Ciąża w Niemczech
-
WIADOMOŚĆ
-
Dzieki za wszystkie podpowiedzi,
Za okolo 46 dni przyjdzie na swiat moja Ariana Anna, ktora juz teraz jest tak ruchliwa jak mama, postanowilam wyslac do calej rodziny kartke z zapowiedzia narodzin naszej corki, dzieki temu bede miec male zajecieamarranta, MonikaDM lubią tę wiadomość
-
Dostałam taką odpowiedz na moje pytanie o imię dla córki
"Sehr geehrte Frau YYY,
der Namen XXX ist bei firstname.de
aufgeführt.
Bei Firstname de. ist die
Bedeutung / Herkunft
italienische, spanische und slawische Form von XXXXX
andere Formen: ......
Kurzform von ....
Koseform von .....
bekannte Namensträgerin:..... österreichische Schriftstellerin und Malerin
erläutert.
Das Standesamt orientiert sich bei der Prüfung von Vornamen an den bei firstname aufgeführten Namen.
Die Namen die dort aufgeführt sind werden von uns in das Geburtsregister eingetragen.
Sie können sich noch überlegen eventuell noch einen zweiten Vornamen Ihrer Tochter zu geben, dies ist aber keine Pflicht sondern dient nur der eindeutigen Zuordnung bei der Namensführung"
Ogólnie zrozumiałam, że jest to włoska, hiszpanska odmiana imienia,
ale też krótka forma od imion w pozostałych krajach.
Czyli mogę dać jako imię podstawowe? Czy muszę rozwiniętą formą?
Jak wy to rozumiecie? -
nick nieaktualny
-
nick nieaktualnyMagdalena, a widzisz z NRW też sporo dziewczyn jak się okazuje
No ja mam do Dortmundu 70km ale to takie pierwsze większe miasto nie aż tak daleko jakie przyszło mi do głowy... Jak jedziesz od strony Koln to jeszcze za Dortmundem... No ale kilka dobrych razy do roku jestem też na weekendy w Leverkusen -
nick nieaktualnyPowidłowa ja to rozumiem tak, że wszystkie formy tego imienia jakie ci przysłali są tutaj akceptowane i rejestrowane w rejestrze urodzeń ... i że możesz ewentualnie też nadać córce jeszcze drugie imię jakbyś chciała, ale nie musisz, nie jest to obowiążkiem...
No ale nie wiem czy dobrze to ogarnęłam bo aż tak super jeszcze niemieckiego nie znam -
nick nieaktualny
-
Dzięki za odpowiedzi.
Ponawiam pytanie o Mutterschaftsgeld jeśli ktoś pamięta.
"Zaniosłam dziś do AOK zaświadczenie o terminie porodu.
Dostałam do wypełnienia formularz z Steuer-ID, który mam odesłać.
W internecie widziałam, że są jeszcze jakieś antragi do wypełnienia przeze mnie i szefa. Dobrze się zorientowałam, że mam czekać aż ten antrag z aok dostanę do wypełnienia? ( http://becomedemummy.blogspot.de/2014/11/mutterschutzfrist-i-mutterschaftsgeld_6.html <-- kożystałam z tego bloga)"
annaki - czy ty rodziłaś w Gunzburgu? Jeśli tak to potrzebowaliście z mężem swoich aktów urodzenia do wydania aktu urodzenia dla dziecka? -
Prawidlowa ja dostalam zaswiadczenie od gin ze jestem w ciazy z Terminen porodu i poszlam Do aok.
Tam kazali mi wypelbic wlasnie steuernr.i gdzie pracuje.reszte on i wszystko robili czyli wysylali Do pracodawcy dokumenty i miedzysoba juz sobie zalatwiali.na kase nie czekalam dlugo. -
nick nieaktualnyDziewczyny ja tylko krótko melduję że u mnie będzie SYNUŚ
Wszystko jest w porządku i w normie: 14 cm i 220 g wagi. Lekarz wszystko pomierzył, tylko oczywiście nie spamiętałam wszystkiego
Więc jestem przeszczęśliwa, a mąż jeszcze bardziej bo on już na 2 czy 3 wizycie mówił że bedzie chłopak
Dziadkowie się cieszą, a my możemy spokojnie jechać na urlop i kupować wyprawkę
Dzisiaj padam bo po pracy byłam jeszcze na basenie popływać...Cassie_DE, amarranta, MonikaDM lubią tę wiadomość
-
Lucy ogromne gratulacje
Chłopcy goruja na tym forum
Możesz i imię szukać chyba że masz już coś na oku to się pochwal
Ahh wyobrażam sobie jak się czujesz ,mnie aż się tęskni za ta cała ciąża
Życzę wszystkiego dobrego i trzymam kciuki :-*lucy1983 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
nick nieaktualny