X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • annaki Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż tez pierwszy raz rozliczal się w zeszłym roku w listopadzie po 2 latach pobytu tutaj i tez u Niemca, facet odliczyl nam wszystko co można czyli mieszkanie, rachunki, moje badania od gin za które placilam, dojazdy 2 razy w roku do polski, dojaxdy do pracy, tzn z tego wszystkiego podatek nie że całe kwoty, mieliśmy zwrotu 750e :-) , wiec wole dać do Niemca niz Polaka który zedrze z rodaka i nie mam nawet pewności czy aż tak dobrze zna te wszystkie przepisy. A za rozliczenie zaplacilismy 70e. W tym roku tez się u niego rozliczamy.

Cassie lubi tę wiadomość

nugesuy.png
    ckaimdy.png
  • beata1313 Ekspertka

Wysłany: 30 maja 2015, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wendy ponoc pietwszy raz mozesz rozliczyc sie do konca roku, ale juz nast rozliczenia musisz zlozyc do konca maja, tak powiedziala babka w FA dla mojego szwagra

gyxwcwa1xs1eqezb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2015, 22:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beata ja juz nie pamietam kiedy oddalismy piersze rozliczenie ale na pewno nie przed majem bo za dom dostajemy rozliczenie przelom czerwca/lipca. Ale raczej w listopadzie bo mielismy w listopadzie zeszlego roku za 2013 sie rozliczyc a zapomnielismy i rozliczalismy sie w tym roku w lutym.
    Roliczyc mozecie sie do 5lat wstecz jesli rozliczacie sie pierwszy raz, pamietajcie o tym bo to moze byc dla Was kupe kasy.

• powidlowa Autorytet

Wysłany: 30 maja 2015, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć, mam we wtorek test na glukozę. Oczywiście późnym wieczorem. Oczywiście nie zapytałam co mam jeść przed badaniem.
    Unikać słodyczy i owoców? Czy jeść normalnie? Na ile przed zjeść obiad? Pamiętacie jak to było u was?

3i49tv7371hkkcdh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2015, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny tak dla waszego ulatwienia:
    -rachunek od rachunkowego czy jak mu tam (koles z biura) tez sie rozlicza w kolejnym roku ;)
    -za obiadki szkolne
    -ksiazki, zeszyty, tornister
    -dojazdy do i ze szkoly
    -dodatkowe zabiegi np u dentysty, ginekologa i innych lekarzy
    -koszt dojazdu do pracy/z pracy (tylko nie wiem powyzej ilu km, zaswiadczenie wydaje biuro waszego pracodawcy)
    -rozliczenie od vermietera
    -prad, GZ, telekomunikacja
    -jesli cos w domu remontujecie (w tym wypadku przy zakupie materialu bierzcie rachunek nie paragon), jesli macie firme remontowa - rachunek tez sie rozlicza
    -podatek za samochod
    -no i wiadomo wszystkie comiesieczne rozliczenia z pracy.

Mam nadzieje ze pomoglam ;)

Koalka, beata1313, Wendy lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2015, 22:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    powidlowa wrote:
    Cześć, mam we wtorek test na glukozę. Oczywiście późnym wieczorem. Oczywiście nie zapytałam co mam jeść przed badaniem.
    Unikać słodyczy i owoców? Czy jeść normalnie? Na ile przed zjeść obiad? Pamiętacie jak to było u was?

Ja badanie mialam rano, lekarz kazal przyjechac po malym sniadaniu.
    Zaznaczyl zeby nie jesc tego dnia nic slodkiego.
    Najlepiej kanapka z wedlina i cherbata bez cukru. Ogolnie dietetycznie ale zadnych platkow na mleku bo zaburzaja wynik.

edit: zadnych owocow tego dnia, owoce maja za duzo cukru.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 maja 2015, 22:50

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2015, 23:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka wrote:
    Czyli Mąż rozliczył dochody w PL za styczeń, a od lutego w DE się rozliczył i nie przedstawił w DE zaświadczenia polsko-niemieckiego z polskiej skarbówki druk UE/EOG z przychodami osiągniętymi w 2013r?a znowu w PL nie przedstawił zarobków z DE jako załącznika do pita który składał?

