X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Ciąża w Niemczech
Odpowiedz

Ciąża w Niemczech

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lipca 2015, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny!!! Już Was od dość dawna podczytuję, jesteście dla mnie skarbnicą wiedzy i po prostu lubię czytać o waszych dzieciaczkach :)

Już się nawet u Was raz zameldowałam w styczniu, ale niestety poroniłam... I obiecałam sobie, że jak się uda drugi raz, to będę ostrożniejsza...

Jestem teraz w 17. tyg ciąży i jak do tej pory wszystko jest dobrze i mam nadzieję, że tak zostanie do końca. Termin mam na 31 grudnia :)

Mieszkam z mężem pod Monachium od prawie dwóch lat, jestesmy niecały rok po ślubie, choć na karku 32 lata ;) No i jestem pracującą przyszłą mamą, akurat dzisiaj jestem w domu, bo wczoraj dopadła mnie biegunka i czułam się podle i wolałam zostać w domu i odpocząć, zresztą w tym upale ciężko się pracuje.

Mam nadzieję że mnie przygarniecie, bo jestem w wielu sprawach jeszcze zielona... ostatnio ogarniam sprawy Kindergeld, Elternzeit und co.

Gratuluję wszystkim mamuśkom, zwłaszcza tym świeżym :) i trzymam kciuki za te które niedługo albo dalej będą rodzić :)

Endokobietka, MonikaDM, Cassie_DE, Tigana, amarranta lubią tę wiadomość

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 14:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Lucy! Swietny Termin masz :)
    Tryzmamy kciuki zeby wszystko bylo dobrze :)

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lipca 2015, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Endokobietko :) no termin niby fajny, ale wolałabym szczerze żeby Maluch spóźnił się choćby o jeden dzień, żeby trochę miał dłuższe dzieciństwo...

Twój Jasiek jest fajnym słodziakiem :)

Dziewczyny kiedy najlepiej szukać sobie Hebamme? Czy mogę do niej chodzić na zmianę z wizytami u gina?

Endokobietka lubi tę wiadomość

• Endokobietka Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 14:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy mozesz chodzic do poloznej ale po co, ja wolalam chodzic do ginekolog. Nie wiem jak jest u Was ale w Hamburgu z poloznymi ciezko i musisz jak najszybciej zaczac szukac.

http://www.hebammensuche.bayern/

17u93e5exqfllrog.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny chcace uczyc sie niemieckiego. Znalazlam fajna stronke, ktora pozwala uczyc sie online i za darmo, wyglada bardzo ciekawie. Moze warto zagladnac. Ja sie zarejestrowalam i naprawde wyglada ze jest za darmo, nie musialam oprocz adresu E-Mail nic podawac.

http://deutsch.info/pl

MonikaDM, annaki, amarranta lubią tę wiadomość

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lipca 2015, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy witaj ponownie. Gratuluje ciąży i o ile wolno będziesz super przykladem i dodawaczem otuchy dla naszej Roxy tak samo zreszta jak Lenka. A skąd dokladnie jesteś? Jest nas tu kilka z Bawarii, ja akurat z Norymbergii. Ja jakos szukała Hebamme w "Twoim czasie ciąży" ale nie chodziłam do niej przed ciąża, no...tylko na Geburtsforbereitung.

Właśnie Lenka co tam u Ciebie??

Endokobietka dzieki za stronkę, poogląda na pewno bo musze ale zabrać za ten niemiecki bo na razie zabiera sie do tego jak pies do jeża.

lucy1983 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 lipca 2015, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie masz rację, bo i tak mam wizyty co 4 tygodnie, mi chyba bardziej chodzi o szkołę rodzenia i ewentualnie o takie kursy przygotowujące do opieki nad dzieckiem, skoro kasa płaci to czemu by nie skorzystać...

Dzięki za linka o niemieckim, ja co prawda sobie dobrze radzę z niemieckim, ale zawsze może się coś przydać :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 lipca 2015, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM no mojej nawet z zawodówką ciężko bo chłopak i zamiast do szkoły to do niego jeździła i teraz przez to musiałaby poprawiać rok bo na koniec roku szkolnego jak jeszcze mogła cos poprawić to miała wyrostek operowany i zamiast mimo zwolnienia i leżenia w domu umówić się jednak jakoś z nauczycielami, że poszłaby tylko poprawić do nich to mama by ją podwiozła na te 30 min do szkoły, to nie bo po co, przecież uczyć by się trzeba było... i teraz stwierdziła, że pójdzie do wieczorówki bo po co rok powtarzać w normalnej... no brak mi słów na nią...

