzo pokarmu wiec mozesz sobie dokupic jeszcze. A witamine D zaczyna sie podawac tydzien po porodzie.Ja uzywam twist off z polski bo tu maja w plynie ale tylko w butelce. Dla mnie twist off najwygodniejsze.
Dla mnie laktator byl niezbednym zakupem. I kapusta:) a wkladek ochronnych na sutki nie kupowalam I cale szczescie nie byly mi potrzebne.
Ja kupilam jeszcze smoczki ale zaczelam podawac Gabrysi dopiero po2tygodniach. Mam z firmy lovi i co prawda na poczatku nie chciala ssac ale w koncu nauczyla sie. Uzywamy do zasypiania i czasami na spacerze:) -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny
-
Muniek!!! gratulacje
Samuelek śliczny
jak miło się czyta, że jesteś zachwycona macierzyństwem
Dziewczyny, gratuluję odebranych kluczy do nowych domkówniech Wam się dobrze mieszka!
Pokahontaz, tu możesz sobie poszukać położnej http://hebammen.info/hebammenliste-fuer-hamburg/ a u ginekologa, jak poprosisz to dostaniesz taką książeczkę z całą listą położnych, tam polskie też są i angielskojęzyczne, jeśli to wchodzi w grę. ja Ci nie pomogę niestety, bo mieszkam na drugim końcu miasta, więc mojej napewno będzie za daleko..
O rozliczaniu się nie wypowiadam, bo już kiedyś pisałam, że rozliczamy się w Polsce zerowym pitem i tutaj. Cassie, jasne, że łatwiej się wymeldować (nawet chyba jest taka opcja, że tylko z ze skarbowego), ale jakoś zawsze nam nie po drodze..
Byłam wczoraj na jodze, pierwszy raz się odważyłam i żałuję, że dopiero teraz - super, bardzo polecam i wcale nie za późno zaczynać w 34tc, była nawet babeczka, która za tydzień ma terminWendy lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyKolaka tak 5 lat zylismy na odleglosc. Maz mial wtedy kontrakt 2 na 2 lub 3 na 1. W sensie 2tyg de 2 pl 3de 1pl. Byly tez 3miesiace de 1miesiac pl.
Wlasnie wymwldowanie ma duzo. Jesli nie jestes obywatelem PL rozliczanie w PL Cie nie owiazuje. Moja mama zwby nie rozliczac sie za zarobki w Holandii musiala sie z PL wymwldowac bo tak jak skarbowka scigala. Sasiadka zaplacila spora kare.
To jest bardzo prosty przepis. Tam gdzie masz meldunek to sie rozliczasz. Majac dwa rozliczasz sie w dwich krajach.
I uwazajcie bo w De tez jest obowiazek rozliczania co rok. Tylko nie ma stalwj daty. My rozliczamy sie w listopadzie w zeszlym roku zapomnielismy (mlynek dosc duzy na codzien) w lutym dostalismy juz ze skarbowki upomnienie.
Wybaczcie bledy leze z tel w lozku
Zycze Wam milego dnia i spokojnego weekendu!