Kurde wkurzają mnie te przepisy wszystkie i że są tak niejasne!Każdy robi inaczej!Dzisiaj byłam w skarbówce w PL i babka powiedziała, że jak w ciagu jednego roku kalendarzowego pracuje się w DE i PL to trzeba te zarobki z DE przedstawić również w PL!normalnie kongo, wkurzona jestem strasznie do teraz mam popsuty humor, bo my tak nie zrobiliśmy i teraz boję się, że będą później problemy :( za to wziełam zaświadczenie z PL żeby przedstawić polskie zarobki w DE.

Kasia83 dzięki za informacje, muszę poszukać u nas jakieś praxis.Tylko polskiego pediatry w Hannoverze chyba nie ma.

Ja tak na szybko a nadrabiać będę później.

Koalka- tak. Dokladnie byli tak ze mąż w lutym 2013 pracowal juz tu a ja do końca kwietnia pracowałam w PL. Zeznanie złożyliśmy za jego zarobek osiagnuety w styczniu 2013 i moj w okresie styczen-kwiecień 2013, rozliczylismy sie wspólnie, zeznanie zlozylismy przez Internet chyba w marcu 2014. Dodatkowo za luty-grudzień 2013 rozliczyliśmy sie tutaj. Nikt od nas nie wymagal dodatkowych zaświadczeń czy druków, ale z drugiej strony nie wiedzieliśmy ze trzeba bo nikt nas o tym nie powiadomil...mize w US w Pilsce pracuje debile bp jak pytalam to powiedzieli ze mamy sue za zarobek z PL rozliczyć w PL a za zarobek osiągnięty w DE rozliczyć się tutaj.

• nick nieaktualny

Wysłany: 30 maja 2015, 23:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:16

• beata1313 Ekspertka

Wysłany: 31 maja 2015, 06:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie dzieki za liste :* , przyda sie w nast roku ;) . Tu w De to nasze pierwsze rozliczenie, bo mezo pracuje od zeszlego roku, ale juz mamy przygotowane druku i tylko trzeba je zawiezc a ze mamy wizyte u lekarza w tym samym miescie co jes FA to podrzucimy osobiscie ;)

Powidlowa ja pierwsza glukoze mialam 50g i po lekkim sniadaniu, mysle ze jak masz wieczorem to po prostu nie szale tego dnia z jedzeniem (tzn odpusc sobie slodycze i owoce) to bedzie ok ;)

Koalka u mnie w Pl w us (byle miasto wojewodzkie) drukow do zasw nie maja i babka kazala nam przyniesc wypelnione wlasne bo jak stwierdzila "potrzebuja Panstwo w konkretnym jezyku zagranicznym i ni posiadamy takowych" a co zrobila jak jej przynieslismy podbila TYLKO ten egz co byl po polsku, to na jaka cholere kazala nam dostarczyc w "jezyku jakim potrzebujeny" !!! dobrze ze ja juz nie pojechalam z mezem (notabene bylo to juz czwarte nasze podejscie do zalatwienia tego zasranego zasw) bo bym chyba z nerwow urodzila przed tym zakichanym okienkiem !