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 lipca 2015, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    MonikaDM wrote:
    Lucy witaj ponownie. Gratuluje ciąży i o ile wolno będziesz super przykladem i dodawaczem otuchy dla naszej Roxy tak samo zreszta jak Lenka.
    :-* dla mnie wszystkie jesteście wielkim sparciem i wierzę, że się wszystko ułoży!

Lucy moje gratulacje!

Cassie_DE lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 lipca 2015, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem z Erdingu.

Znalazłam tu parę położnych, muszę tylko poczytać opinie i podzwonić i popytać o te kursy. Ciągle nie mam na to czasu bo nie ma mnie w domu od 8 do 18, a potem odlatuję ze zmęczenia ;)
    No i chyba też trzeba znaleźć sobie samemu tą położną, co przychodzi do domu po porodzie, czy przydzielą jakąś 'z urzędu' ?

JA Lenkę kojarzę z wątków o poronieniu... Dzielna dziewczyna :) Ja się szybko pozbierałam, ale u mnie było samoistne i mogliśmy szybko wznowić starania i dawało to siłę, no i udało się w drugim podejściu. Ale strach i stres długo mi towarzyszył, dopiero chyba po prenatalnych zaczęłam cieszyć się ciążą... No i mam ten detektor tętna plodu iod czasu do czasu sobie słuchamy, co bardzo uspokaja :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 lipca 2015, 15:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Roxa, wiem, że musi być Wam ciężko po stracie, zwłaszcza, że widzę, że staraliście się już dość długo, ale z drugiej strony nie można się poddawać, skoro chcesz być mamą :) Na pewno potrzebujesz trochę czasu żeby dojść do siebie, i fizycznie i psychicznie, ale nie można tracić nadziei. Nam lekarze nawet zalecali zacząć starania jak najszybciej po, po organizm ma jeszcze pamięć ciąży.
    Ale myślę, że jesteś pod dobrą opieką i na pewno dacie radę. trzymam kciuki :) Chyba niedługo idziesz do lekarza na kontrolę w sprawie cp, co nie? Mam nadzieję, że to jednak nie to.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 lipca 2015, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hejka ja tylko na chwile bo ciagle w trasie. W szpitalu bylo super :) cc bede miala 07.08.
    Dokupilam ciuszkow w C&A teraz tylko czekam na staniki do karmienia i torba bedzie zu!
    Poczytam co pisalyscie wieczorem.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 lipca 2015, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lucy no właśnie mnie ten czas najbardziej załamuje i irytuje, bo muszę teraz troche odczekać po zabiegu i wogóle, a ja bym chciała się już starać wiem, ze to najlepsze lekarstwo na zranione serce po stracie... a mi nie daje nic tak siły, jak myśl, ze wrócimy do starań i teraz może uda się szybciej niż za pierwszym razem i jednak zamiast zimowego będzie letni dzidziuś...
    Pierwsza wizytę mam jutro, kontrola czy wszystko się zaczyna goić no i hormony czy hcg spada na tyle dobrze, że można cp wykluczyć... mam nadzieję, bo nie dość że to jeszcze gorsze przeżycie to każdy zabieg coraz bardziej odsuwać nas będzie od ponownych starań...
    No a tak poza tym to staram się być silna i twarda... fakt czasem łzy popłyną bo dziwne żeby nie ale zaraz potem szybko się zbieram w sobie, bo przecież wkońcu chcę mieć dziecko a nie depresję...

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 lipca 2015, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cassie_DE wrote:
    Hejka ja tylko na chwile bo ciagle w trasie. W szpitalu bylo super :) cc bede miala 07.08.
    Dokupilam ciuszkow w C&A teraz tylko czekam na staniki do karmienia i torba bedzie zu!
    Poczytam co pisalyscie wieczorem.
    super! cieszę się że jesteś z wizyty i szpitala zadowolona...