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2015, 06:37

gyxwcwa1xs1eqezb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 maja 2015, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiecie co ja mam wrażenie ze polskie urzedy sie gubią i pracują tam niedouczeni ludzie. Nasza sytuacje opisałam za 2013 rok...ale moja mam pracowała tu w DE dwa lata (06.2012-07.2014) i za rok 2012 kazali im się rozliczyć razem w PL ale pracowała pod polska firma tylko w Niemczech wiec może dlatego. Później za 2013 (umowę miała do konca lipca z polska firma a id pocz. sierpnia z niemiecka) rozliczała się i tu i tu. Teraz za 2014 gdzie miała juz resztę umowy tylko z niemiecka firma US w PL oszalał, bo najpierw powiedzieli ze ma sie rozliczyć tu i tu bo w PL ma meldrunek i tu jest jej "główny osrodek zycia", powiedzieli ze z tych niemieckich zarobków będzie musiała w PL zapłacić podatek ale ze jej to zwroca (glopota na kolkach jak do mnie), ale ok. Wziela papiery do rozliczenia a w PL biuro rachunkowe nie wiedziało co z nimi zrobić wiec tata poszedł do US tam zapytac a tam mu powiedzieli ze to za dużo zabawy i wtedy jakby się tu rozliczyła z zarobków w Niemczech to na bank miałaby kontrole bo musiałaby przedstawic wyciagi (czy przelewy jej wynagrodzenia) miesiąc w miesiąc z dpkladnych przelicznikiem €-zł z każdego miesiąca a jakby w urzędzie wylapali np. zly przelicznik to musialaby płacić kare. No cuda na kiju i pani naczelnik powiedziała żeby mama rozliczyła sie tylko w DE. Ale tak się dzieje jak w urzędach pracują cale rodziny i prace sie dostaje po znajomości.

A co do rozliczania w DE...siostra męża zajmuje się tym na co dzień i nie ma obowiązku rozliczania sue w De ale lepiej to robic raz w roku bo urząd moze nagle poprosić o rozliczenie np. za dwa lata wstecz. Taka znajoma tak miala, ze ja wezwali do takiego rozliczenia a nie robila tego chyba cale życie i latała i szukała rachunków.

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 maja 2015, 07:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze najlepsze...jak rozlicza sie ktos w PL to rozliczenie zanosi sie do "pani w okienku" (pomijając wysylanie czy rozliczanie przez Internet), w okienku "mila i uśmiechnięta pani" sprawdza rozliczenie, ale jezeli ona sie pomyli to odpowiedzialność za jej blad jest po stronie składającego zeznanie...to jest dla mnie paranoja biorą po uwagę ze do przyjmowania zeznań często brani sa ludzie nie mający z US i przepisami nic do czynienia i przyjmowani są tylko na czas przyjmowania rozliczeń na umowy zlecenie.

• orchidea33 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2015, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monika Masz racje,najlepsze ze jak przyjmuja w okienku to jest wszystko ok a pozniej wysylaja ci listy ze Masz sie wstawic i za jakas pomylke u naczelnika wyjasnienia pisa c.

Tu przynajmniej jak Sa Jakies drobne bledy to sami cie skoryguja i nie robia wielkiego Hallo.

Dziewczyny powoedzicie mi Jaka temp. powinno dziecko miec w pokoju. Bo ja mam wrazenie ze mam zimno w mieszkaniu a kaloryfery nie trzeba juz i chyba bede Musiala sie zaopatrzyc w jakis grzejniczek..

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • beata1313 Ekspertka

Wysłany: 31 maja 2015, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dokladnie jeden wielki bajzer w polskim us !! dlatego jak zawsze rozliczalam pity w pl sama to teraz poszlismy do ksiegowej bo bym nie dala sobie z tym rady :( , przeliczac meza zarobki na zl wg dat ich wplywow, stosowanie innej stawki podatkowej i wogle ... ale to cale szczescie pierwszy i ost raz, na prawde nie chce juz miec nic wspolnego z polskim us !

Orchidea tu masz cytat ze str parenting.pl: " Temperatura w pokoju niemowlaka w dzień powinna wynosić około 20-22 stopni Celsjusza, a w nocy o 2 stopnie mniej, ale nie poniżej 18°C. "

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 maja 2015, 09:27

gyxwcwa1xs1eqezb.png
  • orchidea33 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2015, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z HH Do jakiego pediatry chodzicie? Mieliscie problemy z dostaniem sie Do niego?
    Beata dzieki za info,a jak samopoczucie przed porodem? Na Kiedy masz?