Cassie_DE lubi tę wiadomość

• orchidea33 Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poratujcie mnie Jakie mleko dajecje czy dawaliscie malenstwu.ja Daje teraz aptamil comfort i robi mi kupki jak woda.Nie Wiem czy ma rozwolnienie czy Tak Po Tym mleku sie ma
    Muniek Jamie mass mleko i ma twoje dziecko problemu z kupkami i brzuszkiem?

201506021662.png
    zem3qtkfuhpcq4xn.png
  • Endokobietka Autorytet

Wysłany: 22 lipca 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dawalam beba pre problemow nie bylo.

17u93e5exqfllrog.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lipca 2015, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 września 2015, 13:23

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 lipca 2015, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    koalka mam malo wod plodowych, czuje ze co jakis czas sobie po ciutce uchodza.
    Lakarz powiedzial ze nie bedzie ryzykowal tym bardziej ze to 3cia ciaza, brzuch mam mega nisko i w zasadzie porod moze nastapic na dniach.
    Byle tylko wytrzymac do 7go.
    To bedzie 38+1 wiec ciaza donoszona.
    Mam byc w szpitalu dzien predzej rano zeby mogli mnie przebadac i przygotowac. Rozmowa z anestezjologiem itp.
    Jestem spokojna. Lekarz ktory mnie przyjal bedzie przeprowadzal cc. Robiac mi USG ktore trwalo prawie 45minut widac bylo ze to specjalista.
    Psychicznie jestem dzisiaj zmeczona, caly dzien w samochodzie.
    Chyba powoli pojde spac bo juz serio na oczy nie widze.

• nick nieaktualny

Wysłany: 22 lipca 2015, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Koalka dzięki za radę. Mam w przyszłym tygodniu termin u gina to się podpytam w mojej praxis o te wizyty u położnej przed i te wizyty po porodzie. Ja mieszkam w małej miejscowości i jakiegoś szalonego wyboru nie ma więc lepiej zawczasu się rozeznać co i jak.
    Widzę że u Ciebie już końcóweczka :)

Mam jeszcze jedno pytanie: od kiedy można chodzić do szkoły rodzenia? Bo znalazłam dwa terminy u jednej fajnej położnej tu u mnie i jeden zaczynałby się w moim 23. tyg a drugi dopiero w 34. I jestem w kropce, bo pierwszy wydaje się być trochę za wcześnie a drugi ciut za późno bo co jak by trafił się wcześniak? Chyba do niej napiszę i zapytam co ona na ten temat sądzi i czy w ogóle są wolne miejsca... Ale byłabym wdzięczna za wasze opinie i doświadczenia.

• Berlinianka Przyjaciółka

Wysłany: 22 lipca 2015, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    23tydz to dobry termin ;) 34 zdecysowanie za późno :p

qb3c3e5e6ni45jhf.png
‹‹ 441 442 443 444 445 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czy jestem w ciąży? - ciąża urojona a widoczne objawy ciąży

Zdarzyło Ci się usłyszeć coś, co bardzo chciałaś usłyszeć lub czego usłyszeć za wszelką cenę nie chciałaś, mimo panującej wokół ciszy? Czasem nasz mózg płata nam figle. Jeśli bardzo czegoś pragniemy, jesteśmy skłonni dostrzegać przejawy tego pragnienia, mimo ich braku. Wiele kobiet starających się o dziecko, co miesiąc zasatanawia się: "Czy jestem w ciąży?", dostrzega u siebie pierwsze objawy ciąży, po czym po wykonaniu testu ciążowego widzi jedną kreskę. Ciąża urojona czy "urojenie ciążowe" - jak je rozpoznać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Planowanie ciąży, czyli o tym jakie badania przed ciążą warto wykonać

Planowanie ciąży to ważny moment w życiu każdej kobiety. Zastanawiasz się jakie badania przed ciążą warto wykonać? A może warto pomyśleć o dodatkowych szczepieniach? Co zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na zdrową, szczęśliwą ciążę? Przeczytaj, które szczepienia musisz zrobić jeszcze przed rozpoczęciem starań, a które spokojnie możesz zrobić nawet będąc już w ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