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • powidlowa Autorytet

Wysłany: 31 maja 2015, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz przyjmuje do 19. Badanie mam o 16. Myślę że bede jadla kanapki z wędliną tego dnia a obiad sobie zjem na kolację po wizycie.

3i49tv7371hkkcdh.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 maja 2015, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mieliśmy w dzień 19-20 stopni a w nocy 18. Ale lekarz powiedzial ze w nocy moze byc od 16 stopni jezeli zauważymy ze maluch jest chlodnolubny. Moj Vincent obecnie w nocy ma miedzy 17-18 stopni i czasem tak się wierci ze wykopie się spod kocyka wciśniętego miedzy szczebelki.

• beata1313 Ekspertka

Wysłany: 31 maja 2015, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Orchidea ja mam termin 1-5.07 , ost troche malej tetno skakalo i mialam przez pare dni kontrolne ctg, ale na szczescie sie w miare ustabilizowalo i sie uspokoilam ;). Troche sie obawiam zeby nie wzielo mnie z zaskoczenia bo ost sprawdzilam ksiazeczce mlodszej cory to caly porod od pierwszych skurczy i boli trwal raptem 5h :0

gyxwcwa1xs1eqezb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 maja 2015, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka wrote:
    powidlowa dokładnie tak jak Cassie napisała, ja będę miała dopiero teraz na następnej wizycie to badanie i w dodatku rano (swoją drogą zdziwiona jestem, że Ty wieczorem?lekarz tak długo przyjmuje?)i też ginekolog mi mówiła, że mam przyjść po lekkim śniadaniu.A później po wypiciu glukozy bezwzględnie siedzieć.

Cassie tak jak Melka i Beata Ci napisały meldunek w PL nie ma tu nic do znaczenia!Zresztą mój Mąż jest wymeldowany z PL,ale to nie oznacza, że nie jest jego obywatelem, jest i pewnie zawsze albo jeszcze długo nim będzie :) A obowiązku meldunkowego w PL nie ma,więc nawet nie mając meldunku w PL, jeśli przepracowało się w ciągu roku kalendarzowego tam chociaż 1 dzień to trzeba się rozliczyć i tyle.
    Cassie co do tych odliczeń co wymieniłaś to czy badanie gin.mogę odliczyć jeśli AOK mi odda za nie 80%kwoty, którą zapłaciłam?
    Cassie, ale Twój starszy Synek ma więcej niż 5lat z tego co pamiętam?To jesteście dłużej małżeństwem z Mężem niż 5lat, to wcześniej pracował w PL?bo już się pogubiłam, bo piszesz, że nigdy nie zarobił ani złotówki w PL, a później że 5lat na kontraktach był między Polską a Niemcami, więc on pochodzi z PL?

Kasia83 a jak podajesz to wit.D twist-off?I jak długo dziecku się ją podaje?bo wczoraj zamówiłam tą wit. za 12zł prawie 100tab.
    Kasiu gdzie robicie chrzciny w DE czy PL?Kiedy macie?

Kiti ja mam położną w mojej praxis, ale jeszcze spotkania z nią przede mną, więc nie wiem jak mi przypadnie do gustu i czy będzie przychodzić do mnie po porodzie.

Monika to niezłe jaja..albo przepisy się zmieniły, albo jeszcze wtedy Pańcia z okienka nie wiedziała ;) teraz już bardzo dużo osób wyjeżdża to już więcej poczytali w skarbówce na ten temat...bo jeszcze z jakieś 2 lata temu jak moja mama załatwiała ten druk z PL skarbówki to musiała swój druk przynieść bo oni nie wiedzieli o co chodzi i musiała się sporo natłumaczyć im ;) a teraz już mają swoje druki cwaniaki i się mądrują...Może Wy w DE nie musieliście dawać z PL zarobków, bo to było mniej niż pół roku przepracowane w PL,ale w PL na pewno powinniście wykazać zarobek z DE właśnie jako załącznik do pita.No, ale najważniejsze że nie mieliście z tego żadnych problemów, mam nadzieje, że my też nie będziemy mieli i cieszę się, że w następnym roku tylko w DE się będziemy rozliczać, bo oszaleć można.

Melka jakie podkłady na łóżko masz na myśli?dla mnie?dla dziecka?Ja zielona jestem-wybacz ;)

Koalka jestesmy malzenstwem 9 lat 4 lata mieszkamy w DE na stale. Moj maz jest Niemcem. Poznalismy sie w PL. Ze wzgledu na rodzicow musialam mieszkac w Polsce. Maz pracowal tylko w DE.

Piza gkukoza wszystkie badania u gina miala poznym popoludniem. Zazwyczaj 17 17.30.

Na temat Polskiej skarbowki mozna ksiazke napisac i pewnie ile ludzi tyle historii.
    Mi powiedziano ze zeby mnie US nie sciagal bedac w De powinnam sie z PL wymeldowac i tak zrobilam.

A dwa to wymeldowanie bardzo pomoglo w dostaniu niemieckich papierow :)

W niemczech FA tez ma balagan, wierzcie mi.
    Byl moment ze moj dostal rozliczenie jako kawaler bezdzietny... Pojechalismy to wyjasnic i oczywiwcie zwalili wine na blad komputera... brak slow.

Milego dnia

• nick nieaktualny

Wysłany: 31 maja 2015, 14:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Temp w pokoju 18-21. Tak mi mowila Polska pediatra.
    Ja nawet nie wiem ile stopni maja chlopcy w pokoju. Ale raczej cieplo, caly dzien maja slonce na oknach :) pod warunkiem ze swieci...
    Ogrzewanie od konca marca mamy wylaczone.
    W domu 23*C.

• Kasia83 Autorytet

Wysłany: 31 maja 2015, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka bardzo tanio kupilas ta witamine. Ja odgryzam "lepek" kapsułki i wlewam do buzi. Raczej nie wypluwa;) Podaje sie ja z tego co pamietam przez pierwszy rok zycia codziennie.

Oj ta moja cora po szczepieniu marudna:/

zem3zbmhb277dwos.png

Tabelka:Mamuski w Niemczech
‹‹ 380 381 382 383 384 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Klinika niepłodności - 50 pytań, na które warto znać odpowiedź przy pierwszej wizycie.

Chciałabyś mieć pewność, że dobrze przygotowałaś się do swojej pierwszej wizyty u lekarza, dotyczącej problemów z zajściem w ciążę? Skorzystaj z naszego formularza płodności  – są to pytania, które dobry specjalista prawdopodobnie zada Ci podczas pierwszej wizyty , która pomoże zdiagnozować niepłodność. W ten sposób o niczym nie zapomnisz i będziesz mieć pod ręką wszystkie szczegóły dotyczące Twojego zdrowia, płodności lub historii chorób w Twojej rodzinie!       

CZYTAJ WIĘCEJ

7 sposobów jak przetrwać przesilenie wiosenne i jak szybko zajść w ciążę!

Przesilenie wiosenne dla wielu kobiet jest trudnym okresem przejściowym, kiedy mogą pojawiać się problemy ze snem, nadmiernym zmęczeniem, brakiem energii, czy obniżoną koncentracją. Wszystko to może mieć wpływ na gospodarkę hormonalną i kobiecą płodność. Jak w tym czasie przygotować się do ciąży? Jakie są skuteczne sposoby na poprawę płodności? Jak szybko zajść w ciążę, wprowadzając proste nawyki do codziennego stylu życia?

CZYTAJ WIĘCEJ

Krew miesiączkowa - kolor krwi podczas okresu

Czy to normalne, że krew miesiączkowa zmienia swój kolor i konsystencję? Czy brązowy kolor krwi podczas okres powinien Cię niepokoić, czy jest to zjawisko naturalne? Kiedy krwawienie miesiączkowe wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